Zwykła książka kucharska

Okładka książki Zwykła książka kucharska Anna Karasiowa
Okładka książki Zwykła książka kucharska
Anna Karasiowa Wydawnictwo: WAM kulinaria, przepisy kulinarne
216 str. 3 godz. 36 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
WAM
Data wydania:
2013-01-01
Data 1. wyd. pol.:
2013-01-01
Liczba stron:
216
Czas czytania
3 godz. 36 min.
Język:
polski
ISBN:
9788377678572
Tagi:
przepisy kulinarne książka kucharska kuchnia polska
Średnia ocen

7,5 7,5 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,5 / 10
11 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
443
110

Na półkach: , ,

Mam słabość do książek kulinarnych :) ta mnie ujęła swoim tytułem. No bo w sumie czy książka kucharska może być zwykła? Owszem może i to w jak najlepszym tego słowa znaczeniu. Książka Anny Karasiowej jest opowieścią o tym, jak zwykłym potrawom nadać wyjątkowy smak. Autorka dzieli się z nami swoim doświadczeniem, rodzinna tradycją i także, radami bliskich ludzi.
Znajdziemy w książce przepisy na łatwe śniadania, dania mięsne, potrawy bezmięsne, kasze, jarzyny a nawet na domowe nalewki i przetwory z owoców.Przepisy nie są jakoś specjalnie wyszukane w końcu to zwykła książka kucharska czyli dla każdego. Fajnym dodatkiem jest rozdział szczypta wiedzy, gdzie znajdziemy informacje o przyprawach i mieszankach korzennych oraz ziołach w kuchni.

Mam słabość do książek kulinarnych :) ta mnie ujęła swoim tytułem. No bo w sumie czy książka kucharska może być zwykła? Owszem może i to w jak najlepszym tego słowa znaczeniu. Książka Anny Karasiowej jest opowieścią o tym, jak zwykłym potrawom nadać wyjątkowy smak. Autorka dzieli się z nami swoim doświadczeniem, rodzinna tradycją i także, radami bliskich ludzi.
Znajdziemy w...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1
1

Na półkach: ,

Jest to dobra książka kucharska z kuchnią prawie polską. Z ostatnich kupionych książek kulinarnych polecam też Rozsmakuj się w powiecie bydgoskim, Izabeli Chudzyńskiej. To album o kuchni tu i teraz, dla nas

Jest to dobra książka kucharska z kuchnią prawie polską. Z ostatnich kupionych książek kulinarnych polecam też Rozsmakuj się w powiecie bydgoskim, Izabeli Chudzyńskiej. To album o kuchni tu i teraz, dla nas

Pokaż mimo to

avatar
272
201

Na półkach: , ,

Zwykła książka kucharska
Uwielbiam przeglądać książki kucharskie, napawać oczy smakowitymi zdjęciami, wdychać prawie namacalny zapach przypraw, ziół, wanilii i cynamonu. Mogę godzinami kartkować i wybierać to, co mogłabym przygotować w swojej kuchni. Nie boję się eksperymentów i nie zrażają mnie skomplikowane przepisy, natomiast na co dzień wolę żeby było szybko, w miarę łatwo i smacznie. Z tego też względu gustuję w książkach, które pomagają w codziennym gotowaniu uwzględniając przy tym jednak desery i niespodziewane wizyty gości.
Idealnie w moje gusta wpasowała się więc Zwykła książka kucharska Anny Karasiowej, która sprawdza się właściwie w każdej sytuacji. Zamiera przepisy na śniadania, obiady, desery, przekąski, a nawet na domowe nalewki i przetwory z owoców. W każdej kategorii można znaleźć bardzo zróżnicowane potrawy. Od tych najprostszych, do nieco bardziej skomplikowanych i wykwintnych. Dodam, że osobno zostały potraktowane potrawy na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Wszystko podane zostało przez autorkę w przyjazny, nieskomplikowanych sposób. Przepisy zawierają liczne dodatkowe rady, na styl dopisków na marginesach.
Zwykła książka kucharska przypomina gruby przepiśnik naszych babć, które pieczołowicie zapisywały przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy, a potem same udoskonalały i modyfikowały smaki. Autorka, również nie szczędzi takich wtrąceń, które są według mnie bardzo cenne. Składniki i ich ilość zostały w każdym z przepisów umieszczone na żółtej karteczce przypiętej czerwoną pinezką, co po pierwsze bardzo dobrze porządkuje wszystkie dane, a po drugie sprawia, że książka jest przejrzysta, czytelna i bardzo miła dla oka.
W publikacji znalazło się także miejsce na szczyptę wiedzy, czyli małe słowniczki ziół, przypraw, sałat, sosów. To bardzo przydatne kompendium wiedzy dla świeżo upieczonych gospodyń domowych. Można się dowiedzieć skąd pochodzą zioła i przyprawy, w jakiej formie występują, a także do jakich potraw powinno się ich używać.
Zwykła książka kucharska doskonale sprawdza się w kuchni na co dzień. Sprawdziłam osobiście kilka rad oraz wypróbowałam przepisy na zupy, mięsa i dodatki świąteczne. Podoba mi się, że w jednej książce mam wszystko czego mi potrzeba. Przepisy, ale i porady, co do czego używać, jak łączyć, z czym podawać. Gotując staram się przede wszystkim korzystać ze swojej intuicji, ale solidne podstawy są bardzo ważne i pozwalają uniknąć niesmacznych niespodzianek
Cała książka została napisana w zwartej formie, bez zbędnej kwiecistości. Prosto, zwięźle i na temat, co mnie osobiście bardzo odpowiada. W publikacji bardzo łatwo można się poruszać dzięki dwóm spisom treści, alfabetycznym i tematycznym. Jedyne, czego mogłabym się doczepić, to niewielka ilość zdjęć prezentowanych potraw. Jestem jednak z tych, którzy lubią smakować wzrokiem i przyznaję, że brakowało mi widoku niektórych specjałów.
Książkę pani Karasiowej polecam tym, którzy lubią gotować, ale wiem, że doskonale sprawdzi się w kuchniach, gdzie zapracowane panie chcą jak najszybciej przyrządzić smaczny posiłek, a potem zasiąść z książką na kanapie.
A na koniec pokażę wam ciasto lemon pie, które wypróbowałam jakiś czas temu. Uwielbiam wszystko, co cytrynowe, dlatego długo się nie zastanawiałam. To proste kruche ciasto, na które wylewa się ciągnącą masę cytrynową i pokrywa ubitą pianą. Dla mnie bomba!

Zwykła książka kucharska
Uwielbiam przeglądać książki kucharskie, napawać oczy smakowitymi zdjęciami, wdychać prawie namacalny zapach przypraw, ziół, wanilii i cynamonu. Mogę godzinami kartkować i wybierać to, co mogłabym przygotować w swojej kuchni. Nie boję się eksperymentów i nie zrażają mnie skomplikowane przepisy, natomiast na co dzień wolę żeby było szybko, w miarę...

więcej Pokaż mimo to

avatar
584
225

Na półkach: , ,

http://wkrainiestron.blogspot.com/2013/04/anna-karasiowa-zwyka-ksiazka-kucharska.html

http://wkrainiestron.blogspot.com/2013/04/anna-karasiowa-zwyka-ksiazka-kucharska.html

Pokaż mimo to

avatar
1140
950

Na półkach:

Jak już pewnie zauważyliście, mam słabość do książek kucharskich, z których bardzo lubię czerpać inspiracje. Gdy na rynku ukazała się ,,Zwykła książka kucharska” Anny Karasiowej nie potrafiłam przejść koło niej obojętnie.

Pozycje różnią się od siebie, jednak do każdej z nich mam sentyment. Wzbudzają we mnie podziw dla ogromu pracy, jaki był potrzebny do ich przygotowania.

Książka bardzo mi się podobała, znajdują się przepisy na wiele dań. Wszystko czytelnie objaśnione, podane składniki, dokładny sposób wykonania. Bardzo dużo zdjęć, co jest wielkim plusem.

Od razu postanowiłam także wykonać Makaroniki kokosowe Igi, przepyszne !

Książka została wydana w twardej oprawie przez co może służyć nam przez długie lata. Ilustracje wyraziste, dania przepięknie wykonane, za bardzo nie mam się do czego przyczepić. Potrawy różnorodne, o niektórych jeszcze nie słyszałam. Ta pozycja z pewnością będzie dla mnie wielką pomocą przy gotowaniu!

,,Zwykła książka kucharska” to wspaniała pozycja dla miłośników gotowania i eksperymentowania w kuchni.

Moja ocena : 9/10

Jak już pewnie zauważyliście, mam słabość do książek kucharskich, z których bardzo lubię czerpać inspiracje. Gdy na rynku ukazała się ,,Zwykła książka kucharska” Anny Karasiowej nie potrafiłam przejść koło niej obojętnie.

Pozycje różnią się od siebie, jednak do każdej z nich mam sentyment. Wzbudzają we mnie podziw dla ogromu pracy, jaki był potrzebny do ich...

więcej Pokaż mimo to

avatar
2703
425

Na półkach: , , ,

Nie przepadam za gotowaniem. Zdecydowanie najbardziej smakują mi potrawy przygotowane przez mamę, która rozpieściła mnie pod tym względem i do tej pory raczej nie muszę wykazywać się w kuchni. Od czasu do czasu próbuję coś upichcić i wówczas niezbędnym elementem wyposażenia kuchni staje się książka kucharska. Ostatnimi czasy wpadła w moje ręce „Zwykła książka kucharska” Anny Karasiowej. Tytuł publikacji jest nieco przewrotny, bo akurat omawiana książka, jest zdecydowanie niezwykła, bowiem pomiędzy przepisami wplecione zostały króciutkie opowiastki kulinarne tworzące niepowtarzalny klimat.
Autorka jest doświadczoną kucharką, która wszystkie prezentowane przepisy wypróbowała osobiście. Dzięki temu można mieć pewność, że potrawa, którą chcemy wykonać na pewno się uda. Ponadto Anna Karasiowa dzieli się z czytelnikami własnymi przemyśleniami, radami i rożnymi tajnymi sztuczkami ułatwiającymi życie tym, którzy czują się w kuchni niepewnie. Przepisy prezentowane w książce nawiązują do kuchni tradycyjnej. Nie znajdziemy w niej żadnych ekstrawaganckich potraw, chociaż nie zabrakło oryginalnych i ciekawych przepisów, jak choćby na kanapkę z awokado. Najczęściej przepisy są krótkie i łatwe do zapamiętania, jednakże niektóre z nich wymagają większego stopnia wtajemniczenia w sztuce kulinarnej i mogą wprawić w zakłopotanie dopiero uczących się kucharzy, gdyż użyte w nich zostały tajemnicze określenia, które dla zaawansowanych użytkowników kuchni są oczywiste (dopytywałam mamę o kilka spraw i zawsze wiedziała o czym mowa).
Książka składa się z króciutkiego wstępu i czterech głównych rozdziałów. W pierwszym znajdziemy pomysły na różnego rodzaju śniadania, w kolejnym na dania typowo obiadowe, dodatki do nich, a także desery. Trzeci rozdział poświęcony został potrawom świątecznym, konfiturom i nalewkom, a w ostatnim znajduje się szczypta wiedzy na temat ziół i przypraw niezbędnych w kuchni. Najbardziej spodobał mi się rozdział dotyczący potraw śniadaniowych. Nie przypuszczał nawet, że poranny posiłek może być tak urozmaicony! Z przyjemnością wypróbuję proponowane przez autorkę pasty do chleba, grzanki i tosty.
Pod względem edytorskim książka została wydana na bardzo wysokim poziomie - kredowy papier, twarda oprawa, szyte kartki oraz mnóstwo kolorowych fotografii. Przy każdym przepisie znajduje się lista potrzebnych składników, która graficznie wygląda jakby została zapisana na żółtej karteczce i dopięta pinezką. Niby nic, a jednak cieszy.
Jak już wspominałam gotowanie nie jest moją mocną stroną, ale czuję się dobrze w rożnego rodzaju sałatkach i uwielbiam ręcznie zagniatać ciasto. Z tego właśnie powodu osobiście wypróbowałam przepis na ciasteczka pseuofrancuskie (str. 156). Wystarczy zagnieść równą ilość tłustego twarogu, masła i mąki (w moim przypadku 250 dag każdego ze składników),a uformowane ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto wałkujemy, parokrotnie składając. Następnie wycinamy kółeczka i nadziewamy je marmoladą. Przed pieczeniem należy posmarować przygotowane pierożki jajkiem i posypać grubym cukrem (ja posypałam zwykłym, który skarmelizował się podczas pieczenia i dzięki temu ciasteczka nabrały „rumieńców”). Zabrakło mi tylko informacji o temperaturze i czasie pieczenia. Najprawdopodobniej jest to niewielkie przeoczenie autorki, gdyż w pozostałych recepturach na ciasta i ciasteczka nie znalazłam podobnych braków. Wracając do wypieków, muszę się pochwalić, że ciasteczka pseudofrancuskie są przepyszne!
Polecam wszystkim nie tylko ten przepis, ale i całą „Zwykłą książkę kucharską”, w której znajdziecie więcej pomysłów na smakołyki na każda okazję!

Nie przepadam za gotowaniem. Zdecydowanie najbardziej smakują mi potrawy przygotowane przez mamę, która rozpieściła mnie pod tym względem i do tej pory raczej nie muszę wykazywać się w kuchni. Od czasu do czasu próbuję coś upichcić i wówczas niezbędnym elementem wyposażenia kuchni staje się książka kucharska. Ostatnimi czasy wpadła w moje ręce „Zwykła książka kucharska”...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1841
1841

Na półkach: ,

Nie wiem czy wspominałam Wam już kiedyś, ale z zawodu jestem kucharką. Co prawda nie ma się za bardzo czym chwalić, bo niestety w szkole nie nauczyłam się zbyt wiele na ten temat. Jeżeli chodzi o praktykę to najlepsza jest oczywiście ta którą mam w domu przy mojej rodzinie :) Jestem więc raczej samoukiem, czego nie wiem to podpytam się mamy, teściowej lub babci. Każdy zawsze podpowie mi co nieco. Ale uwielbiam też wszelakie książki kucharskie. Bez różnicy czy dotyczące jakiejś konkretnej grupy dań czy też posiadającej przepisy na wszystkie możliwe potrawy. No po prostu bardzo lubię książki pełne wspaniałych przepisów, chociaż 3/4 z nich pewnie nigdy nie wykorzystam, ale nie ważne, najważniejsze żeby moja kolekcja tychże książek się rozrastała :)

Kiedy więc w nowościach wydawnictwa WAM zobaczyłam tę książkę od razu zapragnęłam ją mieć. Tytuł wydaje się taki zupełnie zwyczajny i prosty, ale czułam, że w środku znajdę wiele ciekawych inspiracji. I oczywiście znalazłam... Kilka pomysłów na pyszne śniadanie, całą masę pomysłów na przeróżne obiady. Rozdział podzielony dodatkowo na podrozdziały takie jak: zupy, dwa w jednym, czyli eintopfy, dania mięsne, drób, ryby, dodatki do mięsa ze spiżarki, potrawy bezmięsne, kasze, jarzyny, sosy, deser, przystawki. Kolejny rozdział dotyczy świąt, a tam przepisy idealne na Wielkanoc i Boże Narodzenie, ciasta słodkie i słone, pieczone i niepieczone, konfitury i marynowane owoce oraz nalewki. Na koniec szczypta wiedzy na temat przypraw i ziół.

Co prawda nie miałam okazji wypróbować jeszcze nic z tych przepisów, ale dokładnie przejrzałam sobie tę książkę i kilka przepisów szczególnie wpadło mi w oko, oczywiście zostały zaznaczone i przy okazji z przyjemnością je wypróbuję. Na chwilę obecną mogę jednak powiedzieć Wam kilka słów o samej książce. Zacznę może od jej wyglądu. Powiedziałabym, że okładka jest taka dosyć standardowa więc nie przyciąga jakoś specjalnie wzroku, ale w środku to już nieco inna sprawa.

Przepisy przestawione są w ciekawy sposób. Sposób wykonania jak to sposób wykonania opisuje nam co należy zrobić ze składnikami. Ale lista składników za to zapisana jest dosyć oryginalnie, ponieważ wygląda jak karteczka zaczepiona za pomocą pineski. Zdjęcia przepisów są ładne, kolorowe i zdecydowanie zachęcają do wypróbowania tych pysznych dań. Jednak ubolewam bardzo nad faktem, że nie wszystkie przepisy mają dołączone zdjęcia. Jednak wybaczam, bo widzę, że po prostu nie zmieściłyby się one... Książka posiada twardą oprawę, a strony są zszywane i śliskie w dotyku, co jest na pewno istotne i przydatne podczas użytkowania książki w kuchni. A przepisy? Wydają się ciekawe i smakowite :)

Jak sama autorka wspomina jest to zbiór smaków z jej dzieciństwa jak, domowe tradycje kulinarne wraz z radami od starszych pokoleń, potrawy udoskonalone przez dzieci i wnuki autorki, dania które miałą okazję jeść u znajomych i którzy podarowali jej na nie przepisy... Jest to naprawdę smakowity i ciekawy zbiór. Czy taki zupełnie zwykły? Nie wydaje mi się :)

Nie wiem czy wspominałam Wam już kiedyś, ale z zawodu jestem kucharką. Co prawda nie ma się za bardzo czym chwalić, bo niestety w szkole nie nauczyłam się zbyt wiele na ten temat. Jeżeli chodzi o praktykę to najlepsza jest oczywiście ta którą mam w domu przy mojej rodzinie :) Jestem więc raczej samoukiem, czego nie wiem to podpytam się mamy, teściowej lub babci. Każdy...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Przeczytane
    17
  • Chcę przeczytać
    10
  • Posiadam
    9
  • 2013
    2
  • Zmieniły właściciela
    1
  • Gary
    1
  • RECENZOWANE dla wydawnictw
    1
  • Kulinarne
    1
  • Przeczytane 2013
    1
  • Na mojej półce
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Zwykła książka kucharska


Podobne książki

Przeczytaj także