Okładka książki Spokojny mózg. Neuronaukowe i psychologiczne narzędzia budowania odporności psychicznej autorstwa Justyna Żejmo
Justyna Żejmo Wydawnictwo: Sensus popularnonaukowa
popularnonaukowa
2024-04-02
2024-04-02
Uwolnij się od przewlekłego stresu i osiągnij METASPOKÓJ

Wyobraź go sobie. METASPOKÓJ to błogi stan równowagi, spójności, dogłębnej znajomości siebie i co za tym idzie - życia w zgodzie ze sobą. Osiągnięcie go pozwala podejmować decyzje, które są zgodne z wewnętrznym systemem wartości. Doświadcza się w nim pewności, odwagi i motywacji do działania bez żadnych obciążeń czy lęków. Pozostaje się wolnym od oczekiwań innych, od ich - często negatywnych - ocen. Innymi słowy: to stan, w którym potrafisz w trudnych sytuacjach wejść w rolę obserwatora i przyglądać się sobie i swojemu życiu z poziomu META. To pozwala zachować równowagę wewnętrzną.

Czy chcesz dotrzeć do tego miejsca?

Jeśli tak, sięgnij po tę książkę i pracuj z nią, analizując rozdział po rozdziale. Napisała ją dla Ciebie Justyna Żejmo, psycholożka, pasjonatka neuronauki, od lat skupiająca się na poszukiwaniu sprawdzonych neurometod redukowania codziennego stresu. Za pośrednictwem tego poradnika autorka wyposaży Cię w niezbędną wiedzę dotyczącą mechanizmów funkcjonowania mózgu. Następnie poda Ci konkretne pomysły na radzenie sobie z trudnymi emocjami, a także podpowie, jak samodzielnie budować odporność psychiczną.

Justyna Żejmo przyznaje, że dzięki znajomości mózgu nauczyła się z nim przyjaźnić i współpracować tak, że obecnie prowadzi życie lepszej jakości, pełne wewnętrznej równowagi. Jej relacje z ludźmi są zdrowe, a ona czuje w sobie niezwykłą siłę psychiczną. Dzięki lekturze tej książki i Ty możesz się znaleźć w tym miejscu.

Weź mózg w swoje ręce i ruszaj tam, gdzie znajdziesz SZCZĘŚCIE

Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00

Kup Spokojny mózg. Neuronaukowe i psychologiczne narzędzia budowania odporności psychicznej w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

580 241

Oceny książki Spokojny mózg. Neuronaukowe i psychologiczne narzędzia budowania odporności psychicznej

Opinie i dyskusje o książce Spokojny mózg. Neuronaukowe i psychologiczne narzędzia budowania odporności psychicznej

„Spokojny mózg” to książka, która pomaga poukładać w głowie i spojrzeć na różne sytuacje z większym spokojem. Pokazuje wiele rzeczy, które wydają się oczywiste, ale dopiero po przeczytaniu zaczynają mieć sens. W przystępny sposób wspiera budowanie nawyków i lepsze rozumienie emocji.

Czyta się ją lekko, bez zbędnego komplikowania, a niektóre proste hasła i przykłady (jak choćby „jestem zebrą”) pomagają złapać dystans w codziennych sytuacjach.

Jeśli zniechęcają Cię niskie opinie, warto mimo wszystko dać jej szansę i wyrobić sobie własne zdanie – dużo zależy od momentu, w którym się po nią sięga. Dla jednych może być zbyt prosta lub oczywista, dla innych bardzo pomocna i otwierająca oczy.

Czasem to właśnie te „proste” rzeczy robią największą różnicę.

Książka bardzo mi podpasowała ze względu na dużą ilość ćwiczeń samorozwojowych. Dobrze mi się czytało również ze względu na lekki i przystępny język autorki.
Ze względu na ćwiczenia , za jakiś czas będę chciał przeczytać i przerobić jeszcze raz.

Względnie ok, dobry pomysł z wyjaśnieniem funkcjonowania naszego mózgu i układu nerwowego od strony neuronaukowej. To stanowi największą wartość tej publikacji. Ćwiczenia przy większości rozdziałów również spoko, część już przeszłam, do innych na pewno wrócę, więc jest to książka, która może towarzyszyć na różnych etapach życia. O obniżeniu mojej oceny zadecydowały momenty, kiedy autorka zbytnio odpłynęła we wtrąceniach z własnymi przekonaniami. Podam fragment: "Nie bój się zmian. Przyjmuj je z otwartymi rękami. Życie jest jak stary mędrzec i wszystko co Ci ofiarowuje, robi dla Ciebie , a nie przeciwko Tobie. Zaufaj mu.". Rozumiem intencje autorki, ale dla mnie to myślenie postaci zamkniętej w domku dla lalek, która zbyt długo wciągała nosem przekonania o wszechobecnie panującej miłości. Wystarczy troszkę lepiej znać historię ludzkości i świata, by przyjąć tą myśl z ironicznym uśmieszkiem. Książki powinny też unikać osoby z rozpoznaniem choroby lub po cięższych zabiegach (mówię o rozdziale "Poczuj wdzięczność!"),może zadziałać demotywująco. Z przymrużeniem oka traktuję też rozdziały typowo coachingowe, w stylu, że możesz osiągnąć wszystko o czym marzysz, wystarczy sobie to porządnie zwizualizować. Gdyby nie ćwiczenia praktyczne oraz rozdziały wyjaśniające nasze funkcjonowanie od strony naukowej, przypuszczam, że książka błyskawicznie by zniknęła z mojej półki.

709 użytkowników ma tytuł Spokojny mózg. Neuronaukowe i psychologiczne narzędzia budowania odporności psychicznej na półkach głównych
68 użytkowników ma tytuł Spokojny mózg. Neuronaukowe i psychologiczne narzędzia budowania odporności psychicznej na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Spokojny mózg. Neuronaukowe i psychologiczne narzędzia budowania odporności psychicznej

Czytelnicy Spokojny mózg. Neuronaukowe i psychologiczne narzędzia budowania odporności psychicznej przeczytali również

ADHD. Twój mózg jest OK Tamara Rosier
ADHD. Twój mózg jest OK
Tamara Rosier
Książka bardzo przystępna, warta przeczytania, ale też trochę przereklamowana. Autorka opisuje wiele doświadczeń osób z ADHD, szczególnie w obszarze regulacji emocji, prokrastynacji, perfekcjonizmu czy zaburzonego poczucia czasu. Dla wielu czytelników samo nazwanie tych mechanizmów może być ogromną ulgą. Dużym plusem jest wyjaśnienie, jak działa mózg w ADHD. Jaka jest rola kory przedczołowej, układu limbicznego, problem z antycypacją nagrody czy trudności z motywacją do zadań, które nie sprawiają frajdy. Bardzo trafnie opisane są też zmagania z wielkimi emocjami: szybka frustracja, długie przeżywanie drobiazgów, niska tolerancja krytyki czy skłonność do myślenia dywergencyjnego. To wszystko brzmi znajomo i daje poczucie bycia zrozumianym. Najbardziej praktycznym elementem książki jest tzw. plansza operacyjna. To podział zadań na 4 kwadraty w zależności od poziomu frajdy i stymulacji emocjonalnej. To narzędzie pomaga zobaczyć, dlaczego niektóre obowiązki lądują w czerwonym polu i kończą się prokrastynacją, a inne w zielonym, gdzie czujemy przepływ i energię. Podoba mi się też koncepcja rozmowy z przyszłą wersją siebie. Cenne są rozdziały o śnie, ochronie momentów szczytowej energii, treningu wyobrażeniowym czy budowaniu relacji z dzieckiem z ADHD w oparciu o szacunek, a nie kontrolę. Autorka pokazuje, że bez regulacji emocji i dbania o zasoby trudno mówić o skuteczności. Choć książkę czyta się dobrze, nie mam poczucia, że jest to najlepsza książka o ADHD, a takie opinie czytałam. To w dużej mierze teoria i psychoedukacja, a mniej konkretnych, gotowych do wdrożenia strategii. Wiele wskazówek wymaga samodzielnego dopracowania i dużej samoświadomości. Osoba szukająca bardzo konkretnych checklist może poczuć niedosyt. To wartościowa książka, szczególnie dla osób, które chcą lepiej zrozumieć siebie lub bliskich z ADHD. Daje wgląd do opisu własnych trudności. Jeśli jednak ktoś liczy głównie na zestaw konkretnych, technicznych rozwiązań, może poczuć niedosyt. Ja wciąż szukam najlepszej książki o ADHD.
annna84 - awatar annna84
Epidemia samotności. Jak budować trwałe więzi we współczesnym świecie Agnieszka Łopatowska
Epidemia samotności. Jak budować trwałe więzi we współczesnym świecie
Agnieszka Łopatowska Monika Szubrycht
Książka „Epidemia samotności” Agnieszki Łopatowskiej i Małgorzaty Szubrycht czekała na mojej liście „do przeczytania” już od 2025 roku. Sięgnęłam po nią dopiero teraz, w kwietniu 2026 i mam wrażenie, że trafiła do mnie w dobrym momencie. Szczerze mówiąc, po tytule spodziewałam się raczej klasycznego poradnika. Czegoś w stylu: konkretne wskazówki, jak radzić sobie z samotnością. Tymczasem dostałam coś zupełnie innego. I chyba właśnie to najbardziej mnie zaskoczyło. To książka oparta na rozmowach. Autorki oddają głos specjalistom — psychologom, terapeutom, pedagogom czy nauczycielom, którzy na co dzień spotykają się z różnymi obliczami samotności. Dzięki temu temat nie jest pokazany jednostronnie, tylko z kilku perspektyw, co naprawdę daje do myślenia. Najbardziej zostało ze mną to, jak ta książka „odczarowuje” samotność. Zamiast traktować ją wyłącznie jako coś złego, zaczyna się widzieć ją trochę szerzej. Nie każda samotność jest destrukcyjna - czasem może być potrzebna, dawać przestrzeń na zatrzymanie się czy poukładanie myśli. Duży plus za sam klimat książki. Nie jest ciężka ani przytłaczająca, mimo że dotyka trudnego tematu. Czyta się ją raczej jak spokojną rozmowę - taką, która trochę uspokaja i pozwala spojrzeć na różne rzeczy z dystansu. To dość krótka pozycja i dzięki lekkiemu stylowi można ją przeczytać nawet w jeden wieczór. Momentami czułam lekki niedosyt, ponieważ chętnie weszłabym głębiej w niektóre wątki. Ale mam też poczucie, że to było zamierzone. To raczej wprowadzenie i zaproszenie do dalszego myślenia niż wyczerpujące opracowanie tematu.
PaniBudujeKariere - awatar PaniBudujeKariere
Tańcząc. Rozmowy o kryzysie i przemianie Bartłomiej Dobroczyński
Tańcząc. Rozmowy o kryzysie i przemianie
Bartłomiej Dobroczyński Agnieszka Jucewicz
Sposób podania treści jako rozmowy w „Tańcząc. Rozmowy o kryzysie i przemianie” był świetnym pomysłem. Głównie dlatego, że nie raz i nie dwa interesujące przemyślenia Bartłomieja Dobroczyńskiego są bardziej rozwijane lub poddawane wątpliwościom przez Agnieszkę Jucewicz. Wachlarz tematów jest szeroki – tak samo jak rodzaje kryzysów, które mogą wystąpić w naszym życiu z wielu przyczyn. Imponuje to, jak autorzy potrafią odnieść kwestię kryzysu do tak wielu różnych rzeczy – od religii, filozofów, noblistów, muzyki, filmów czy wreszcie innych klasycznych dzieł dla psychologii jak na przykład te Freuda. Całość napisana jest swobodnym językiem. Nawet jeżeli nie zna się przytoczonych przez współtwórców tej książki rzeczy, niezależnie, czy chodzi o literaturę lub filozofię, wszystko jest przedstawione tak, że bez problemu można się zorientować, czego dotyczy dana dyskusja. Nie ma tu utartych schematów jak to zwykle w tego typu książkach. Brak podanych rozwiązań na tacy, wszystko należy przemyśleć samemu i wyciągnąć własne wnioski. Przebrnięcie przez pesymistyczny start, który bardziej powodował doła niż przybierał formę wsparcia, daje szansę na gruntowne „przemeblowanie” swojego życia. Daje impuls, żeby zacząć na poważnie żyć po swojemu i czerpać z życia maksimum tego, co chcemy z niego wycisnąć. Winston Groom w swoim klasyku „Forrest Gump” porównał życie do pudełka czekoladek. Tu zostało to ujęte jeszcze lepiej – życie jest jak gra, tylko nie my decydujemy, jakie karty dostajemy. Chodzi oczywiście o punkt startowy, na który składają się miejsce urodzenia, rodzina, fundusze… Kolejna fajna rzecz to lista polecanej literatury, filmów i muzyki na stan kryzysu zamieszczona na końcu książki. Chciałbym przeczytać więcej rozważań tego autorstwa. Temat został jednak na tę chwilę chyba wyczerpany. Najważniejsze, że w tak dobrym stylu, który wręcz chce się czytać.
KulturalnyManiak - awatar KulturalnyManiak
ocenił na91 miesiąc temu
Dopaminowy detoks. Jak pozbyć się rozpraszaczy i zwiększyć swoją efektywność. Podkręć swoją produktywność Meurisse Thibaut
Meurisse Thibaut
Thibaut Meurisse od lat specjalizuje się w tematach związanych z produktywnością i rozwojem osobistym, ale w tej książce sięga po jedno z najgorętszych pojęć współczesnej psychologii – dopaminę. W krótkiej, przystępnej i praktycznej formie pokazuje, jak nadmiar bodźców wpływa na naszą zdolność koncentracji oraz dlaczego tak łatwo wpadamy w pułapkę prokrastynacji. Autor zaczyna od wprowadzenia do neurobiologii w bardzo lekkiej, zrozumiałej dla każdego formie. Wyjaśnia, dlaczego dopamina nie jest „hormonem szczęścia”, jak zwykło się ją nazywać, lecz neuroprzekaźnikiem odpowiedzialnym za przewidywanie nagrody. To właśnie ten mechanizm sprawia, że mimowolnie sięgamy po telefon, odświeżamy skrzynkę mailową czy scrollujemy media społecznościowe – bo mózg przewiduje szybki, łatwy bodziec. Najmocniejszą częścią książki jest jednak nie teoria, a praktyka. Meurisse przedstawia jasny, 48-godzinny plan dopaminowego detoksu, który ma pomóc czytelnikowi odzyskać kontrolę nad uwagą i odzwyczaić się od nieustannego bombardowania bodźcami. Plan jest prosty, wykonalny i – co ważne – nie wymaga radykalnych wyrzeczeń w stylu kompletnego odcięcia się od świata. Autor prowadzi czytelnika krok po kroku przez proces eliminowania rozpraszaczy, budowania świadomej koncentracji i stopniowego wyciszania pobudzonego układu nerwowego. Dodatkowym atutem publikacji jest zestaw ćwiczeń – praktycznych, krótkich i możliwych do zastosowania od zaraz. Pomaga to nie tylko wdrożyć detoks, ale również utrzymać jego efekty w dłuższej perspektywie. Meurisse podkreśla, że prawdziwa produktywność nie polega na pracy ponad siły, lecz na tworzeniu środowiska, w którym łatwiej jest się skupić niż rozproszyć. Książka przypadnie do gustu szczególnie tym, którzy czują, że „ciągle mają coś do sprawdzenia” i mimo szczerych chęci trudno im usiąść do pracy bez natychmiastowej potrzeby oderwania się od zadania. To nie jest naukowe kompendium o neurobiologii dopaminy – to praktyczny przewodnik, który uświadamia, jak działa nasz mózg i jak wykorzystać tę wiedzę, by odzyskać kontrolę nad swoim czasem. Lekka, motywująca i pełna przydatnych narzędzi książka, która w przystępny sposób pokazuje, jak uwolnić się od rozpraszaczy i podnieść swoją efektywność. Idealna dla osób przebodźcowanych, wiecznie rozproszonych i szukających konkretnego planu działania, a nie jedynie teoretycznych porad.
luvmyx - awatar luvmyx
Po dorosłemu Joanna Flis
Po dorosłemu
Joanna Flis
W swojej najnowszej książce „Madame Monday. Po dorosłemu” Joanna Flis podejmuje temat, który w dobie kultu wiecznej młodości i ucieczki przed odpowiedzialnością wydaje się rewolucyjny: jak w końcu dojrzeć. Autorka, znana psychoterapeutka, nie serwuje nam jednak sztywnego wykładu, lecz zaprasza do intymnej, a momentami bezlitosnej rozmowy o tym, co to znaczy być dorosłym w świecie, który promuje infantylizm. Moja ocena 7/10 wynika z uznania dla terapeutycznej trafności diagnoz, przy jednoczesnym poczuciu, że momentami narracja staje się zbyt gęsta od psychologicznego żargonu. Książka jest swoistym przewodnikiem po meandrach dojrzałości emocjonalnej. Flis z chirurgiczną precyzją rozbija na czynniki pierwsze nasze mechanizmy obronne, lęki przed zaangażowaniem i tendencję do obwiniania całego świata za własne niepowodzenia. Największą zaletą publikacji jest jej struktura – autorka nie tylko diagnozuje problemy, ale oferuje konkretne narzędzia do pracy nad sobą. Podtytuł „Po dorosłemu” to obietnica, którą Flis spełnia, ucząc nas, że dojrzałość nie jest metryką, lecz zestawem kompetencji, takich jak stawianie granic, branie odpowiedzialności za własne emocje czy umiejętność przeżywania straty. Styl Joanny Flis jest charakterystyczny: bezpośredni, pełen empatii, ale pozbawiony taniego pociesicielstwa. Autorka pisze do czytelnika jak mądra przyjaciółka, która nie boi się powiedzieć nam bolesnej prawdy prosto w oczy. To książka dla tych, którzy utknęli w roli „wiecznego dziecka” i czują, że ich życie przecieka im przez palce w oczekiwaniu na mitycznego dorosłego, który przyjdzie i wszystko naprawi. Flis uświadamia, że tym dorosłym musimy stać się my sami. Momentami odnosi się wrażenie, że autorka stara się upchnąć zbyt wiele wątków w jednej publikacji, co stanowi główny minus książki. Niektóre rozdziały, choć fascynujące, wydają się urwane, zostawiając czytelnika z poczuciem niedosytu i koniecznością szukania uzupełnień w innych źródłach. Ponadto, dla osób nieobeznanych z terminologią terapeutyczną, niektóre fragmenty mogą być trudne w odbiorze i wymagać kilkukrotnego czytania, co nieco zaburza płynność lektury. Podsumowując, „Madame Monday. Po dorosłemu” to solidna i bardzo potrzebna lekcja życia. To książka, która zdejmuje z nas ciężar nierealnych oczekiwań i pokazuje, że dorosłość, choć trudna i wymagająca, jest jedyną drogą do prawdziwej wolności. Joanna Flis stworzyła dzieło, które prowokuje do myślenia i daje realną szansę na zmianę paradygmatu, w jakim funkcjonujemy. To mocne siedem punktów za merytorykę i odwagę w poruszaniu tematów, które większość z nas woli zamiatać pod dywan. Idealna pozycja dla każdego, kto chce w końcu przestać dryfować i zacząć świadomie sterować własnym losem.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na728 dni temu

Cytaty z książki Spokojny mózg. Neuronaukowe i psychologiczne narzędzia budowania odporności psychicznej

Nigdy dotąd zmiana nie była tak gwałtowna. Nigdy dotąd tak wiele informacji nie wymagało od nas przetworzenia [...]. Świat przyspieszył, a człowiek został taki sam. Eryk Mistewicz.

Justyna Żejmo Spokojny mózg. Neuronaukowe i psychologiczne narzędzia budowania odporności psychicznej Zobacz więcej

Ciekawostki historyczne