Czarnoksiężnik z Archipelagu

- 1983-01-01
- 1971-01-01
- Stanisław Barańczak
- Prószyński i S-ka
- czarnoksiężnik Stanisław Barańczak czarodziej dorastanie literatura amerykańska
- A Wizard of Earthsea
- Ziemiomorze (tom 1)
- fantastyka, fantasy, science fiction
- 2010-09-23
- Stanisław Barańczak
Opowieść o naukach pobieranych przez młodzieńca z wymyślonej krainy u mędrców, którzy posiedli kunszt czarnoksięski. Zarazem jest to opowieść realistyczna o kształtowaniu się osobowości, dorastaniu wśród przeciwieństw, o tym, jak zapalczywa lekkomyślność przeradza się w dojrzałość. Jest to, wreszcie, przypowieść o tym, jak – nie czując upadlającego strachu – pogodzić się z myślą o śmierci.
„Czarnoksiężnik z Archipelagu” to pierwsza część czterotomowego cyklu „Ziemiomorze” Ursuli K. Le Guin, przez znawców zgodnie obwołanego arcydziełem światowej literatury fantasy.
Saga o Ziemiomorzu to nic innego jak opowieść o dojrzewaniu, o wyzbywaniu się młodzieńczej pychy i ducha rywalizacji, dorastaniu do wewnętrznej harmonii i mądrości, a też zrozumienia ograniczoności ludzkich działań. Im większa moc i im większa władza, tym większa odpowiedzialność – przestrzega Le Guin.
„Wysokie obcasy”.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
W kraju takim jak Gont czy Enlady, gdzie gęsto od czarowników, można nieraz widzieć chmurę deszczową błądzącą wolno z miejsca na miejsce w r...
RozwińNawet głupstwo jest niebezpieczne w rękach głupca.
Tylko w milczeniu słowo,
tylko w ciemności światło,
tylko w umieraniu życie:
na pustym niebie
jasny jest lot sokoła"...
Opinie [540]
Klasyczna, oldschoolowa fantasy i tak do niej podchodzę. Na dzisiejsze czasy trąci myszką. Główny bohater płynie i płynie. Kolejne wyspy, kolejni ludzie. Jakiś smutek i przygnębienie w tym świecie. Zima, morze i wyspy. W tych klimatach bardziej podoba mi się Jednym Zaklęciem Lawrence'a Watt Evance'a.
Pokaż mimo toWspaniała jak cała twórczość Le Guin.
Pokaż mimo toDużą zaletą tej książki jest, że wciąga od pierwszego zdania. Jest to lekka lektura, w sam raz na wieczorny relaks z książką. Niezwykle przyjemnie podróżowało mi się od wyspy do wyspy wraz z głównym bohaterem. Polecam!
Pokaż mimo toKocham tą książkę, miałem leniwy letnie popołudnie,, zaraz po skończeniu cudownego "Oceanu Na Krańcu Drogi" i myślałem że go już nic nie pobije. Myliłem się. Ta książka jest po prostu idealna tchnęła we mnie życie i sprawiła że nie chciałem się od niej oderwać. Czytajcie!
Pokaż mimo toMimo że akcja nie pędziła w zawrotnym tempie, książka mnie wciągnęła.
Pokaż mimo toChoć początkowo trudno było wejść w styl pisania autorki, później była to sama przyjemność.
Nie tak szczegółowy opis akcji jak u mojego faworyta, ale krótko i na temat. Morał fantastyczny! Polecam.
Pokaż mimo toCzy nie wspaniale byłoby zawładnąć wiatrem i leczyć choroby, śpiewając pieśni o bohaterach? Co takiego jest w książce Ursuli Le Guin, że jednocześnie pozwala marzyć i karze mierzyć się ze swoim własnym cieniem, demonem, który zmusza do ucieczki lub walki. Świat Archipelagu pełen jest zwyczajnego życia i nieskończonej magii. Czarnoksiężnicy są tajemniczymi bohaterami, którzy...
więcejBardzo spokojna fantastyka opowiadana nieporywającym tonem przeznaczonym dla dzieci i młodzieży. Autorce nie brakuje rozmachu w kreowanym świecie, ale czegoś w tym świecie brakuje. Od początku do samego końca czułem, że sposób, w jaki świat Ziemiomorza zostaje nam serwowany, jest bardzo... płytki. Opowieść o Dunym spłynęła po mnie jak po kaczce, nie wywołując żadnych...
więcejZawiodłem się. Nie jest to zła książka ale czegoś w niej brakowało. Może miałem zbyt duże oczekiwania bo wiele osób mi ją polecało.
Pokaż mimo toJest to moje drugie podejście do Ziemiomorza. Pierwsze było lata temu i nie podobało mi się. Książką wydawała się być nieciekawa, wręcz nudna.
więcejTeraz, po ok 10 latach, zmieniłam zdanie.
Jest to bardzo spokojne fantasy, nie ma tu epickich bitew, spektakularnych zaklęć i najróżniejszych magicznych stworzeń. Jest za to młody chłopak, któremu jeden sukces uderzył do głowy. Chęć...