My Polscy Tatarzy. Opowieść o zwyczajach i tradycjach kulinarnych
- Kategoria:
- reportaż
- Tytuł oryginału:
- Dżenneta Bogdanowicz
- Wydawnictwo:
- Fundacja Sąsiedzi
- Data wydania:
- 2023-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2023-01-01
- Liczba stron:
- 128
- Czas czytania
- 2 godz. 8 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788366912250
- Tagi:
- #tatarzy #polscytatarzy #kruszyniany #jedzenie #dżannetabogdanowicz
Kruszyniany znane są w Polsce z Jurty Tatarskiej do której można przyjechać każdego dnia, zjeść, posłuchać opowieści o ludziach tu żyjących, o przyrodzie - ciągle dzikiej i naturalnej, o historii, zwyczajach i kulturze kulinarnej Tatarów Polskich, a szczególnie tych, którzy mieszkają w Polsce północno-wschodniej.
Duszą Jurty Tatarskiej jest Dżenneta Bogdanowicz. Dzięki niej podążamy śladem fascynującej kultury, drogą Tatarów, którą przeszli od XVII wieku do czasów dzisiejszych. Zaczynamy rozumieć to co Tatarzy wiedzą od zawsze, że można żyć w zgodzie z innymi i kultywować swoje zwyczaje.
Dżenneta w książce "My Tatarzy" mówi o tym jak przez pokazywanie kultury kulinarnej zyskuje się przyjaciół i znajduje pole do niekończących się rozmów o otaczającym nas świecie.
Wyjątkowym smakiem w tej publikacji jest język. Pojawia się tu mnóstwo słów zakorzenionych w polskim słownictwie, a tak naprawdę zapomnianych, albo używanych sporadycznie np. Kipczak, azan, kryszonka, halva, dżajma, pierekaczewnik, pielemieni, trybuszok, Sabantuj.
Fascynująca opowieść, wyjątkowy smak, koniecznie.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 8
- 4
- 4
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki My Polscy Tatarzy. Opowieść o zwyczajach i tradycjach kulinarnych
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
Dżenneta Bogdanowicz jest Tatarką z pochodzenia. W celu dzielenia się swoją kulturą z innymi, założyła Tatarską Jurtę w Kruszynianach na Podlasiu. Sama miejscowość jest jedną z topowych atrakcji turystycznych Polski, a to za sprawą unikatowego meczetu i mizaru. Opiekun meczetu, pan Dżemil, w niezwykły sposób opowiada o 300-letniej świątyni, ale także tradycjach i zwyczajach muzułmanów, w tym Tatarów. Właśnie tam, w upadającej wówczas miejscowości, na działce należącej do dziadka, pani Dżenneta wraz z mężem Mirosławem założyli swój biznes. Wieś odżyła. Tatarską Jurtę odwiedziło wielu turystów i znakomitych gości, w tym ówczesny książę, obecny król Zjednoczonego Królestwa Karol III. Kluczem do sukcesu okazała się pasja, ciężka praca i niezwykły, niepoznany smak kuchni tatarskiej. W rozmowie z Andrzejem Kalinowskim pani Dżenneta opowiada o początkach Tatarów na ziemiach polskich, o swoich przodkach, o tradycji kulinarnej wyniesionej z domu. Cała książka to opowieść businesswoman, która promuje swoją restaurację, ale przede wszystkim kobiety, która czuje przywiązanie do swoich korzeni i która wciąż chce promować tatarską kulturę wśród innych ludzi. Dziś do Kruszynian przyjeżdża dużo turystów, a wieś zyskała nowe życie. Poza restauracją, rodzina Bogdanowiczów wraz z pomocą ze strony środowiska polskich Tatarów organizuje festiwal Sabantuj, o którego ostatniej edycji można było usłyszeć nawet w radiu. Minusy tej pozycji? Jest znacznie za krótka, a niektóre potrawy są przedstawione po łebkach. Za mało opisanej tradycji, za mało historii, za mało kuchni. Ja nie proszę, ja błagam o poszerzenie tej znakomitej pozycji, może jako książka kucharska z uproszczonymi przepisami albo po prostu dłuższy, bardziej wyczerpujący wywiad. Z całego serca polecam Kruszyniany, z całego serca polecam Tatarską Jurtę, z całego serca polecam tę książkę.
Dżenneta Bogdanowicz jest Tatarką z pochodzenia. W celu dzielenia się swoją kulturą z innymi, założyła Tatarską Jurtę w Kruszynianach na Podlasiu. Sama miejscowość jest jedną z topowych atrakcji turystycznych Polski, a to za sprawą unikatowego meczetu i mizaru. Opiekun meczetu, pan Dżemil, w niezwykły sposób opowiada o 300-letniej świątyni, ale także tradycjach i zwyczajach...
więcej Pokaż mimo toNa Podlasiu byliśmy już kilka razy ale do Kruszynian dotarliśmy w tym roku pierwszy raz. Zauroczyło mnie to miejsce, zwiedziliśmy meczet, mizar i zwieńczeniem zwiedzania była uczta w Tatarskiej Jurcie gdzie króluje Dżenneta Bogdanowicz. Książkę zakupiłam właśnie tam na miejscu w Kruszynianach. W tej książce opowiada w rozmowie z Andrzejem Kalinowskim skąd wzięli się Tatarzy w Kruszynianach, o swoich korzeniach, małżeństwie i rzecz jasna o kulinariach. Tam gdzie jedzenie tam i kultura przetrwa. To znakomita opowieść i każdy powinien ją przeczytać. Dżenneta opowiada także o pożarze jaki strawił pierwszy budynek Tatarskiej Jurty i perypetiach aby wybudować nową Jurtę. Niestety nie jest to łatwe i nadal jeść podają w budynku zastępczym, pewnie już niedługo.
Na Podlasiu byliśmy już kilka razy ale do Kruszynian dotarliśmy w tym roku pierwszy raz. Zauroczyło mnie to miejsce, zwiedziliśmy meczet, mizar i zwieńczeniem zwiedzania była uczta w Tatarskiej Jurcie gdzie króluje Dżenneta Bogdanowicz. Książkę zakupiłam właśnie tam na miejscu w Kruszynianach. W tej książce opowiada w rozmowie z Andrzejem Kalinowskim skąd wzięli się Tatarzy...
więcej Pokaż mimo to