Korea nie tylko Kimchi

Okładka książki Korea nie tylko Kimchi autora Byung - Hi Lim Byung - Hi Lim, 9788382342437
Okładka książki Korea nie tylko Kimchi
Byung - Hi Lim Byung - Hi Lim Wydawnictwo: Prószyński i S-ka kulinaria, przepisy kulinarne
kulinaria, przepisy kulinarne
2021-01-09
2021-01-09

Kup Korea nie tylko Kimchi w ulubionej księgarnii

Oceny książki Korea nie tylko Kimchi

OPINIE i DYSKUSJE o książce Korea nie tylko Kimchi

"Kimchi to nie jest potrawa, posiłek ani przepis. to zajęcie, czynność rozciągnięta w czasie. nie jest to też tylko jeden smak, w kiszonce nakładają się na siebie rożne warstwy - pikantna i kwaśna, słona i esencjonalna i zmieniają w zależności od składników użytych w danej proporcji".
to pierwsze zdania w książce traktującej o najbardziej znanej koreańskiej kiszonce. książka opowiada o tym czym jest kimchi, podaje przepisy na jego zrobienie i potrawy w których występuje. według koreańskiego przysłowia jeśli masz kimchi i ryż to masz gotowy posiłek. pozycja bardzo ładnie wydana.

Większości osób Korea kojarzy się z kosmetycznym i technologicznym rajem oraz dbaniem o czystość w mieście. Z racji, że Korea jest miastem, które nigdy nie śpi, a jej mieszkańcy uwielbiają dobre jedzenie szeroko rozwinęła się ich kuchnia- od domowego ogniska po street food. I dzisiaj właśnie przedstawiam Wam książkę, która zabierze Was do podziemi koreańskiej kuchni. Jej autorkami są siostry Byung, które w Sztokholmie prowadzą restaurację Arirang. 🍽️

Co jest wizytówką kuchni koreańskiej? Składniki, kolorystyka oraz przywiązanie do tradycji. Podstawą jest oczywiście kimchi, które stanowi spoiwo tej kuchni i na wstępie autorki wyjaśnią Wam czym ono właściwie jest. W książce znajdziecie wiele przepisów na tradycyjne kimchi z kapusty pekińskiej, ale i to z innych warzyw. W dalszej części znajduje się rozdział na różne potrawy z jego wykorzystaniem. Książka jest bogata w ilustracje, na widok których dosłownie leci ślinka 😉

Co jest wyjątkowego w tej książce? Chyba to, że pokazuje jak dbać o każdy pojedynczy składnik oraz jak krok po kroku osiągnąć kulinarne cele. Według autorek książki jeśli uda się zrobić jedno kimchi każdy następny przepis na kiszonkę również wyjdzie, ponieważ wszystko robi się w podobny sposób. To naprawdę budujące!

A wiecie, że w każdym koreańskim domu są dwie lodówki? Osobna lodówka to ta, w której składniki cały czas żyją (czytaj kimchi). A jak żyć bez kiszonek kiedy już wiadomo jak je zrobić? To co, wyruszysz w kulinarną podróż? 😊

,,Korea. Nie tylko Kimchi" to coś w stylu książki kulinarnej, z której można czerpać pełnymi garściami.

Na początku tej publikacji możemy dowiedzieć się o autorach oraz czym jest kimchi. Najprościej mówiąc, to kiszonki z różnych warzyw, na które przepisy poznamy na późniejszych stronach. Przy robieniu kimchi najważniejsza jest cierpliwość, nie otwieranie słoika zbyt wcześnie, sprawienie, by wszystko było odpowiednio słone. Z tą pozycją na pewno będzie to łatwiejsze, bo autorzy wyjaśniają wszystko krok po kroku. Nie miałam wcześniej do czynienia z kimchi, więc tym bardziej byłam ciekawa tego wydania.

W jednym z rozdziałów znajdują się przepisy m.in. na kimchi: z kapusty pekińskiej, rzodkiewki, marchwi, ogórków, dyni, łodyg, Kimchi to jednak nie tylko przystawka, więc podano przepisy na potrawy z jego wykorzystaniem: zupę z kimchi, koreańskie pierogi, ryż z kimchi, placki z kimchi, kimchi z tofu. W następnej kolejności poznamy receptury na inne dania koreańskie: marynowaną wołowinę i boczek, koreański tatar, czy naleśniki z porem. Na zakończenie podano też alfabetyczny spis przepisów.

Bardzo podoba mi się staranne wydanie tej książki, sztywna oprawa sprawia, że całość wygląda bardzo efektownie. Pozycja zawiera aż 50 inspirujących przepisów, więc jest z czego wybierać. Przy każdej recepturze podano potrzebne składniki oraz w prosty sposób objaśniono jej wykonanie. To świetna pozycja dla tych, którzy chcą spróbować nowych smaków lub zachwycić się kimchi.

51 użytkowników ma tytuł Korea nie tylko Kimchi na półkach głównych
17 użytkowników ma tytuł Korea nie tylko Kimchi na półkach dodatkowych