Miodosytnictwo

Wydawnictwo: Volumina.pl
8,83 (6 ocen i 2 opinie) Zobacz oceny
10
2
9
1
8
3
7
0
6
0
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788362905591
liczba stron
142
język
polski

Teofil Ciesielski był uznanym botanikiem i pszczelarzem, propagatorem win produkowanych z mieszaniny miodu i owoców. Swoje doświadczenia na tym polu opisał właśnie w Miodosytnictwie, które cieszyło się ówcześnie sporą popularnością pomimo, że komisje na wszelakich wystawach nie uznawały tego rodzaju trunków za godne uwagi. Zarzucano im wręcz, że trącą miodem choć autor niejednokrotnie...

Teofil Ciesielski był uznanym botanikiem i pszczelarzem, propagatorem win produkowanych z mieszaniny miodu i owoców. Swoje doświadczenia na tym polu opisał właśnie w Miodosytnictwie, które cieszyło się ówcześnie sporą popularnością pomimo, że komisje na wszelakich wystawach nie uznawały tego rodzaju trunków za godne uwagi. Zarzucano im wręcz, że trącą miodem choć autor niejednokrotnie udowodnił, podając im jednocześnie uznane gatunki wina, że komisje te (choć w icj skład wchodzili ludzie znający się na rzeczy) z racji samego uprzedzenia nastawiały się z góry negatywnie do jego miodów. Dziś napitki alkoholowe na bazie miodu i owoców cieszą się zasłużoną renomą i uznaniem. Szczególnie te, wyrabiane sprawdzonymi, starymi sposobami krzepią ciało i umysł, rozgrzewają po jesiennych i zimowych spacerach. Wszak szeroko znane są lecznicze właściwości miodu pszczelego i miodów pitnych. Aby przybliżyć wszystkim sztukę przerabiania miodu i owoców na napoje – wykonaliśmy reprint Miodosytnictwa.

 

źródło opisu: http://www.volumina.pl/miodosytnictwo.html

źródło okładki: http://merlin.pl

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (2)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 211
PanJapko | 2019-07-16
Na półkach: Przeczytane

Boziu jakie to jest urocze. Duma autora aż kipi, napisane językiem sprzed ponad wieku, nasadzone byków ortograficznych i literówek, opisana technologia z grubsza paleolityczna. Połowa książki dotyczy problemów, które we współczesnym winiarstwie i miodosytnictwie już nie występują, ale tym większa radość z czytania. Cudo.

książek: 6764
Kaga | 2013-03-14
Przeczytana: 08 marca 2013

Cieniutka, przystępnie napisana książka o wszelkiego typu alkoholach miodowych. Co i jak i gdzie. Książka, na którą polowałam od lat, w końcu znalazła się w moich łapkach. I choć pisana nieco "niemodnym" językiem, specyficznym i noszącym znamiona archaicznego - wciąż sprawia, że mam ochotę na doskonały półtorak własnej produkcji (pal licho, że będę czekała! własnej roboty miodek!), którym się będę delektowała.... po raz kolejny sięgając po tą książkę i przepisy w niej zawarte.

Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd