W mojej tajskiej kuchni

Wydawnictwo: Pascal
7,22 (18 ocen i 5 opinii) Zobacz oceny
10
1
9
3
8
2
7
7
6
3
5
2
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788376425801
liczba stron
296
język
polski
dodała
Adriana

W tej książce znajdziesz zapach tajskich przygód, aromat egzotycznych doznań i mnóstwo praktycznych informacji, jak zostać mistrzem tajskich dań we własnej kuchni! Przemierzając Tajlandię Daria Ładocha ze studentki dziennikarstwa stała się kulinarnym coachem. Szefowie lokalnych restauracji wprowadzili ją w tajniki swojej pracy, starsze kobiety gotujące dla rodzin zdradziły tradycyjne...

W tej książce znajdziesz zapach tajskich przygód, aromat egzotycznych doznań i mnóstwo praktycznych informacji, jak zostać mistrzem tajskich dań we własnej kuchni!

Przemierzając Tajlandię Daria Ładocha ze studentki dziennikarstwa stała się kulinarnym coachem. Szefowie lokalnych restauracji wprowadzili ją w tajniki swojej pracy, starsze kobiety gotujące dla rodzin zdradziły tradycyjne receptury. Obrała kilogramy krewetek, pokroiła góry warzyw i wróciła, by podzielić się tym, czego się nauczyła.

„Moja tajska kuchnia” to 90 przepisów na szybkie, efektowne i niesamowicie smaczne dania. Towarzyszą im opisy produktów i porady, gdzie można je kupić i czym zastąpić. Ugotuj pyszne zielone curry z kurczakiem i bakłażanem tajskim, zasmakuj orientalnej kuchni, poznaj historię białej Tajki i wraz z nią naucz się przyrządzać potrawy z dużą dawką chilii i szczyptą humoru.

 

źródło opisu: pascal.pl

źródło okładki: pascal.pl

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (5)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 364
Effcia | 2018-04-13
Przeczytana: kwiecień 2018

Książka Darii Ładochy to nie tylko przepisy kulinarne ale również opis jej przygody, ktorą chciała się podzielić z czytelnikami. Fajny język powoduje że historie szybko i przyjemnie się czyta. Jako że autorka proponuje dania ze składników typowo azjatyckich, które są trudno dostępne w marketach, podoba mi się, że zostały wypisane składniki, które można z powodzeniem zamienić nie zmieniając przy tym smaku przygotowanych potraw. Można również sporządzić wiele pasi i sosów samodzielnie. Ponadto książka bogato ilustrowana, estetycznie fajnie się to zgrywa.

książek: 195
zajec6 | 2017-11-23
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 23 listopada 2017

świetne przepisy, wszystko bardzo szczegółowo opisane. wypisane ogólnie dostępne zamienniki produktów które ciężko znaleźć w sklepach. zdecydowanie polecam.

książek: 416
Patrycja k | 2016-12-01
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 01 grudnia 2016

Chorowałam na tę książkę jakiś rok, ale nigdzie nie mogłam jej przejrzeć w księgarni. Moja świetnie zaopatrzona biblioteka także nie zakupiła tej pozycji, a cena 65 zl plus przesyłka za kupowanie kota w worku, też mnie zniechęcała. Bałam się, że kuchnia tajska jest trudna i książka skończy na regale, bo nie będę mogła dostać połowy składników w Polsce. W końcu trafiła się promocja i za pół ceny udało mi się nabyć książkę w internetowym sklepie. Muszę powiedzieć, że po przeczytaniu obszernego wstępu dość dobrze traktującego podstawy kuchni tajskiej, podjęłam się wykonania pierwszego posiłku. Wybór padł na curry północy czyli Khao Soi Gai. Udało mi się skompletować większość (90 %) składników lub zamienników i przystąpiłam do dzieła. Myślę, że połowa sukcesu kuchni tajskiej to własnoręczne przygotowywanie sosów i past curry. Żadna pasta gotowa zakupiona w naszych sklepach nie daje takiego efektu jak przepisy z książki Pani Darii. O suchych przyprawach curry w torebce nawet nie chcę...

książek: 669
Paweł | 2015-12-26
Na półkach: Przeczytane, Kulinarne, 2015, POLSKIE
Przeczytana: 26 grudnia 2015

Oprócz przepisów podoba mi się wstęp czyli opis kulturowy, wstęp o przyprawach oraz dodatkach. Bardzo ładnie wydana. Mniej gwiazdek za ograniczona ilość przepisów. Jak za ta cenę, grubość książki powinno być znacznie więcej.

książek: 868
Adriana | 2015-10-22
Na półkach: Przeczytane

www.ujrzecslowa.pl

Zawsze zastanawiałam się nad tym: jak to jest możliwe, by każdy człowiek posiadał inny gust, różne przyzwyczajenia, a w szczególności inne kubki smakowe, które sprawiają, że mniej lub bardziej podchodzimy sceptycznie do kuchni świata. Ja osobiście jestem zwolenniczką kuchni polskiej, meksykańskiej i japońskiej. Jednak ostatnio w ręce wpadła mi pozycja, która ma za zadanie przekonać mnie do kuchni tajskiej.

Muszę przyznać, że Darię Ładochę kojarzę wyłącznie z programu Dzień dobry TVN, gdzie raz na jakiś czas uczestniczyła w kąciku kuchennym. Gdzieś nawet przebiegając po bezkresnych łąkach Internetu natrafiłam również na jej stronę Mamałyga, gdzie ukazuje w dość subtelny i wyjątkowy sposób zdrowe jedzenie. Tak jak wspomniałam, tajskie rejony kuchni nie są mi zbyt znane, ale gdy przejrzałam tę pozycję, czuję, że mogę się w niej odnaleźć.

Książki kucharskie właśnie powinny wyglądać tak jak W mojej tajskiej kuchni, która pojawiła się nakładem wydawnictwa Pascal. Co...

Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd