Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Zamień chemię na jedzenie

Wydawnictwo: Znak
7,2 (923 ocen i 168 opinii) Zobacz oceny
10
70
9
83
8
216
7
303
6
162
5
49
4
18
3
16
2
4
1
2
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788324020454
liczba stron
200
słowa kluczowe
odżywianie, zdrowie, potrawy, ekologia
kategoria
poradniki
język
polski
dodała
Ag2S

Książka, która nie zawiera chemii ani polepszaczy smaku! Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Zacznij od unikania chemicznych dodatków. Nie tylko nie są potrzebne, one szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej(!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują twoje...

Książka, która nie zawiera chemii ani polepszaczy smaku!

Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Zacznij od unikania chemicznych dodatków. Nie tylko nie są potrzebne, one szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej(!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują twoje zdrowie. Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a być może także zespołu ADHD.
Niewiele przeprowadzono rzetelnych badań dotyczących sztucznych dodatków do żywności. Julita Bator weryfikuje dane od producentów. Ponieważ dzieci autorki wykazują silną alergię na „polepszacze” i konserwanty musiała zmienić styl odżywiania się i życia całej rodziny. Od czterech lat próbuje, nie wydając dużych sum na kupowanie wyłącznie ekologicznych produktów, żyć bez „chemii”. Jej książka może być dla nas przewodnikiem po kuchni, która pachnie tak, jak jedzenie pamiętane z naszego dzieciństwa.

W dwudziestu rozdziałach udziela porad, jak unikać szkodliwej żywności, ale także jakie naczynia stosować w kuchni, jak przemycać wartościowe produkty w potrawach. Podaje 81 przepisów, które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty świetność.

 

źródło opisu: http://www.znak.com.pl/

źródło okładki: http://www.znak.com.pl/

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 2769
Dagmara | 2014-12-27
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 24 grudnia 2014

Bardzo dobra pozycja dla wszystkich tych, którzy właśnie zorientowali się, że produkty które oferują nam w sklepach nie zawsze można nazwać jedzeniem, a nie wiedzą od czego zacząć zmiany nawyków aby znów poczuć prawdziwy smak potraw. Jak wspomina autorka nie można zrobić tego od razu, ale przy silnej woli, krok po kroku z pewnością się uda. Nawet jeżeli nie zmieni się wszystkich złych nawyków to chociaż ograniczy się szkody.
Poradnik pozwoli skrócić czas zmian, który początkującej osobie "zostawionej samej sobie" spokojnie zająłby dwa-trzy lata. Sama przeszłam taką drogę. Osobiście książkę tę przeczytałam jak pamiętnik przypominając sobie swoje zmagania ze zmianą nawyków moich i rodziny (to drugie wymagało podwójnej pracy). Dzisiaj będąc "świadomym konsumentem" wiem jak dużo pracy jeszcze mnie czeka aby uzyskać zamierzony efekt. Teraz korzystanie z mleka od prawdziwej krowy, pieczenie chleba i bułek, a nawet robienie większości wędlin jest w naszym domu czymś oczywistym. Wszystko jednak trzeba wprowadzać stopniowo. Dlatego aby oszczędzić cenny czas polecam korzystanie z przetartych już ścieżek i wprowadzanie w życie rad zawartych w książce.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Kolekcja nietypowych zdarzeń

Z MASZYNĄ DO PISANIA PRZEZ ŻYCIA Żyć we współczesnym świecie i nie znać Toma Hanksa po prostu się nie da. Aktor kultowy, odtwórca ról, które przeszły...

zgłoś błąd zgłoś błąd