Niedokończony list

- literatura obyczajowa, romans
- 2023-09-11
- 2023-09-11
Nowa powieść Ewy Szymańskiej to dwie historie – matki i córki, które los wystawił na próbę. Elżbieta żyła w niespokojnych latach 80., kiedy rodziła się „Solidarność”, a stan wojenny odarł Polaków z marzeń o wolności. Marta, współczesna Polka, po długiej nieobecności wraca do rodzinnego Grabowa. Przeglądając rzeczy zmarłej mamy, znajduje zagadkowy list. To dopiero początek kolejnych niespodzianek…
Jakiej rodzinnej tajemnicy nie zdążyła wyjawić córce Elżbieta? Czy Marta zdoła zamknąć przeszłość i odważy się otworzyć na nową miłość, która nagle zapukała do jej serca?
Piękna i wzruszająca historia, rozgrywająca się w małej miejscowości, w której mieszkańcy chcą wiedzieć wszystko o innych, a przede wszystkim opowieść o mocy wspomnień, które – utrwalone w obrazach, smakach i dźwiękach – świadczą o naszej tożsamości.
Kup Niedokończony list w ulubionej księgarni
Oceny książki Niedokończony list
175 użytkowników ma tytuł Niedokończony list na półkach głównych- Przeczytane 93
- 2025 5
- Współpraca recenzencka 2
- ♥ Biblioteczka end (✘) 1
- Polecam 1
- Romans 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niedokończony list
„Niedokończony list” autorstwa Ewy Szymańskiej to głęboko poruszająca powieść obyczajowa, w której siła przekazu płynie z budowania emocji na kilku planach – psychologicznym, historycznym i rodzinnym. Autorka opowiada historię Marty, która po śmierci matki wraca do rodzinnego Grabowa, by uporządkować swoje życie. W starym domu odnajduje niedokończony list napisany przez zmarłą Elżbietę, co staje się katalizatorem brutalnego odkrywania sekretów przeszłości i rodzinnych tajemnic.
Narracja prowadzona jest dwutorowo: równolegle obserwujemy współczesne zmagania Marty i retrospekcje z życia jej matki, osadzone w klimacie lat 80- tych na tle dramatycznych wydarzeń stanu wojennego. To zestawienie dwóch epok i dwóch pokoleń tworzy emocjonalny rezonans – wyłania się obraz kobiecości naznaczonej doświadczeniami politycznymi, miłosnymi zawodami i zapomnianymi marzeniami.
Moc powieści tkwi w jej subtelności. Szymańska maluje portrety Elżbiety i Marty z uczuciową głębią i psychologicznym realizmem. Widać to choćby w sposobie, w jaki Marta zaczyna dostrzegać niewypowiedziane życie swojej matki, jej relacje, brakujące emocje czy nieodnalezioną przyjaźń. Autorka potrafi zbudować napięcie bez dramatycznych zwrotów akcji, za to za sprawą atmosfery nostalgii, rodzinnych smaków, dźwięków i wspomnień.
Styl powieści jest ciepły, refleksyjny i emocjonalny. Nie brak w nim subtelnych uniesień i wzruszeń, choć przeważa melancholia i zaduma nad tym, co utracone. Historia skłania do zwolnienia, spojrzenia na relacje rodzinne i przeszłość z perspektywy wzajemnego zrozumienia.
„Niedokończony list” to nie tylko powieść o sekretach z przeszłości – to opowieść o przebaczeniu, tęsknocie i odwadze, tak by mimo bólu próbować odbudować to, co zostało niszczone przez milczenie i czas. Serdecznie polecam tę ciepłą i wzruszającą książkę każdemu, kto docenia literaturę, która skłania do refleksji, buduje więzi międzypokoleniowe i przypomina o wartości pamięci oraz rodziny. Ja jestem oczarowana!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSą takie książki które trudno odłożyć no dobra takich jest bardzo dużo historia matki i córki w dwóch różnych miejscach czasowych Elżbieta której młodość przypada na lata 80 i Marta które jest jej córką i żyje obecnie a wszystko zaczyna się od listu w tej powieści mamy dużo psychologii emocję lęk ale i nadzieję poznajemy z punktu widzenia Elżbiety i Marty bardziej ciekawszy wydaję się wątek Marty w tej powieści mamy mnóstwo wspomnień to jest kanwą fabuły czy jak to zwał dobrze że są rozwinięte postacie drugoplanowe polubiłem te tajemnice wzruszenia warto
Są takie książki które trudno odłożyć no dobra takich jest bardzo dużo historia matki i córki w dwóch różnych miejscach czasowych Elżbieta której młodość przypada na lata 80 i Marta które jest jej córką i żyje obecnie a wszystko zaczyna się od listu w tej powieści mamy dużo psychologii emocję lęk ale i nadzieję poznajemy z punktu widzenia Elżbiety i Marty bardziej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŁadnie napisana i wzruszająca historia dwóch kobiet – matki i córki (Elżbiety i Marty). Łączą je więzy najmocniejsze z możliwych, Ela jest bowiem matką Marty. Mimo tak bliskiej relacji, okazuje się, że tak naprawdę córka bardzo niewiele wie o życiu swojej rodzicielki. Wiele skrywanych tajemnic odnośnie życia starszej z kobiet, wychodzi na jaw dopiero po jej śmierci.
Marta rzadko odwiedzała swoją mamę mieszkającą w niewielkiej wsi. Wraca do rodzinnego domu dopiero po jej śmierci. W chwili przyjazdu rodzinnej miejscowości znajduje się ona na tzw. życiowym zakręcie. Przed nią rozwód, spowodowany niewiernością jej męża. Przypadkowo znajduje ona napisany przez mamę list, w którym wyjawia ona tajemnice rodzinne, o których Marta do tej pory nie miała zielonego pojęcia.
Podczas pobytu w rodzinnej wsi, Marta odnawia rodzinne kontakty, spędza z siostrą mamy oraz z kuzynostwem miłe chwile, rodzinnie świętują Boże Narodzenie. Zawiera ona również znajomość z lekarzem pracującym w miejscowej przychodni. Bolesne doświadczenia z przeszłości oraz samotność zbliżają ich do siebie. Czy ta relacja okaże się na tyle poważna i przyszłościowa, aby była podstawą do dokonania przez Martę radykalnych zmian w swoim życiu?
Autorka w „Niedokończonym liście” splata czas przeszły z teraźniejszością, dzięki czemu oprócz losów Marty poznajemy również okres młodości jej mamy, który przypadał na niespokojne lata 80. Obie historie są bardzo ciekawie opowiedziane i wzruszające. W obu znajdziemy miłosne zawody, rodzinne problemy, zawiedzione nadzieje i rozczarowania. Książka mówi również o ważnych i trudnych decyzjach, które każdy z nas podejmuje w swoim życiu wielokrotnie. Nie wszystkie z nich są decyzjami dobrymi, ale nawet z tych błędnych możemy wyciągnąć wnioski na przyszłość.
„Niedokończony list” to książka przyjemna w odbiorze, ale z przekazem dla czytelnika. Skłaniająca do przemyśleń na temat relacji rodzinnych i nieprzewidywalności losu.
Zachęcam do przeczytania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMarta...
"NIEDOKOŃCZONY LIST" - EWA SZYMAŃSKA
Lubię takie książki, które dają do myślenia.
Ta książka taka właśnie jest.
Zastanawialiście się kiedyś co by było, jak byście otrzymali list od kogoś bliskiego, ale byłby on niedokończony?
Taki list właśnie znalazła nasza bohaterka Maerta.
Marta z pozoru ma poukładane życie, ale wciąż jak by przed czymś uciekała. Śmierć jej mamy, zawiadomiona przez ciotkę, siostrę mamy, stawia Martę przed powrotem nie tylko do rodzinnego domu, ale jest to powrót do przeszłości, zarówno jej jak i jej nie żyjącej już mamy Elżbiety. Rozdziały się przeplatają między dorastanie i młodość Elżbiety, często niełatwe decyzje, czasy kolejek, pieluch tetrowych i dylematów, a czas dzieciństwa i dorastania Marty. Pokazana z różnych stron ukazuje emocje i ciężar decyzji, z którymi musiała się borykać mama naszej bohaterki. Jest to napisane w bardzo przystępny sposób. Dla mnie ma to jeszcze smak, gdyż ukazanie późnych lat 70-tych i wczesnych 80-tyc, stanu wojennego, strajków, nie naszpikowane, ale oddany klimat dodaje smaczku. Marta całe życie uważała, że nie chcą jej powiedzieć rodzice o adopcji. Czuła się inna, mniej doceniona niż jej młodszy brat, mniej kochana, zawsze wymagano od niej więcej, na miej i później pozwalano. Co odkryje Marta
w niedokończonym liście i do czego ta prawda doprowadzi. Trzeba przeczytać, po prostu musicie. Warto czytać albo słuchać takie książki. Lektorka także na plus.
Lubię jej głos, intonacje, emocje jak przedstawia.
Naprawdę polecam.
OCENA 10/10
77/24 ( 11/06)/ OBYCZAJ 56/24
ilość stron: 428
DATA WYD: 11.09.2023.
czas przewidziany czytania: 6 h 20 min.
Czas słuchania: 10 h 39 min
Lektorzy : Schimscheiner Lena
Anastazja
Skończona 20.06.2024 (słuchana)
"NIEDOKOŃCZONY LIST" - EWA SZYMAŃSKA
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię takie książki, które dają do myślenia.
Ta książka taka właśnie jest.
Taki list właśnie znalazła nasza bohaterka Maerta.
„Niedokończony list” to opowieść, która wplata w siebie dwie równoległe historie matki i córki, osadzone w dwóch różnych okresach czasowych, ale splecione w nierozerwalny sposób. To książka, która zagłębia się w tajemnice rodzinne, mroczne sekrety przeszłości i znaczenie miłości w procesie pojednania.
Mimo wszystko książka wydaje się nieco sztampowa, bowiem jej fabuła powiela schematy, jak w wielu innych powieściach; nieudane małżeństwo, powrót do rodzinnego domu po śmierci matki, z którą główna bohaterka - Marta nie zdążyła się pożegnać, znaleziony "niedokończony list", którego tajemnice ujawnia wreszcie siostra zmarłej. Fabuła prowadzona jako narracja dwóch kobiet - Marty i jej matki Elżbiety. Tajemnice sprzed lat, błędne decyzje, powrót w rodzinne strony, obawy, wątpliwości, miłość ... To wszystko już było, może nieco inaczej, może w innych okolicznościach, ale założenia i sens pozostają tożsame z innymi powieściami. Czyta się nieźle, ale nic odkrywczego i nowego nie znalazłam w tej powieści.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo wszystko książka wydaje się nieco sztampowa, bowiem jej fabuła...
Zachęcona opiniami siegnęłam po tę książkę mając nadzieję na ciekawą, mądrą o zaskakującą lekturę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA dostałam... romansidło. Nudne, rozwleczone romansidło z irytującą główną bohaterką.
Niestety ale od samego początku styl pisania autorki nie przypadł mi do gustu. Co do reszty, to książka koszmarnie mi się ciągnęła. Takie powolne dwie historie matki i córki. Nie wciągnęła mnie ta powieść, a wręcz wynudziła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMarta wraca do rodzinnego domu, po tym, jak jej życie gwałtownie się zmienia. Przyjazd okazuje się nie tylko sposobem na ucieczkę od szarej rzeczywistości, ale i szansą na odkrycie tajemnicy matki. Elżbieta przeżyła stan wojenny, złamane serce i prawdziwe szczęście w dość niespokojnych czasach.
Marta i Elżbieta to nie tylko bohaterki książki, ale także córka z matką. Marta, wracając do rodzinnego domu, odkrywa niedokończony list matki, a ten doprowadza ją do rodzinnej tajemnicy. Elżbieta ukrywała przed córką i przed innymi ludźmi historię z czasów swojej młodości, która była dla niej wstydliwa i ciążyła jej wiele lat. Marta, spędzając czas ze swoją rodziną, ma szansę odmówić z nimi relację, poznać historię matki, a także przemyśleć swoje życie, które zaczyna się rozwijać dzięki nowo poznanemu mężczyźnie.
Historia zaczyna się dość długim monologiem Marty, w którym opowiada ona o swoim życiu, przeszłości, ale także o swojej rodzinie i relacji z matką. Kobieta żałuje wielu rzeczy, ale niektórych z nich nie da się już naprawić. Opowieść nie jest szczęśliwa, ale bohaterka opowiada ją z wyczuwalny spokojem. Żal da się wyczuć w niewielu momentach, ale momenty, w których się pojawia, są szczególne dla obu bohaterek.
W książce znajdą się również monologi Elżbiety, która wprowadzi nas w lata 80. Bohaterka opowiada o swojej codzienności w tych trudnych czasach, o przyjaciołach czy pierwszej miłości. Jej historia też jest wyboista, nasycona żalem, niepowodzeniami, ale także osobistymi sukcesami. Obie kobiety opowiadają swoją historię dość swobodnie mimo czyhających na nie demonów przeszłości. Sceny z ich udziałem są przepełnione emocjami, z testu da się wyczuć łączące ich relacje, ich nastroje, czuć, kiedy cierpią, a kiedy są naprawdę szczęśliwe. Autorka bardzo dobrze buduje napięcie i klimat historii.
Bohaterki łączą trudy dorosłego życia. Obie naprzemiennie prowadzą narrację, a ich historie w pewnym momencie zaczynają się łączyć, dając całkowity obraz ich życia. Historia Marty i Elżbiety to historia wzruszająca, ciekawa, spójna, dająca do myślenia a przede wszystkim historia trudnej relacji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMarta i Elżbieta to nie tylko bohaterki książki, ale także córka z matką....
Lubicie czytać zagadkowe i sentymentalne historie?
Marta nie miała serdecznych kontaktów z matką. Przyjazdy do domu rodzinnego w Grabowie traktowała jako obowiązek niż potrzebę. Marta przypłaciła zdradę i odejście męża Daniela do innej kobiety załamaniem nerwowym. Niestety miała wyrzuty sumienia, bo uświadomiła sobie, że przez to, że była zajęta analizowaniem przyczyn rozpadu swojego małżeństwa nie zdążyła przyjechać do matki chorej na raka. Osobista porażka stała się impulssem, który popchnął ją do działania. Marta spakowała się i po siedemnastu latach nieobecności wyjechała do domu rodzinnego, który zbudował jej dziadek parę lat po wojnie. Zrozpaczona i bezradna kobieta przegląda rzeczy matki i znajduje tajemniczy list, który jej matka napisała do niej.
Dlaczego jej matka go nie dokończyła?
Co chciała przekazać córce?
Jaką prawdę zataili przed nią rodzice?
Jaką prawdę odkryje Marta?
Ile czasu spędzi w domu na wsi zanim pojawi się plan na dalsze życie?
Czy Marcie uda się zamknąć przeszłość i czy otworzy się na miłość, która nagle zapuka do jej drzwi?
Odpowiedzi szukajcie w tej książce.
Jestem zachwycona fabułą tej powieści. Autorka napisała piękną powieść o relacjach rodzinnych. Poznajemy wspomnienia z przeszłości matki i córki. Bohaterka porządkując rzeczy matki powoli odkrywa rodzinne tajemnice i sekrety z przeszłości. Przekonacie się jak cenne są relacje rodzinne. To historia, która pokazuje, że nie warto kłócić się i mieć zawziętego serca. Trzeba dbać o relacje rodzinne, bo rodzina to jest wartość bezcenna, o której zapominamy w pędzie życia. Śledziłam losy bohaterek i czułam ich emocje, rozterki oraz żal Marty, że już nie naprawi relacji z matką. Bardzo zaciekawiły mnie wspomnienia Elżbiety , która przenosi nas do lat 80-tych i opowiada nam o swojej codzienności. Obie bohaterki musiały podejmować trudne życiowe decyzje.
Książka dostarcza mnóstwo emocji oraz zmusza do refleksji. Autorka pokazuje nam, że wspomnienia są czymś, co pozostaje nam w życiu na zawsze. Dlatego dajcie o nie oraz nie zapomnijcie , że należy dbać o relacje rodzinne ze swoimi bliskimi, bo nigdy nie wiemy, co będzie jutro i czy nie będziemy żałować swojego postępowania.
Zdecydowanie polecam!
Lubicie czytać zagadkowe i sentymentalne historie?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Niedokończony list" to historia, którą poznajemy obecnie z perspektywy Marty oraz cofamy się do lat 80-tych i dzięki Elżbiecie poznajemy jej młodość.
"Niedokończony list"Ewa Szymańska Wydawnictwo Szara Godzina to wzruszająca historia matki i córki . Człowiek buduje swoją osobowość i tożsamość identyfikując się z ważną osobą w naszym życiu . Między innymi pierwszą z takich osób dla córki jest matka. Zadajemy sobie wtedy wiele pytań :kim jestem w jej oczach, jak jestem przez nią postrzegana ,czy mama kocha mnie wystarczająco ..te i inne pytania mogłaby zadać sobie Marta . Ale na wiele pytań odpowiedzi powinna szukać też jej mama Elżbieta .
"Sama w zasadzie nie wierzyła w przeznaczenie ,od wczesnej młodości była zwolenniczką poglądu,że to człowiek w największym stopniu wpływa na to ,co się z nim dzieje ".
Marta pod wpływem impulsu wraca do rodzinnej wsi Grabów . Musi poukładać swoje rozsypane na kawałki życie . W trakcie przeglądania rzeczy po zmarłej matce odnajduje list, nie wiedząc jeszcze jak ogromną skrywa tajemnicę . Co takiego przed córką ukrywała Elżbieta ? Czy to zmieni coś w życiu dziewczyny ? Czy Robert okaże się lekarstwem na złamane serce ?
Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedzi czytając tą wzruszająca historię . Często niedopowiedzenia powodują szereg wydarzeń ,których nie da się już cofnąć po utracie bliskiej osoby . Poznana prawda ,wspomnienia mogą pomóc odnaleźć szczęście i swoją tożsamość oraz zrozumieć postępowanie drugiej osoby .
Autorka pokazała ,że przeszłość może zburzyć naszą przyszłość . Widać w tej historii jak wielką rolę w naszym życiu odgrywają podjęte decyzje. Często prowadzą do niedomówień i pretensji. Warto się zatrzymać i zastanowić, czy chcemy zostać tylko ze wspomnieniami nie zawsze tymi dobrymi ,czy jedną słusznie podjętą decyzją i rozmową zawalczyć o swoje szczęście .