Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Nowoczesne zasady odżywiania. Przełomowe badanie wpływu żywienia na zdrowie

Tłumaczenie: Marta Paciorkowska
Wydawnictwo: Galaktyka
8,26 (330 ocen i 46 opinii) Zobacz oceny
10
76
9
77
8
90
7
53
6
21
5
7
4
4
3
2
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
The China Study
data wydania
ISBN
9788375791778
liczba stron
382
słowa kluczowe
odżywianie, higiena
kategoria
zdrowie, medycyna
język
polski
dodała
estr

W swojej książce Campbell, który ma za sobą 40 lat bycia biochemikiem żywienia, przywołuje i interpretuje wyniki największego na świecie badania dotyczącego odżywiania, jakie kiedykolwiek przeprowadzono - autor przeanalizował dietę 6,5 tysiąca osób w 65 chińskich i tajskich prowincjach. Następnie porównuje opartą głównie na roślinach dietę badanych osób z bogatą w mięso i nabiał dietą Zachodu....

W swojej książce Campbell, który ma za sobą 40 lat bycia biochemikiem żywienia, przywołuje i interpretuje wyniki największego na świecie badania dotyczącego odżywiania, jakie kiedykolwiek przeprowadzono - autor przeanalizował dietę 6,5 tysiąca osób w 65 chińskich i tajskich prowincjach. Następnie porównuje opartą głównie na roślinach dietę badanych osób z bogatą w mięso i nabiał dietą Zachodu. Campbell zachęca czytelników i czytelniczki do wykluczenia z diety produktów odzwierzęcych, gdyż - jak dowodzi - będą mogli w ten sposób cieszyć się zdrowszym i dłuższym życiem. W przekonujący sposób dowodzi, że żywność pochodzenia zwierzęcego jest odpowiedzialna za coraz częstsze występowanie chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby serca, cukrzyca, nowotwory, otyłość czy choroba Alzheimera. Swoją pracą kontruje panujące od dawna przekonanie o korzyściach płynących ze spożywania produktów odzwierzęcych i wykazuje ogrom mylących, nierzadko sprzecznych ze sobą informacji, jakimi żywi konsumentów przemysł spożywczy.

 

źródło opisu: http://www.galaktyka.com.pl/product,,497.html

źródło okładki: http://www.galaktyka.com.pl/product,,497.html

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 176
Ola Zgórzak | 2015-01-02
Na półkach: Przeczytane

Zacznę od tego, że zazwyczaj sceptycznie podchodzę do wszelkiego rodzaju poradników. Rzadko który po przeczytaniu zmusza mnie do jakichkolwiek zmian, bądź przemyśleń. W przypadku tej książki mogę użyć jednego słowa: 'Wow!'. Jako 'mięsożerca' mogę polecam ją każdemu, kto chociaż w minimalnym stopniu interesuje się tym, co je. Co więcej, w tej pozycji brak naukowego bełkotu. Wszystko jest w prosty sposób wyjaśnione. Interesujące dowody naukowe powodują, że w pewnym momencie pojawia się myślenie o zmianie dotychczasowych nawyków żywieniowych. Przede wszystkim autor nie wychodzi z założenia: "skoro jesz produkty pochodzenia zwierzęcego, to natychmiast musisz wprowadzić zmiany, bo twoja dieta jest beznadziejna." Nie, nie! Capbell wszystko argumentuje i popiera rzeczowymi badaniami. Jeśli chcesz coś zmienić w sposobie odżywiania, wybór należy od Ciebie.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Konklawe

Jestem całkowicie zaskoczona tą książką. Zaskoczona pozytywnie. W konwencji delikatnie sensacyjnych okoliczności, opowiedziana - z niemal dzien...

zgłoś błąd zgłoś błąd