ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać388
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać13

- A Wizard of Earthsea
- 1983-01-01
- 1983-01-01
- Stanisław Barańczak
Jest to opowieść o naukach pobieranych przez młodzieńca z wymyślonej krainy u fikcyjnych mędrców władających fantastycznym kunsztem czarnoksięskim. Zarazem jest to opowieść realistyczna - o kształtowaniu się osobowości, o dorastaniu wśród przeciwieństw, o tym, jak zapalczywa lekkomyślność staje się dojrzałością.
Kup Czarnoksiężnik z Archipelagu w ulubionej księgarnii
Czarnoksiężnik z Archipelagu
Nowy 2025 Rok postanowiłem rozpocząć z czytelniczym przytupem oraz od nadrobienia moich braków w dziedzinie fantastyki. Wybrałem pierwszy tom Ziemiomorza autorstwa pani Ursuli K. LeGuin czyli Czarnoksiężnika z Archipelagu. Początkowo powieść nie różniła się za bardzo od schematów innych powieści fantasy. Główny bohater przypadkowo odkrywa, że jest inny od rówieśników. Lokalna starucha rozpoznaje w nim potencjał i przekazuje swą wiedzę. Dalszą magiczną wiedzę zdobywa od Czarnoksiężnika aby potem udać się do Szkoły Magii gdzie dzięki pracowitości i uporowi staje się jednym z najlepszych uczniów. W przeciwieństwie jednak do setek opartych na podobnym schemacie książek, Czarnoksiężnik z Archipelagu jest dzięki wyobraźni i talentowi pisarskiemu autorki inny. Wciągnął mnie dość szybko i z głównym bohaterem Krogulcem alias Gedem poznawałem tajniki równowagi dzięki której istnieje Ziemiomorze oraz podróżowałem wraz z nim pomiędzy wyspami aby pokonać prześladujący go Cień. Nim się spostrzegłem a Ged stał się pełnoprawnym i cenionym Czarnoksiężnikiem i pierwszy tom dobiegł końca. „Ziemiomorze” to sześć tomów, więc w tym roku czeka mnie jeszcze spora dawka przyjemności z czytania dalszych losów Krogulca i zagłębiania się w twórczość pani Ursuli K. LeGuin.
Oceny książki Czarnoksiężnik z Archipelagu
15652 użytkowników ma tytuł Czarnoksiężnik z Archipelagu na półkach głównych- Przeczytane 11 642
- Chcę przeczytać 3 846
Tagi i tematy do książki Czarnoksiężnik z Archipelagu

Inne materiały dotyczące książki Czarnoksiężnik z Archipelagu

Tak się już dziś nie pisze. 6 wybitnych zbiorów listów pisarzy do pisarzy

Zapomnij o listopadzie. 7 książek, które sprawią, że trafisz do innego świata

100 najlepszych książek dla dzieci wszech czasów. W top 10 ani jednego tytułu z XXI wieku

Adaptacje i ekranizacje książek, które nie spodobały się ich autorom

Rzeczywistość prawdziwie fantastyczna. 8 najciekawszych cyklów high fantasy

Ile klasy w klasyku: „Ziemiomorze”
Cytaty z książki Czarnoksiężnik z Archipelagu
Nawet głupstwo jest niebezpieczne w rękach głupca.
Nawet głupstwo jest niebezpieczne w rękach głupca.
Tylko w milczeniu słowo,
Tylko w milczeniu słowo,
tylko w ciemności światło,
tylko w umieraniu życie:
na pustym niebie
jasny jest lot sokoła"...
Zapalić świecę znaczy rzucić cień.
Zapalić świecę znaczy rzucić cień.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czarnoksiężnik z Archipelagu
"A Wizard of Earthsea" - I po co tu wciskać archipelag?
No, ale to inny temat.
Książka słusznie zalicza się do klasyki żanru. Autorka stwarza całą krainę bogatą swoimi zwyczajami i pięknem. Umie pisać tak aby stwarzać obraz u czytelnika. Można sobie wyobrażać tych magów z ich pelerynami i nawet poczuć ciepło z kominka. Ale to nie wszystko, bo po za piękną literacką znajdą tu państwo też głęboki kontekst i głębokie i pouczające myśli głównym z których jest to iż człowiek nie powinienem uciekać i kryć się przed strachem, leć walczyć. Największe zwycięstwo to zwycięstwo nad sobą pisał - Omar Chajam. Ważnym jest też wiedzieć, że książka nie jest jakimś okultystycznym, nie. Wiele myśli Le Guin zaczerpnęła z Biblii takich jak na przykład ważność każdego imienia.
"A Wizard of Earthsea" - I po co tu wciskać archipelag?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo, ale to inny temat.
Klasyka
Robi wrażenie. Dla niektórych książka się zestarzała. Nie dla mnie. Widać konsekwencje wyborów bohatera i życie z tymi konsekwencjami. Życie, a może walka?
Klasyka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedyś słuchałem starego audiobooka. Mam nowy, ale takie książki to warto czytać oczami.
6,5
6,5
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszą połowę książki przeczytałem wieczorem, przy pierwszym podejściu. Dalej historia już mniej mnie pochłaniała. Na pewno sięgnę po kolejną część, ale potrzebuję 1-2 książek przerwy.
Seria książek fantastycznych, którą chciałem przeczytać od dawna - podawana jako jedna z najważniejszych obok twórczości Tolkiena i Lewisa. Pierwszy tom (i prawdopodobnie cała seria) opowiada historię chłopca, który dzięki potężnej wrodzonej mocy oraz dyscyplinie do nauki może stać się potężnym czarnoksiężnikiem. Popełnia jednak błąd i kładzie się to cieniem na jego przyszłości.
Książka (jest to w dużej części zasługa tłumaczenia p. Barańczaka) ma lekkie pióro, które jest wciągające, angażujące, ale cały czas na tyle poważne, że nie brzmi zbyt dziecinnie. Autorka opisuje młodego człowieka wchodzącego w dorosłość, ale stosunkowo szybko skupia się na jego problemach dorosłego człowieka.
Historia Geda jest ciekawa i dość unikalna. Chcę poznać jej kolejne rozdziały.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo moje pierwsze spotkanie z legendą Ziemiomorza! W końcu się zabrałam za tą „kobyłę”.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo opowiadanie to głównie budowanie świata, piękne opisy i historie. Nie ma tu mnóstwa dialogów…bardziej opisowo jest. Niemniej zostałam zaciekawiona i siegam po kolejną!
Przeczytałam ponownie po kilkunastu latach. Myślałam, żebędzie tak jak z wieloma książkami z wczesnej młodości, tzn., że będę zażenowana lekturą. Tymczasem nie. Pięknie napisana książka, nie bez powodu weszła do kanonu fantastyki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdybym czytała tę książkę jako nastolatka w latach siedemdziesiątych, być może łatwiej byłoby mi się nią zachwycić. Tak jednak nie jest, a ja się historią o Gedzie i jego cieniu nieprawdopodobnie znużyłam, co dziwi biorąc pod uwagę skromną objętość powieści.
Rozbudowane, a jednocześnie mało plastyczne opisy świata przedstawionego, bohaterowie jak z generatora postaci fantastycznych oraz historia o dojrzewaniu i poznawaniu siebie, choć ubrana w zgrabną, przypowieściową metaforę, sprawiają, że mało jest tu emocji i przekonującego obrazu zmagań bohatera z samym sobą.
Zdarzały się momenty sugerujące potencjał na fantastykę o trochę onirycznym, baśniowym charakterze, jak w historiach o smoku i jego dzieciach czy porzuconym na wyspie rodzeństwie. Być może więc kolejne części są lepsze, a w świat Ziemiomorza należy wchodzić powoli, stopniowo zanurzając się w jego atmosferze, ale chyba nie wystarczy mi już cierpliwości.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRozbudowane, a jednocześnie mało plastyczne opisy świata przedstawionego, bohaterowie jak z generatora postaci...
Spokojna przypowieść o dojrzewaniu, odpowiedzialności i mierzeniu się z konsekwencjami swoich czynów. Nie próbuje być widowiskowa, nie goni za efektem, co odbieram jako zaletę. Daje przestrzeń, by skupić się na przemianie bohatera i na tym, jak rozwija się poprzez własne błędy. Ged nie jest idealny. Jest po prostu młodym człowiekiem, który uczy się świata i siebie.
Le Guin proponuje historię prostą w formie, ale bogatą w sensy. Jej świat magii, oparty na prawdziwych imionach, jest ciekawym elementem powieści. W Ziemiomorzu imię nie jest tylko słowem, ale odsłania istotę człowieka lub rzeczy. Kto je zna, zyskuje wpływ, ale też bierze odpowiedzialność. To elegancka metafora: by coś zmienić, najpierw trzeba to naprawdę zrozumieć. I w zwykłym życiu działa to podobnie – dopiero nazywając własne emocje czy motywy możemy nad nimi pracować, a w relacjach „podajemy swoje imię” tylko tym, którym ufamy. W czasach, gdy łatwo zgubić się w powierzchownych informacjach, uproszczeniach i głośnych opiniach z mediów społecznościowych, ta idea nabiera dodatkowej aktualności. Rzetelna wiedza o sobie i o świecie, staje się czymś w rodzaju symbolicznej magii, bez której trudno podejmować świadome decyzje.
Ujęła mnie atmosfera, oszczędność słów i eleganckie połączenie prostoty z powagą. A motyw imienia dodaje tej historii dodatkowej głębi – pokazuje, że poznanie, wiedza i odpowiedzialność są często ważniejsze niż sama siła, zarówno w świecie fantastycznym, jak i w codziennym życiu. Bo przecież „Im większa moc i im większa władza, tym większa odpowiedzialność” - przestrzega Le Guin. A o tym współczesny świat i jego przywódcy ewidentnie zapominają.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLe Guin...
Przeciętny średniak dla młodszej młodzieży.
Cały pierwszy tom to zaprezentowanie i wyjaśnienie jak niedojrzały Ged/Krogulec stał się arcymagiem, a i tak nie czuję abym dobrze go poznał.
Zupełnie nie rozumiem porównywania tej serii do "Władcy pierścieni" oraz "Pieśni lodu i ognia" - to nie ta liga!
Przeciętny średniak dla młodszej młodzieży.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZostałem zachęcony motywem konfrontacji z własnym cieniem i choć właściwie jest on najważniejszym wątkiem, to przez autorkę zupełnie nie został wyjaśniony. Kto nie czytał Junga, skazany jest na jakieś baśniowe intuicje.
Nic dziwnego, że książka weszła do klasyki gatunku. Wspaniała pozycja. Podoba mi się, jak autorka oddała młodzieńczy zapał bohatera i jego zaciekawienie światem. Doceniam oszczędny język, którym opisuje pełen słońca archipelag. Z niekłamaną przyjemnością odbyłem tę podróż razem z Krogulcem.
Świat sprawia wrażenie kompletnego, ze swoją mitologią, historią i specyficzną termodynamiką magii.
Walka, którą stacza Ged, ma egzystencjalny, filozoficzny wymiar i choć nigdy nie byłem fanem tego typu konfliktu, tutaj bawiłem się dobrze. Na pewno nie poprzestanę na pierwszej części.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwiat sprawia wrażenie kompletnego, ze swoją mitologią, historią i specyficzną...