Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy. Bez granic.

Okładka książki Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy. Bez granic. autora Nidal Kersh, 9788382512489
Okładka książki Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy. Bez granic.
Nidal Kersh Wydawnictwo: Słowne (dawniej Burda Media Polska) kulinaria, przepisy kulinarne
kulinaria, przepisy kulinarne
2022-08-31
2022-08-31
Ewa Wojciechowska

Kup Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy. Bez granic. w ulubionej księgarnii

Oceny książki Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy. Bez granic.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy. Bez granic.

W czasie obchodów Rosz ha-Szana na stołach pojawiają się okrągłe chałki symbolizujące cykl roku, granaty, daktyle oraz gefilte fisz z zachowaną rybią głową. Danie z rybą to jeszcze nie mój poziom, daktyli nie lubi P., granaty w ośrodkowym sklepiku nie były ładne, zostało mi więc upiec chałkę.🥨

Wieczerze noworoczną rozpoczyna się symbolicznym umoczeniem jabłka w miodzie, co ma zapewnić słodki i udany rok. Tradycja mówi, że w czasie Rosz ha-Szana w Niebie otwierane są trzy księgi – sprawiedliwych, niegodziwych oraz niezdecydowanych. Imiona sprawiedliwych od razu są wpisywane do Księgi Życia i opieczętowywane. Niegodziwi są od razu wykreślani z Księgi Życia i skazywani na potępienie. Osoby pośrednie zaś mają 10 dni na naprawienie swoich błędów.
Dlatego też w Nowy Rok Żydzi życzą sobie Le-szana towa tikatewu we-techatemu (hebr.) Obyście zostali zapisani i opieczętowani na dobry rok. 🪅

Żydowski nowy rok to doskonała okazja do zajrzenia do książki: "Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy. Bez granic". Publikacja ukazała się nakładem wydawnictwa @wydawnictwo_slowne któremu dziękuję za egzemplarz ❤️

Piękne ilustracje, ciekawa historia rodzinna, którą autor Nidal Kersh raczy nas na początku lektury i nade wszystko inspirujące przepisy. Podczas tej lektury pachnieć Wam będzie falafel, szawarma, hummus i gwarantuje po przejrzeniu książki Wasze kroki powędrują do kuchni. W głowie pojawia się myśl, co by tu ugotować, co by zjeść z kuchni Izraela. Bo izraelskie dania, to nie tylko dania żydowskie, to także potrawy, w których jest nutka smaków Bliskiego Wschodu, szczypta historii biblijnej, a nade wszystko apetyt i smak na życie pełne kultury, rozmów przy stole i wspomnień o tych, którzy dla nas gotowali, z nami jedli, pichcić nas uczyli. 🧆

Niewątpliwie to książka kucharska inna niż te, które miałam w ręce dotychczas. Jestem przekonana, że dania okraszone historiami z tej pozycji, zagoszczą w kaweckiej kuchni na dłużej.

Na półkach: , , , ,

Tu nie tylko pogotujemy. Jeśli tak myślałeś drogi czytelniku to niestety można w książce sobie jeszcze o wielu rzeczach i sprawach poczytać, tak zwyczajnie przy filiżance herbaty.
"Szakszuka" oznacza mieszać i potrząsać o na tyle wsiąkła ona w kulturę Jerozolimy że nie ma szakszuki bez Jerozolimy. Autor pięknie opowiada, potem pięknie przedstawia jak dania zrobić by potem cieszyć się ich smakiem i aromatem.
Ja przepadłam z kretesem i nie mogłam oderwać się od lektury, zaznaczając od razu co ciekawsze dla mnie przepisy do wypróbowania. Szakszuka to danie które uwielbiamy.

“Słowo “szakszuka” oznacza “mieszankę” albo “potrząsanie” i pod wieloma względami odzwierciedla kuchnię Jerozolimy”
“Szakszuka” to książka kucharska ukazują wszystko co najlepsze w potrawach Jerozolimy i Palestyny. Zauważyliśmy, że ostatnio każda książka kucharska zaczyna się od krótkiej historii autora, nie inaczej jest z Nidalem Kershem. Na samym początku poznajemy historię jego rodziny i dowiadujemy się, jak to się stało, że to opowiada nam właśnie o kuchni Jerozolimy i Palestyny. Wspomnienia i opowieści opatrzone są pięknymi zdjęciami.
Od razu po wstępie przechodzimy do przepisów zaczynamy od mieszanek przypraw, a później przechodzimy przez pieczywo do sosów, sałatek i dipów. Kolejnym rozdziałem są tariańskie dania wege, mięso i ryby oraz na koniec to co misie lubią najbardziej czyli słodycze i napoje.
Tu muszę zaznaczyć, że książka jest przepięknie wydana, a zamieszczone zdjęcia nie tylko zachęcają do gotowania ale i do podróży do Palestyny i Jerozolimy.
Nie bylibyśmy sobą, a recenizja książki kucharskiej nie była by w pełni gotowa jeśli nie przetestowalibyśmy chociaż kilku przepisów. A więc proszę Państwa, przetestowane zostały i hitem są: kawa po arabsku (ten kardamon !),sałatka z granatu (skradła serce Patrykowi),Baklawa (zdecydowanie się zasłodziłam, ale pycha),Szwarma (chociaż dla mnie to po prostu wrap ale trochę bardziej ciekawy) i Falafel.

43 użytkowników ma tytuł Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy. Bez granic. na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy. Bez granic. na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy. Bez granic.

Cytaty z książki Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy. Bez granic.

Dodaj cytat z książki Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy. Bez granic.