Kobieta, która widziała zombie. Kiedy zmysły stają się twoim wrogiem

Okładka książki Kobieta, która widziała zombie. Kiedy zmysły stają się twoim wrogiem autora Guy Leschziner, 9788324096046
Guy Leschziner Wydawnictwo: Znak Literanova reportaż
reportaż
The Man Who Tasted Words: Inside the Strange and Startling World of Our Senses
2024-01-24
2024-01-24
2022-02-22
Marcin Sieduszewski

Kup Kobieta, która widziała zombie. Kiedy zmysły stają się twoim wrogiem w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kobieta, która widziała zombie. Kiedy zmysły stają się twoim wrogiem

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kobieta, która widziała zombie. Kiedy zmysły stają się twoim wrogiem

Książka sfrustrowała mnie swoją bezpruderyjną rozlazłością.

Gdy sięgam po taki tekst, chciałbym się dowiedzieć o nietypowych zaburzeniach czynności zmysłów. Mało interesuje mnie, jaka była pogoda, gdy autor szedł kogoś odwiedzić, z czego znany powinien być Manchester, gdzie jest ambasada USA czy dom celebryty, albo opisywanie ze szczegółami swetra pacjentki.

Wszystkie opisy anatomii i funkcjonowania mózgu czy narządów zmysłów byłoby bardziej miłosiernie zamknąć w osobną część (lub chociaż osobne podrozdziały!) - na litość boską, nie każdy bowiem jest neurologiem.

To jest właśnie jedna z tych pozycji, których katorgi czytania mogłoby nam litościwie oszczędzić streszczenie przez AI. Bo ogółem wszystko to ciekawe, lecz tak wymieszane, że smakuje jak bigos z kolorowymi mentosami.

Książka sfrustrowała mnie swoją bezpruderyjną rozlazłością.

Wszystkie...

Uwielbiam takie książki. Zachwycam się - nie stylem pisania, wartką treścią, ciekawymi przypadkami - ale tym, jak cudownie zbudowana jest przyroda (w tym ludzki organizm),jak ważna jest każda kosteczka, jak mikroskopijne struktury odpowiadają za złożone funkcje i jak wszystko precyzyjnie współdziała ze sobą :-)

Książka przenosi nas do fascynującego świata ludzkich zmysłów, pokazując, jak wrażliwe i skomplikowane jest nasze postrzeganie rzeczywistości. Autor, uznany neurolog, zabiera nas w podróż przez przypadki osób, które zmagają się z niezwykłymi zaburzeniami percepcji, gdzie nasze zmysły zaczynają działać w sposób całkowicie niezrozumiały i często przerażający.

Czy wyobrażasz sobie świat, w którym zapach kawy staje się nieprzyjemny, a dotyk staje się nie do zniesienia? Albo kiedy słyszysz dźwięki, których nie ma, jak na przykład ruch własnych gałek ocznych? To rzeczywistość dla wielu osób, które zgłaszają się do lekarza. W książce znajdziemy historie takich pacjentów, które pozwalają na lepsze zrozumienie, jak działa ludzki mózg i co dzieje się, gdy zmysły zaczynają odbiegać od normy.

Zaburzenia percepcji, w których rzeczywistość staje się zniekształcona, są nie tylko zagadkowe, ale i przerażające. Autor ukazuje, jak mózg interpretuje otaczający nas świat, a także jak wielki wpływ mają na nas zmysły, na przykład w kontekście emocji, zachowań i codziennych interakcji. Książka ta to wnikliwa analiza ludzkiej percepcji oraz fascynująca lektura dla każdego, kto pragnie zrozumieć, jak nasze zmysły wpływają na sposób, w jaki odbieramy rzeczywistość.

Czy wyobrażasz...

759 użytkowników ma tytuł Kobieta, która widziała zombie. Kiedy zmysły stają się twoim wrogiem na półkach głównych
73 użytkowników ma tytuł Kobieta, która widziała zombie. Kiedy zmysły stają się twoim wrogiem na półkach dodatkowych

Guy Leschziner
Guy Leschziner
Dr GUY LESCHZINER jest konsultantem neurologii i ordynatorem oddziału Sleep Disorders Centre – jednej z wiodących w Europie klinik leczenia zaburzeń snu w Guy’s Hospital w Londynie.

Cytaty z książki Kobieta, która widziała zombie. Kiedy zmysły stają się twoim wrogiem

Guy Leschziner Kobieta, która widziała zombie. Kiedy zmysły stają się twoim wrogiem Zobacz więcej