- tytuł oryginału
- The Inconvenient Truth
- data wydania
- grudzień 2007 (data przybliżona)
- ISBN
- 978-83-7508-073-5
- liczba stron
- słowa kluczowe
- globalne ocieplenie
- kategoria
- publicystyka literacka i eseje
- język
Niewygodna prawda to przewodnik, album, pamiętnik. Gore bez cienia moralizatorstwa czy nachalnej propagandy, za to z ogromną pasją i sporą dawką humoru próbuje swoją książką zmienić sposób, w jaki... ludzie postrzegają kryzys klimatyczny. Przedstawia opinii publicznej fakty, które liderzy naszej planety stale ignorują, prezentuje dane i statystyki, których możni tego świata nie chcą zauważyć....
ludzie postrzegają kryzys klimatyczny. Przedstawia opinii publicznej fakty, które liderzy naszej planety stale ignorują, prezentuje dane i statystyki, których możni tego świata nie chcą zauważyć. Nie boi się krytyki rządu USA, który nie robi nic aby zapobiec wiszącej nad nami ekologicznej apokalipsie. Dodajcie do tego osobiste wspomnienia i zapierające dech w piersiach fotografie, a będzie jasne dlaczego ta pozycja spotkała się z tak ciepłym przyjęciem w literackim świecie.
źródło opisu: Sonia Draga, 2007
źródło okładki: www.soniadraga.pl

Opinie czytelników (73)
"Niewygodna prawda" to książka, która mną wstrząsneła. Nie dlatego, że jest jakimś wybitnym arcydziełem, ale dlatego, że zebrane są w niej informacje, z których jasno wynika, że jesteśmy na prostej drodze do zguby planety i samych siebie. Zaszokowało mnie, iż mimo dostępności wiedzy,prawie nikt, ani politycy, ani dziennikarze i media, nie biją na alarm organizując kampanie społeczne, które mogłyby lepiej uświadomić społeczności, co tak naprawdę wyprawiamy. Zwłaszcza, że przy okazji edukacji, wielu z nas mogłoby w ledwie zauważalny sposób zmienić swoje nawyki, co w skali globalnej dałoby bardzo dobre rezultaty.
Jednak nagłaśnianie problemu to zbyt ryzykowna sprawa, zwłaszcza dla obrzydliwej polityki korporacji i najróżniejszych lobby pociągających zakulisowo za sznureczki w np. białym domu. Myślałam, że zwymiotuję czytając o polityce G.W. Busha i jego gabinetu.
Książka Ala Gore'a uświadomiła mi, że to my, przeciętni ludzie niepiastujący stanowisk, musimy sami zadbać o edukację i...
Niewygodne to będzie potem nasze życie, mały szok, ale czego się spodziewać po pędzącym świecie.
Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Cytaty z książki
Powiązane treści
Może nie każdy kojarzy nazwisko Richarda Bransona, ale zdecydowana większość kojarzy nazwę jego Virgin Group. Branson to brytyjski przedsiębiorca i miliarder, którego majątek wyceniany jest na prawie 5 mld dolarów. Z okazji Światowego Dnia Książki Branson przygotował niezwykle ciekawą i różnorodną listę 70 najważniejszych dla niego książek.