-
ArtykułyKsiążka: najlepszy prezent na Dzień Matki. Przegląd ofertLubimyCzytać3
-
ArtykułyAutor „Taśm rodzinnych” wraca z powieścią idealną na nadchodzące lato. Czytamy „Znaki zodiaku”LubimyCzytać1
-
ArtykułyPolski reżyser zekranizuje powieść brytyjskiego laureata Bookera o rosyjskim kompozytorzeAnna Sierant2
-
ArtykułyAkcja recenzencka! Wygraj książkę „Czartoryska. Historia o marzycielce“ Moniki RaspenLubimyCzytać1
Biblioteczka
2024-02-03
2024-01-20
Tam gdzie jest Yotam Otolenghi tam jest smacznie i magicznie na talerzu. Tym razem druga książka z serii: Test Kitchen tym razem o dodatkach. Znajdziemy tutaj mnóstwo inspiracji na proste marynaty, sosy, pikle, dzięki którym zwykłe danie staje się niezwykłe, nabiera innego charakteru i smaku. Książka jest bardzo prosto napisana o rzeczach zwykłych lecz niezwykłych. Polecam dla początkujących i zaawansowanych kucharzy.
Tam gdzie jest Yotam Otolenghi tam jest smacznie i magicznie na talerzu. Tym razem druga książka z serii: Test Kitchen tym razem o dodatkach. Znajdziemy tutaj mnóstwo inspiracji na proste marynaty, sosy, pikle, dzięki którym zwykłe danie staje się niezwykłe, nabiera innego charakteru i smaku. Książka jest bardzo prosto napisana o rzeczach zwykłych lecz niezwykłych. Polecam...
więcej mniej Pokaż mimo to2024-01-08
Ja jestem obiema książkami Michała zafascynowana. Ma on swój sposób przedstawiania kuchni i mnie taki odpowiada. Choć nie jestem weganką to po przepisy Michała chętnie sięgam. Ma teraz chłopak swój czas i niech z niego korzysta oby jak najdłużej. Jakiś czas temu Marta Dymek rozpowszechniała weganizm wśród kucharzy a potem znikła więc niech Michał ciągnie dzieło Marty wysoko w górę. Książka jest bardzo ciekawa,, super pomysły na dania, korzystam z tych pomysłów.
Ja jestem obiema książkami Michała zafascynowana. Ma on swój sposób przedstawiania kuchni i mnie taki odpowiada. Choć nie jestem weganką to po przepisy Michała chętnie sięgam. Ma teraz chłopak swój czas i niech z niego korzysta oby jak najdłużej. Jakiś czas temu Marta Dymek rozpowszechniała weganizm wśród kucharzy a potem znikła więc niech Michał ciągnie dzieło Marty wysoko...
więcej mniej Pokaż mimo to2023-11-04
Dla mnie osobiście książki Bartka Kieżuna z serii "....do zjedzenia" to arcydzieła. Po przeczytaniu "Jerozolima do zjedzenia" nabrałam ochoty aby odwiedzić Jerozolimę i gdyby nie zamieszki w Izraelu pojechałbym od razu. Piękne opisane miejsca które warto zwiedzić, do nich opowieści o miejscach gdzie warto zjeść pyszne dania. Kwintesencją są przepisy proste a oglądanie zdjęć w książce dań z tych przepisów wykonanych powoduje śliniotok. Wielkie gratulacje i wielki szacunek dla autora za serię tych pięknych książek. Tak prywatnie dodam że mam je wszystkie.
Dla mnie osobiście książki Bartka Kieżuna z serii "....do zjedzenia" to arcydzieła. Po przeczytaniu "Jerozolima do zjedzenia" nabrałam ochoty aby odwiedzić Jerozolimę i gdyby nie zamieszki w Izraelu pojechałbym od razu. Piękne opisane miejsca które warto zwiedzić, do nich opowieści o miejscach gdzie warto zjeść pyszne dania. Kwintesencją są przepisy proste a oglądanie zdjęć...
więcej mniej Pokaż mimo to2023-11-04
Kocham tego Jegomościa miłością pierwszą i chyba będę tutaj bezstronna bo dla mnie ta książka jest mistrzowska. Zaznaczyłam przepisy do wykorzystania i wyszło że chyba wszystkie. Niemniej jednak kilka od razu poszło na "ruszt". Powiem że jak zwykle przepisy Jamiego są kompletne a tym razem kuchni śródziemnomorskiej która uwielbiam. Dlatego polecam książkę jako elementarz szybkich, czytaj 5 składników i pysznych dać. Polecam
Kocham tego Jegomościa miłością pierwszą i chyba będę tutaj bezstronna bo dla mnie ta książka jest mistrzowska. Zaznaczyłam przepisy do wykorzystania i wyszło że chyba wszystkie. Niemniej jednak kilka od razu poszło na "ruszt". Powiem że jak zwykle przepisy Jamiego są kompletne a tym razem kuchni śródziemnomorskiej która uwielbiam. Dlatego polecam książkę jako elementarz...
więcej mniej Pokaż mimo to2023-09-16
Kocham Podlasie i wydawnictwo Paśny Buriat. Wydawnictwo owo wynajduje takie perełki że kupiłabym je wszystkie. Jak już wspomniałam kocham Podlasie, wszystkie miejsca z książki już odwiedziłam ale okazuje się że powinnam odwiedzić jeszcze raz i tak właśnie zrobię. Autor pięknie opisuje ludzi, przyrodę i odczucia które nim targały podczas pobytu na Podlasiu. Tym razem samochodem przemierza region i pysznie przedstawia nam Podlasie. Polecam wszystkim podróżnikom.
Kocham Podlasie i wydawnictwo Paśny Buriat. Wydawnictwo owo wynajduje takie perełki że kupiłabym je wszystkie. Jak już wspomniałam kocham Podlasie, wszystkie miejsca z książki już odwiedziłam ale okazuje się że powinnam odwiedzić jeszcze raz i tak właśnie zrobię. Autor pięknie opisuje ludzi, przyrodę i odczucia które nim targały podczas pobytu na Podlasiu. Tym razem...
więcej mniej Pokaż mimo to2023-08-29
Na Podlasiu byliśmy już kilka razy ale do Kruszynian dotarliśmy w tym roku pierwszy raz. Zauroczyło mnie to miejsce, zwiedziliśmy meczet, mizar i zwieńczeniem zwiedzania była uczta w Tatarskiej Jurcie gdzie króluje Dżenneta Bogdanowicz. Książkę zakupiłam właśnie tam na miejscu w Kruszynianach. W tej książce opowiada w rozmowie z Andrzejem Kalinowskim skąd wzięli się Tatarzy w Kruszynianach, o swoich korzeniach, małżeństwie i rzecz jasna o kulinariach. Tam gdzie jedzenie tam i kultura przetrwa. To znakomita opowieść i każdy powinien ją przeczytać. Dżenneta opowiada także o pożarze jaki strawił pierwszy budynek Tatarskiej Jurty i perypetiach aby wybudować nową Jurtę. Niestety nie jest to łatwe i nadal jeść podają w budynku zastępczym, pewnie już niedługo.
Na Podlasiu byliśmy już kilka razy ale do Kruszynian dotarliśmy w tym roku pierwszy raz. Zauroczyło mnie to miejsce, zwiedziliśmy meczet, mizar i zwieńczeniem zwiedzania była uczta w Tatarskiej Jurcie gdzie króluje Dżenneta Bogdanowicz. Książkę zakupiłam właśnie tam na miejscu w Kruszynianach. W tej książce opowiada w rozmowie z Andrzejem Kalinowskim skąd wzięli się Tatarzy...
więcej mniej Pokaż mimo to2023-03-23
Książka jest prawdziwą uczta dla ciała i duszy.
Bartek Kieżun zebrał w książce nie tylko przepisy kulinarne ale całą masę opowieści o mieszkańcach Wawelu.
Skąd na Wawelu wzięły się różne potrawy, jaki wpływ na nasze obecne menu mieli królowie, księżniczki, malarze.
Autor pięknie opisuje ważne wydarzenia a potem smakowite potrawy.
Polecam nie tylko jako książkę kulinarna ale podroż w przeszłość naszych kulinariów.
Książka jest prawdziwą uczta dla ciała i duszy.
Bartek Kieżun zebrał w książce nie tylko przepisy kulinarne ale całą masę opowieści o mieszkańcach Wawelu.
Skąd na Wawelu wzięły się różne potrawy, jaki wpływ na nasze obecne menu mieli królowie, księżniczki, malarze.
Autor pięknie opisuje ważne wydarzenia a potem smakowite potrawy.
Polecam nie tylko jako książkę kulinarna ale...
2023-01-08
Ja gotować kocham, mieszam, przyprawiam, serwuję więc ta książka jest idealnym prezentem dla mnie i tak ją otrzymałam.
Od razu zabrałam się za jej przeglądanie i przepadłam. Tyle tu inspiracji, pomysłów, historii. Piotr Ibrahim Kalwas zaprasza na swoje spotkania, na swoje opowieści i wciąga nas w ciekawe historie. Piękne wydanie książki zachęca do spędzenia z nią nie jednej, nie dwóch a dużo więcej czasu.
Książka podzielona na 5 działów i każdy znajdzie coś pysznego dla siebie. Polecam gorąco.
Ja gotować kocham, mieszam, przyprawiam, serwuję więc ta książka jest idealnym prezentem dla mnie i tak ją otrzymałam.
Od razu zabrałam się za jej przeglądanie i przepadłam. Tyle tu inspiracji, pomysłów, historii. Piotr Ibrahim Kalwas zaprasza na swoje spotkania, na swoje opowieści i wciąga nas w ciekawe historie. Piękne wydanie książki zachęca do spędzenia z nią nie...
2023-01-09
13 gotowych menu, do wyboru do koloru wprost z Fariny której szefuje Monika Turasiewicz a której symbolem jest ryba i worek mąki.
To Monika Turasiewicz i Bartek Kieżun zebrali w książce 13 gotowych zestawów dań kuchni śródziemnomorskiej a Ty czy Ty czy w końcu ja zdecydujemy co byśmy chcieli zjeść.
Podam dla przykładu jedno Menu nr 12
- biała zupa z rybą
- buraczki z imbirem
- kaczka w pomarańczach glazurowana miodem
- piernikowe tiramisu
I co? może być? brzuch będzie zadowolony?
Myślę że będzie i że kuchnia śródziemnomorska zauroczy i Was. Polecam tę ucztę dla ciała i ducha.
13 gotowych menu, do wyboru do koloru wprost z Fariny której szefuje Monika Turasiewicz a której symbolem jest ryba i worek mąki.
To Monika Turasiewicz i Bartek Kieżun zebrali w książce 13 gotowych zestawów dań kuchni śródziemnomorskiej a Ty czy Ty czy w końcu ja zdecydujemy co byśmy chcieli zjeść.
Podam dla przykładu jedno Menu nr 12
- biała zupa z rybą
- buraczki z...
2023-01-04
Tu nie tylko pogotujemy. Jeśli tak myślałeś drogi czytelniku to niestety można w książce sobie jeszcze o wielu rzeczach i sprawach poczytać, tak zwyczajnie przy filiżance herbaty.
"Szakszuka" oznacza mieszać i potrząsać o na tyle wsiąkła ona w kulturę Jerozolimy że nie ma szakszuki bez Jerozolimy. Autor pięknie opowiada, potem pięknie przedstawia jak dania zrobić by potem cieszyć się ich smakiem i aromatem.
Ja przepadłam z kretesem i nie mogłam oderwać się od lektury, zaznaczając od razu co ciekawsze dla mnie przepisy do wypróbowania. Szakszuka to danie które uwielbiamy.
Tu nie tylko pogotujemy. Jeśli tak myślałeś drogi czytelniku to niestety można w książce sobie jeszcze o wielu rzeczach i sprawach poczytać, tak zwyczajnie przy filiżance herbaty.
"Szakszuka" oznacza mieszać i potrząsać o na tyle wsiąkła ona w kulturę Jerozolimy że nie ma szakszuki bez Jerozolimy. Autor pięknie opowiada, potem pięknie przedstawia jak dania zrobić by potem...
2021-02-21
Świetny kucharz, świetne przepisy, ciekawe historie. George Calombaris jest Mistrzem w tworzeniu nowych potraw z podstawą kuchni greckiej. Wiele się można nauczyć. Jest jurorem w australijskiej edycji MasrerChefa.
Świetny kucharz, świetne przepisy, ciekawe historie. George Calombaris jest Mistrzem w tworzeniu nowych potraw z podstawą kuchni greckiej. Wiele się można nauczyć. Jest jurorem w australijskiej edycji MasrerChefa.
Pokaż mimo to2021-03-14
Czy możliwe jest aby wszystkie przepisy okraszone opowieściami autorów przypadły mi do gustu? czy możliwe abym wszystkie potrawy chciała zrobić i spróbować?
Tak po lekturze tej książki napiszę że tak, to jest możliwe. Ta książka to raj dla duszy i ciała.
Czy możliwe jest aby wszystkie przepisy okraszone opowieściami autorów przypadły mi do gustu? czy możliwe abym wszystkie potrawy chciała zrobić i spróbować?
Tak po lekturze tej książki napiszę że tak, to jest możliwe. Ta książka to raj dla duszy i ciała.
2021-03-15
Nie pozwalają nam jeździć po świecie podczas pandemii ale Bartek Kieżun nam to umożliwia w swej książce.. Oprócz pysznych przepisów uraczył nas pięknymi opowieściami o miastach, miejscach i smakach Portugalii.
Nie pozwalają nam jeździć po świecie podczas pandemii ale Bartek Kieżun nam to umożliwia w swej książce.. Oprócz pysznych przepisów uraczył nas pięknymi opowieściami o miastach, miejscach i smakach Portugalii.
Pokaż mimo to2021-06-13
Fajne zdjęcia, fajne opisy, proste przepisy o dziwnych nazwach ale brzmiące smakowicie.
Lubię zagłębiać się z tajniki różnych kuchni, teraz czas na kuchnie żydowską z dawnych lat przodków żydowskiej społeczności.
Książka jest znakomicie wydana, polecam gorąco.
Fajne zdjęcia, fajne opisy, proste przepisy o dziwnych nazwach ale brzmiące smakowicie.
Lubię zagłębiać się z tajniki różnych kuchni, teraz czas na kuchnie żydowską z dawnych lat przodków żydowskiej społeczności.
Książka jest znakomicie wydana, polecam gorąco.
2021-07-22
Jak i w poprzednich spotkaniach moich z Bartkiem Kieżunem czyli Portugalia do zjedzenia i Stambuł do zjedzenia tak i teraz nie zawiodłam się i na chwile przeniosłam do słonecznej Italii. Przepisy oczywiście do wypróbowania.
Jak i w poprzednich spotkaniach moich z Bartkiem Kieżunem czyli Portugalia do zjedzenia i Stambuł do zjedzenia tak i teraz nie zawiodłam się i na chwile przeniosłam do słonecznej Italii. Przepisy oczywiście do wypróbowania.
Pokaż mimo to2021-07-27
Książka do pisania, do czytania, do zjedzenia. Jedna z lepszych książek które ostatnimi czasy miałam w rękach. Polecam gorąco.
Książka do pisania, do czytania, do zjedzenia. Jedna z lepszych książek które ostatnimi czasy miałam w rękach. Polecam gorąco.
Pokaż mimo to2021-08-23
Będąc na Kaszubach zauroczyła mnie tamtejsza kuchnia. Niestety znaleźć przepisy nie jest łatwo. Zwiedzając zamek w Bytowie natknęłam się na ten egzemplarz. Przepisy są proste i przychylnie napisane dla laika nawet. Polecam ugotować te przysmaki.
Będąc na Kaszubach zauroczyła mnie tamtejsza kuchnia. Niestety znaleźć przepisy nie jest łatwo. Zwiedzając zamek w Bytowie natknęłam się na ten egzemplarz. Przepisy są proste i przychylnie napisane dla laika nawet. Polecam ugotować te przysmaki.
Pokaż mimo to
To książka zdecydowanie dla miłośników kimchi, inaczej być nie może.
Sporo wariantów na ten koreański przysmak, ja uwielbiam te na szybko z ogórków.
Zrobiłam właśnie następną porcje kimchi i czekam aż dojrzeje.
Nie wszyscy wiedzą że z kimchi można zrobić prawie wszystko.
To zdrowa kiszonka hołubiona słusznie w Korei.
Zajrzyjcie koniecznie do książki.
To książka zdecydowanie dla miłośników kimchi, inaczej być nie może.
Sporo wariantów na ten koreański przysmak, ja uwielbiam te na szybko z ogórków.
Zrobiłam właśnie następną porcje kimchi i czekam aż dojrzeje.
Nie wszyscy wiedzą że z kimchi można zrobić prawie wszystko.
To zdrowa kiszonka hołubiona słusznie w Korei.
Zajrzyjcie koniecznie do książki.
Pięknie wydana książka Marianny Dushar o Lwowie, jego historia, jego dania, przepisy do zjedzenia. Kuchnia lwowska to nie tylko barszcz ukraiński czy gołąbki to kuchnia która pachnie domem ze składników które zawsze mamy pod ręką. Autorka, rodowita lwowianka zabiera nas w podróż po Galicji gdzie mieszają się najróżniejsze kuchnie, a prym wiodą polska i ukraińska a smaków dopełniają żydowska, austriacka, grecka czy włoska. To kuźnia przepisów na przepyszne dania. Warto zakupić wszystkim miłośnikom kuchni.
Pięknie wydana książka Marianny Dushar o Lwowie, jego historia, jego dania, przepisy do zjedzenia. Kuchnia lwowska to nie tylko barszcz ukraiński czy gołąbki to kuchnia która pachnie domem ze składników które zawsze mamy pod ręką. Autorka, rodowita lwowianka zabiera nas w podróż po Galicji gdzie mieszają się najróżniejsze kuchnie, a prym wiodą polska i ukraińska a smaków...
więcej Pokaż mimo to