rozwińzwiń

W mojej tajskiej kuchni

Okładka książki W mojej tajskiej kuchni Daria Ładocha
Okładka książki W mojej tajskiej kuchni
Daria Ładocha Wydawnictwo: Pascal kulinaria, przepisy kulinarne
296 str. 4 godz. 56 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Pascal
Data wydania:
2015-09-09
Data 1. wyd. pol.:
2015-09-09
Liczba stron:
296
Czas czytania
4 godz. 56 min.
Język:
polski
ISBN:
9788376425801
Tagi:
kuchnia tajska przepisy kulinarne książka kucharska mamałyga
Średnia ocen

6,9 6,9 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Zioła na talerzu Zofia Cudny, Marta Dymek, Lara Gessler, Tomasz Jakubiak, Samar Khanafer, Daria Ładocha, Grzegorz Łapanowski, Marieta Marecka, Marianna Medyńska, Eliza Mórawska-Kmita, Andrzej Polan, Paweł Sacha, Maia Sobczak, Jerzy Sobieniak, Tomasz Woźniak
Ocena 7,2
Zioła na talerzu Zofia Cudny, Marta ...
Okładka książki Jeść zdrowiej Daria Ładocha, Karol Okrasa, Hanna Stolińska
Ocena 6,6
Jeść zdrowiej Daria Ładocha, Karo...

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
6,9 / 10
27 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
821
399

Na półkach: ,

Nie wiem co tutaj było lepsze. Magiczna podróż po Tajlandii czy smakowite przepisy.
Autorka tak pięknie i z pasją opisuje swoje smakowe podróże, że i ja mam ochotę natychmiast przeskoczyć na drugi koniec świata i smakować to co tajowie podają na talerzu.

Nie wiem co tutaj było lepsze. Magiczna podróż po Tajlandii czy smakowite przepisy.
Autorka tak pięknie i z pasją opisuje swoje smakowe podróże, że i ja mam ochotę natychmiast przeskoczyć na drugi koniec świata i smakować to co tajowie podają na talerzu.

Pokaż mimo to

avatar
396
390

Na półkach: , ,

OCENA - 7/10 BARDZO DOBRA

Jedną z moich ukrytych pasji, jest gotowanie i kulinarne eksperymenty. Od lat interesuję się kuchnią azjatycką lub orientalną jak kto woli, która stanowi doskonałą alternatywę dla naszej rodzimej kuchni. Próbuję mierzyć się z różnymi potrawami, mnie lub bardziej skomplikowanymi, sięgam więc po różne poradniki, książki kucharskie, przedziwne przepisy, dzięki którym mogę coś smacznego wyczarować, oraz rozkoszować się zapachami Chin, Tajlandii, Indii czy Japonii. „ W MOJEJ TAJSKIEJ KUCHNI” Daria Ładocha, zaprezentowała 90 przepisów kuchni tajskiej, w której się zakochałem.

To kuchnia przede wszystkim pełna warzyw, koloru, ziół i aromatów, ale nie tylko znajdziemy tam również wiele interesujących przepisów z mięsa czy ryb. Wartością dodaną tych dań jest fakt, że autorka uczyła się je przyrządzać od rodowitych Tajów, więc poznała najgłębsze sekrety i wysublimowane smaki tej kuchni. Książkę uzupełniają cudowne zdjęcia, od razu ma człowiek ochotę coś upichcić i zjeść, przepisy są przejrzyste, usystematyzowane mamy ich ogromną paletę od przystawek po desery, dania główne, zupy itp. Jednym słowem ciekawa alternatywa dla pasjonatów orientalnych smaków, do których ja się zaliczam. Polecam. Jack_

OCENA - 7/10 BARDZO DOBRA

Jedną z moich ukrytych pasji, jest gotowanie i kulinarne eksperymenty. Od lat interesuję się kuchnią azjatycką lub orientalną jak kto woli, która stanowi doskonałą alternatywę dla naszej rodzimej kuchni. Próbuję mierzyć się z różnymi potrawami, mnie lub bardziej skomplikowanymi, sięgam więc po różne poradniki, książki kucharskie, przedziwne...

więcej Pokaż mimo to

avatar
187
84

Na półkach: , , ,

Książka Darii Ładochy to nie tylko przepisy kulinarne ale również opis jej przygody, ktorą chciała się podzielić z czytelnikami. Fajny język powoduje że historie szybko i przyjemnie się czyta. Jako że autorka proponuje dania ze składników typowo azjatyckich, które są trudno dostępne w marketach, podoba mi się, że zostały wypisane składniki, które można z powodzeniem zamienić nie zmieniając przy tym smaku przygotowanych potraw. Można również sporządzić wiele pasi i sosów samodzielnie. Ponadto książka bogato ilustrowana, estetycznie fajnie się to zgrywa.

Książka Darii Ładochy to nie tylko przepisy kulinarne ale również opis jej przygody, ktorą chciała się podzielić z czytelnikami. Fajny język powoduje że historie szybko i przyjemnie się czyta. Jako że autorka proponuje dania ze składników typowo azjatyckich, które są trudno dostępne w marketach, podoba mi się, że zostały wypisane składniki, które można z powodzeniem...

więcej Pokaż mimo to

avatar
554
136

Na półkach:

Chorowałam na tę książkę jakiś rok, ale nigdzie nie mogłam jej przejrzeć w księgarni. Moja świetnie zaopatrzona biblioteka także nie zakupiła tej pozycji, a cena 65 zl plus przesyłka za kupowanie kota w worku, też mnie zniechęcała. Bałam się, że kuchnia tajska jest trudna i książka skończy na regale, bo nie będę mogła dostać połowy składników w Polsce. W końcu trafiła się promocja i za pół ceny udało mi się nabyć książkę w internetowym sklepie. Muszę powiedzieć, że po przeczytaniu obszernego wstępu dość dobrze traktującego podstawy kuchni tajskiej, podjęłam się wykonania pierwszego posiłku. Wybór padł na curry północy czyli Khao Soi Gai. Udało mi się skompletować większość (90 %) składników lub zamienników i przystąpiłam do dzieła. Myślę, że połowa sukcesu kuchni tajskiej to własnoręczne przygotowywanie sosów i past curry. Żadna pasta gotowa zakupiona w naszych sklepach nie daje takiego efektu jak przepisy z książki Pani Darii. O suchych przyprawach curry w torebce nawet nie chcę mówić. Toż to obraza prawdziwego curry!! Po zrobieniu pasty, reszta czynności gotowania to już pestka. Smak ? Obłęd! Dla mnie odkrycie roku! Cieszę się, że w końcu książka stała się moją własnością. Z niecierpliwością przeglądam i przygotowuję się do następnych dań. Mam nadzieję, że też nie zawiodą. Książka bardzo dobrze wydana, piękne zdjęcia, bardzo edukacyjna i jest dużo do poczytania. Polecam

Chorowałam na tę książkę jakiś rok, ale nigdzie nie mogłam jej przejrzeć w księgarni. Moja świetnie zaopatrzona biblioteka także nie zakupiła tej pozycji, a cena 65 zl plus przesyłka za kupowanie kota w worku, też mnie zniechęcała. Bałam się, że kuchnia tajska jest trudna i książka skończy na regale, bo nie będę mogła dostać połowy składników w Polsce. W końcu trafiła się...

więcej Pokaż mimo to

avatar
734
464

Na półkach:

www.ujrzecslowa.pl

Zawsze zastanawiałam się nad tym: jak to jest możliwe, by każdy człowiek posiadał inny gust, różne przyzwyczajenia, a w szczególności inne kubki smakowe, które sprawiają, że mniej lub bardziej podchodzimy sceptycznie do kuchni świata. Ja osobiście jestem zwolenniczką kuchni polskiej, meksykańskiej i japońskiej. Jednak ostatnio w ręce wpadła mi pozycja, która ma za zadanie przekonać mnie do kuchni tajskiej.

Muszę przyznać, że Darię Ładochę kojarzę wyłącznie z programu Dzień dobry TVN, gdzie raz na jakiś czas uczestniczyła w kąciku kuchennym. Gdzieś nawet przebiegając po bezkresnych łąkach Internetu natrafiłam również na jej stronę Mamałyga, gdzie ukazuje w dość subtelny i wyjątkowy sposób zdrowe jedzenie. Tak jak wspomniałam, tajskie rejony kuchni nie są mi zbyt znane, ale gdy przejrzałam tę pozycję, czuję, że mogę się w niej odnaleźć.

Książki kucharskie właśnie powinny wyglądać tak jak W mojej tajskiej kuchni, która pojawiła się nakładem wydawnictwa Pascal. Co w niej takiego wyjątkowego? Sądzę, że ta pozycja zasługuję na uwagę każdego, ponieważ przedstawia kuchnię tajską od podstaw. Mogłabym nawet stwierdzić, że jest to pewne kompendium wiedzy, gdzie nawet laik sobie poradzi z przyrządzeniem takich potraw.

Nie musimy się również oszukiwać w kwestii finansowej. Cena okładkowa tej pozycji to 64,90 zł, co w moim mniemaniu jest dość przystępną ceną, jeżeli tylko spojrzymy na jej wnętrze. Prawie trzysta stron znajduje się w twardej obwolucie, gdzie nawet uraczymy swoistą zakładkę w postaci sznureczka, który pozwoli nam zaznaczyć odpowiedni przepis. Jednak wracając do wspomnianych podstaw gotowania: jestem szczęśliwa, że mogę poznać tę pozycję, gdyż nie jest to zwykłe przedstawienie przepisów, ale również jest to garść informacji od których powinniśmy zacząć.

Pierwszych czterdzieści stron to prywatna historia Darii Ładochy, która w niezwykle ujmujący sposób przedstawia nam osobiste przeżycia dotyczące Tajlandii. Następnie przechodzimy do ABC kuchni tajskiej. Byłam oczarowana tym rozdziałem, bo w końcu jako laik w tej kwestii, powinnam od tego rozdziału rozpocząć. Znajdziemy tutaj produkty, które powinny znaleźć się w naszej lodówce, gdy chcemy rozpocząć przygodę z tą kuchnią. Nie są to zwykłe opisy niczym z Wikipedii, ale wręcz czuć w nich pewną sielankę i znajdziemy w nich naprawdę przydatne informacje. Nawet dostrzeżemy opisy, jak mniej więcej dane produkty smakują, czy są słodkie, słone, a może kwaśne. W przypadku tej kuchni, musimy mieć na względzie sytuację, że czasem będą nam potrzebne odpowiednie naczynia, tj. wok, sitka bambusowe, czy moździerz. Takie informacje również się tutaj znalazły.

Gdy już mamy wszystko przygotowane, to czas na przepisy. Niezwykle magiczną dla mnie rzeczą jest podzielenie przepisów ze względu na ich zastosowanie. Mamy tu: przystawki, zupy, sałatki, makaron i ryż, curry, ryby i owoce morza, dania mięsne, desery, dodatki. Uf, musicie przyznać, trochę się tutaj tego znalazło, ale uwierzcie mi, to naprawdę dobre kompendium wiedzy.

Przepisy mają odpowiednie adnotacje dotyczące trzystopniowego rodzaju ostrości, czy czasu ich przygotowywania. Najdłuższy czasowo przepis zajmuje ponoć 70 min, oraz znalazłam dwa przepisy, które wymagają namaczania ryżu 4 godziny, jednak gdy przejrzymy je wszystkie, to względnie każdy z przepisów będziemy w stanie przygotować w ok. godzinę lub mniej. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że dla laika czas ten trochę się wydłuży, jednak kto wie, może staniemy się dzięki niej mistrzami kuchni tajskiej?

Dodatkowy plus tej pozycji to lista zamienników. Widać, że Daria Ładocha zdaje sobie sprawę z tego, że niektóre produkty trudno dostać, dlatego też dostajemy rekomendacje, by np. trukwę zamienić na cukinię. Każdy z przepisów posiada listę zakupów, czy po prostu listę składników, które w danym przepisie należy użyć, jak i otrzymujemy informację, ile osób będziemy w stanie obsłużyć tą potrawą. Sposoby przyrządzania wydają się proste i nieskomplikowane, wyjaśnione w dość przejrzysty sposób. Bardzo podoba mi się rozwiązanie, którzy inni autorzy książek kucharskich powinni sobie wziąć do serca: na dwóch stronach znajduje się jedna potrawa, gdzie jedna strona to zdjęcie potrawy, a druga to kompendium wiedzy na jej temat.

Ostatecznie dochodzę do takiej konkluzji: to świetna książka kucharska, która mam nadzieję odkryje we mnie zmysł kuchni tajskiej. W końcu gdy z chłopakiem przeglądaliśmy tę książkę to było ciągle: o jacie, to będzie dobre, o jakie pyszne, kiedy robimy? Sądzę, że każdy kto ma ochotę na rozpoczęcie wędrówki do świata kuchni tajskiej powinien nabyć tę pozycję i przekonać się, że można zjeść coś zdrowego i pożywnego.

www.ujrzecslowa.pl

Zawsze zastanawiałam się nad tym: jak to jest możliwe, by każdy człowiek posiadał inny gust, różne przyzwyczajenia, a w szczególności inne kubki smakowe, które sprawiają, że mniej lub bardziej podchodzimy sceptycznie do kuchni świata. Ja osobiście jestem zwolenniczką kuchni polskiej, meksykańskiej i japońskiej. Jednak ostatnio w ręce wpadła mi pozycja,...

więcej Pokaż mimo to

avatar
936
173

Na półkach: , , ,

Oprócz przepisów podoba mi się wstęp czyli opis kulturowy, wstęp o przyprawach oraz dodatkach. Bardzo ładnie wydana. Mniej gwiazdek za ograniczona ilość przepisów. Jak za ta cenę, grubość książki powinno być znacznie więcej.

Oprócz przepisów podoba mi się wstęp czyli opis kulturowy, wstęp o przyprawach oraz dodatkach. Bardzo ładnie wydana. Mniej gwiazdek za ograniczona ilość przepisów. Jak za ta cenę, grubość książki powinno być znacznie więcej.

Pokaż mimo to

avatar
135
54

Na półkach: ,

świetne przepisy, wszystko bardzo szczegółowo opisane. wypisane ogólnie dostępne zamienniki produktów które ciężko znaleźć w sklepach. zdecydowanie polecam.

świetne przepisy, wszystko bardzo szczegółowo opisane. wypisane ogólnie dostępne zamienniki produktów które ciężko znaleźć w sklepach. zdecydowanie polecam.

Pokaż mimo to

avatar
482
25

Na półkach:

Jestem zachwycona tajską kuchnią. Historia autorki jest bardzo inspirująca. Dzięki niej spełniam kulinarne marzenia. Polecam!

Jestem zachwycona tajską kuchnią. Historia autorki jest bardzo inspirująca. Dzięki niej spełniam kulinarne marzenia. Polecam!

Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    55
  • Przeczytane
    39
  • Posiadam
    19
  • Legimi
    3
  • Kulinarne
    2
  • 2021
    2
  • Ulubione
    2
  • Książki kulinarne
    2
  • Teraz czytam
    2
  • Kuchnia, zioła etc.
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki W mojej tajskiej kuchni


Podobne książki

Przeczytaj także