Kawa, herbata i czekolada. Nowe napoje w osiemnastowiecznej Rzeczypospolitej – ich wpływ na życie codzienne

Okładka książki Kawa, herbata i czekolada. Nowe napoje w osiemnastowiecznej Rzeczypospolitej – ich wpływ na życie codzienne
Ewa Wendland Wydawnictwo: Dom Wydawniczy DUET historia
314 str. 5 godz. 14 min.
Kategoria:
historia
Wydawnictwo:
Dom Wydawniczy DUET
Data wydania:
2008-01-01
Data 1. wyd. pol.:
2008-01-01
Liczba stron:
314
Czas czytania
5 godz. 14 min.
Język:
polski
ISBN:
9788361185451
Tagi:
kawa herbata używki XVIII wiek czekolada
Średnia ocen

                6,8 6,8 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
6,8 / 10
9 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
1273
1372

Na półkach: , , ,

Pamiętam, że w swoim podręczniku historii powszechnej XVII stulecia E. Rostworowski akcentował upowszechnienie się w tej epoce kawy i herbaty (w mniejszym stopniu także czekolady). E. Wendland podjęła temat rozpowszechniania się tych popularnych używek w XVIII-wiecznej Rzeczypospolitej. Początek tej książki to krótka historia tych trzech napojów. Autorka bazowała tu na zdecydowanie nienaukowej literaturze, stąd ta część nieco mnie rozczarowała, brakło mi też szerszego spojrzenia na kwestię rozpowszechnienia się tych napojów w nowożytnej Europie. Dalsze rozdziały mają już charakter bardziej szczegółowy i analityczny. Dotyczą kolejno: dróg importu kawy, herbaty i czekolady do Polski; stanu wiedzy o tych trzech napojach; szerzeniu się zwyczaju ich spożywania. Rozdział piąty poświęcony jest przedmiotom potrzebnym do przyrządzania kawy i herbaty, które znajdowały się w ówczesnych domach polskich, natomiast szósty - pierwszym kawiarniom. Rozdziały 2-6 zostały napisane w oparciu o dużą liczbę źródeł: są to zarówno teksty literackie (choćby publicystyka oświeceniowa propagująca picie kawy i herbaty zamiast alkoholu), zestawienia cen i inwentarze domów mieszczańskich, jak i XVIII-wieczne kalendarze! Książka jest więc interesująca nie tylko z racji wyboru intrygującego wręcz tematu, ale i wykorzystania solidnej bazy źródłowej. We współczesnym świecie, w którym tak często korzystamy z kawy i herbaty, nieraz nie zdajemy sobie sprawy z faktu, że są to używki stosunkowo nowe na naszym kontynencie.

Tomasz Babnis

Pamiętam, że w swoim podręczniku historii powszechnej XVII stulecia E. Rostworowski akcentował upowszechnienie się w tej epoce kawy i herbaty (w mniejszym stopniu także czekolady). E. Wendland podjęła temat rozpowszechniania się tych popularnych używek w XVIII-wiecznej Rzeczypospolitej. Początek tej książki to krótka historia tych trzech napojów. Autorka bazowała tu na...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    32
  • Przeczytane
    11
  • Posiadam
    4
  • Polska
    2
  • Historia
    2
  • Chcę w prezencie
    2
  • Polonistyka
    1
  • Mam - papier
    1
  • Popularnonaukowe/Naukowe
    1
  • XVIII w.
    1

Cytaty

Podobne książki

Przeczytaj także

Ciekawostki historyczne