Fantazje niewinnych lat

- literatura obyczajowa, romans
- Saga Krynicka (tom 2)
- 2023-05-17
- 2023-05-17
Błędy młodości, niespodziewane zawirowania losu i odwaga, aby odnaleźć szczęście
Jest początek XX wieku. Krynica coraz bardziej rozkwita i staje się znanym uzdrowiskiem.
W czasach belle époque debiuty na salonach i huczne przyjęcia przeplatają się ze skandalami, spiskami, a nawet niemoralnymi propozycjami. Jak w tym pełnym kontrastów świecie odnajdzie się młoda wdowa?
Aurelia bierze pod opiekę dzieci zmarłej w tragicznym wypadku Emilii. Wychowankowie nie potrafią jednak docenić jej dobrego serca i nieustannie sprawiają kłopoty. Młodzieńczy bunt podopiecznych to niejedyny problem kobiety. Po stracie męża musi się nauczyć kochać na nowo. O względy Aurelii zabiega Filip, wpływowy i przystojny, ale czy tak wyjątkowy jak jej pierwszy wybranek? Oprócz miłości i radosnych uniesień w serca bohaterów wkrada się proza życia.
Edyta Świętek po raz kolejny snuje epicką opowieść mocno osadzoną w realiach minionych lat. Dzięki tej nastrojowej i pełnej sentymentów powieści odbędziecie wyjątkową podróż w czasie.
Kup Fantazje niewinnych lat w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Fantazje niewinnych lat
W życiu nie pomyślałabym, że tak polubię czytać sagi i widząc zapowiedzi kolejnych części będę się cieszyć, że to już. Nie inaczej było z drugim tomem sagi krynickiej „Fantazje niewinnych lat”. Otworzyłam książkę i zobaczyłam nagłówek W POPRZEDNIEJ CZĘŚCI. Próbuję przypomnieć sobie czy spotkałam się w książkach z takim wstępem, ale raczej nie. A historie kilkutomowe zazwyczaj są wielowątkowe i o ile pamiętam bohaterów czy czasy w jakich fabuła jest osadzona, to nie do końca pamiętam wszystkie szczegóły i wydarzenia, więc ten wstęp bardzo mi pomógł. Tom pierwszy zakończył się niespodziewanie i zostałam z mnóstwem znaków zapytania. Na szczęście w części drugiej, autorka już od pierwszego zdania kontynuuje te wydarzenia. Po wypadku w tartaku, Aurelia przygarnia dzieci Emilii. Jednak Staś i Teodozja przechodząc młodzieńczy bunt przysparzają Aurelii oraz domownikom wiele kłopotów. Starałam się zrozumieć ich sytuację oraz wiek, lecz koniec końców podziwiałam tylko anielską cierpliwość jaką im okazywano🙈 Postać Aurelii pokochałam już w pierwszym tomie. Jest nietuzinkowa, pomocna, łamie schematy, a jej dobroć i niezłomność są godne podziwu, bo życie jej nie oszczędza. Nie boi się pracy i odbierałam ją jako kobietę z klasą, wyprzedzającą czasy, w których żyła. „Gorset jest symbolem zniewolenia kobiety – pomyślała pewnego dnia. - To pancerz krępujący nasze ruchy, odbierający swobodę, wymuszający sztywne zachowania”. Aurelia swoim postępowaniem i postawą dodawała mi siły. Kiedy o jej względy zaczął zabiegać Filip, wciąż się wahała. „O co chodziło Filipowi? O miłość czy pieniądze?” A co jeśli nie zdoła pokochać go tak jak męża? Autorce po raz kolejny udało się sprawić, że zatopiłam się w tej lekturze. Z jednej strony ciekawa byłam co będzie dalej, a drugiej wcale nie miałam ochoty jej kończyć. Lubię śledzić losy wykreowanych bohaterów, wyobrażać sobie opisane widoki, sytuacje oraz wybrzmiewające z tej książki: Poradzimy sobie. Nie tak było źle i pokonaliśmy to. Jesteśmy w tym razem. Ja bardzo doceniam takie rzeczy. I jak czytałam np. o sytuacji w jakiej znalazła się Matylda i ile zrobiła dla niej rodzina Aurelii...to jest piękne i ważne w życiu. Jestem wdzięczna za takie książki. Za emocje, za napięcie, wzruszenia i za to, że przy tej książce nie da się nudzić. Dzieje się jeszcze więcej niż w pierwszym tomie. Nie mogę doczekać się kontynuacji.😍
Oceny książki Fantazje niewinnych lat
651 użytkowników ma tytuł Fantazje niewinnych lat na półkach głównych- Przeczytane 473
- 2024 33
- 2023 32
- Legimi 14
- 2025 7

OPINIE i DYSKUSJE o książce Fantazje niewinnych lat
Po skończeniu pierwszego tomu Sagi Krynickiej autorka pozostawiła wiele niedopowiedzeń. Na szczęście w drugim tomie powraca od pierwszych zdań do niezakończonych tematów. Po śmierci Emilli bierze pod opiekę jej dzieci Teodozję oraz Stanisława. Niestety dzieci nie są zadowolone z takiego obrotu spraw i od początku się buntują i pokazują, że są niezadowoleni. Oprócz kłopotów z dziećmi pojawiają się nowe przeciwności losu, z którymi przyjdzie się zmierzyć Aurelii.
Każdy tom z tej serii przynosi nowe kłopoty, radości, smutki jak to w przypadku takich sag ma miejsce. Nie spodziewajmy się jakichś spektakularnych wydarzeń. Raczej autorka porusza problemy dnia codziennego. Problemy, z którymi każdy z nas się boryka- zawiść, nienawiść, bunt, nieszczęśliwa miłość. Z każdym z nich musi się Aurelia zmierzyć. Czy zawsze będzie szczęśliwy finał czy niekoniecznie?
Jak to miało miejsce w pierwszym tomie tak i w drugim autorka zostawia otwarte pytania aby czytelnik sięgnął po kolejny tom.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągnęła mnie od pierwszych stron i ani przez chwilę nie miałam poczucia rozczarowania. Bardzo doceniłam to krótkie przypomnienie wydarzeń z poprzedniej części. Idealne, bez lania wody, od razu można wejść w historię.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTeraz pozostaje tylko czekać i liczyć, że następna część pojawi się jak najszybciej… najlepiej jeszcze w tym roku, bo ja już jestem gotowa 😄
Dużo lepsza niż pierwsza część! Świetnie się czytało i od razu pobiegłam do biblioteki po trzecią część :D
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągająca saga. Losy Aurelii i jej najbliższych, a w tele rozwijająca się Krynica.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie. Teraz tom 3
Świetnie. Teraz tom 3
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałkiem fajnie się czytało. Kontynuacja sagi rodzinnej, nowe dramaty, nowe rozterki. Mnie powieść wciągnęła, chętnie sięgnę po następną część.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTom drugi Sagi Krynickiej.
Dopiero teraz wciągnęłam się po całości. Co za historia! Jak opowiedziana! W jakich czasach obsadzona! Zachwycająca. Szczególnym uczuciem obdarzyłam Aurelię, która w drugiej części pod swoje skrzydła nie waha się przyjąć Stanisława i Teodozji czyli dzieci Emilii. Jej niezłomność, jakaś zadziorność a także ciepło, czułość, opiekuńczość – coś wspaniałego. Nie sposób nie polubić takiej bohaterki! I nic dziwnego, że na horyzoncie przed dziewczyną rysuje się możliwość kolejnego zamążpójścia. Czy Filip Rapacz ma w sobie dość cierpliwości, by krok po kroku przekonać do siebie i do wspólnej przyszłości ukochaną Aurelię? Równie mocno moje serce skradł Nikifor i jego mama, Eudokia. Moją fascynację umocniła wiadomość, że postać malarza jest prawdziwa.
Z ogromną ciekawością śledziłam i śledzę ich losy. A szczególnie losy tego wybitnego chłopca, po którym nie spodziewano się wiele.
U Matyldy również nie małe zmiany...
Kobieta zostaje zmuszona, by stawić im czoła. Nie zostaje jednak sama. Aurelia czuwa. Wspaniale jest mieć taką przyjaciółkę...
To i jeszcze więcej w „Fantazjach niewinnych lat”. Choć Pani Edyta ma na swoim koncie jeszcze kilka sag i równie dobrze mogłam zacząć od pierwszej to cieszę się, że jednak Krynicka poszła na pierwszy ogień. Zachłysnęłam się ówczesnym światem. Tym jak żyli, co ich zajmowało. W drugim tomie dzieje się zdecydowanie więcej niż w poprzednim.
Tak to właśnie ze mną bywa. Pierwszą część przeczytałam rok temu i zarzuciłam lekturę, żeby zupełnie niespodziewanie teraz poczuć, że nadszedł jej czas i aktualnie jestem lekko za połową tomu trzeciego.
Pewnie gdybym czytała na siłę w tamtym roku nie czerpałabym tyle radości!
Polecam, oczywiście, że polecam!
Tom drugi Sagi Krynickiej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDopiero teraz wciągnęłam się po całości. Co za historia! Jak opowiedziana! W jakich czasach obsadzona! Zachwycająca. Szczególnym uczuciem obdarzyłam Aurelię, która w drugiej części pod swoje skrzydła nie waha się przyjąć Stanisława i Teodozji czyli dzieci Emilii. Jej niezłomność, jakaś zadziorność a także ciepło, czułość, opiekuńczość – coś...
Może być
Może być
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCudowna powieść obyczajowa o życiu w Krynicy, z wątkiem historycznym w tle
Cudowna powieść obyczajowa o życiu w Krynicy, z wątkiem historycznym w tle
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodobnie jak pierwszy tom, miła lektura. Autorka dokładnie przeanalizowała sytuację Krynicy i jej okolic na początku XX wieku. Mimo, że autorka prowadzi wątki bohaterów skrupulatnie a potem nagle robi skok czasowy i tak warto dać czytelniczą szansę tej sadze.