Porywy namiętnych serc

Okładka książki Porywy namiętnych serc Edyta Świętek
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Porywy namiętnych serc
Edyta Świętek Wydawnictwo: MANDO Cykl: Saga Krynicka (tom 3) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Saga Krynicka (tom 3)
Wydawnictwo:
MANDO
2023-09-20
2023-09-20

Patronaty LC

Książki autora

Fajnie się czyta, tak bezproblemowa. Trochę naiwna, ale ogólnie może być.

Fajnie się czyta, tak bezproblemowa. Trochę naiwna, ale ogólnie może być.

W Krynicy coraz częściej mówi się o wojnie, która zbliża się nieuchronnie. A Teosia postanawia rozpocząć naukę na pensji jako położna. Jednocześnie Aurelia wciąż jest darzona dużym szacunkiem społeczeństwa krynickiego i po wyjaśnieniu spraw z młodą Litworówną pragnie dla niej jak najlepszego życia. Ponadto, najstarsza córka Matyldy Konstancja również szykuje się na swój debiut towarzyski. Młoda kobieta nie zdaje sobie sprawy, że miłość może czaić się tuż obok. Czy zbliżająca się wojna zniszczy względny spokój w Krynicy? Czy wyjście na wierzch tajemnic rodzinnych nie spowoduje zbyt dużego zamieszania?

To już trzeci tom, opowiadający o Aurelii, Matyldzie i ich podopiecznych. Tym razem dostajemy akcję, którą napędza Teosia. Młoda kobieta, całkowicie odmiennie od przyjętego zwyczaju, rusza swoją drogą. Postanawia zdobyć odpowiednie wykształcenie kosztem życia rodzinnego, a przede wszystkim kosztem swojej miłości. Dodatkowo jest to historia, która pozwala na spojrzenie na kobiety tamtych czasów. Teosia dzięki pomocy ciotki dąży do całkowitej samodzielności, co w tamtym okresie było niepojęte. W sumie widać tutaj wielką zmianę jaką kobiety w sadze krynickiej przeszły. Od posłusznych żon, cierpliwych matek do kobiet walczących, dążących do równości.

Autorka zaserwowała nam wyjście z przyjętych norm i pokazała, że każdy reżim zawsze się jakoś kończy.

Trzeci tom był jednak dla mnie bardzo męczący, przede wszystkim ze względy na zatrzetrzewienie Teosi a także ze względu na brak mocnej linii fabularnej. W sumie wszystko się kręciło, a jednak nie wiedziałam do czego dążymy. Zakończenie zostało według mnie otwarte. Nie otrzymaliśmy do końca wszystkich wyjaśnień i rozwiązań. Osobiście nie dopuszczam do siebie myśli że to może być koniec.

Mimo to, zachęcam Was do czytania sagi krynickiej. To ciekawa i niespotykana historia.

"Porywy namiętnych serc"
3/4 Saga Krynicka
Edyta Świętek
Wydawnictwo MANDO
Str.408

"Płomienne romanse, niebezpieczne intrygi i odważne decyzje zmienią wszystko"

W trzeciej części Sagi Krynickiej wychodzi na jaw kolejna skrzętnie skrywana tajemnica,o której wiedziała tylko Aurelia i Ksawery.Drzewiecka-Rapacz nigdy nie pomyślałby, że Teodozja odkryje sekrety zmarłych tragicznie przodków.Wyjawiona tajemnica zmienia życie Teosi,Staszka i Aurelii.
Wychowanka Drzewieckiej -Rapacz po odkryciu sekretu postanawia zmienić swoje życie i stosunek do ciotki.Wbrew wszelkim konwenansom panującym w tamtych czasach wyjeżdża z Krynicy, aby podjąć kształcenie jako akuszerka.Tym samym zrozpaczona Teosia postanawia odpokutować winy rodziców.
Staś zakochuje się w Konstancji, ale dziewczyna nie jest pewna swoich uczuć, nie chce więc składać obietnic i deklaracji, których nie jest pewna.Dopiero, kiedy Staszek wyjeżdża z własnej woli na front dziewczyna przyznaje sama przed sobą, że jednak czuje coś do młodego Litwora.
Odkryta tajemnica i wojna bardzo zmieniają życie bohaterów powieści.
Dla mnie to kolejna wspaniała części tej sagi.Polecałam już po przeczytaniu pierwszego tomu, drugiego i teraz . Przede mną jeszcze jeden tom, już nie mogę się doczekać,kiedy zacznę czytać 🫣

"Porywy namiętnych serc"
3/4 Saga Krynicka
Edyta Świętek
Wydawnictwo MANDO
Str.408

"Płomienne romanse, niebezpieczne intrygi i odważne decyzje zmienią wszystko"

Kolejna trzecia część sagi Krynickiej. Serdecznie polecam jak poprzednie tomy. Dalsze perypetie Krynickich bohaterów. Czyta się dobrze i szybko.

Na raz! Najlepiej zacząć czytać czytanie sagi z wszystkimi częściami pod ręką. Oderwanie powoduje fizyczny ból.

Z każdym tomem historia jest coraz bardziej ciekawa, starsze pokolenie umiera i poznajujemy nowych członków rodzin,nadchodzi pierwsza wojna światowa dużo o członków rodzin umiera ,Teodozja zostaje pielęgniarką i jako pielęgniarka bierze w niej udział także Staś bierze w niej udział,po wojnie gdy wracają do domu i zamiast się cieszyć , że udało im się przezyć,na jaw wychodzi od lat skrywana tajemnica i przyjaciólki staja się wrogami ale dobrze że tylko na krótko bo kłótnia sprowadza się tylko do tego, że stare sprawy się wyjaśniają i obie rodzi y nadal się przyjaźnią, myślę , że czwarty tom będzie jeszcze bardziej intetesujacy

Ciekawa historia rodzinna,a dodatkowo Krynica i jej dzieje w tle.

Ciekawa historia rodzinna,a dodatkowo Krynica i jej dzieje w tle.

„Prawda musiała w końcu ujrzeć światło dzienne. Nie ma niczego gorszego niż sekrety rodzinne. Głęboko skrywane tajemnice ryją dziury niczym korniki, niszcząc duszę i umysł. A potem jest już na wszystko za późno.”
Trzecia część Sagi Krynickiej za mną. Edyta Świętek znów przeniosła mnie w czasie, do miejsc urokliwych choć czasów niespokojnych. Co czeka naszych bohaterów?

„Szukał bohaterskiej śmierci, bowiem okrutnie ciążył mu ból istnienia. Był degeneratem zniszczonym we wczesnej młodości przez opiaty, a w sile wieku udręczonym niespełnioną miłością.”
Teodezja okrywa bolesną prawdę, która wpływa na jej późniejsze wybory życiowe.
Młoda kobieta coraz bardziej wie jaką drogą życiową chce iść, postanawia dalej się kształcić, kosztem uczucia, czy słusznie zrobi odtrącając tego do którego zabiło mocniej jej serce?
Dlaczego Teosia tak bardzo upiera się, że nie może wyjść za mąż?
Stanisław długo szukał swojej drogi, czy odpowiednia kobieta i wojna pomogą mu odnaleźć swoją ścieżkę życia.
Aurelia najpierw traci ojca, później odchodzą jej Łemkowscy rodzice, wydawać by się mogło, że powoli odchodzą również w niepamięć problemy wychowawcze związane z Teodezją i Stasiem, ale czy tak do końca wszystko się ułożyło?
Tajemnica skrywana latami wychodzi na jaw, czy zbierze swoje żniwo?
Wyjazd Teosi do Lwowa przynosi wieści o Strzeleckich, czy Matyldzie uda się odkryć co zrobiła jej szwagierka z mężem.

„Nie ma większego dobra na tej ziemi nad spokój, szacunek i miłość w rodzinie!”
Bardzo lubię sagi ponieważ mogę odkrywać losy bohaterów, przez kilka lat poznając historię ich rodzin. Zakończenie tomu drugiego w kulminacyjnym momencie spowodowało, że akcja tomu trzeciego rozpoczyna się bardzo dynamicznie i pomimo że wydarzenia następują w miarę szybko po sobie mam wrażenie, że ten tom dał szansę czytelnikowi na odpoczynek. Sporo tu opisów sytuacji politycznej, przejażdżek konnych, całego otoczenia a mnie wydarzeń w których biorą udział nasi główni bohaterowie. Tak jak w poprzednich tomach tak i tu dużą rolę odgrywają emocje, uczucia i walki o więcej wolności. Z niecierpliwością sięgnę po tom 4 by zobaczyć jak autorka pozamykała wciąż intrygujące mnie wątki.

Mam mieszane uczucia co do tej książki. Z jednej strony niby jest wszystko,to co było dobre w poprzednich częściach,a z drugiej strony za dużo tam historii Krynicy,a za mało bohaterów. Zakończenie było dość ciekawe i pewnie sięgnę po kolejną,ale przy okazji.

“Porywy namiętnych serc” @edyta_swietek_pisarka_ to trzeci tom sagi krynickiej, która przenosi nas do malowniczej Krynicy-Zdroju w przededniu II wojny światowej. Poznajemy losy bohaterów, którzy muszą zmierzyć się z własnymi uczuciami, przeszłością i niepewną przyszłością. Autorka zręcznie łączy fikcję z faktami historycznymi, pokazując nam kulturę łemkowską, atmosferę uzdrowiska i napięcie polityczne. Autorka ukazuje zmiany jakie zachodzą w znanych nam postaciach oraz w społeczeństwie.
Książka wciąga od pierwszej do ostatniej strony, a bohaterowie są wiarygodni i sympatyczni. Spotkamy wiele tajemnic i popełnianych przez nich błędów. Polecam tę książkę wszystkim, którzy szukają ciekawej i emocjonującej lektury. To historia, która nie pozostawi Cię obojętnym ☺️.

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać