Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie

Okładka książki Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie autora Ika Graboń, 9788375154290
Okładka książki Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie
Ika Graboń Wydawnictwo: Otwarte kulinaria, przepisy kulinarne
kulinaria, przepisy kulinarne
2017-09-27
2017-09-27

Kup Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie

Jedyny (?) tak solidny i kompetentny przewodnik po kawie - zarówno w sensie rodzaju ziaren jak i metod ich przyrządzania. Każdy fan znajdzie tu dziesiątki celnych porad i setki ważnych i ciekawych informacji.

Dla fanów kawy, wymagających od niej czegoś więcej niż "poranny kop", pozycja absolutnie obowiązkowa. Warto mieć wersję papierową - układ graficzny ma znaczenie i czasami tylko na kartach książki widać, jaki był zamysł.

Z najważniejszych rzeczy - precyzyjne opisy parzenia poszczególnych rodzajów kawy, dobre opisy i charakterystyki poszczególnych rodzajów ziarna.

Z dobrych, choć nieistotnych metyrotycznie - spory insight w życie prywatne Autorki, jej dzieciństwo i teraźniejszość. Książka jest przez to bardzo prywatna, czasami na granicy emocjonalnego ekshibicjonizmu - zwyczajowo takie poradniki są bardziej stonowane i "zobiektywizowane". Ale, jak pisze, suits fine to me.

Jeden minus, błąd intelektualny - Autorka opisuje swą miłość do kawy jako czynnik, który wpłynął na wybór jej ścieżki życiowej ("zawsze kochałam kawę"),by w tym samy ciągu logicznym pisać, że "nie umiała parzy kawy" i dalej że kawa zaparzona źle jest "obrzydliwa, gorzka, o smaku popiołu itp". To jak, "pokochała" tę obrzydliwą? Rozumiem to jako taką hiperbolę, że kawa, mimo że sama z siebie pyszna może być, prawidłowo przygotowana, O WIELE LEPSZA od tej znanej wszystkim.

Ale to drobiazg - książka warta polecenia, a z uwagi na wartość metyrotyczną - nie tyle do "przeczytania" ile do "codziennego używania" (u mnie stoi przy akcesoriach kawowych, kiedy decyduję, na jaki rodzaj kawy mam własnie ochotę).

Książka przedstawia mnóstwo ciekawych faktów o kawie i sposobach jej parzenia, dowiedziałam się mnóstwa przydatnych faktów i na pewno pogłębiłam swoją wiedzę, a nie jestem w tym temacie zielona. Myślę, że książka ta jednak zawiera wiedzę zbyt podstawową dla osób bardziej zaawansowanych i wkręconych w temat.
Pięknie wydana, ale to trochę przerost formy nad treścią. Mnóstwo niepotrzebnych zdjęć i pustych stron, które "pogrubiają" książkę, dodatkowo osobiste wstawki autorki nie wnoszą zbyt wiele do tematu i je pomijałam.
Podsumowując, ciekawa kiążka, fajnie wprowadza w temat, idealna np. na prezent ale niekoniecznie jako skarbnica wiedzy dla doświadczonego kawosza.

Pięknie wydana, ale to trochę przerost formy nad treścią. Mnóstwo...

Dla mnie świetna. Dużo informacji o gatunkach kawy, smakach, a co za tym idzie sensoryce, sposobach parzenia i trochę krótkich rozmów z fachowcami.
Taki zgrabny poradnik dla początkującego domowego baristy.

Taki zgrabny poradnik dla początkującego domowego baristy.

Pięknie wydana, dużo przydatnych informacji. Bardzo spodobała mi się charakterystyka kaw z różnych krajów.

Książka do której można wracać :)

Książka do której można wracać :)

Na półkach: , , , , ,

Bardzo ciekawa pozycja. Sięgnęłam po nią jako osoba wręcz uzależniona od kawy i pijąca różne jej rodzaje. Miałam okazję pogłębić własną wiedzę na temat kawy. W książce opisane są rodzaje kawy, droga, którą musi przebyć zanim trafi do naszych kubków, filiżanek, szklanek itp., urządzenia stosowane do parzenia kawy używane przez profesjonalistów. Można lepiej "zrozumieć" ten jakby nie było najpopularniejszy napój na świecie. Autorka zachęca do próbowania nowych smaków, nowych sposobów parzenia. Opowiada o tym, jak czuć smak i zapach kawy, jak wyostrzyć swoje zmysły, żeby odkryć całą paletę aromatów w kawie, co także było dla mnie dość ciekawe.
Na pewno bardzo interesująca lektura dla miłośników tego boskiego napoju!

Strasznie chaotyczna książka, bardzo dużo powtórzeń, zdaję się czasem, jakby nikt książki przed wydaniem nie przeczytał, nawet autorka. 5/10 to i tak naciągana ocena, byłoby mniej gdybym tytułowej kawy nie lubił.

Naprawdę wartościowa, kawowa pozycja. Masa informacji, wiedzy na temat kawy i metod parzenia, jednocześnie pisana lekkim i przyjemnym językiem. Dla kawoszy idealna na prezent.

Z sentymentem będę wracał. Przepisy, spostrzeżenia o kawie i życiu, mapy sensoryczne, oraz rekomendacje muzyczne 😉

Książka spełnia swoją rolę. W wielu kwestiach służy jako zaproszenie do pogłębienia tematu, lecz autorce udaje się zawrzeć wiele informacji i zaprezentować je w bardzo czytelny, zrozumiały oraz spójny sposób. Obrazki i wykresy są pomocne, za to sama książka prezentuje się bardzo estetycznie. Czasem autorka zbyt głęboko sięga do swoich prywatnych historii, lecz często udaje jej się znaleźć trafne analogie do życia codziennego. Zdecydowanie polecam.

Odpowiednia pozycja dla ludzi zaczynających swoją przygodę z kawą. Sporo podstawowej wiedzy. Autorka niestety za często opowiadała o swoich przygodach, co niekoniecznie musi kogoś interesować w tak tematycznej książce :)

1315 użytkowników ma tytuł Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie na półkach głównych
321 użytkowników ma tytuł Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie

Cytaty z książki Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie

Dodaj cytat z książki Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie