Zamień chemię na jedzenie
Książka, która nie zawiera chemii ani polepszaczy smaku!
Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Zacznij od unikania chemicznych dodatków. Nie tylko nie są potrzebne, one szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej(!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują twoje zdrowie. Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a być może także zespołu ADHD.
Niewiele przeprowadzono rzetelnych badań dotyczących sztucznych dodatków do żywności. Julita Bator weryfikuje dane od producentów. Ponieważ dzieci autorki wykazują silną alergię na „polepszacze” i konserwanty musiała zmienić styl odżywiania się i życia całej rodziny. Od czterech lat próbuje, nie wydając dużych sum na kupowanie wyłącznie ekologicznych produktów, żyć bez „chemii”. Jej książka może być dla nas przewodnikiem po kuchni, która pachnie tak, jak jedzenie pamiętane z naszego dzieciństwa.
W dwudziestu rozdziałach udziela porad, jak unikać szkodliwej żywności, ale także jakie naczynia stosować w kuchni, jak przemycać wartościowe produkty w potrawach. Podaje 81 przepisów, które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty świetność.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 1 557
- 1 333
- 635
- 108
- 60
- 47
- 44
- 28
- 22
- 18
Opinia
Bardzo dobra pozycja dla wszystkich tych, którzy właśnie zorientowali się, że produkty które oferują nam w sklepach nie zawsze można nazwać jedzeniem, a nie wiedzą od czego zacząć zmiany nawyków aby znów poczuć prawdziwy smak potraw. Jak wspomina autorka nie można zrobić tego od razu, ale przy silnej woli, krok po kroku z pewnością się uda. Nawet jeżeli nie zmieni się wszystkich złych nawyków to chociaż ograniczy się szkody.
Poradnik pozwoli skrócić czas zmian, który początkującej osobie "zostawionej samej sobie" spokojnie zająłby dwa-trzy lata. Sama przeszłam taką drogę. Osobiście książkę tę przeczytałam jak pamiętnik przypominając sobie swoje zmagania ze zmianą nawyków moich i rodziny (to drugie wymagało podwójnej pracy). Dzisiaj będąc "świadomym konsumentem" wiem jak dużo pracy jeszcze mnie czeka aby uzyskać zamierzony efekt. Teraz korzystanie z mleka od prawdziwej krowy, pieczenie chleba i bułek, a nawet robienie większości wędlin jest w naszym domu czymś oczywistym. Wszystko jednak trzeba wprowadzać stopniowo. Dlatego aby oszczędzić cenny czas polecam korzystanie z przetartych już ścieżek i wprowadzanie w życie rad zawartych w książce.
Bardzo dobra pozycja dla wszystkich tych, którzy właśnie zorientowali się, że produkty które oferują nam w sklepach nie zawsze można nazwać jedzeniem, a nie wiedzą od czego zacząć zmiany nawyków aby znów poczuć prawdziwy smak potraw. Jak wspomina autorka nie można zrobić tego od razu, ale przy silnej woli, krok po kroku z pewnością się uda. Nawet jeżeli nie zmieni się...
więcej Pokaż mimo to