Kawa, herbata i czekolada. Nowe napoje w osiemnastowiecznej Rzeczypospolitej – ich wpływ na życie codzienne
314 str.
5 godz. 14 min.
- Kategoria:
- historia
- Wydawnictwo:
- Dom Wydawniczy DUET
- Data wydania:
- 2008-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2008-01-01
- Liczba stron:
- 314
- Czas czytania
- 5 godz. 14 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788361185451
- Tagi:
- kawa herbata używki XVIII wiek czekolada
Recenzowana praca stanowi pierwszą próbę całościowego przedstawienia ekspansji trzech nowych napojów w Polsce w XVIII w. Konstrukcja pracy jest jasna i logiczna. Ustalenia autorki mają solidną i zróżnicowaną podstawę źródłową. W sumie otrzymaliśmy opracowanie dojrzałe, nie tylko sumujące rozproszone w różnych publikacjach wyniki dawnych badań, lecz przede wszystkim twórczo analizujące ten dorobek oraz stawiające nowe pytania badawcze i w znacznym stopniu udzielające na nie odpowiedzi.
Z recenzji prof. dr. hab. Andrzeja Klondera
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 32
- 11
- 4
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Kawa, herbata i czekolada. Nowe napoje w osiemnastowiecznej Rzeczypospolitej – ich wpływ na życie codzienne
Dodaj cytat
Opinia
Pamiętam, że w swoim podręczniku historii powszechnej XVII stulecia E. Rostworowski akcentował upowszechnienie się w tej epoce kawy i herbaty (w mniejszym stopniu także czekolady). E. Wendland podjęła temat rozpowszechniania się tych popularnych używek w XVIII-wiecznej Rzeczypospolitej. Początek tej książki to krótka historia tych trzech napojów. Autorka bazowała tu na zdecydowanie nienaukowej literaturze, stąd ta część nieco mnie rozczarowała, brakło mi też szerszego spojrzenia na kwestię rozpowszechnienia się tych napojów w nowożytnej Europie. Dalsze rozdziały mają już charakter bardziej szczegółowy i analityczny. Dotyczą kolejno: dróg importu kawy, herbaty i czekolady do Polski; stanu wiedzy o tych trzech napojach; szerzeniu się zwyczaju ich spożywania. Rozdział piąty poświęcony jest przedmiotom potrzebnym do przyrządzania kawy i herbaty, które znajdowały się w ówczesnych domach polskich, natomiast szósty - pierwszym kawiarniom. Rozdziały 2-6 zostały napisane w oparciu o dużą liczbę źródeł: są to zarówno teksty literackie (choćby publicystyka oświeceniowa propagująca picie kawy i herbaty zamiast alkoholu), zestawienia cen i inwentarze domów mieszczańskich, jak i XVIII-wieczne kalendarze! Książka jest więc interesująca nie tylko z racji wyboru intrygującego wręcz tematu, ale i wykorzystania solidnej bazy źródłowej. We współczesnym świecie, w którym tak często korzystamy z kawy i herbaty, nieraz nie zdajemy sobie sprawy z faktu, że są to używki stosunkowo nowe na naszym kontynencie.
Tomasz Babnis
Pamiętam, że w swoim podręczniku historii powszechnej XVII stulecia E. Rostworowski akcentował upowszechnienie się w tej epoce kawy i herbaty (w mniejszym stopniu także czekolady). E. Wendland podjęła temat rozpowszechniania się tych popularnych używek w XVIII-wiecznej Rzeczypospolitej. Początek tej książki to krótka historia tych trzech napojów. Autorka bazowała tu na...
więcej Pokaż mimo to