Maria Jolanta Wilczurówna

2023-12-12

Kup Maria Jolanta Wilczurówna w ulubionej księgarnii

Oceny książki Maria Jolanta Wilczurówna

OPINIE i DYSKUSJE o książce Maria Jolanta Wilczurówna

Twórczość Tadeusza Dołęgi-Mostowicza od dekad stanowi fundament polskiej popkultury, a postać profesora Rafała Wilczura stała się archetypem szlachetności i poświęcenia. Katarzyna Echt w swojej powieści „Maria Jolanta Wilczurówna” podejmuje się karkołomnego, ale fascynującego zadania: dopisania dalszych losów córki słynnego chirurga. Autorka z ogromnym szacunkiem do literackiego pierwowzoru, a jednocześnie z nowoczesną wrażliwością, kreśli portret kobiety, która musi wyjść z cienia wielkiego nazwiska i odnaleźć własną drogę w burzliwych czasach.

Fabuła: Dziedzictwo i nowe wyzwania
Akcja powieści koncentruje się na dorosłym życiu Marii Jolanty. Po dramatycznych wydarzeniach znanych z „Znachora” i „Profesora Wilczura”, bohaterka próbuje ułożyć sobie życie u boku ukochanego Leszka Czyńskiego. Jednak nazwisko Wilczur to nie tylko duma, ale i ciężar. Katarzyna Echt rzuca swoją bohaterkę w wir przemian społecznych i obyczajowych, pokazując, że życie w pałacu Czyńskich nie jest wolne od trosk.

Kluczowym motywem jest poszukiwanie tożsamości. Maria Jolanta, wychowana w skromnych warunkach jako Marysia, nagle stała się częścią elity. Autorka doskonale oddaje jej wewnętrzne rozparcie między tęsknotą za prostotą a obowiązkami wynikającymi z wysokiego statusu społecznego. Fabuła jest gęsta od emocji, rodzinnych tajemnic i dylematów, które zmuszają bohaterkę do wykazania się siłą charakteru godną jej ojca.

Bohaterowie: Cienie przeszłości, blaski teraźniejszości
Maria Jolanta w ujęciu Echt to postać wielowymiarowa. Nie jest już tylko „córką znachora” – to kobieta inteligentna, empatyczna, ale i borykająca się z niepewnością. Jej relacja z Leszkiem Czyńskim zostaje wystawiona na liczne próby. Czy miłość, która przetrwała mezalians i społeczne wykluczenie, poradzi sobie z prozą życia i oczekiwaniami rodziny?

W książce pojawiają się również postaci znane z kart powieści Mostowicza, co sprawia, że lektura jest dla fanów oryginału niczym powrót do domu. Echt potrafi tchnąć w nich nowe życie, nadając ich motywacjom głębię psychologiczną, której czasem brakowało w przedwojennych ramotach. Jednocześnie wprowadza nowe postacie, które reprezentują nadchodzące, nowoczesne czasy, tworząc ciekawy kontrast z konserwatywnym światem arystokracji.

Styl i atmosfera: Duch epoki
Katarzyna Echt wykazała się niezwykłym słuchem językowym. Styl powieści nawiązuje do literatury międzywojennej – jest elegancki, nieco dystyngowany, ale pozbawiony archaicznego ciężaru, co czyni go przystępnym dla współczesnego czytelnika. Opisy dworskiego życia, polowań, bali, ale i codziennej pracy w majątku są niezwykle sugestywne. Autorka z dbałością o detale odtwarza realia epoki: od mody, przez etykietę, aż po ówczesne nastroje społeczne.

Powieść przesiąknięta jest nostalgią, ale nie jest to nostalgia pusta. To raczej próba zrozumienia świata, który nieuchronnie odchodził w przeszłość. Echt nie idealizuje arystokracji, pokazując jej skostnienie i lęk przed zmianą.

Podsumowanie: Godna kontynuacja
„Maria Jolanta Wilczurówna” to książka napisana z miłości do literatury. Katarzynie Echt udało się uniknąć pułapki taniego żerowania na popularności „Znachora”. Stworzyła opowieść autonomiczną, wzruszającą i mądrą. To hołd dla tradycji, a zarazem świeże spojrzenie na losy jednej z najbardziej ukochanych bohaterek polskiej literatury. Dla każdego, kto wzruszał się losem profesora Wilczura, ta książka jest pozycją obowiązkową – pozwala bowiem wierzyć, że dobro i szlachetność mają swoje dalsze ciągi w kolejnych pokoleniach.

Ciekawa opowieść, na czasie gdzie obecnie w radiu przedstawiono 4 części słuchowiska Znachor.

Infantylna, pisana chyba algorytmem dla Netflixa. Słowo MONOLOG pojawia się na co drugiej stronie.
Tylko z sentymentu dla ZNACHORA dokończyłam książkę.

Tylko z sentymentu dla ZNACHORA dokończyłam książkę.

104 użytkowników ma tytuł Maria Jolanta Wilczurówna na półkach głównych
17 użytkowników ma tytuł Maria Jolanta Wilczurówna na półkach dodatkowych