Słodko
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Sweet
- Wydawnictwo:
- Filo
- Data wydania:
- 2017-11-08
- Data 1. wyd. pol.:
- 2017-11-08
- Liczba stron:
- 368
- Czas czytania
- 6 godz. 8 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788362903337
- Tłumacz:
- Katarzyna Skarżyńska
"Nic nie poprawia nastroju tak skutecznie jak idealny, lekki biszkopt z aromatem przypraw i cytrusów albo ciastko oprószone cukrem pudrem. To chwila czystej przyjemności."
– Yotam Ottolenghi
Yotam Ottolenghi jest znany polskim czytelnikom z dań słonych i wegetariańskich. Mało kto wie, że zaczynał karierę jako cukiernik. Jego najnowsza książka „Słodko” to zbiór przepisów na pyszne wypieki, ciastka i inne desery, w których pierwszoplanową rolę grają charakterystyczne smaki i aromaty: fig, płatków róż, szafranu, kwiatu pomarańczy, anyżu, pistacji, migdałów i kardamonu. „Słodko” to marzenie cukiernika: proste przysmaki, takie jak ciasteczka czekoladowo-bananowe z pekanami czy oliwne ciasto pomarańczowe z rozmarynem, a także wyszukane desery: cynamonowa beza z bitą śmietaną, pralinami i świeżymi figami albo bezmączny tort czekoladowy z kawą, orzechami włoskimi i wodą różaną.
Yotam Ottolenghi od lat współpracuje z Helen Goh. Razem stworzyli zachwycającą książkę z przepisami na słodkie wypieki i desery. Z dobrze nam już znanych, świeżych składników, egzotycznych przypraw i aromatycznych dodatków: fig, płatków róż, szafranu, anyżu, kwiatu pomarańczy, pistacji i kardamonu, stworzyli pyszne torty, biszkopty, tarty, puddingi, serniki i lody. Każdy znajdzie tu przysmak dla siebie – proste ciasteczka, które rodzice mogą upiec z dziećmi, a także wykwintne torty i rolady, które rozpalą wyobraźnię zaawansowanych miłośników słodyczy.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 65
- 23
- 15
- 7
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Mój absolutny guru Yotam Ottolenghi.
Uwielbiam jego książki kucharskie, każda jest jak osobna uroczystość i święto smaku.
"Słodko" to ..słodko do potęgi!!!! Desery w książce są wysublimowane, pełne smaku, błogiej słodyczy i niebanalnych dodatków,aromatów oraz różnych kombinacji kulinarnych. Nie dość, że cudowna słodycz wylewa się z każdej strony i upaja świetnymi zdjęciami to jeszcze są to przepisy do odtworzenia w domu bez większych trudności.. Ciasto cytrynowe z makiem, ciasto korzenne, ciasteczka, rolada z malinami i pistacjami.. to tylko początek..Nie znajdzie się takich przepisów nigdzie indziej.
Bardzo polecam!!!
"Słodko" kończy ze mną niekoniecznie słodki rok 2020.
I oby to była dobra wróżba.
Mój absolutny guru Yotam Ottolenghi.
więcej Pokaż mimo toUwielbiam jego książki kucharskie, każda jest jak osobna uroczystość i święto smaku.
"Słodko" to ..słodko do potęgi!!!! Desery w książce są wysublimowane, pełne smaku, błogiej słodyczy i niebanalnych dodatków,aromatów oraz różnych kombinacji kulinarnych. Nie dość, że cudowna słodycz wylewa się z każdej strony i upaja świetnymi zdjęciami...
Dla samego przepisu na brownie z chałwą i tahiną, które robi furorę warto zajrzeć do tej książki! Instrukcje są jasne i dokładne (z małymi wyjątkami gdzie np. składnik który figuruje w spisie produktów nie jest używany w samym przepisie),a bardzo ładne zdjęcia są świetną inspiracją. Znajdziemy tam też anegdoty i historie przepisów przytaczane przez samych autorów książki.
Dla samego przepisu na brownie z chałwą i tahiną, które robi furorę warto zajrzeć do tej książki! Instrukcje są jasne i dokładne (z małymi wyjątkami gdzie np. składnik który figuruje w spisie produktów nie jest używany w samym przepisie),a bardzo ładne zdjęcia są świetną inspiracją. Znajdziemy tam też anegdoty i historie przepisów przytaczane przez samych autorów książki.
Pokaż mimo toCieszę się, że Yotam Ottolenghi wydał książkę o słodkościach również w Polsce. To świetne wydanie z mnóstwem przepisów. Jak zwykle książka tego autora różni się od innych książek kulinarnych szczegółowością w liście składników i dokładnością w opisie wykonywanych czynności. To takie kompendium wiedzy dla tych, którzy nie mają wykształcenia cukierniczego, a bardzo chcą dobrze piec. Jest tu mnóstwo rad dotyczących czynności przy pieczeniu. Autor wyjaśnia to czego nie robią inni kucharze w swoich książkach czyli np. dlaczego jajka powinny być w temp. pokojowej, a nie prosto z lodówki itp. Wydanie z ładnymi zdjęciami. Polecam
Cieszę się, że Yotam Ottolenghi wydał książkę o słodkościach również w Polsce. To świetne wydanie z mnóstwem przepisów. Jak zwykle książka tego autora różni się od innych książek kulinarnych szczegółowością w liście składników i dokładnością w opisie wykonywanych czynności. To takie kompendium wiedzy dla tych, którzy nie mają wykształcenia cukierniczego, a bardzo chcą...
więcej Pokaż mimo to