Srebrne wrzeciono

Okładka książki Srebrne wrzeciono autorstwa Ewa Sobieniewska
Okładka książki Srebrne wrzeciono autorstwa Ewa Sobieniewska
Ewa Sobieniewska Wydawnictwo: Lira Cykl: Saga Wileńska / Ewa Sobieniewska (tom 1) powieść historyczna
powieść historyczna
Saga Wileńska / Ewa Sobieniewska (tom 1)
2022-11-07
2022-11-07
Piękna Litwinka Vaiva, będąca obiektem pożądania mężczyzn i tym samym nienawiści kobiet, zostaje oskarżona o czary. Jest rok 1641 i dla wiedźm nie ma miejsca w społeczeństwie. Aby ocalić życie, dziewczyna podejmuje decyzję, która uruchamia lawinę wydarzeń.
Ponad dwieście lat później los młodej Wiktorii, córki powstańca listopadowego, niespodziewanie splata się z losem litewskiej czarownicy. Nie godząc się na małżeństwo z niechcianym adoratorem, Wiktoria decyduje się na ucieczkę i w wyniku niefortunnego zbiegu okoliczności trafia do majątku, gdzie imię Vaivy nadal budzi strach. Czy rzeczywiście była ona niebezpieczną wiedźmą? A może demoniczną kochanką magnata?

To porywająca saga o kobietach, które miały odwagę walczyć o swoje szczęście i o prawo do decydowania o sobie. To także opowieść o miłości szczerej i pięknej, jak również obsesyjnej i niszczącej, i o tęsknocie za ukochanym miejscem na ziemi.

Kup Srebrne wrzeciono w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oficjalne recenzje książki Srebrne wrzeciono i

Opinia społeczności książki Srebrne wrzecionoi

Książki 1315 Opinie 1118

Oceny książki Srebrne wrzeciono

OPINIE i DYSKUSJE o książce Srebrne wrzeciono

Cała seria jest wspaniała, cudowny język, angażujące historie oraz bohaterowie, gorąco polecam. Wnikliwa analiza historyczna oraz kulturowa. Autorka wykazała się ogromnym zaangażowaniem w temat i tlo historyczne. Przepiękna saga, która angażuje nas od pierwszego wersu i nie pozostawia obojętnym.

Dobra powieść ;) wciągająca.

Dobra powieść ;) wciągająca.

Przez jakiś czas nie mogłam wdrożyć się w wydarzenia ale kiedy przebrnęłam przez początki to przepadłam. W języku, który przenosił mnie do przeszłości, w stylu i łatwości czytania. W opisach i miejscach niesamowicie rzeczywistych, w bohaterach ciekawych i takich, którym chcę kibicować. Zachwyciłam się nieśpiesznym rozwojem akcji, powolnym kształtowaniem się pięknych relacji bez przesadnego dramatyzowania i udziwniania. Jestem ciekawa kolejnych tomów.

1408 użytkowników ma tytuł Srebrne wrzeciono na półkach głównych
176 użytkowników ma tytuł Srebrne wrzeciono na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Srebrne wrzeciono

Ewa Sobieniewska
Ewa Sobieniewska
Ewa Sobieniewska ukończyła filologię polską, teatrologię oraz filmoznawstwo. Ewa Sobieniewska przez wiele lat pracowała jako tłumaczka w wydawnictwie HarperCollins. Ewa Sobieniewska jest miłośniczką Paryża i Wilna, ale ponad je szczególnie ceni niewielką wieś w świętokrzyskim. Ewa Sobieniewska lubi muzykę Stanisława Moniuszki. Jest miłośniczką kultury ziemiańskiej, a także kina przedwojennego. Ewa Sobieniewska jako pierwszą swą powieść wydała Srebrne wrzeciono (Wydawnictwo Lira),będące efektem studiów, które odbywała przez rok na uniwersytecie w Wilnie.

Amerykanka Wojciech Dutka
Amerykanka
Wojciech Dutka
Dla mnie powieść ta jest doskonałym połączeniem historii oraz doświadczeń granicznych jednostki, jej sprawczości oraz wolności wyboru. Ukazuje szeroki kontekst historyczny, obejmujący wydarzenia z okresu II. wojny światowej, na tle emocjonalnym, ale i filozoficznym, wprowadzając do powieści postać jednego z najbardziej znanych filozofów - Martina Heideggera i rozważania nad kondycją człowieka. W konstrukcji fabularnej oraz kontekście historycznym z mojej strony jako czytelniczki, najbardziej istotne jest łączenie faktów historycznych przez autora powieści z jednoczesnym ukazaniem ich na tle wojennego życia i walki o przetrwanie głównej bohaterki, gdzie nie brak namiętności, miłości, lecz jednocześnie uczucia te przeplata ból oraz cierpienie. Kolejnym atutem powieści jest szeroka panorama geograficzna, bowiem autor zabiera nas w podróż po USA, Niemczech, Francji, a także innych zakątkach Europy. Podkreślić warto też styl i dbałość o kontekst językowy, gdyż w powieści zawarta jest rozbudowana narracja opisowa. Co także istotne w „Amerykance” dostrzegłam sporą dbałość o szczegóły oraz przypisy, to zdecydowanie poszerza wiedzę czytelnika w odniesieniu do wielu aspektów – z włączeniem dzieł klasycznych. W odbiorze jest to powieść bardzo interesująca ale jednocześnie wymagająca od czytelnika skupienia i analizowania faktów – co dla mnie stanowi jej kolejny walor. Wymaga również od odbiorcy wysokich umiejętności interpretacyjnych, a przedstawione w powieści zdarzenia skłaniają do zastanowienia się nad konsekwencjami podejmowanych decyzji. Polecam miłośnikom historii, poszukującym ambitnej literatury.
Paulina Korach - awatar Paulina Korach
ocenił na1029 dni temu
Trzy kobiety Joanna Jax
Trzy kobiety
Joanna Jax
Akcja powieści toczy się w XX wieku w Polsce pod zaborami. Historia dotyczy trzech kobiet, których losy się splatają. Pierwsza z kobiet to służąca o imieniu Lucyna, która oddała swoje serce oraz ciało młodemu dziedzicowi, naiwnie wierząc, że ten ją poślubi. Odpychała zaloty Macieja stajennego, ponieważ Olgierd zbałamucił ją pięknymi słowami i obietnicą ożenku. Gdy zachodzi w ciąże chłopak się jej wyrzeka, mówiąc, że jest rozpustna i to na pewno nie jego dziecko. Hrabina, gdy tylko się dowiaduje o niechcianym dziecku wyrzuca Lucynę z dworu. Również jej rodzina nie chce jej pomóc. Dziewczyna postanawia pozbyć się ciąży a następnie jedzie do miasta aby pracować jako służąca. Okazuje się jednak, że dalej jest w ciąży. Odchodzi z domu w którym mieszka i trafia do przytułku. Tam rodzi córkę Annę, jednak gdy jedzie z nią do rodzinnego domu rodzice mówią, że nie mają córki. Zdesperowana Lucyna podrzuca córkę pod drzwi sierocińca i spędza noc nad Wisłą. Następnego dnia trafia jako służąca do domu Pauliny. Paulina to szlachcianka. Wyszła za mąż z miłości za mężczyznę, który jak się okazało po ślubie kochał tylko pieniądze jej rodziny. Zdradzał ją notorycznie i trwonił cały majątek. Zaraził ją chorobą, przez którą nigdy nie będzie mogła mieć dzieci. Gdy miała dość, wyjechała do Paryża, gdzie zobaczyła, jak inaczej może wyglądać życie kobiet. Odwiedza kuzynkę, która żyje na koszt mężczyzn i dobrze się bawi. Zapoznaje Paulinę z bogatym mężczyzną, który okazuje się być jednak gejem. Paulina z mężczyzną bardzo się zaprzyjaźniają. Paulina wraca do domu, gdzie mąż jest dla niej okropny. Odziedziczył po ciotce znaczną sumę i przez to jeszcze bardziej zaczął pogardzać żoną. Nie chce się wyprowadzić z mieszkania, które dostali od rodziców Pauliny, nie chce się z nią rozwieźć mimo, że ciągle ją zdradza. Paulina udaje się adwokata by zasięgnąć rady czy może coś z tym zrobić. Tam poznaje Karolinę. Karolina, córka znanego adwokata prowadzącego okresowo hulaszczy tryb życia, nie mogła się pogodzić z jego bezwzględnością i biernością matki, która bez słowa znosiła wszelkie upokorzenia i nie chciała nawet słyszeć narzekań córki na los ich rodziny. Gdy ojciec znowu jest w ciągu matka wysyła Karolinę do znanego lekarza by pożyczyła od niego pieniądze. Ten wykorzystuje Karolinę. Dziewczyna nie może dojść do siebie. Poznaje aplikanta ojca, w którym się zakochuje. Ten jednak wykształcił się za pieniądze bogatego człowieka, któremu obiecał poślubić jego córkę. Jako człowiek honorowy nie chce złamać obietnicy mimo, iż pokochał Karolinę. Karolina chce studiować prawo i pomaga w kancelarii ojca, gdzie trafia Paulina, chcąca pomóc Lucynie. Gdy była pracodawczyni Lucyny hrabina zostaje zamordowana dziewczyna staje się oskarżoną o morderstwo. Nie ma alibi, a pracownicy dworu zeznają, że odchodząc dziewczyna źle życzyła hrabinie. Paulina jednak poznała dziewczynę i nie wierzy w jej winę. Chce by aplikant pomógł w obronie dziewczyny. Paulina z Karoliną jadą do dworu, tam Maciej zeznaje, że w noc zabójstwa Olgierda nie było w dworze, a hrabina pojechała do miasta aby wydziedziczyć syna. Okazuje się, że to Olgierd w strachu przed biedą zabił matkę. Trafia do więzienia. Tak Lucyna mści się na swoim oprawcy. Karolina mści się na doktorze z pomocą Lucyny. Dowiaduje się, że żona i matka lekarza z przyjaciółką wracają z sanatorium wcześniej niż zamierzały. Lucyna idzie do mieszkania lekarza pod pretekstem choroby. Tak lekarz zamierza ją wykorzystać. Wtedy do mieszkania docierają kobiety z Karoliną. Kobiety są wściekłe, a Karolina rozpowiada po całym miasteczku czego była świadkiem. Tak mści się Karolina. Paulina chce pozbawić męża tego co najbardziej kocha czyli pieniędzy. Wykorzystuje Karolinę, która podaje się za córkę bogatego przyjaciela Pauliny. Mówi mężowi Pauliny, że jej ojciec wkrótce umiera i w związku tym przekazał jej browar z którym nie wie co zrobić. Boi się że potencjalni kupcy będą chcieli ją oszukać. Mężczyzna proponuje, że odkupi od niej browar za uczciwą cenę. Na miejscu jednak proponuje jej cenę cztery razy mniejszą niż faktyczna wartość. Udają się do notariusza i przekazuje Karolinie pieniądze. Gdy po kilku miesiącach wraca do Austrii gdzie mieścił się browar okazuje się, że domniemany ojciec nie ma córki, nie choruje i nie zamierza nic sprzedawać. W miejscu gdzie był notariusz mieszka malarz. Mężczyzna jest wściekły, że został oszukany. Błaga żonę o wybaczenie i powrót do małżeństwa jednak Paulina nie chce o tym słyszeć. Chce żyć sama w spokoju. Karolina chce wykorzystać pieniądze na studia w Paryżu, jednak aplikant ojca odwołuje ślub mimo konsekwencji i chce być z Karoliną. Lucyna daje szanse stajennemu Maciejowi, który jako jedyny nie wierzył w jej winę i jej bronił. Biorą ślub i Lucyna zabiera córkę z sierocińca. Chcą razem wyjechać do innego dworu i żyć razem biednie, ale szczęśliwie.
Weronika Piekutowska - awatar Weronika Piekutowska
oceniła na612 dni temu
Żona nazisty Sylwia Trojanowska
Żona nazisty
Sylwia Trojanowska
Jest to przykład współczesnej polskiej prozy obyczajowo-historycznej, podejmującej problematykę funkcjonowania jednostki w realiach II. wojny światowej. Utwór wpisuje się w popularny nurt narracji koncentrujących się na indywidualnym doświadczeniu wojny, szczególnie z perspektywy kobiecej. Dla mnie centralnym zagadnieniem powieści jest konflikt tożsamościowy jednostki uwikłanej w system nazistowski. Główna bohaterka zostaje zmuszona do funkcjonowania w strukturach społeczeństwa nazistowskiego, co prowadzi do napięcia między jej pochodzeniem a narzuconą rolą społeczną. Narracja prowadzona jest w sposób linearny, z wyraźnym naciskiem na rozwój wątków emocjonalnych. Styl autorki można określić jako realistyczny, z elementami ekspresji charakterystycznymi dla literatury popularnej. Język jest przystępny, co sprzyja szerokiemu odbiorowi, jednak niekiedy prowadzi do uproszczeń w przedstawianiu bardziej złożonych zagadnień historycznych, co wydaje się zabiegiem celowym. Powieść podejmuje istotne kwestie etyczne, takie jak granice kompromisu moralnego, problem odpowiedzialności jednostki oraz możliwość zachowania integralności w warunkach opresji. Narracja sugeruje, że tożsamość nie jest kategorią stałą, lecz podlega nieustannej renegocjacji w zależności od kontekstu społeczno-politycznego. Zdecydowanie jest to powieść warta przeczytania, chociaż można w dużym stopniu przewidzieć niektóre sytuacje.
Paulina Korach - awatar Paulina Korach
ocenił na728 dni temu

Cytaty z książki Srebrne wrzeciono

Trzeba mieć odwagę, żeby myśleć o tym, co jest nie do pomyślenia i żeby robić rzeczy, których nie zrobiłby nikt.

Ewa Sobieniewska Srebrne wrzeciono Zobacz więcej

(...) domem może być drugi człowiek.

(...) domem może być drugi człowiek.

Ewa Sobieniewska Srebrne wrzeciono Zobacz więcej

...Bez względu na to, czy bierze się w dłonie kądziel, czy też swój los, potrzeba wytrwałości, zapału i wiary, że to to, co się robi, ma sens - pomyślała Wiktoria. I choć trafiają się fatalne włókna, trzeba próbować....

Rozwiń