Przytul mnie

Patrycja Żurek Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekkie literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2023-09-27
2023-09-27
Halszka przejmuje po rodzicach prowadzenie domu spokojnej starości. Sama zmagała się z traumą dzieciństwa spędzonego w sierocińcu i ze skutkami rzadkiej choroby. Teraz jako pełna energii młoda kobieta pragnie zmieniać świat na lepsze. Zmiany zaczyna od zaprowadzenia nowych porządków w placówce, którą zarządza. Stara się, by jej podopieczni na nowo poczuli się potrzebni. Wpada na pomysł współpracy z sierocińcem i oddziałem położniczym – seniorzy pomogą młodym i na odwrót.

Mądra opowieść poruszająca wiele trudnych tematów. Starość, odchodzenie, samotność, relacje międzypokoleniowe, trudne decyzje, miłość wystawiana na ciężkie próby. Celne, bolesne, z życia wzięte obserwacje zmuszają do zastanowienia. A jednocześnie sporo ciepłych wątków – romantyczne perypetie Halszki, Konstantego i kilkorga innych nietuzinkowych bohaterów.

Książka nominowana do nagrody Vivelo Book Awards.

Kup Przytul mnie w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Przytul mnie

Oceny książki Przytul mnie

Opinie i dyskusje o książce Przytul mnie

Historie wielu bohaterów, w tym główni kompletnie nierealni, podobnie jak to, jak toczą się ich losy po spotkaniu (zwłaszcza wyjazd do Włoch). Na plus ważne tematy i to jak jak różni ludzie do nich podchodzą.

Podobała mi się tematyka i przedstawienie seniorów nie jako czekających na śmierć starców, ale po prostu ludzi, którzy chcą i mogą pięknie żyć, pomimo wieku. Niestety zupełnie nie przekonał mnie sposób, w jaki ta książka została napisana. Trójka głównych bohaterów jest tak mdła, że nie wzbudzają żadnych emocji, o kompletnie pozbawionym chemii wątku romantycznym nie wspominając...

„Ludzie zapomną, co mówiłeś. Ludzie zapomną co zrobiłeś. Ale ludzie nigdy nie zapomną, jak się przy tobie czuli”. Maya Angelou
Jak dobrze czytało mi się tą książkę. Zwykle muszę wyłączać telewizor, gdy chcę czytać, a tutaj tak przepadałam w życiu bohaterów, że nic mnie nie potrafiło rozproszyć. Każdy krótki rozdział książki rozpoczyna się cytatem z literatury tak wspaniale dobranym, że już samo ich czytanie było przyjemnością.
Główni bohaterowie, to pensjonariusze „Drugiej młodości”, którą chce im zapewnić ich opiekunka, dyrektorka, trochę zwariowana i zakręcona Halszka. Kobieta z trudnym dzieciństwem, która chce odrobić lekcję z życia jak najlepiej. Tak bardzo mi przypomina mnie, a przynajmniej taka osobę, którą zawsze chciałam być.
Czytałam ze ściśniętym gardłem ze wzruszenia nad ilością empatii i dobrych fluidów, jakie unosiły się nad każdym rozdziałem. I choć to nie żaden klasyk, ale powinna służyć jako taki, gdy myślimy o ludziach starszych.
Nie wiem jak inne książki ale ta skradła moje serce dlatego mam już następną w kolejce i z przyjemnością zostaję fanką Pani Patrycji Żurek.

145 użytkowników ma tytuł Przytul mnie na półkach głównych
25 użytkowników ma tytuł Przytul mnie na półkach dodatkowych

Okładka książki The Ruins Małgorzata Brodzik, Alexandra Claire, Krzysztof T. Dąbrowski, Dawid Dyczko, Natalia Hermansa, Szymon Jabłoński, Anna Kucharska, Piotr Kudlik, Kamila Malec, Katarzyna Muszyńska, Dominika Saletnik, Anna Tuziak, Paula Uzarek, Patrycja Żurek
Okładka książki Gorąca trzydziestka? Fantastycznie! ...po ciemniejszej stronie Marta Choińska-Młynarczyk, Marianna Cieślak, Krzysztof T. Dąbrowski, Greta Eden, Ewelina Gałdecka, Helena Leblanc, Ewa Maciejczuk, Erika Reves, Paula Rumanowska, Anna A. Sosna, Patrycja Żurek
Patrycja Żurek
Patrycja Żurek
Szybka jak błyskawica, zawsze wie, co chce napisać. Rzadko wyrzuca coś z tekstu, nie przepada za planami. Lubi poniedziałki i swoją pracę, jest ciekawa pisarstwa - eksperymentuje z różnymi gatunkami. Prywatnie mama Eryka i Lidki, opiekunka Ciri, żona Piotrka. Lubi być przyjacielem, kocha spacery i kosmos. Pożeraczka książek. Recenzent. Szczery do bólu redaktor. Uwielbia jesień i listopad. Ulubione święto: Wszystkich świętych.

Czytelnicy Przytul mnie przeczytali również

Jesteś głosem mojego serca Monika Michalik
Jesteś głosem mojego serca
Monika Michalik
W życiu Weroniki wiele się dzieje, niestety nie jest to pozytywne. Po zdradzie męża sama wychowuje nastoletnią córkę Antosie. Niestety jej ojciec coraz częściej zawodzi, odwołuje umówione spotkania, a córka coraz gorzej radzi sobie w szkole. Na dodatek są problemy z rodzinną księgarnią, którą kobieta kocha. Boi się, że jak tak dalej pójdzie, będzie musiała ją zamknąć, czego sobie nie wyobraża. Pewnego dnia Weronika postanawia zorganizować spotkanie autorskie. Liczy, że to pomoże zdobyć klientów. Wtedy jeszcze nie wie, jak wiele ten pomysł zmieni w jej życiu. Krzysztof okazuje się mężczyzną nie tylko, ale również poukładanym. Między nimi zaczyna się coś dziać, na dodatek jej były mąż sobie przypomina, co stracił i zaczyna coraz częściej się pojawiać. Jak potoczy się znajomość Weroniki i Krzysztofa? Czy da szansę byłemu? Czy uda jej się uratować księgarnie? Czy pomorze córce w jej problemach? Jakie one są? Dla mnie to była książka z tych lekkich, niewymagających ogromnego skupienia, takich na leniwe popołudnie. Czasem lubię sięgnąć po takie pozycje, ponieważ one doskonale odprężają, pozwalają się „odciąć” od codzienności, zanurzyć się na chwilę w całkiem inny świat. To historia o problemach, które spadają na bohaterkę, o zdradzie, samotnym rodzicielstwie, upadającej księgarni, problemach nastoletniej córki w szkole, braku wsparcia w wychowaniu dziecka, a jednocześnie nowym początku, miłości, która przychodzi niespodziewanie i wcale nie pyta czy jest potrzebna. Mnie książka się podobała i uważam, że miło spędziłam z nią czas. Akcja dość sprawnie poprowadzona, może nie była bardzo szybka, ale na pewno też nie była wolna czy nudząca. Książkę czytało się dość szybko, a podczas czytania towarzyszyły emocje. Dla mnie była to pozycja na jeden wieczór. Bohaterowie zdecydowanie ciekawi, dość dobrze wykreowani. Weronika jest kobietą silną, a jednocześnie momentami zagubioną. Wiem, że dość mało o niej powiedziałam, jednak więcej już nie mogę. Powiem tylko jeszcze tyle, że warto ją poznać, a ja ją polubiłam. „Jesteś głosem mojego serca” to książka, która moim zdaniem jest ciekawa i wciągająca, a jednocześnie lekka. Ze swojej strony polecam. Recenzja pojawiła się również na moim blogu - https://anka8661.blogspot.com/2025/10/Jestes%20gosem%20mojego%20sercawydawnictwolucky.html
Mamażona-KOBIETA - awatar Mamażona-KOBIETA
oceniła na86 miesięcy temu
Jesteś moją iskrą Anna Purowska
Jesteś moją iskrą
Anna Purowska
Trzecia (i ostatnia) część serii ŚNIEŻYSKA okazała się najsłabsza. Takie połączenie wątków z dwóch poprzednich tomów i wrzucenie wszystkiego do jednego, świątecznego worka. Sielski klimat górskiej miejscowości obsypanej śniegiem w obliczu jarmarków świątecznych i przygotowań do Wigilii taki jak w poprzednich częściach i robił tu całą robotę, gdyż nastrajał pozytywnie i wprowadzał w zimowo-świąteczną atmosferę, zachwycały smaki i zapachy, kolory, ale perypetie bohaterów już mnie tak mocno nie wciągały, gdyż odbywało się to wszystko na zasadzie "odgrzewanych kotletów." Ponownie jesteśmy w Lenartówce, w której mieszka pani Wiktoria z dobrze znaną nam parą, będącą małżeństwem a mianowicie Laurą i Marcinem. Zaginiony wnuk Bruno nadal się nie odnalazł i w jego zastępstwie księgarnię prowadzi Laura. Pewnego dnia trafia tam zabiedzona i głodna dziewczynka Ala, która mieszka z bardzo schorowaną babcią. To dziecko całkowicie skradło serce nie tylko bohaterów książki, ale również i moje. Wciąż zachwyca przytulność tej księgarni oraz atmosfera życzliwości jaka tam panuje. Na odległość można poczuć ogromny szacunek do książek, ale i do drugiego człowieka. Posłużę się tu cytatem: "Do książek zawsze z szacunkiem i czystymi dłońmi". Do Śnieżyska przyjeżdża na dwa tygodnie urlopu znana piosenkarka Magda (pseudonim artystyczny Madlenne),która chce w tym urokliwym miejscu wypocząć, przemyśleć różne sprawy osobiste i może napisać kilka nowych piosenek. Tymczasem poznaje tam bratnią duszę, może nawet miłość, ale na drodze tej znajomości stoi wiele przeszkód, które wydają się być nie do pokonania. Dziewczyna sprawnie wtopi się w lokalne środowisko i nawiąże z kilkoma osobami serdeczne relacje. Bohaterkę poprzedniej części Juliannę autorka zepchnęła gdzieś na margines. Pojawia się w książce tylko po to aby pisać listy do Bruna. Zmienia się to nieco pod sam koniec książki, ale czy nie za późno? Można było poprowadzić ten wątek w taki sposób, aby Julianny było tu więcej, tym bardziej, że to dosyć ciekawa postać, a zeszła gdzieś na trzeci czy nawet czwarty plan. Akcja ponownie dzieje się w okresie około świątecznym, ale momentami za dużo jest tu lukru, przez co całość trochę przesłodzona i chwilami strasznie infantylna. Niektóre dialogi pomiędzy bohaterami były wręcz żenujące. Natomiast podobała mi się pomoc sąsiedzka (ustanowiono nawet Dzień Sąsiada) oraz to, że cała społeczność Śnieżyska skrzyknęła się aby zebrać środki na pomoc dla babci Ali - pani Irenki. Ludzie tam odnoszą się do siebie z szacunkiem i troszczą jeden o drugiego. W pamięci utkwił mi cytat: "Pozostawienie blisko emocjonalnie, to czasem znaczy więcej niż przygoda na jedną noc". Całą serię o Śnieżysku czytało mi się przyjemnie, tym bardziej, że robiłam to w okresie świąteczno-noworocznym. Nie jest to wybitne dzieło, ale lektura, która pozwala wczuć się w klimat świąt, pomimo, że są tu one zbyt wyidealizowane. Troszkę to wszystko naiwne, ale celem tego typu książek jest głównie rozrywka i wprowadzenie w cały ten świąteczny galimatias, a to się autorce udało idealnie. Dobrze się przy tej serii bawiłam, bo mnie mocno odprężyła i chyba o to w tym wszystkim chodzi.
Agafitness - awatar Agafitness
Utkane z miłości. 5 opowieści na dobry wieczór Katarzyna Grochola
Utkane z miłości. 5 opowieści na dobry wieczór
Katarzyna Grochola Janusz Leon Wiśniewski Natasza Socha Agnieszka Krawczyk Magdalena Kordel
Jeśli szukasz książki, która otuli Cię niczym miękki kocyk po ciężkim dniu, właśnie ją znalazłaś. To nie jest jedna długa historia, ale pięć różnych spojrzeń na miłość, czułość i ludzkie relacje, napisanych przez mistrzów gatunku. Co znajdziesz w środku? Zbiór tworzą nazwiska, których nikomu w Polsce nie trzeba przedstawiać: Janusz L. Wiśniewski – mistrz analizy ludzkich emocji i melancholii. Katarzyna Grochola – królowa optymizmu i życiowego humoru. Agnieszka Krawczyk, Natasza Socha i Magdalena Kordel – autorki uwielbiane za tworzenie niezwykle klimatycznych, pełnych ciepła i nadziei historii. Dlaczego warto przeczytać tę książkę? Idealna na "jeden wieczór": Dzięki formie krótkich opowiadań, książka jest idealna dla osób zabieganych. Możesz przeczytać jedną historię przed snem, nie martwiąc się, że nie zdążysz skończyć grubego tomu. Choć wspólnym mianownikiem jest miłość, każde opowiadanie ma inny odcień. Znajdziesz tu wzruszenie, nutkę nostalgii, ale też uśmiech i inspirację do tego, by doceniać drobne gesty. To nie jest tani romans. To świetnie napisana proza obyczajowa z wyższej półki. Autorzy dbają o piękny język i głębię psychologiczną swoich bohaterów. Opowieści te skupiają się na tym, co w życiu najważniejsze – na drugim człowieku. Przypominają, że miłość ma wiele twarzy: od tej romantycznej, po przyjacielską i rodzinną. To idealny prezent dla mamy, babci, przyjaciółki lub dla samej siebie, gdy czujesz, że potrzebujesz odrobiny literackiego ukojenia. Sprawdzi się świetnie w podróży lub jako relaksująca lektura po pracy.
Doorothyworld - awatar Doorothyworld
ocenił na83 dni temu
Po tamtej stronie lasu Anna Bichalska
Po tamtej stronie lasu
Anna Bichalska
Ewie ciężko jest się pogodzić ze śmiercią mamy. Porządkując jej rzeczy trafia na starą szkatułkę należącą do jej babki. Znajduje się tam stary album i kilka pamiątek. Chcąc dowiedzieć się więcej o przeszłości swojej rodziny, Ewa postanawia odnaleźć miejsce ze zdjęć. Ewa przyjeżdża do Lipowic, by odkryć tajemnice rodziny. Chce się dowiedzieć więcej o przeszłości, tak samo jak jej matka, która miała bardzo mgliste wspomnienia z dzieciństwa. Odnajduje chatkę w lesie, gdzie babka i matka spędziły kilka lat. Przeszłość skrywa jednak jeszcze wiele tajemnic, które kobieta będzie musiała odkryć. Uwielbiam wracać do historii rozgrywających się w Lipowicach i Białobrzegach, gdzie przeszłość przeplata się z teraźniejszością i ma na nią znaczny wpływ. Autorka i tym razem wykreowała cudowną historię, w której nie brak tajemnic, trudów życia i życzliwości napotkanych ludzi. Wraz z Ewą zgłębiałam się w zawiłą historię jej rodziny i odkrywałam kolejne sekrety, a podczas tej niezwykłej literackiej podróży czułam takie emocje, że nie potrafiłam się oderwać od tej powieści. Historia skupia się głównie na perypetiach rodzinnych, jednak nie zabrakło tu wątków romantycznych, które zostały przedstawione w subtelny sposób i w piękny sposób dopełniły całość. Autorka poruszyła tu także temat LGBT, co również świetnie się wkomponowało w tą historię. Ja zakochałam się w tej powieści, mam nadzieję, że Wy również dacie sobie na to szansę.
Królewskie Recenzje - awatar Królewskie Recenzje
Zanim powiesz tak. Tom 2 Anna Matusiak-Rześniowiecka
Zanim powiesz tak. Tom 2
Anna Matusiak-Rześniowiecka
Do Leny w nowym sezonie ślubnym trafiają nowe pary. W tej części jej zawodowych przygód będziecie mogli poznać między innymi zakochanych w sobie po uszy seniorów - Zofię i Stanisława,których okrutny los rozdzielił w dzieciństwie i nie pozwolił im na pielęgnowanie ich miłości. Kolejna para to Sonia i Tedy ,oni będą musieli stawić czoła rodzinnej tajemnicy. Jak zareagują,gdy dowiedzą się prawdy o swojej historii? Czy między studentką,a dużo starszym mężczyzną może pojawić się prawdziwe uczucie? Takie pytanie będą musieli zadać sobie Emilia i Władysław. Dodatkową przeszkodą w ich związku będzie brak akceptacji ze strony rodzinny dziewczyny. A dodatkowo-gdyby brakowało Wam jeszcze emocji Ania dokłada nam Dage i Ole,czyli kobiety,które wciąż szukają szczęścia, ponieważ los szybko pokazał im,że relacje z ich mężami to nie był dobry wybór. Aa.. zapomniała bym ! Najlepsze na koniec... Lena spotka swojego byłego! Zatem jak widzicie Ania kolejny raz postanowiła nieźle namieszać w życiu swoich bohaterów. Czytając te książkę ze strony na stronę byłam coraz bardziej ciekawa co się wydarzy dalej,co Ania wymyśliła,czym nas tym razem zaskoczy 😉 powiem Wam coś... Ani przez moment nie nudziłam się czytając te historię, miałam przy niej kilka dni świetnej rozrywki i możliwość odpoczynku od kryminałów. To był super czas! Bardzo Wam polecam tę książkę 💛,a jeśli nie czytaliście poprzedniej to koniecznie nadrabiajcie 💛
Jowita szenejko - awatar Jowita szenejko
Pamiętnik Magdy Kot Karolina Lewestam
Pamiętnik Magdy Kot
Karolina Lewestam
Powieść Karoliny Lewestam, „Pamiętnik Magdy Kot”, to błyskotliwy, pełen ironii i bolesnej prawdy zapis życia współczesnej kobiety, która próbuje pogodzić niemożliwe. Ocena 7/10 odzwierciedla uznanie dla autentyczności tej historii oraz warsztatu autorki, która z banalnych, zdawałoby się, trudów macierzyństwa potrafiła stworzyć literaturę niezwykle angażującą i bliską każdej z nas. Tytułowa bohaterka, Magdalena Kot, to postać, w której jak w soczewce skupiają się problemy współczesnych kobiet. Jest młodą singielką, ale przede wszystkim mamą dwójki wymagających bliźniaków. Na co dzień pracuje jako dziennikarka w „Przeglądzie Tygodnia”, gdzie między przewijaniem pieluch a walką z humorami dzieciaków, próbuje realizować ambicje bycia sławną reporterką i felietonistką. Magda nie jest jednak wyidealizowaną „supermanką”. To postać z krwi i kości, która zmaga się z fanaberiami byłego partnera i naciskami Podłego Szefa, którego wymagania są zawsze odwrotnie proporcjonalne do czasu, jakim Magda dysponuje. Jej pamiętnik to zapis walki o godność, sen i odrobinę miejsca na własne marzenia. Największym atutem książki jest jej bezlitosny humor i trafność obserwacji. Lewestam nie lukruje macierzyństwa ani pracy w mediach. Przyciąga nas: Identyfikacja z bohaterką: Magda Kot mogłaby być naszą sąsiadką, koleżanką z biura lub nami samymi. Jej porażki i małe zwycięstwa smakują wyjątkowo prawdziwie. Dynamika narracji: Krótkie wpisy pamiętnikowe idealnie oddają rwane tempo życia samotnej matki. Czyta się to szybko, niemal łapczywie. Styl: Autorka ma „lekkie pióro”, ale nie unika tematów trudnych, takich jak samotność w wielkim mieście czy szklany sufit w karierze zawodowej. Mimo wysokiej oceny, „Pamiętnik Magdy Kot” posiada cechy, które mogą stanowić wyzwanie. Dla osób szukających w literaturze ucieczki od problemów, nagromadzenie codziennych frustracji bohaterki (od kataru dzieci po fochy szefa) może być momentami przytłaczające. Konstrukcja oparta na krótkich notatkach sprawia, że fabuła jest dość fragmentaryczna, co osłabia napięcie w dłuższych partiach tekstu. Ponadto, niektóre wątki związane z byłym partnerem mogłyby zostać pogłębione, by nadać historii większy ciężar gatunkowy.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na72 miesiące temu
Pociągi wciąż jeżdżą. Za twoją melodią Anna Purowska
Pociągi wciąż jeżdżą. Za twoją melodią
Anna Purowska
Moja miłość do tej książki nie ma granic. Cały czas się dziwię, że twórczość Ani nie cieszy się większą popularnością, gdyż to, co tworzy jest po prostu wspaniałe. Już podczas czytania pierwszej książki bardzo polubiłam się z jej piórem, więc nie zdziwiło mnie to, że historia wciągnęła mnie od pierwszych stron. „Pociągi wciąż jeżdżą za twoją melodią” to powieść szkatułkowa, gdzie poznajemy dwie odrębne od siebie opowieści, które łączy o wiele więcej, niż na pierwszy rzut oka może się wydawać. Poznajemy Nadię, która po rozstaniu cierpi i próbuje odnaleźć siebie w nowej rzeczywistości. Mimo upływu czasu wraca do miejsca, gdzie mieszka jej były partner i wspomina ich wspólną przeszłość. Podróże te doprowadzają ją do antykwariatu, gdzie postanawia kupić książkę, która przenosi ją oraz nas do Francji. Dzięki niej poznajemy kolejne wspaniale postacie, czyli Marię i Laurenta. Losy bohaterów pomimo życia w innych czasach są bardzo do siebie zbliżone. Przechodzą przez miłość i stratę, a także pragną zdobyć większą niezależność. Muszę przyznać, że historia Marii i Laurenta o wiele bardziej mi się podobała, ale to nie znaczy, że losy Nadii były mi obojętne. Nie miałam nigdy okazji znaleźć się w takim położeniu jak ona, ale doskonale ją rozumiem i razem z nią przeżywałam wszystkie emocje.  Historia otoczona jest pięknym klimatem Francji. Nie mam pojęcia, jak Ania to robi, ale potrafi opisać miejsca akcji w taki sposób, że natychmiast chce się porzucić wszystko i wyruszyć na podróż do tych urokliwych miejsc. Mimo lekkości z jaką autorka pisze książkę, znajdziemy w niej również cięższe tematy, jednak największą rolę w powieści odgrywa muzyka i oczywiście miłość. Jest to pełna ciepła i nadziei historia, która uświadamia, że w momencie, kiedy myślimy, iż nic dobrego na nas nie czeka, okazuje się, że to co najlepsze jeszcze przed nami.  „Pociągi wciąż jeżdżą za twoją melodią” to książka, która ma specjalne miejsce w moim sercu. Autorka stworzyła powieść, która tak jak melodia płynie i przenosi czytelnika do pięknej opowieści. To lektura o odnajdywaniu siebie, o słuchaniu własnych potrzeb i ich zrozumieniu, a nie o spełnianiu oczekiwań innych. Pokazuje, że nawet jak się popełniło błąd, to przecież pociągi wciąż jeżdżą. Nigdy nie jest za późno, aby coś naprawić i zacząć od początku.
bookish_lark - awatar bookish_lark
Nic nie mów Tomasz Kieres
Nic nie mów
Tomasz Kieres
Mateusz i Magda oraz Dagmara i Krzysztof to sąsiedzi, którzy na pierwszy rzut oka tworzą szczęśliwe małżeństwa. Z czasem okazuje się, że Mateusz nie jest szczęśliwy u boku swojej żony, a Dagmara u boku męża. Kiedy oboje spotykają się na sąsiedzkiej imprezie zorganizowanej na ich osiedlu, od samego początku czują, że dobrze czują się w swoim towarzystwie. Pewnego dnia, kiedy Mateusz podczas lotu ociera się o śmierć, postanawia inaczej spojrzeć na otaczający go świat. Biegając codziennie obok domu sąsiadki, decyduje się skorzystać z otwartej furtki i wejść do jej domu, a ona wita go słowami: nic nie mów. I tak zaczyna się ich romans, który na początku opiera się jedynie na seksie. Kiedy oboje decydują się odejść od swoich partnerów, wydarza się coś, co wobec czego stają się bezbronni. Czy miłość budowana na krzywdzie innej osoby ma szansę przetrwać? Nie wiem, co ja sobie kiedyś myślałam, uważając zdradę za atrakcyjny, romantyczny motyw w książkach, idealizując go nieustannie. Z czasem mi to przeszło i trochę zgrzytam zębami, kiedy podstawą fabuły jest zdrada. A tak właśnie jest w tym przypadku. Autor nieraz mnie wzruszył i poruszył, jego pióro jest lekkie, co powoduje, że przez jego powieści płynnie się milo i przyjemnie. I pod tym kątem ta powieść mi się bardzo podobała. Jednak fabularnie nie do końca. Jest w tej historii, taki moment, który bardzo mnie porusza i powoduje, że na zdradę bohaterów patrzę trochę inaczej, ale nie zmienia to faktu, że nie lubię, kiedy tłumaczy się zdradę. Ode mnie 6/10. Jak pisałam wyżej, do stylu autora nie mam nic, ale rozwój wypadków, zwłaszcza w zakończeniu nie ujął mnie. Połączenie obyczajówki z thrillerem psychologicznym nie do końca tym razem się sprawdziło. Książka idealnie wpasowała się w wyzwanie czytelnicze z hashtagiem #klubniespokojnejstarosci organizowanym przez @zakurzona.biblioteczka i @lechita92 w kategorii Łysa pała - książka autora, który w jakimś momencie życia był łysy.
Iwona Nocoń - awatar Iwona Nocoń
Świadomy wybór Izabela M. Krasińska
Świadomy wybór
Izabela M. Krasińska
W społeczeństwie od zawsze pokutuje sterotypowe przekonanie, nawet swego rodzaju piętnowanie, że nie posiadanie dziecka to egoizm. A gdy już jest? Gdy pojawienie się go, burzy nasze życiowe plany? Czy nie jest to jeszcze większym egoizmem? A czy decyzja o macierzyństwie dla świętego spokoju, by zamknąć usta innym - czyż to także nie egoizm? Moim zdaniem dobrze by było, gdyby rodzicielstwo było świadome. Jednak nie zawsze tak jest, bo życie potrafi zaskakiwać i często nie daje nam wyboru.  Izabela M. Krasińska przedstawia losy czterech rodzin i ich różne podejście do rodzicielstwa. Ludzie lubią wtrącać się w nie swoje sprawy - czy to obcy, czy rodzina. Rodzice chcą zostać dziadkami, nie potrafią zaakceptować decyzji dzieci. Pojawiają się rozczarowania, awantury, odrzucenie, obwinianie. To bardzo boli, zwłaszcza że są to najbliżsi, od których oczekiwalibyśmy zrozumienia i wsparcia. To pokazuje też, jak mało jesteśmy wrażliwi na potrzeby drugiego człowieka, na jego wizję siebie. "Ludzie od zawsze byli niebezpiecznie okrutni w swoich osądach. Im mniej o kimś wiedzieli, tym więcej mieli do powiedzenia na jego temat." Autorka w subtelny, wrażliwy sposób ukazuje, z czym muszą mierzyć się bohaterowie. Obserwujemy nie tylko ich zmagania z presją otoczenia, ale i ich wewnętrzne konflikty, rozterki, depresję, samotność w małżeństwie, zdradę. Ważna w tej kwestii jest właściwa komunikacja i rozmowa, której tak często brakuje. I słuchanie siebie, przede wszystkim siebie. Warto też wspomnieć o tym, by ich nie oceniać, nie potępiać, nie poznawszy każdej z historii. "Zastanawiała się, czy po tylu latach powinna już przywyknąć do niewygodnych pytań, ciekawskich spojrzeń, aluzji i złośliwości? Czy to w pracy, czy w rodzinie, ciągle ktoś dopytywał, domniemywał, oskarżał, osaczał, ferował wyroki..." Widzimy, jak duży wpływ na dorosłe życie i wybory ma nasze dzieciństwo. Trudne relacje rodzinne, toksyczna matka czy alkoholizm nie pozostają bez echa jeśli chodzi o nasze poczucie własnej wartości, bezpieczeństwa czy życiowych postaw. Zdarza się, że nie zawsze doceniamy to, co mamy. A przecież tak łatwo możemy to stracić, gdyż nic nie jest nam dane na zawsze. Konswkwencje z podjętych decyzji mogą być dalekosiężne. Warto o tym pamiętać i w porę się zatrzymać.  Muszę jeszcze wspomnieć o narracji z perspektywy aż dziewięciu osób! Nie przypominam sobie, abym w jakiejkolwiek  książce spotkała się z takim ogromem. Co istotne, wcale nie odczuwałam zagubienia, wszystko jest tu spójne, a dzięki tej wielowymiarowości poczułam każdą myśl, odczucie i emocję postaci jeszcze z większą mocą. "Świadomy wybór" to mocna, życiowa, wzruszająca powieść o odwadze, odpowiedzialności i sile, by podejmować własne decyzje. To historia, która pokazuje, że rodzicielstwo to nie jedyna droga do szczęścia. Każdy z nas ma prawo do życia na swój własny sposób. A akceptacja to słowo klucz do porozumienia.
izabela81 - awatar izabela81
Na jedną noc Magdalena Kawka
Na jedną noc
Magdalena Kawka
„Na jedną noc” Magdaleny Kawki to propozycja, która na pierwszy rzut oka obiecuje lekki romans, ale w swojej istocie okazuje się być czymś znacznie bardziej złożonym – słodko-gorzką opowieścią o tym, jak jedna przypadkowa decyzja może wywołać lawinę zmian, których nie sposób już zatrzymać. Zawartość tomu to subtelny portret współczesnych relacji, w których pragnienie bliskości często ściera się z lękiem przed odpowiedzialnością i stabilizacją. Kawka z właściwą sobie lekkością, ale i pewną dozą melancholii, prowadzi nas przez emocjonalny labirynt, w którym granica między jednorazową przygodą a początkiem czegoś trwałego jest niezwykle cienka. Moja ocena tej publikacji to solidne 7/10. Autorka stworzyła historię, która nadaje całości wyjątkowej głębi dzięki wiarygodności psychologicznej, unikając przy tym najtańszych schematów literatury kobiecej. Największym atutem książki jest sposób, w jaki Magdalena Kawka kreśli losy swoich bohaterów, umiejętnie wplatając ich osobiste dylematy w autentyczne realia wielkomiejskiego życia. To nie jest bajka o księciu z bajki; to opowieść o ludziach z „krwi i kości”, którzy mają za sobą bagaż doświadczeń i nieudanych związków. Wyczuwalna w tekście kunsztowna więź z emocjonalną codziennością sprawia, że łatwo nam utożsamić się z bohaterami, gdy stają przed pytaniem: czy warto zaryzykować spokój dla kogoś, kogo właściwie się nie zna? Autorka z dużą dozą fantazji literackiej, ale i życiowego pragmatyzmu, pokazuje, że tytułowa „jedna noc” to jedynie katalizator dla procesów, które i tak musiały zajść w ich wnętrzach. Kawka sprawnie operuje nastrojem – od iskrzącego erotyzmu, przez dreszcz niepewności, aż po bolesną refleksję nad samotnością w tłumie. Choć sama historia opiera się na klasycznym motywie, kunsztowna więź między kolejnymi scenami sprawia, że akcja toczy się płynnie i angażująco. Dlaczego jednak tylko siedem punktów? Do wyższej noty zabrakło mi nieco odważniejszego przełamania pewnych gatunkowych klisz w finale, który – choć satysfakcjonujący – wydaje się nieco zbyt przewidywalny. Ponadto, momentami kunsztowna więź między wątkami pobocznymi a główną osią fabuły staje się zbyt luźna, co nieco rozmywa dynamikę opowieści. Mimo tych drobnych zastrzeżeń, „Na jedną noc” to lektura obowiązkowa dla fanek prozy Magdaleny Kawki i osób szukających w romansach czegoś więcej niż tylko ucieczki od rzeczywistości. To solidna, mądra i bardzo „ludzka” książka o tym, że czasem to, co ma trwać tylko chwilę, zostaje z nami na zawsze, definiując na nowo nasze pojęcie szczęścia.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na71 miesiąc temu

Cytaty z książki Przytul mnie

Do­brze jest mieć pie­nią­dze i rze­czy,
które można za nie kupić,
ale rów­nie do­brze jest od czasu do czasu
upew­nić się, czy nie zgu­bi­li­śmy rze­czy,
któ­rych nie da się kupić za pie­nią­dze.

Do­brze jest mieć pie­nią­dze i rze­czy,
które można za nie kupić,
ale rów­nie do­brze jest od czasu do czasu
upew­nić się...

Patrycja Żurek Przytul mnie Zobacz więcej

Jeśli nie potrafisz latać- biegnij.
Jeśli nie potrafisz biegać- chodź.
Jeśli nie potrafisz chodzić- czołgaj się.
Cokolwiek jednak robisz, poruszaj się do przodu.
Martin Luther King.

Jeśli nie potrafisz latać- biegnij.
Jeśli nie potrafisz biegać- chodź.
Jeśli nie potrafisz chodzić- czołgaj się.
Cokolwiek...

Mó­wisz, że ko­chasz deszcz,
a roz­kła­dasz para­solkę, kiedy za­czy­na padać.
Mó­wisz, że ko­chasz słoń­ce, a cho­wasz się w cie­niu,
gdy za­czy­na świe­cić.
Mó­wisz, że ko­chasz wiatr, a zamy­kasz okno,
gdy za­czy­na wiać.

Mó­wisz, że ko­chasz deszcz,
a roz­kła­dasz para­solkę, kiedy za­czy­na padać.
Mó­wisz, że ko­chasz słoń­ce, a cho­wasz się w ci...