Persiana

Tłumaczenie: Dorota Malina
Wydawnictwo: Insignis
7,55 (11 ocen i 5 opinii) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
7
7
3
6
1
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788365743275
liczba stron
240
język
polski

To prawdziwy pean na cześć bliskowschodnich smaków i składników. Persiana zawiera sto przepisów na nowoczesne i łatwe w przygotowaniu wersje tradycyjnych potraw z południowych i wschodnich wybrzeży Morza Śródziemnego. Wyśmienita książka – mam ochotę zjeść każdą kartkę. PIERRE KOFFMANN Biblia bliskowschodniej kuchni. „OBSERVER FOOD MONTHLY” Przejrzyście napisana, wypełniona smakowitymi...

To prawdziwy pean na cześć bliskowschodnich smaków i składników.

Persiana zawiera sto przepisów na nowoczesne i łatwe w przygotowaniu wersje tradycyjnych potraw z południowych i wschodnich wybrzeży Morza Śródziemnego.



Wyśmienita książka – mam ochotę zjeść każdą kartkę.

PIERRE KOFFMANN

Biblia bliskowschodniej kuchni.

„OBSERVER FOOD MONTHLY”

Przejrzyście napisana, wypełniona smakowitymi potrawami, zaskakująco przystępna.

HUFFINGTON POST

Wspaniała propozycja dla początkujących, zapracowanych, a nawet dla profesjonalistów.

„GUARDIAN”

Fantastyczna skarbnica doskonałych dań.

RAYMOND BLANC

Najbardziej ekscytujący kulinarny debiut roku.

„SUNDAY TELEGRAPH STELLA”

Wspaniała, pasjonująca, po prostu wybitna.

„MAIL ON SUNDAY”

Sabrina przygotowuje dokładnie takie jedzenie, jakie ja uwielbiam jeść.

BRUNO LOUBET

Przewracając kartki, będziecie się ślinić jak psy Pawłowa.

„INDEPENDENT”

Piękna oda na cześć wonnych, egzotycznych potraw kuchni bliskowschodniej i nie tylko.

„A LITTLE BIRD”

Najnowsza wyrocznia kuchni perskiej.

„METRO”


KSIĄŻKA KUCHARSKA ROKU WEDŁUG MAGAZYNU „OBSERVER FOOD MONTHLY”

KSIĄŻKA ROKU W KONKURSIE MAGAZYNU „FOOD & TRAVEL”

 

źródło opisu: http://www.insignis.pl/ksiazki/persiana/

źródło okładki: http://www.insignis.pl/ksiazki/persiana/

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (67)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 208
Krainaksiążek | 2018-01-16
Na półkach: Przeczytane

Persiana to nie tylko ślicznie wydana książka kucharska, która swoją stroną tytułową nas wręcz kusi, zachęca już przed samym kupnem do zajrzenia do środka, jeśli taka mamy możliwość i w ten okazuje się, że również środek jest jeszcze piękniejszą częścią tej pozycji, która nie pozwala nam się oderwać od niej. Dzięki tak dobrze zaprojektowanej szacie graficznej, w którą wchodzą opisy, zdjęcia czy nawet samo rozmieszczenie tego wszystkiego. Zabierając się za czytanie odkrywamy bardzo ciekawe, zróżnicowane, przepisy, zajmujące mało czasu i będące zmodyfikowaną wersja tradycyjnych potraw czy te również bardziej czasochłonne, zatracając się w nich z wielką przyjemnością. Niestety samozaparcie i trochę cierpliwości się przyda, ponieważ kuchnia wschodnia słynie z jagnięciny, którą w Polsce niekiedy trudno dostać w dobrej jakości, lecz mimo tego da się znaleźć je. Prócz tego oczywiście znajdziemy tutaj przepisy z takim mięsem jak drób. A także przepisy na desery czy nawet sałatki, które...

książek: 1835
Amarisa | 2017-12-07
Przeczytana: 07 grudnia 2017

Słów kilka na temat książki + filmik prezentujący jej wnętrze znajdziecie na moim blogu, zapraszam: http://magicznyswiatksiazki.pl/persiana-sabrina-ghayour/

książek: 207
Anita | 2017-11-22
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 18 listopada 2017

UCZTA DLA OKA, DUCHA i BRZUCHA
„Persiana” to absolutnie jedna z piękniejszych, jak nie najpiękniejsza kulinarna książka na moich półkach. Po prostu cudo. Gratka nie tylko dla smakoszów ale i dla kolekcjonerów ( tak czy siak również i dla mnie). Czy to po pobieżnym przeglądaniu czy przy dokładniejszym studiowaniu czuć, po prostu czuć, że ta książka jest dopieszczona w każdym calu. Przepisy, zdjęcia, opisy, okładka, wklejka, papier. Nic tylko podziwiać. I gotować, rzecz jasna.

SAŁATKI I DESERY
Sałatki i warzywa to bez wątpienia mój ulubiony dział w tej książce. I to nie tylko dlatego, że uwielbiam granaty. Choć muszę przyznać, że wiele receptur zawiera ten przepyszny owoc, również jako składnik główny. Wypróbowałam kilka przepisów. Smaki przygotowanych przeze mnie sałatek i warzyw na gorąco były wielopoziomowe i bardzo zaskakujące. O tym, że były pyszne chyba nie muszę już wspominać.

Jak już wiecie uwielbiam wszelkiej maści desery, ciasta i ciasteczka (tak, jestem łasuchem). Tak...

książek: 52
Łukasz Wasilewski | 2017-11-07
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 03 listopada 2017

Kuchnia orientalna często nas odrzuca. Uważam, że są dwa główne powody, dlaczego tak się dzieje. Po pierwsze, lubimy to, co znamy, więc każdą, choć trochę egzotyczną potrawę traktujemy podejrzliwie. Powiedzmy, że przyzwyczailiśmy się do burgerów, takich prawdziwych, z rusztu. I nagle ktoś chce nam wpakować do tego burgera awokado czy ser pleśniowy. I nagle mówimy: „hola, hola, gdzie mnie tu z tą pleśnią?”. Po drugie, jak nas nawet najdzie chęć na kęs egzotyki, to zaraz sami siebie przekonujemy, że wyprawa po nietypowe składniki będzie przypominała podróż Froda do Mordoru, a my po drodze umrzemy z głodu. Jeśli chodzi o pierwszy powód, to po prostu musimy wyjść ze swojej strefy komfortu. Co do drugiego powodu – wystarczy sięgnąć po „Persianę”.

Podtytuł książki Sabriny Ghayour jest zarazem jej najkrótszą recenzją, a brzmi on „Przepisy inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu”. Kluczowe jest słowo „inspirowane”. Celem autorki nie było drobiazgowo odtwarzanie perskich i bliskowschodnich...

książek: 112
katarzynczyta | 2017-11-15
Przeczytana: listopad 2017

http://www.katarzynczyta.pl/2017/11/sabrina-ghayour-persiana.html

Fragment opinii:
"Persiana" podzielona jest na sześć rozdziałów: Meze i dania do podziału, Chleb i zboża, Zupy potrawki i tadżiny, Dania pieczone i z grilla, Sałatki i warzywa, Desery i łakocie. Łasuchy, mięsożercy, wegetarianie - każdy znajdzie tu coś dla siebie. Choć nazwy niektórych potraw sprawiają, że można odnieść wrażenie, że przygotowanie dania będzie skomplikowane - nic bardziej mylnego. Przepisy są bardzo przejrzyste, opisane krok po kroku, a także naprawdę proste.

książek: 1425
Ilonka1988 | 2018-03-06
Przeczytana: 06 marca 2018
książek: 132
KoNrad | 2018-01-08
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 25 marca 2018
książek: 747
Kashka | 2018-01-03
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 03 stycznia 2018
książek: 107
Ada_90 | 2017-12-06
Na półkach: Kulinarne, Przeczytane
książek: 1481
missvanity | 2017-11-29
zobacz kolejne z 57 
Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd