Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Imperium Gessler od kuchni

Wydawnictwo: Czerwone i Czarne
5,4 (10 ocen i 4 opinie) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
0
7
2
6
2
5
4
4
2
3
0
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
978-83-7700-023-6
liczba stron
245
język
polski
dodała
Alfalfa

Maciej Nowak, znany miłośnik jedzenia, a także słynący z ostrego pióra krytyk kulinarny, swego czasu napisał: „Pośród wielu nurtów współczesnej warszawskiej gastronomii szczególnie mocno wyróżniają się gesslery. Nazwisko znanej familii restauratorów piszę małą literą nie z powodu braku szacunku dla ich dokonań. Jest dokładnie odwrotnie. Wpływ Fukiera i innych lokali tej rodziny na nasze gusta...

Maciej Nowak, znany miłośnik jedzenia, a także słynący z ostrego pióra krytyk kulinarny, swego czasu napisał: „Pośród wielu nurtów współczesnej warszawskiej gastronomii szczególnie mocno wyróżniają się gesslery. Nazwisko znanej familii restauratorów piszę małą literą nie z powodu braku szacunku dla ich dokonań. Jest dokładnie odwrotnie. Wpływ Fukiera i innych lokali tej rodziny na nasze gusta kulinarne w ciągu ostatnich kilkunastu lat jest tak wielki, że nazwisko Gessler powoli przechodzi do kategorii rzeczowników pospolitych.”
Ponoć Sharon Stone zaproponowała Magdzie Gessler spotkanie w Kalifornii, bo wpadła na pomysł, że może razem założą restaurację. Stało się to po kolacji w Fukierze, gdzie grupa hiszpańskich gości urządziła Stone owację na stojąco, wołając: „guapa, guapa” (piękna, piękna). Gwiazda zareagowała zgodnie ze swoim wysokim IQ (154) i wypowiedziała kilka zręcznych słów po hiszpańsku. Na ile ta owacja była spontaniczna, a na ile zaaranżowana – pozostanie wieczną tajemnicą Magdy Gessler.

Gesslerowie rywalizują też, jeśli chodzi o listę gości swoich knajp. A bywają w nich politycy, celebryci, jednym słowem – śmietanka. W latach 90. Magda często karmiła u siebie Leszka Millera, a restaurację Adama upatrzył sobie Józef Oleksy. Ówczesny prezydent Aleksander Kwaśniewski bywał podobno i tu, i tu. Podobnie Bronisław Komorowski lubi kuchnię U Kucharzy, których odwiedza, bo ma do nich blisko z Pałacu Prezydenckiego, wystarczy raptem przejechać na drugą stronę Krakowskiego Przedmieścia.

Od czego zależy powodzenie lokalu gastronomicznego? Wszyscy, którzy odnieśli sukces w restauratorstwie, mówią, że na to składają się wyobraźnia, talent i pasja. Trzeba kochać tę pracę, trzeba lubić ludzi. Ci, którzy zaczynają od planowania, ile zarobią, nie kończą dobrze w tym biznesie. Potrzebne są dusza i serce. Restauracja to energia. Jeśli jest, klienci ją wyczują i przyjdą.

 

źródło opisu: Wydawnictwo Czerwone i Czarne, 2011.

źródło okładki: http://www.czerwoneiczarne.pl

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (30)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 311
Lucy | 2012-03-05
Na półkach: 2012, Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 05 marca 2012

Na początku byłam pod wrażeniem książki - dużo informacji o rodzinie Gesslerów i o to właśnie mi chodziło. Niestety w pewnym momencie miałam nieodparte wrażenie, że czytam jakiś informator turystyczny.
A! I jeszcze taka moja rada: nie czytajcie tej książki na głodnego ;)

książek: 112
Anna Hasiuk | 2014-08-13
Na półkach: Przeczytane

ciekawa książka, dużo informacji i dziejów rodziny Gessler...

książek: 648
jusssi | 2012-04-13
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 13 kwietnia 2012

O rodzinie Gesslerów zrobiło się głośno rok, może dwa temu, kiedy Magda Gessler została gospodynią programu telewizyjnego „Kuchenne rowolucje”, a Adam Gessler gospodarzem „Wściekłych garów”. Ich rywalizację mogliśmy śledzić na ekranach telewizorów, kiedy Adam wyszukiwał miejsca, które warto odwiedzić, Magda, ratowała z opresji podupadłe restauracje. Publiczność została podzielona, podobnie jak bywalcy warszawskich restauracji. W tej pseudo rozgrywce nie uczestniczyła Marta i jej „Quchnia artystyczna”. Małgorzata Pietkiewicz w swojej książce „Imperium Gessler od Kuchni” postanowiła oprowadzić czytelnika po imperium Gesslerów.

Chodź każde z nich reprezentuje inny styl, to łączy ich nazwisko i miłość do gotowania. Nie można im odmówić pasji i talentu. Jak napisał „Maciej Nowak, znany miłośnik jedzenia, a także słynący z ostrego pióra krytyk kulinarny, pośród wielu nurtów współczesnej warszawskiej gastronomii szczególnie mocno wyróżniają się gesslery. Nazwisko znanej familii piszę...

książek: 313
książek: 1105
Marcela | 2014-10-20
Na półkach: 2015, Przeczytane, Ebooki
Przeczytana: 05 kwietnia 2015
książek: 127
anaos | 2013-08-02
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
książek: 130
Beata | 2013-05-11
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 19 kwietnia 2013
książek: 97
kobiecina | 2012-04-07
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 06 kwietnia 2012
książek: 548
Sylwia | 2012-01-12
Na półkach: Przeczytane, Ulubione, Posiadam
książek: 703
alexxxanderka | 2011-11-03
Na półkach: Przeczytane
zobacz kolejne z 20 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd