Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Kuchnia polska na każdy dzień roku - kwiecień

Wydawnictwo: Klub dla Ciebie
0 (0 ocen i 0 opinii) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
0
7
0
6
0
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788374040990
liczba stron
124
słowa kluczowe
kuchnia polska
język
polski

W kwietniu zapraszamy na pyszne nowalijki: rzodkiewki, szczypiorek, świeży szczaw i szpinak! Jeśli zimą korzystaliśmy z ziół w doniczkach, możemy urządzić im przyjemne wczasy na słońcu w zaokiennej skrzynce. Grządka z zieleniną nie dość, że ładnie wygląda, nie wymagając niemal pielęgnacji, to jeszcze cieszy nasze podniebienie. Obok popularnych ziółek warto naszą grządkę wzbogacić o rośliny...

W kwietniu zapraszamy na pyszne nowalijki: rzodkiewki, szczypiorek, świeży szczaw i szpinak! Jeśli zimą korzystaliśmy z ziół w doniczkach, możemy urządzić im przyjemne wczasy na słońcu w zaokiennej skrzynce. Grządka z zieleniną nie dość, że ładnie wygląda, nie wymagając niemal pielęgnacji, to jeszcze cieszy nasze podniebienie. Obok popularnych ziółek warto naszą grządkę wzbogacić o rośliny mniej znane, ale łatwe w uprawie, jak bylica pospolita, hyzop lekarski, kolendra siewna czy ogórecznik lekarski. Aromatyczne listki bylicy doskonale nadają się do doprawiania pieczonych i duszonych tłustych potraw: smażonych warzyw, zup, sosów oraz mięs i ryb morskich, a nawet frutti di mare. Hyzop doskonale poprawi smak wszelkich mdłych potraw, a zwłaszcza zup fasolowych i ziemniaczanych, białych serów i pasztetów. Kolendra zaś wzbogaci smak dań mięsnych. Dobrze doprawione listki ogórecznika są wspaniałe na sałatkę, świetnie też komponują się z pachnącymi podobnie ogórkami (jak sama nazwa mówi), cukinią, dynią i kabaczkiem, i to zarówno jako świeże ziele, jak i po wysuszeniu. Z pędów młodej pokrzywy można przygotować doskonałą i bardzo zdrową prawdziwie wiosenną zupę, można też przyrządzić ją tak samo jak szpinak, od którego jest delikatniejsza i bardziej wykwintna w smaku. Natomiast pierwsze listki popularnego mlecza, czyli bardziej fachowo mówiąc, mniszka, świetnie nadadzą się na aromatyczną surówkę, o której nasze babcie mawiały, iż „czyści krew”. Podobno miesięczna mniszkowa kuracja z emeryta czyni nieomal nastolatka! W ogródku warto też zasiać niewymagające nagietki i nasturcje z płatków nagietków przygotujemy świetny i bardzo zdrowy „miodek” a marynowane owoce nasturcji z powodzeniem zastąpią w naszej kuchni bardzo drogie kapary.

 

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (3)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 2090
książek: 105
Beatrycza | 2013-02-27
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 511
Magda | 2012-12-28
Na półkach: Chcę przeczytać
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd