Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Delicje i łakocie

Wydawnictwo: Septem
7,6 (5 ocen i 4 opinie) Zobacz oceny
10
1
9
0
8
1
7
2
6
1
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
ISBN
9788328310261
język
polski
dodał
LubimyCzytać

Desery, łakocie, pyszności sezonowe i całoroczne... Któż z nas jest w stanie oprzeć się oszałamiającym aromatom bananów w czekoladzie, przejść obojętnie obok marcepanu, ciepłych lodów czy orzeźwiającej owocowej lemoniady? Każdy deser smakuje jednak o niebo lepiej, jeśli przygotujesz go własnoręcznie, dodasz ulubionych przypraw i szczypty...





Desery, łakocie, pyszności sezonowe i całoroczne... Któż z nas jest w
stanie oprzeć się oszałamiającym aromatom bananów w czekoladzie, przejść
obojętnie obok marcepanu, ciepłych lodów czy orzeźwiającej owocowej
lemoniady? Każdy deser smakuje jednak o niebo lepiej, jeśli przygotujesz
go własnoręcznie, dodasz ulubionych przypraw i szczypty kulinarnego
szaleństwa. Jeśli szukasz inspiracji albo gotowych, sprawdzonych,
odlotowych przepisów — zajrzyj do książki Delicje i łakocie . Jej
autorka to specjalistka od łakoci, odważna eksperymentatorka i
hedonistka zarazem. Wśród jej niebanalnych propozycji znajdziesz
grillowane ananasy z miętą, czekoladowe ciasto z płynnym środkiem i...
bezalkoholowe piwo imbirowe! Śmiało wkrocz do królestwa smakołyków!
Paulina Krajewska, gospodyniKulinarnego Bloga Roku 2011, pokaże Ci, jak
zrobić pyszne batony, zdrowe koktajle, delikatne kremy i domowe pralinki
(swoją drogą znacznie smaczniejsze niż te ze sklepu!). Żaden z podanych
tu przepisów nie jest anonimowy, każdy ma swoją historię i miejsce w
życiu autorki. I uwaga! Niemal przy wszystkich podana jest dodatkowo
wersja light dla liczących kalorie, chociaż zwolennicy drakońskich diet
raczej nie znajdą tu nic dla siebie. Wszystkim życzymy niezapomnianych
rozkoszy podniebienia.





Paulina Krajewska — mistrzyni kuchni, eksperymentatorka kulinarna,
podróżniczka. Od 2010 roku prowadzi blog Just My Delicious, w 2011 roku
wyróżniony tytułem Kulinarnego Bloga Roku. Paula zajmuje się również
stylizowaniem jedzenia podczas sesji zdjęciowych oraz redaguje przepisy
dla magazynów i marek.

 

źródło opisu: Matras

źródło okładki: Matras

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 701
dobrerecenzje | 2015-12-23
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 23 grudnia 2015

Kto z Was nie lubi słodkości? Myślę, że pytanie retoryczne na wstępie, dotyczące tej szczególnej książki, nie jest konieczne. Wystarczy spojrzeć na okładkę, która zdradza (chociaż w małym stopniu), czego możemy spodziewać się wewnątrz – przepięknie zaprezentowanych, jakby malowanych, a przede wszystkim własnoręcznie zrobionych słodyczy.
Nie jest to zwykła książka kucharska o słodyczach. Została ona podzielona na trzy części: „małe łakocie”, „duże łakocie” oraz „łakocie do picia” (co prezentuje się bardzo logicznie). Struktura przedstawianych wpisów zawiera opis i krótką historię związaną z zapoznaniem się autorki z deserem (niby mało interesujące dla czytelnika, ale na szczęście jest to tylko kilka zdań), przepis główny zawierający potrzebne składniki i informacje jakiej ilości dana mikstura dotyczy, czy potrzebny czas do wykonania. Co ciekawe, znajdziemy również interesujące sugestie dotyczące wykonania czy wskazówki do przyrządzenia wersji light (w dużej mierze niestety sprowadzają się one do zastąpienia białego cukru trzcinowym lub zastąpienia mlecznej czekolady gorzkim jej odpowiednikiem). Na szczęście znajdziemy też desery do których zrobienia nie potrzeba cukru, a jedynie owoce. Szczerze mówiąc jest kilka słodkości o których nigdy nie słyszałem i nie widziałem, a zapowiadają się naprawdę interesująco, a przecież o to chodzi w takich poradnikach kulinarnych, prawda?
Paulina Krajewska zdobyła swoją sławę poprzez prowadzenie bloga „Just My Delicious”. Autorka jednocześnie zajmuje się stylizowaniem jedzenia podczas sesji zdjęciowych, oraz redaguje przepisy dla magazynów. Dzięki jej pracy, przy każdym przepisie zostały dołączone fotograficzne arcydzieła z udziałem opisywanych pyszności.
Tak, gdybym miał opisać w dwóch słowach tę książkę, to jest to nic innego jak „łakociowy fotoalbum”. To naprawdę oddaje sens przedstawianego w nim połączenia przepisów i aranżacji.
O okładce już wspomniałem. Dodam tylko, że książka jest w twardej oprawie i zawiera czerwony znacznik, tak jak na prawdziwą książkę kucharską przystało. Odpowiednio dobrane kolory to kolejny plus skłaniający mnie do polecenia.
Moja ocena: 9/10
Polecamy, zespół dobrerecenzje.pl

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Spod zamarzniętych powiek

Bardzo dobra książka! Relacje z wypraw, dużo szczegółów, zdjęć, ciekawostek. Zero ugrzecznień i lukru, wyjawia się postać z charakterem. Na plus bardz...

zgłoś błąd zgłoś błąd