Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
9 (2 ocen i 1 opinia) Zobacz oceny
10
0
9
2
8
0
7
0
6
0
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788320033090
liczba stron
492
kategoria
poradniki
język
polski

Na przestrzeni wieków nasza kuchnia rozwijała się na bazie regionalnych owoców, warzyw i ziół. Przywożone przez wędrownych kupców, odkrywców dalekich krain i powracających z wojennych wypraw roślinne nowinki zadomowiły się w naszych spiżarniach i ogrodach.To właśnie roślinom, ich właściwościom smakowym, odżywczym i zdrowotnym jest poświęcony nasz poradnik. Doświadczona technolog żywienia i...

Na przestrzeni wieków nasza kuchnia rozwijała się na bazie regionalnych owoców, warzyw i ziół. Przywożone przez wędrownych kupców, odkrywców dalekich krain i powracających z wojennych wypraw roślinne nowinki zadomowiły się w naszych spiżarniach i ogrodach.To właśnie roślinom, ich właściwościom smakowym, odżywczym i zdrowotnym jest poświęcony nasz poradnik. Doświadczona technolog żywienia i dietetyk opracowała informacje o 100 popularnych roślinach, które mają zastosowanie w naszej kuchni.Autorka opisuje owoce krajowe i egzotyczne, warzywa, zioła lecznicze oraz przyprawy, które odgrywają znaczną rolę w żywieniu człowieka i mają wpływ na stan jego zdrowia. Nie zapomina też o używkach, takich jak: kawa, herbata i kakao.Książka zawiera ponad 900 przepisów z kuchni polskiej i różnych krajów świata na zupy, dania główne, przystawki, sałatki, ciasta, desery, napoje, nalewki i konfitury.W tabelach można znaleźć informacje o zawartości witamin, wapnia, żelaza, potasu i innych składników odżywczych w różnych roślinach i przetworach oraz zalecane normy żywienia na wybrane składniki odżywcze.

 

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (6)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 2743
AnnaSikorska | 2017-06-26
Na półkach: Przeczytane

Rosnąca świadomość dotycząca zdrowego jedzenia sprawia, że ludzie z coraz większą świadomością żywią się. Dzięki łatwej dostępności wielu egzotycznych roślin mogą wprowadzać do swojej kuchni egzotyczne przepisy, eksperymentować ze smakami i dostarczać organizmowi niezbędnych składników. „Sto roślin w twojej kuchni” to książka, w której znajdziemy przepisy z wykorzystaniem znanych nam owoców, warzyw oraz ziół dostępnych w naszych ogrodach lub sklepach.
Lekturę podzielono na cztery części: 1) Owoce, 2) Warzywa, 3) Zioła lecznicze i przyprawowe, 4) Używki. O każdej roślinie przeczytamy podstawowe informacje: od wyglądu, przez walory odżywcze, właściwości lecznicze, po porady praktyczne dotyczące wykorzystania oraz przygotowania, a następnie kilka przepisów pozwalających wykorzystać ją jako dodatek do deseru, dań mięsnych, zup, a w przypadku owoców nawet nalewek.
Potrawy są bardzo ciekawe i smaczne. Dzięki zawartym w książce przepisom nie tylko będziemy zdrowiej się żywić, ale też dbać...

książek: 99
dagna15 | 2011-08-26
Na półkach: Przeczytane
książek: 106
Joe | 2017-06-28
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 359
Paulina | 2016-11-04
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 739
KaniaM | 2015-01-12
książek: 283
donia505 | 2014-10-13
Na półkach: Chcę przeczytać
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd