Maria Jolanta Wilczurówna

- literatura obyczajowa, romans
- 2023-12-12
- 2023-12-12
Kto z zapałem śledził historię „Znachora”, powinien poznać Marię Jolantę Wilczurównę!
Marysia, córka profesora Wilczura, po odzyskaniu ojca oraz majątku konsekwentnie realizuje swoje aspiracje życiowe. Młoda kobieta ma ambicje, marzenia i chce czegoś więcej, niż być tylko żoną i matką. Leszek, jej narzeczony, nie wydaje się na to gotowy, stara się więc odwieść ukochaną od jej planów. Ich miłość przeżywa kryzys, bo żadne z nich nie chce zrezygnować ze swojej wizji wspólnego życia. Wilczurówna nie potrafi jednak tak po prostu pogodzić się ze scenariuszem napisanym przez ówczesne konwenanse. Postanawia zawalczyć o wolność i prawo do własnego głosu w świecie, który nakazuje kobietom milczeć.
„Maria Jolanta Wilczurówna” to powieść poruszająca ważne tematy, dzięki której czytelnicy mogą znów spotkać się z ulubionymi postaciami i zanurzyć w klimacie powieści Tadeusza Dołęgi-Mostowicza.
W pewnej chwili Marysia podniosła się z kanapy, złapała szczeniaka pod pachę i powiedziała, że musi zostać sama. Pobiegła na górę, upadła na łóżko i rozpamiętywała w kółko to, co ją spotkało. Zastanawiała się, czy mogła postąpić inaczej. Może powinna zrezygnować ze swoich marzeń i pogodzić się z losem tysięcy innych kobiet, których ambicje zawodowe były traktowane przez większość mężczyzn jako fanaberie. Czy byłaby wówczas szczęśliwa? Mocno w to wątpiła. Może na początku, przez krótki czas, ale później? Pojawiłyby się dzieci i ona sama byłaby już tylko matką, opiekunką, pocieszycielką. Z jej potrzeb i dążeń nie pozostałoby nic. A teraz co jej zostało?
Kup Maria Jolanta Wilczurówna w ulubionej księgarni
Oceny książki Maria Jolanta Wilczurówna
104 użytkowników ma tytuł Maria Jolanta Wilczurówna na półkach głównych- Przeczytane 60
- 2024 3
- Przeczytane 2024 2
- 2023 2
- Kolejka 1
- Proza 1
- Obyczajowe 1
- Historia 1
Cytaty z książki Maria Jolanta Wilczurówna
To co proste nie zawsze jest właściwe.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Maria Jolanta Wilczurówna
Twórczość Tadeusza Dołęgi-Mostowicza od dekad stanowi fundament polskiej popkultury, a postać profesora Rafała Wilczura stała się archetypem szlachetności i poświęcenia. Katarzyna Echt w swojej powieści „Maria Jolanta Wilczurówna” podejmuje się karkołomnego, ale fascynującego zadania: dopisania dalszych losów córki słynnego chirurga. Autorka z ogromnym szacunkiem do literackiego pierwowzoru, a jednocześnie z nowoczesną wrażliwością, kreśli portret kobiety, która musi wyjść z cienia wielkiego nazwiska i odnaleźć własną drogę w burzliwych czasach.
Fabuła: Dziedzictwo i nowe wyzwania
Akcja powieści koncentruje się na dorosłym życiu Marii Jolanty. Po dramatycznych wydarzeniach znanych z „Znachora” i „Profesora Wilczura”, bohaterka próbuje ułożyć sobie życie u boku ukochanego Leszka Czyńskiego. Jednak nazwisko Wilczur to nie tylko duma, ale i ciężar. Katarzyna Echt rzuca swoją bohaterkę w wir przemian społecznych i obyczajowych, pokazując, że życie w pałacu Czyńskich nie jest wolne od trosk.
Kluczowym motywem jest poszukiwanie tożsamości. Maria Jolanta, wychowana w skromnych warunkach jako Marysia, nagle stała się częścią elity. Autorka doskonale oddaje jej wewnętrzne rozparcie między tęsknotą za prostotą a obowiązkami wynikającymi z wysokiego statusu społecznego. Fabuła jest gęsta od emocji, rodzinnych tajemnic i dylematów, które zmuszają bohaterkę do wykazania się siłą charakteru godną jej ojca.
Bohaterowie: Cienie przeszłości, blaski teraźniejszości
Maria Jolanta w ujęciu Echt to postać wielowymiarowa. Nie jest już tylko „córką znachora” – to kobieta inteligentna, empatyczna, ale i borykająca się z niepewnością. Jej relacja z Leszkiem Czyńskim zostaje wystawiona na liczne próby. Czy miłość, która przetrwała mezalians i społeczne wykluczenie, poradzi sobie z prozą życia i oczekiwaniami rodziny?
W książce pojawiają się również postaci znane z kart powieści Mostowicza, co sprawia, że lektura jest dla fanów oryginału niczym powrót do domu. Echt potrafi tchnąć w nich nowe życie, nadając ich motywacjom głębię psychologiczną, której czasem brakowało w przedwojennych ramotach. Jednocześnie wprowadza nowe postacie, które reprezentują nadchodzące, nowoczesne czasy, tworząc ciekawy kontrast z konserwatywnym światem arystokracji.
Styl i atmosfera: Duch epoki
Katarzyna Echt wykazała się niezwykłym słuchem językowym. Styl powieści nawiązuje do literatury międzywojennej – jest elegancki, nieco dystyngowany, ale pozbawiony archaicznego ciężaru, co czyni go przystępnym dla współczesnego czytelnika. Opisy dworskiego życia, polowań, bali, ale i codziennej pracy w majątku są niezwykle sugestywne. Autorka z dbałością o detale odtwarza realia epoki: od mody, przez etykietę, aż po ówczesne nastroje społeczne.
Powieść przesiąknięta jest nostalgią, ale nie jest to nostalgia pusta. To raczej próba zrozumienia świata, który nieuchronnie odchodził w przeszłość. Echt nie idealizuje arystokracji, pokazując jej skostnienie i lęk przed zmianą.
Podsumowanie: Godna kontynuacja
„Maria Jolanta Wilczurówna” to książka napisana z miłości do literatury. Katarzynie Echt udało się uniknąć pułapki taniego żerowania na popularności „Znachora”. Stworzyła opowieść autonomiczną, wzruszającą i mądrą. To hołd dla tradycji, a zarazem świeże spojrzenie na losy jednej z najbardziej ukochanych bohaterek polskiej literatury. Dla każdego, kto wzruszał się losem profesora Wilczura, ta książka jest pozycją obowiązkową – pozwala bowiem wierzyć, że dobro i szlachetność mają swoje dalsze ciągi w kolejnych pokoleniach.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa opowieść, na czasie gdzie obecnie w radiu przedstawiono 4 części słuchowiska Znachor.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInfantylna, pisana chyba algorytmem dla Netflixa. Słowo MONOLOG pojawia się na co drugiej stronie.
Tylko z sentymentu dla ZNACHORA dokończyłam książkę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTylko z sentymentu dla ZNACHORA dokończyłam książkę.
W książce poruszanych jest wiele ciekawych wątków dotyczących głównych postaci, tj. oczywiście przede wszystkim Marysi, ale również dr Wilczura, Leszka. Podejmowanych przez nich inicjatyw. Moim zdaniem, niepotrzebnie wpleciona spora dawka przemocy, która zaburza ogólny odbiór książki, niestety.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAudiobook
Audiobook
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiałam problem z tą książką na początku, autorka miała wysoko postawioną poprzeczkę z racji niezapomnianego autora "Znachora" jak i remake'u filmu na znanym serwisie streamingowym. Książka po pewnym czasie przekonała mnie, gdy tylko...
...gdy tylko zaczęłam ją czytać jak literaturę typu "Godzina pąsowej róży" Marii Krüger, w stylu dla młodych dziewczyn/nastolatek. Szybko się czyta, mocną stronę są niewątpliwie opisy łakoci w warszawskich sklepikach, dobieranie sukien na bal maturalny, potrawy na prostym czy jaśnie pańskim stole. Niektóre postaci są rzeczywiste i współcześnie nam znane, jak Jan Wedel, a niektóre znane z Dołęgi-Mostowicza.
Doceniam uprzedmiotowienie Marysi/Mariolki, która z kobiety zależnej od mężczyzn w swoim życiu, ojca czy narzeczonego, zaczyna stawiać na swoje marzenia, układając plany, otaczając się wsparciem przyjaciółek, kochając najbliższych. Piękne i nieco bajkowe jest widzenie dobra (niemal w każdym) człowieku.
Polecam książkę kobietom, które naoglądały się Disneya i zapominają, że można być szczęśliwą w życiu na różne sposoby.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to...gdy tylko zaczęłam ją czytać jak literaturę typu "Godzina pąsowej róży" Marii Krüger, w stylu dla młodych dziewczyn/nastolatek. Szybko...
Taka sobie opowiastka. Mało treści, kilka wątków wciśniętych w te 200 stron.
Taka sobie opowiastka. Mało treści, kilka wątków wciśniętych w te 200 stron.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety, jeżeli ktoś liczy, że to faktycznie jest brakująca część historii między pierwszą a drugą książką, to może się zawieść. Mam wrażenie, że autorka nie wzięła pod uwagę wydarzeń z „Profesora Wilczura”, bowiem nie pokrywają się z wydarzeniami z powieści, a raczej je powielają, jak np. chociażby budowanie lecznicy w Radoliszkach, które jest dokładnie opisane w PW i stanowi właściwie podstawę tamtej powieści. Podobnie z losami bohaterów: Marysia, która walczy o pójście na studia (co jest z kolei podstawa tej powieści) potem miałaby zrezygnować z nich i osiedlić się w Ameryce, a dr Pawlicki w obu powieściach przekonywał do siebie Wilczura... A to tylko zaczątki niespójności w tej powieści. Niska ocena właśnie przez wzgląd na nieposzanowanie oryginału przez Autorkę. Dodatkowo naiwność i usilne staranie oddania klimatu i wydarzeń z epoki przez np. wielokrotnie podkreślanie faktów historycznych, które nijak nie są istotne dla fabuły, a stanowią jedynie słabą próbę przypominania czytelnikowi co kilka stron, jaka to epoka, są po prostu pod koniec męczące.
Podsumowując, jeżeli ktoś jest fanem książek o Profesorze Wilczurze, to raczej odpuściłbym sobie już te pozycję, bowiem nie jest spójna z oryginalnymi powieściami. Jest to raczej fanfik.
Niestety, jeżeli ktoś liczy, że to faktycznie jest brakująca część historii między pierwszą a drugą książką, to może się zawieść. Mam wrażenie, że autorka nie wzięła pod uwagę wydarzeń z „Profesora Wilczura”, bowiem nie pokrywają się z wydarzeniami z powieści, a raczej je powielają, jak np. chociażby budowanie lecznicy w Radoliszkach, które jest dokładnie opisane w PW i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie znam chyba osoby, która by nie czytała albo nie oglądała Znachora. Książka stara jak świat i o której chyba nie sposób zapomnieć.
Młoda Wilczurówna wraca ze swoim ojcem profesorem Rafałem Wilczurem do ich rodzinnego domu, gdzie mieszkali razem zanim profesora opuściła żona. Ślad po niej zaginął i obydwoje postanowili do tego tematu nie wracać. Marysia szczęśliwie zakochana w Leszku szykuje się do ślubu jednak cały czas myśli o tym żeby powrócić do nauki i zostać lekarzem. Gdy Leszek pojawia się z rodzicami w posiadłości ukochanej, ta niezwłocznie przekazuje mu swój pomysł na przyszłość. Reakcja Leszka zaskakuje Marysię i wszystkie ich plany ulegają przesunięciu w czasie.
Leszek nie potrafi zrozumieć decyzji ukochanej, jak może woleć zostać Panią doktor niż siedzieć w domu i wychowywać dzieci. Czuje się urażony i w pewien sposób zdradzony.
Marysia postanawia realizować swoje plany i dopiąć swego czyli zostać lekarzem. Wspiera ją ojciec, który świata poza nią nie widzi. Robi wszystko aby jego jedyna pociecha była szczęśliwa.
Profesor oprócz rozpieszczania córki postanawia wybudować lecznicę na wsi, w której spędził wiele czasu gdy stracił pamięć. Prokop oczywiście mu w tym pomaga i zwołuje lokalną społeczność do pomocy. Stara się jak może aby się odwdzięczyć za pomoc okazaną jego synowi. To przecież dzięki Wilczurowi jego kochany syn stanął na nogi.
Niestety sielanka u głównych bohaterów nie może trwać wiecznie i wkrótce nadciągną ciemne chmury.
Ktoś będzie chciał zburzyć spokój rodziny i sprawić żeby Marysia cierpiała tak samo jak on, który został źle potraktowany przez młodą Wilczurównę.
Prawda oczywiście jest zupełnie inna i to Marysia starała się zapobiec tragedii, która czyhała nad jej koleżankami ze szkoły i nie tylko. Niestety będzie musiała zapłacić za dobre serce..
Sięgając po tę powieść miałam przeczucie, że to już nie będzie to samo co Znachor. Inny autor, inny styl pisania, inna epoka. Według mnie autorce nie udało się oddać klimatu tamtej powieści. Czytając ją czuło się, że jest to trochę historia naciągana i wątki tworzone na siłę. Nie poczułam uroku tamtych lat, bohaterowie okazali się mało ciekawi.
Czytałam tę powieść czekając aż się coś zadzieje ale niestety się nie doczekałam. Wszystko było idealne, cukierkowe, wszystko się układało. Nikt z niczym nie miał problemu, aż za infantylne jak dla mnie to wszystko. Uważam, że chyba lepiej by się stało gdyby kolejna część Znachora nie powstała.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKatarzyna Echt porwała się na kontynuację tej powieści. Postanowiła głownie skupić się na córce profesora Wilczura Marysi ale nie zapomniała również o nim i kilku bohaterach z jego życia.
Młoda Wilczurówna wraca ze swoim ojcem profesorem...
"Maria Jolanta Wilczurówna" Katarzyny Echt to książka, która kontynuuje historię znanej postaci ze "Znachora" Tadeusza Dołęgi-Mostowicza. Marysia Wilczurówna, córka profesora Wilczura, jest główną bohaterką, która po odzyskaniu majątku i ojca, dąży do realizacji własnych aspiracji życiowych. Książka porusza ważne tematy, takie jak pragnienie wolności i prawa do własnego głosu kobiet w społeczeństwie, które nakłada na nie konwenanse. Jednakże, mimo interesującej tematyki, sposób przedstawienia historii i postaci nie zawsze jest przekonujący. Dialogi oraz rozwój bohaterów mogłyby być głębsze i przemyślane. Pomimo tego, dla fanów "Znachora" i powieści Tadeusza Dołęgi-Mostowicza, ta książka może być ciekawym kontynuowaniem historii i spotkaniem ze znanymi postaciami.
Jednakże, choć "Maria Jolanta Wilczurówna" porusza istotne kwestie, nie udaje się całkowicie oddać głębi postaci ani ich relacji. Wiele momentów wydaje się naciąganych, a psychologiczne motywacje bohaterów pozostają czasem niejasne. Dodatkowo narracja mogłaby być bardziej dynamiczna, by utrzymać czytelnika w napięciu. Mimo to Katarzyna Echt stara się oddać ducha epoki i kontynuować wątki z poprzednich powieści, co może być docenione przez miłośników literatury historycznej. Ostatecznie, "Maria Jolanta Wilczurówna" to książka, która wciąga swoją tematyką, ale nie do końca spełnia oczekiwania w kwestii jakości literackiej i głębi przekazu.
Pomimo pewnych niedociągnięć, warto zauważyć, że książka Katarzyny Echt ma swoje mocne strony. Autorka umiejętnie oddaje atmosferę epoki i stara się przedstawić realia społeczne tamtych czasów, szczególnie w kontekście roli kobiet w społeczeństwie. Ponadto, chociaż nie wszystkie wątki są w pełni rozwinięte, postać Marii Jolanty Wilczurówny jest wyrazista i inspirująca dla czytelników dążących do samorealizacji. Mimo pewnych ograniczeń książka może być ciekawym uzupełnieniem dla fanów literatury historycznej, którzy chcą zgłębić losy znanych postaci z poprzednich dzieł. Warto dać szansę tej powieści, choćby dla zainteresowania się dalszymi losami bohaterów ze "Znachora" i zobaczenia, jak autorka kontynuuje ich historie w nowym kontekście społecznym.