Pokrzywa i kość
- 2022-04-26
- Dominika Schimscheiner
- retelling
- Inne
Po latach patrzenia, jak jej siostry cierpią z rąk maltretującego je księcia, Marra – nieśmiała, wychowana w klasztorze, trzecia z kolei córka – w końcu zrozumiała, że nikt nie przyjdzie im na ratunek. Nikt... z wyjątkiem samej Marry.
Szukając pomocy u potężnej czarownicy, Marra otrzymuje narzędzia, dzięki którym może zabić księcia – pod warunkiem, że wykona trzy niemożliwe zadania. Ale jak to bywa w opowieściach o królestwie, czarownicach i córkach, niemożliwe to dopiero początek.
Do Marry dołącza grobowa wiedźma, niechętna wróżka chrzestna, spięty eks-rycerz, pies z kości i opętana przez demona kura. Cała szóstka zamierza być ręką, która zamknie się wokół gardła księcia i uwolni rodzinę Marry i ich królestwo od tyranizującego władcy.
Oficjalne recenzje
Jak zabić księcia
Marra jest zupełnie przeciętną księżniczką: królestwo jej rodziców nie jest szczególnie znaczące, pozycja najmłodszej siostry nie daje nadziei na wspięcie się na szczyty, ma przeciętną urodę, przeciętną inteligencję. Co jest w niej nieprzeciętne, to nietypowy dla księżniczek dystans do samej siebie. A także rodzące się w niej pragnienie, do którego realizacji będzie zmierzała przez pałac, klasztor, poranioną krainę kanibali, targ goblinów i kilka cmentarzy – pragnienie, aby zabić księcia.
„Pokrzywa i kość” T. Kingfisher to mroczny retelling baśni, w którym zamiast magicznych różdżek, złotych koron i naiwnej miłości do księcia mamy pokrzywy i kości, przemoc i poczucie bezużyteczności, ciężką pracę i żądzę zemsty. Poznajemy Marrę w jamie pełnej kości, z dłońmi poranionymi od drutu, aby następnie dowiedzieć się, jak się znalazła w tej sytuacji i dokąd ma ją to zaprowadzić. Co ważne, Marra nie jest jak zwykle w tego typu powieściach naiwną nastolatką, ale trzydziestoletnią kobietą. Wprawdzie wychowanie w pałacu i klasztorze nie nauczyło ją wiele o życiu, ale jest gotowa nadrobić te zaległości, aby ocalić chociaż jedną ze swoich sióstr.
Mimo mrocznych motywów i poruszania poważnego tematu, jakim jest przemoc małżeńska, książce nie brak też lekkości i humoru. Jak na księżniczkę Marra ma bardzo zdrowe, autoironiczne podejście do siebie i swoich niedoskonałości. Drugą obok humoru mocną stroną powieści są stworzone przez autorkę postacie towarzyszące głównej bohaterce: ponura cmentarna pożegnucha i jej demoniczna kura, pies złożony z kości, dwie matki chrzestne i wojownik ze skłonnościami samobójczymi… Z taką ekipą nie mamy szans nudzić się w czasie lektury. Więcej niż zadowalająco wypada też język powieści: klimatyczny, niekiedy refleksyjny, kiedy indziej ironiczny. Akcja nie ma może jakichś spektakularnych zwrotów, ale prowadzi przez ciekawe, oryginalne miejsca i zmusza bohaterów do pokonywania różnych przeciwności i przeszkód. Zastanawiam się tylko, dlaczego kiedy bohaterka dochodzi do wniosku, że jej cel jest niemożliwy do osiągnięcia, aby go osiągnąć, podejmuje się… trzech niemożliwych zadań? Ale widać taka już jest natura i logika baśni.
„Pokrzywa i kość” to znakomity retelling, przerabiający znane motywy, ale też wprowadzający nowe pomysły i rozwiązania. Opowiada o kobiecie, która mimo świadomości, jak mało znaczy w otaczającym ją świecie, nie poddaje się i szuka rozwiązania, nie stroniąc od bólu i wyrzeczeń.
Agnieszka Kruk
- 2 249
- 1 246
Wspaniała, klimatyczna baśń.
Wspaniała, klimatyczna baśń.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie dość że książka T. Kingfisher to jeszcze Kosior na storytelu! Nie można lepiej 🥰
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzkoda czasu. Literacko jest to poziom dłuższego wypracowania z polskiego. Kto miał piątke mógłby napisać taki tekst. Może to kwestia tłumaczenia? Nie wiem, ale pierwszy raz spotkałam się z tak prostym tekstem. Postacie, historia, dialogi, wszystko jest idiotyczne, proste i opowiedziane przez narratora. Nigdy nie ufajcie ocenom na tym portalu :D
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„To nie jest baśń w rodzaju tych, w których księżniczka poślubia księcia. W tej księżniczka księcia zabija.”
„Pokrzywa i kość” opowiada o Marze, wychowanej w klasztorze księżniczce, której siostry cierpią z rąk pewnego księcia. Kiedy jedna z jej sióstr ginie i Marra dowiaduje się, że nie był to nieszczęśliwy wypadek, a robota księcia, który właśnie poślubił kolejną z jej sióstr i również się nad nią znęca, dziewczyna postanawia uratować siostrę i zabić księcia.
Szuka pomocy u wiedźmy, która obiecuje jej ją za wykonanie trzech niemożliwych zadań: zrobienie psa z kości, uszycie płaszcza z pokrzyw i złapanie do słoika księżycowego blasku.
W morderczej misji oprócz Marry udział biorą wiedźma, wróżka chrzestna, stworzony przez księżniczkę Kościpies, zhańbiony rycerz (wykupiony przez Marrę za ząb) i opętana przez demona kura.
„Pokrzywa i kość” jest książką jedyną w swoim rodzaju. Jest momentami pełna grozy, ale za chwilę ocieka humorem, tak że momentami parskałam śmiechem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Pokrzywa i kość”, to troszeczkę inny rodzaj fantastyki, niż ten typowy, ociekający magią, smokami i wojnami. Coś lżejszego, ale absolutnie nie gorszego.
Bardzo fajna, klimatyczna, ironiczna, humorystyczna powieść fantasy z interesującymi bohaterami. Mimo mrocznego wątku przewodniego bardzo ciepła lektura. Polecam!!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy sięgałam po "Pokrzywę i Kość" nie wiedziałam zupełnie czego się spodziewać. Opis książki był na tyle ciekawy i dziwny, że stwierdziłam, że dam jej szansę. O losie! Jaka to była świetna decyzja!
Książka jest napisana bardzo lekko - czyta się ją niesamowicie przyjemnie. Główna bohaterka jest cudowna - taka zwykła, przeciętna, nic nadzwyczajnego. W miarę historii poznajemy ją lepiej, zaczynamy odczuwać olbrzymią sympatię, można nawet powiedzieć, że w jakimś stopniu nawet się z nią utożsamiamy. Bohaterowie powieści są fantastyczni, a im dłużej towarzyszy się ich podróży, tym większą sympatią się do nich pała.
To ciepła opowieść, pełna niespodziewanych sytuacji i zwrotów akcji. Pełna baśniowości, bardzo oryginalnych charakterów i miejsc. Nie jest jednak nudna i pompatyczna - poczucie humoru autorki jest świetne i trudne sytuacje są przeplatane zabawnymi fragmentami w mistrzowski sposób. No i ta demoniczna kura, coś fantastycznego!
Do wyższej oceny brakowało mi trochę bardziej rozwiniętej historii złego króla - być może to pomysł na prequel? ;)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest napisana bardzo lekko - czyta się ją niesamowicie przyjemnie. Główna bohaterka jest cudowna - taka zwykła, przeciętna, nic nadzwyczajnego. W miarę historii...
Arcydzieło, kunsztowna i piękna, bardzo niestandardowe ujęcie tematu księżniczki i jej ambicji, no i kościany piesek najlepszy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBaśn, która zrodziła się z pomysłu na kościanego psa, plus paru innych intrugujących posmysłów na kreacje swiata, z bohatermi, których trudno nie polubić, do tego dobry humor i mamy naprawdę udaną pozycję.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przeciętna książka. Moim zdaniem szkoda czasu i atłasu.
Bardzo przeciętna książka. Moim zdaniem szkoda czasu i atłasu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniała podróż poprzez magiczny świat. Dawno tak pięknej baśni nie czytałem
Wspaniała podróż poprzez magiczny świat. Dawno tak pięknej baśni nie czytałem