Sirocco
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Sirocco
- Wydawnictwo:
- Insignis
- Data wydania:
- 2017-03-29
- Data 1. wyd. pol.:
- 2017-03-29
- Liczba stron:
- 240
- Czas czytania
- 4 godz. 0 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788365315816
- Tłumacz:
- Dorota Malina
Choć korzenie Sabriny tkwią w Iranie, wychowała się w Anglii i dorastała w zupełnie innej tradycji gastronomicznej – brytyjskie produkty, przepisy i techniki obróbki bardzo różnią się od bliskowschodnich. W rezultacie tego kulinarno-kulturalnego melanżu nauczyła się łączyć popularne europejskie produkty, które zna od dzieciństwa, z nutami Lewantu, tak aby uzyskać idealne kompozycje smakowe. Czasem są subtelne i aromatyczne, innym razem ostre i wonne, ale niemal zawsze podnoszą naturalny smak składników.
Inspiracją do wszystkich przepisów w książce Sabriny była kuchnia Bliskiego Wschodu, ale ich podstawą są świeże produkty oraz style i techniki gotowania z Zachodu, stąd jej tytuł, Sirocco (gorący, suchy wiatr, który wieje ze wschodu na zachód, czasem opisywany jako ciepły, ostry i parny). Żadna z prezentowanych tu potraw nie jest autentycznie bliskowschodnia – autorka postanowiła po prostu podzielić się z czytelnikami prostymi, pełnymi smaków daniami, które przygotowuje na co dzień.
włoskie „scirocco” pochodzi z arabskiego „sharq”, czyli „wschodni”
Sabrina nie lubi przyklejonej bliskowschodniej kuchni łatki „pikantna” albo „pełna przypraw”, bo nie tylko o to chodzi – wspaniałe efekty można osiągnąć dzięki wonnym warzywom, cytrusom, ziołom czy nawet temu, w jaki sposób coś jest przyrządzane i podane. Czasem kluczem do sukcesu są dania oparte na jednym głównym składniku, na przykład bakłażanie, którego się grilluje i podaje z jogurtem. O prostocie kuchni bliskowschodniej często się zapomina, podczas gdy prawdziwe jedzenie z tego regionu jest skromne i proste.
sirocco – gorący, suchy wiatr, który wieje ze wschodu na zachód, czasem opisywany jako ciepły, ostry i parny
Niezależnie od tego, czy chcesz ugotować kilka dań na rodzinny posiłek, czy tylko jedną potrawę, ta książka zawiera wszystko, czego ci potrzeba. Każdy znajdzie tu coś dla siebie – są tu inspirujące pomysły na śniadania, obiady i kolacje czy przekąski do drinków z przyjaciółmi. Potrawy powstają na bazie łatwo dostępnych produktów, są wyjątkowe, a zarazem całkiem swojskie, i idealnie nadają się na każdą okazję. Jeśli brakuje ci jakiegoś składnika, nie przejmuj się – po prostu go pomiń.
Sabrina Ghayour
Sabrina Ghayour potrafi wspaniale oswajać egzotykę. Sirocco jest tego kolejnym dowodem
Nigella Lawson
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 70
- 32
- 20
- 3
- 3
- 3
- 2
- 2
- 2
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Uwielbiam książki kucharskie, które najpierw zachęcają do wyjścia z kulinarnej strefy komfortu swoim pięknym wydaniem, zdjęciami i przystępnie napisanymi przepisami. Potem podają ten jeden przypadkowy przepis, który na pierwszy rzut oka wydaje się trochę dziwny, bo nie ma standardowych połączeń smakowych, które stosujemy w naszym codziennym życiu, ale decydujemy się go zrobić bo akurat mamy wszystkie składniki pod ręką. A kiedy już zrobimy to dziwne danie z przepisu i okazuje się być jednym z lepszych jakie nasza ręka poczyniła, to kolejne przepisy wybierają się same. I to jest właśnie taka książka. Pyszności na każdej stronie. Do dzisiaj śnią mi się te ślimaczki z pieczarkami, karczochami i fetą.. Polecam!
Uwielbiam książki kucharskie, które najpierw zachęcają do wyjścia z kulinarnej strefy komfortu swoim pięknym wydaniem, zdjęciami i przystępnie napisanymi przepisami. Potem podają ten jeden przypadkowy przepis, który na pierwszy rzut oka wydaje się trochę dziwny, bo nie ma standardowych połączeń smakowych, które stosujemy w naszym codziennym życiu, ale decydujemy się go...
więcej Pokaż mimo toMój najlepszy przyjaciel – żołądek.
Od dawna wiadomo, że o przyjaciół należy dbać. Natomiast nie koniecznie dbaniem o przyjaciela jest dawanie mu wszystkiego co masz i bez ograniczeń. Warto zadbać o niego z rozsądkiem, racząc czymś pysznym, a nie wypychać karmą.
Sabrina Ghayour misternie łączy klasykę wschodniej kuchni z europejską rzeczywistością. Przepisy sprawdziły się rewelacyjnie w warunkach mojej kuchni.
Dobrze skomponowane składniki z zachowanymi proporcjami, rozpływające się na moich kubkach smakowych. Mieszanki przypraw, jakże inne od tych, które praktykowano w moim rodzinnym domu, pozwalają na nowo doświadczać sztukę jedzenia i smakowania. Na moje szczęście, autorka nie stroni się od używania tłuszczu (oliwy do potrawki z bakłażana idzie multum, majonez także w daniach nie przeszkadza) i mięsa (boczek pieczony sześć godzin w niebiańskiej mieszance przypraw).
Ogarniając całość, przyznaję, że większość dań w swojej podstawie jest mi znana. Natomiast pod wrażeniem jestem nowego sposobu ich wydania. Przyznam nawet, że dzięki tej książce wschodnie przyprawy wreszcie zagościły wśród prawie że rodzinnych pieprzu, ziela angielskiego czy liścia laurowego, a nawet próbują wyprzeć moją ulubioną paprykę słodką bądź ostrą.
Mój kucharski „błysk” poleca!
PS: Dzięki za polecenie książki 😉
Mój najlepszy przyjaciel – żołądek.
więcej Pokaż mimo toOd dawna wiadomo, że o przyjaciół należy dbać. Natomiast nie koniecznie dbaniem o przyjaciela jest dawanie mu wszystkiego co masz i bez ograniczeń. Warto zadbać o niego z rozsądkiem, racząc czymś pysznym, a nie wypychać karmą.
Sabrina Ghayour misternie łączy klasykę wschodniej kuchni z europejską rzeczywistością. Przepisy sprawdziły się...
Jak do tej pory jest to moja najbardziej ulubiona i najlepsza książka kucharska. Są to dokładnie moje smaki. I jest dokładnie tak jak na Bliskim Wschodzie - gorąco, pikantnie, kolorowo, soczyście i smacznie.
Świetne przepisy, świetne wydanie! Bosko!
Jak do tej pory jest to moja najbardziej ulubiona i najlepsza książka kucharska. Są to dokładnie moje smaki. I jest dokładnie tak jak na Bliskim Wschodzie - gorąco, pikantnie, kolorowo, soczyście i smacznie.
Pokaż mimo toŚwietne przepisy, świetne wydanie! Bosko!
"Sirocco" można ocenić po okładce, w środku znajdziemy przepisy na dania wszelkiego rodzaju od skromnych po bardziej wystawne, ze składnikami które są w każdej kuchni oraz takimi za którymi trzeba trochę pogonić. Książka jest ładnie i przejrzyście wydana, prócz smakowitych przepisów jest tam również mały przewodnik po przyprawach, które w kuchni europejskiej są raczej mało popularne. Barwna okładka jak i również barwne kulinarne przygody w środku. Polecam smakoszom, którzy nie boją się eksperymentować w kuchni.
"Sirocco" można ocenić po okładce, w środku znajdziemy przepisy na dania wszelkiego rodzaju od skromnych po bardziej wystawne, ze składnikami które są w każdej kuchni oraz takimi za którymi trzeba trochę pogonić. Książka jest ładnie i przejrzyście wydana, prócz smakowitych przepisów jest tam również mały przewodnik po przyprawach, które w kuchni europejskiej są raczej mało...
więcej Pokaż mimo toTo książka raczej dla wszystkożerców. Jest tu dużo przepisów z mięsem, owocami morza i różnymi serami. Znajdziecie tu zarówno dania proste, jak i nieco trudniejsze, ale raczej nie ma mowy o wystawności. Znajdziecie potrawy typowo bliskowschodnie oraz propozycje mocno europejskie, jedynie dosmaczone orientalnymi akcentami lub dodatkami. Wszystko podane w bardzo ładnej, apetycznej formie.
Pełna recenzja na moim blogu: http://www.kulinarnaczytelnia.pl/2017/06/smakowity-wiatr-ze-wschodu-ghayour.html
To książka raczej dla wszystkożerców. Jest tu dużo przepisów z mięsem, owocami morza i różnymi serami. Znajdziecie tu zarówno dania proste, jak i nieco trudniejsze, ale raczej nie ma mowy o wystawności. Znajdziecie potrawy typowo bliskowschodnie oraz propozycje mocno europejskie, jedynie dosmaczone orientalnymi akcentami lub dodatkami. Wszystko podane w bardzo ładnej,...
więcej Pokaż mimo toPITTY Z BOCZKIEM I FISH AND CHIPS
O ile mój talent do gotowania nie jest – łagodnie rzecz ujmując – szczególnie rozwinięty (choć w przypadku kuchni meksykańskiej potrafię to i owo),o tyle zapał do smakowania gotowych dań mam niemały. Nie tylko tych sprawdzonych i uwielbianych, ale i nowych, egzotycznych wręcz. Fakt, że moja lepsza połowa gotuje wprost znakomicie i lubi kulinarne eksperymenty wiele mi ułatwia. Co się tyczy kuchni bliskowschodniej dotychczas nie miałem zbyt wielu okazji do jej próbowania – właściwie doświadczenie to ograniczyło się w moim przypadku praktycznie tylko do popularnych fastfoodów. Teraz mam nadzieję, że się to zmieni, bo „Sirocco” pokazało mi wiele intrygujących przepisów na całkiem nietrudne do przygotowania dania orientalne.
Chociaż szeroko pojmowana kuchnia egzotyczna wydaje się być czymś hermetycznym i jasno określonym, niniejsza książka pokazuje, że choć jest w tym sporo prawdy, wcale nie musi tak być. Na stronach „Sirocco” znalazło się całe mnóstwo doskonale wszystkim znanych dań, jakich nie kojarzymy z Bliskim Wschodem. Weźmy choćby taką grillowaną ośmiornicę – na myśl od razu przychodzi Japonia. A łosoś z cytryną? Ryż z jagnięciną? Smażony stek? Znajdziemy tutaj nawet rzeczy tak uniwersalne, jak chałka z miodem czy ciasteczka z pistacjami i czekoladą. Do tego smażony ser, grzanki, ryba z frytkami… Czy my naprawdę mamy do czynienia z kuchnią jak z „Baśni tysiąca i jednej nocy”? Ależ tak! Niech Was nie zwiodą pozory, Sabrina Ghayour zdekonstruowała rodzime dania (chociaż tych w książce też przecież nie brakuje) i nadała wielu zagranicznym potrawom perskie smaki. I zrobiła to w znakomitym stylu.
Każdy, kto gotuje wie, że największym problemem w przypadku chęci zajmowania się kuchnią orientalną są składniki. To, co bowiem bez trudu dostępne jest w kraju, z którego pochodzą te dania, w Polsce nie jest już tak łatwe w zdobyciu. I nie jest też tanie. W największych miastach można znaleźć sklepy i stoiska specjalistyczne, w mniejszych trzeba liczyć na akcje tematyczne. Dlatego wszelkie pozycje, które pomagają choć częściowo pokonać tę barierę oferując przepisy na potrawy wykorzystujące produkty charakterystyczne, acz ogólnodostępne są czymś cennym. I tak też dzieje się w przypadku „Sirocco”. Autorka książek kulinarnych i ceniona szefowa kuchni, jaką jest Sabrina Ghayour, swoją kulinarną sztukę uprawia w Anglii, a co za tym idzie potrafi przekazać ją w mniej egzotyczny – choć nie mniej fascynujący – sposób. Moje serce kupiła przepisem na pitty z boczkiem, na które od razu nabrałem ochoty, a to był dopiero początek.
Przy okazji „Sirocco” to pozycja bardzo ładna pod względem wykonania, jak i wydania. Dużo zdjęć, kolorowych, jak sama bliskowschodnia kuchnia, dobrze przedstawione przepisy, nieco ciekawostek… W skrócie znakomita publikacja dla miłośników gotowania. Jeśli chcecie poznać smaki Persji, ta książka będzie dla Was jak znalazł.
Recenzja opublikowana na moim blogu http://ksiazkarnia.blog.pl/2017/04/01/sirocco-sabrina-ghayour/
PITTY Z BOCZKIEM I FISH AND CHIPS
więcej Pokaż mimo toO ile mój talent do gotowania nie jest – łagodnie rzecz ujmując – szczególnie rozwinięty (choć w przypadku kuchni meksykańskiej potrafię to i owo),o tyle zapał do smakowania gotowych dań mam niemały. Nie tylko tych sprawdzonych i uwielbianych, ale i nowych, egzotycznych wręcz. Fakt, że moja lepsza połowa gotuje wprost znakomicie i lubi...