Srebrne wrzeciono

Okładka książki Srebrne wrzeciono autora Ewa Sobieniewska, 9788367388382
Okładka książki Srebrne wrzeciono
Ewa Sobieniewska Wydawnictwo: Lira Cykl: Saga Wileńska / Ewa Sobieniewska (tom 1) powieść historyczna
powieść historyczna
Saga Wileńska / Ewa Sobieniewska (tom 1)
2022-11-07
2022-11-07

Kup Srebrne wrzeciono w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Srebrne wrzecionoi

Kręć się, kręć, wrzeciono, wić się tobie, wić…

5792 690 479

Oceny książki Srebrne wrzeciono

OPINIE i DYSKUSJE o książce Srebrne wrzeciono

Wszystko zaczyna się od historii Vaivy, która była niezwykle urodziwa, lecz to sprowadziło na dziewczynę same kłopoty. Ludzie patrzyli na nią z nienawiścią i nazywali czarownicą, choć nikomu w niczym nie zawiniła. Los nie był dla niej łaskawy. Natomiast jakieś dwieście lat później toczy się życie Wiktorii, młodej panienki i córki powstańca listopadowego. Wychowana w duchu patriotyzmu, mądra i odważna kobieta postanawia wziąć los w swoje ręce, choć czeka ją niemało wyzwań, strachu i cierpienia.

Często w tego typu książkach bywa, że główna bohaterka zostaje zmuszona do poślubienia mężczyzny, którego nie chce. Buntuje się i zdobywa się na czyny, które dużo ją kosztują. Tutaj jest bardzo podobnie. Czy to oznacza, że książka jest nudna i oklepana? Absolutnie nie! Autorka tak poprowadziła akcję, że nie mogłam się oderwać od lektury, ubogaciła całość malowniczymi krajobrazami i patriotycznymi akcentami. Fabuła jest złożona, mamy splecione ze sobą historie dwóch kobiet, które żyły w różnych wiekach. Książka obfituje w różnorodnych bohaterów. Spotykamy tutaj ludzi z różnych sfer i o różnych poglądach, dzięki czemu uzyskujemy szeroki obraz tego, jak wyglądało ówczesne życie. Autorka zabiera nas w podróż nie tylko do Księstwa Polskiego, ale także na tereny litewskie i obrazuje panujące wtedy nastroje.

To wszystko przekłada się na klimatyczną i trzymającą w napięciu historię pełną tajemnic, która nie daje o sobie zapomnieć. Powieść ta wzbudza w czytelniku najrozmaitsze emocje i sprawia, że przywiązujemy się do bohaterów i przeżywamy wszystko wspólnie z nimi. Dodatkowo szybko się ją czyta dzięki lekkiemu językowi. Jeśli miałabym się do czegoś przyczepić, to byłoby to zakończenie, które choć było dla mnie zadowalające, to jednak momentami zbyt „naciągane”. Niemniej jednak uważam, że „Srebrne wrzeciono” to udany debiut i z chęcią poznam kolejne tomy tej sagi.

Bardzo dobrze się to czytało i chętnie sięgnę po kolejne tomy, by poznać dalsze losy bohaterów. Ciekawa historia osadzona w ciekawych i trudnych czasach.

Ciekawa, bardzo wciągająca.

Ciekawa, bardzo wciągająca.

Sięgnęłam po ten tytuł ze względu na wątki z "czarownicami". I ta opowieść mi się podobała. Zdecydowanie lepiej się ją czytało i była ciekawsza niż losy Wiktorii.
Niestety trochę się wynudziłam całością i nie mam planów na kontynuowanie kolejnych tomów.

Ciekawa historia, plus za wstawki o wierzeniach litewskich i szeroko rozumianej kulturze ludowej tamtych regionów. Minus za harlequinowate sceny miłosne.

Wspaniała historia od początku do końca. Losy Wiktorii wydawały się być przewidywalne, a jednak całkowicie mnie zaskoczyły. Sama jej postać była świetnie wykreowana, nie była typową bohaterką, która jest idealna i kryształowa. Miała charakterek, zalety i wady. Przewinęło się również kilku męskich bohaterów, każdy o innym charakterze, innych przeżyciach i motywach. Każdy jednak wydawał się autentyczny. Wątek miłosny bardzo mnie zachwycił. Aż żałuję, że już skończyłam czytać!

Bardzo wciągająca historia miłosna, z wątkami historycznymi, patriotycznymi, z nutką tajemnicy i magii. Dla mnie idealna....

Ten debiut pani Ewy zapamiętałam na długo. Dawno żadna książka tak mnie nie wciągnęła. Historie opisane w niej są cudowne.
Polecam!

Polecam!

Czytadełko dość dobrze osadzone w historii, aczkolwiek bawi mnie wciskanie mentalności XXI-wiecznej feministki w postać z XIX wieku... Baśniowy klimat, przewidywalne losy postaci. Może, gdybym miała 17 lat, ta powieść zainteresowałaby mnie na tyle, by sięgnąć po dalsze tomy. Niestety, mam dużo więcej lat, toteż na podobne książki szkoda mi czasu.

Piękna historia

Piękna historia

1351 użytkowników ma tytuł Srebrne wrzeciono na półkach głównych
171 użytkowników ma tytuł Srebrne wrzeciono na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Srebrne wrzeciono

Cytaty z książki Srebrne wrzeciono