Niejednoznacznie pozytywny

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2024-05-15
- 2024-05-15
Filip o swojej chorobie: Bardzo się bałem. Nie, że depresja wróci, ale że ludzie zaczną pisać: „Co on p…li?!”. Wiem, że ludzie myślą: Jak człowiek, który jest prezenterem, wiecznie uśmiechnięty, który ma pieniądze, dom, rodzinę, może mieć depresję? Jakie on ma prawo mówić o depresji? Przecież mu do szczęścia nic nie potrzeba. To może zabrzmieć jak próba użalania się nad sobą. I to bardzo nieudolna. Ale czułem, że to jest ten moment, kiedy mogę powiedzieć, co mnie spotkało. Wiedziałem, że scenariusz z kolejną falą hejtu jest bardzo prawdopodobny. Byłem na to przygotowany.
Filip jest też chłopakiem bardzo inteligentnym, z ogromnym poczuciem humoru, z dobrym sercem. Posiadając spore środki i wpływy, stara się jak najwięcej pomagać potrzebującym, zbiera pieniądze na cele charytatywne. Pomaga i uświadamia. Opierając się na własnych doświadczeniach, chce pokazać jak łatwo jest wpaść w depresję, jak trudna jest droga wychodzenia, ale jednak możliwa! Autobiografia Filipa będzie opowieścią o niełatwym życiu autora, pełnym błędów i pomyłek. Opowiedziana z humorem, mocno i wprost, bez owijania w bawełnę.
Kup Niejednoznacznie pozytywny w ulubionej księgarni
Oceny książki Niejednoznacznie pozytywny
463 użytkowników ma tytuł Niejednoznacznie pozytywny na półkach głównych- Przeczytane 394
- 2024 39
- 2025 12
- Audiobooki 9
- Przeczytane 2024 8
- Legimi 5
- E-book 4
Tagi i tematy do książki Niejednoznacznie pozytywny
Cytaty z książki Niejednoznacznie pozytywny
Doceniać trzeba każdą, nawet najmniejszą, dobrą rzecz.
Nie ma takiego syfu, z którego nie wyjdziesz, jeśli będziesz bardzo tego chcieć i bardzo nad tym pracować. To nie jest prosta droga. Dużo w ...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niejednoznacznie pozytywny
Jeżeli autor napisał książkę, żeby ocieplić swój wizerunek to mu się udało - przynajmniej w moim przypadku. Dużo sympatii do autora, dużo współczucia i dużo refleksji w ogóle. Język kąśliwy, wulgarny, ale też wciągający.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrudno ocenić książkę, która w dużej mierze jest autoterapeutycznym dziennikiem żałoby po śmierci Syna.
Myślę, że może być przydatna dla ludzi, którzy tak, jak Autor doznali wielkiej straty, z którą przyszło im się zmierzyć i szukają pocieszenia czy zrozumienia dla ich bólu. Bólu, który najlepiej zrozumie ten, kto również go doświadczył. Może być też przydatna dla otoczenia ludzi w żałobie - by pokazać, co mogą czuć ich bliscy, zmagający się ze stratą i jak im w tym towarzyszyć.
Książka może być też wartościowa dla tych, którzy chcą trochę lepiej poznać Dziennikarza, Jego relacje z bliskimi, wrażliwość w patrzeniu na otaczający Go świat czy ogólnie podejście do życia zawodowego i prywatnego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślę, że może być przydatna dla ludzi, którzy tak, jak Autor doznali wielkiej straty, z którą przyszło im się zmierzyć i szukają pocieszenia czy zrozumienia dla ich bólu. Bólu, który najlepiej zrozumie ten, kto również go doświadczył. Może być też przydatna dla...
Najbardziej zostaje w głowie to, że każdy ma swoje demony nawet ci, którzy na co dzień się uśmiechają w telewizji. Bardzo osobiste mocne i potrzebne, dużo szczerosci ale jednoczesnie bólu i humoru
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna, wzruszająca książka. Nie jest wielkim pisarzem ale myślę, że sobie poradził. Opowiada o tym, jak się podnieść po ogromnej tragedii. Podziwiam go, cenię jako człowieka. Uczciwy, autentyczny. Filip opowiada szczerze o uczuciach, które pojawiają się po stracie kogoś naprawdę bliskiego. Miałam tak samo po starcie bliskiej osoby. Polecam dla oczyszczenia umysłu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPan Filip Chajzer nie jest moim ulubieńcem ale jego historia bardzo chwyta za serce
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDość ciekawa
Dość ciekawa
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZacznę od tego, że Pan Filip Chajzer nie należy do moich ulubieńców, bo ma w sobie coś co sprawia, że z dystansem podchodzę do Jego osoby. Ale byłam bardzo ciekawa tej publikacji, ponieważ niewątpliwie przeżył jedną z najboleśniejszych strat w życiu.
Ogólnie ciekawie opowiedziana historia, która zawiera pamiętnik pisany przez Autora w najtrudniejszych chwilach, po śmierci Syna, ale także wyjaśnienia jak Pan Filip postrzega świat. Dzięki temu nieco łagodniej mogę popatrzyć na niektóre Jego zachowania zawodowe.
Natomiast ważne przesłanie, które wyłania się z autobiografii dotyczy dużej delikatności w patrzeniu na osoby przeżywające żałobę "nie oceniajcie i nie krytykujcie". Niby każdy o tym wie, ale warto o tym przypomnieć.
Polecam do refleksji i do zrozumienia co w życiu ważne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOgólnie ciekawie opowiedziana historia, która zawiera pamiętnik pisany przez Autora w najtrudniejszych chwilach, po śmierci...
audiobook
audiobook
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodobno książki napisane przez osoby znane z telewizji czy z pierwszych stron gazet są kiepskie. Niedopracowane. Taka opinia krąży w bookmediach. Według mnie jest ona mocno przesadzona i krzywdząca dla samych autorów.
„Niejednoznacznie pozytywny” to swoisty pamiętnik. To zapis każdej chwili, którą Filip spędził ze swoim nieżyjącym już synkiem – Maksem. Momentów wesołych i tych mniej.
Dla mnie to była niesamowicie emocjonalna opowieść. Jest tutaj ogromna tęsknota, żal do Boga, do ludzi, aż w końcu autor ma żal do siebie, że nie zrobił nic, aby zapobiec tej tragedii, która się wydarzyła w jego życiu.
Filip Chajzer jest szczery w swoich wyznaniach. Pisze jakby na gorąco przelewając swoje myśli na papier, a ściślej na ekran laptopa. Są one naładowane uczuciami. Książka jest pozbawiona cenzury. Dziennikarz niejednokrotnie zwierzając się czytelnikowi ze swoich przeżyć przeklina. Wspominam o tym, bo nie każdemu może się to spodobać.
Prawdę mówiąc, trudno mi się pisze o tej pozycji. Wolę przeżywać ją w środku sama. Myślę, że tego rodzaju lektury właśnie tego wymagają. Żebyśmy przetrawiali je w sobie, po swojemu i w indywidualny sposób.
Kończąc powiem krótko – polecam z całego serca!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślę, że nie ma osoby, która nie zna Filipa Chajzera – dziennikarza telewizyjnego, radiowego, związanego z TVN-em.
„Niejednoznacznie pozytywny” to swoisty...
Chwytająca za serce historia Filipa opisującego jego walkę o siebie po stracie najważniejszej osoby w życiu. Polecam