Mięsoholicy. 2,5 miliona lat mięsożerczej obsesji człowieka
- Kategoria:
- popularnonaukowa
- Tytuł oryginału:
- Meathooked: The History and Science of Our 2.5-Million-Year Obsession with Meat
- Wydawnictwo:
- Czarna Owca
- Data wydania:
- 2017-02-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2017-02-01
- Liczba stron:
- 374
- Czas czytania
- 6 godz. 14 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788380156388
- Tłumacz:
- Sławomir Paruszewski
- Tagi:
- mięso Marta Zaraska wegetarianizm
Jednym z ważniejszych odkryć naukowych naszych czasów związanych z ochroną zdrowia są szkodliwe skutki jedzenia mięsa. Niemal każdego dnia spływają do nas ostrzeżenia o negatywnym wpływie produkcji oraz konsumpcji mięsa na środowisko i organizm człowieka. Wielu z nas próbuje ograniczyć ilość spożywanego mięsa, wielu próbowało całkowicie z niego zrezygnować. Niełatwo jednak oprzeć się wędzonym, suszonym, grillowanym czy smażonym przysmakom, które nas kuszą. Co powoduje, że mamy tak nieprzepartą ochotę na zwierzęce białko i że nie potrafimy się od niego odzwyczaić? A skoro jedzenie mięsa rzeczywiście szkodzi naszemu zdrowiu, to dlaczego ewolucja nie uczyniła nas po prostu wegetarianami?
Pisarka popularnonaukowa Marta Zaraska rozwiązuje w "Mięsoholikach", jak to sama określa, „mięsną łamigłówkę”, wyjaśniając, dlaczego nasza miłość do mięsa trwa pomimo jego szkodliwego działania. Autorka zabiera nas w fascynującą podróż dookoła świata po różnych kulturach spożywania mięsa, pokazując niezwykłe restauracje mięsne w Indiach, składanie ofiar ze zwierząt w świątyniach w Beninie oraz laboratoria w Holandii, gdzie mięso hodowane jest w szalkach Petriego. Badając potężny wpływ ewolucji i działania mięsnego lobby, budowę genetyczną człowieka oraz tradycje naszych pramatek, Zaraska ujawnia oddziaływanie sił, które sprawiają, że wciąż trwamy w uzależnieniu od zwierzęcego białka.
Mięsoholicy to książka dla każdego, od zagorzałych mięsożerców po zdeklarowanych wegan. Opisuje jedną z najtrwalszych ludzkich tradycji, ostatecznie wyjaśniając, dlaczego w dającej się przewidzieć przyszłości konsumpcja mięsa wciąż będzie wpływać na nasze organizmy i otaczający nas świat.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 483
- 298
- 84
- 20
- 9
- 8
- 7
- 6
- 5
- 5
Cytaty
Paradoksalnie - im więcej mamy wątpliwości związanych z tym, czy spożywanie mięsa jest czymś właściwym, tym gwałtowniej reagujemy na otaczających nas wegetarian.
Opinia
Nastała ostatnio wręcz moda na wegetarianizm, weganizm i inne "dziwactwa" żywieniowe (jako "dziwactwa"rozumiem tutaj ot odstępstwo od normy kulturowej). Kiedyś wegetarianin, nie daj Boże weganin, kojarzył się z osobnikiem w dziwnych szatach, z dredami lub inną wydumaną fryzurą, biorącą udział we wszelkich protestach dotyczących ochrony praw zwierząt. tymczasem okazuje się, że do grona wegetarian już od zamierzchłych czasów należało wiele znanych osobistości - wymieńmy choćby Leonarda Da Vinci, Einsteina czy Tołstoj. W dzisiejszych czasach wegetarianinem czy też weganinem może być każdy i coraz więcej ludzi decyduje się na tego rodzaju dietę. Ale dlaczego? I po co? Na te pytania odpowiada właśnie autorka "Mięsoholików" i z tego powodu bardzo się cieszę, bo pytania te do tej pory bardzo mnie frapowały. Sama przez kilka lat nie jadła mięsa, bo po prostu mi nie smakowało. Wróciłam jednak z czasem do tego "nałogu". Książka Marty Zaraski (Zaraskiej?) nie potępia mięsożerców, nie wychwala też w niebiosa wegetarian. Przedstawia przede wszystkim fakty - dlaczego i od kiedy ludzie są mięsożerni? dlaczego tak smakuje nam mięso, że mimo iż wielu z nas nie chce go jeść (z powodów etycznych), to poszukuje jego substytutów? jaka rysuje się przyszłość w temacie zjadania zwierząt? Ja osobiście na skutek tej lektury ograniczyłam spożycie mięsa - bynajmniej nie dlatego, że autorka je krytykuje czy obrzydza. Znalazłam jednak wiele powodów, dla mnie subiektywnie ważnych, dla których chociaż warto spróbować. I... okazuje się, że dla chcącego - nic trudnego.
Nastała ostatnio wręcz moda na wegetarianizm, weganizm i inne "dziwactwa" żywieniowe (jako "dziwactwa"rozumiem tutaj ot odstępstwo od normy kulturowej). Kiedyś wegetarianin, nie daj Boże weganin, kojarzył się z osobnikiem w dziwnych szatach, z dredami lub inną wydumaną fryzurą, biorącą udział we wszelkich protestach dotyczących ochrony praw zwierząt. tymczasem okazuje się,...
więcej Pokaż mimo to