Milczący zamek

- 2021-07-14
- 2011-08-10
- 2010-01-01
- Izabela Matuszewska
- powieść gotycka arystokracja posiadłość tajemnica zamek rodzina list sekret baśń miłość
Wspaniały romans z elementami powieści gotyckiej i mnóstwem dramatycznych tajemnic.
Teraz w eleganckim wydaniu w twardej oprawie z obwolutą i złoceniami.
ZAGUBIONY LIST
Wszystko zaczyna się od dostarczonego po pięćdziesięciu latach listu, który w pewne niedzielne popołudnie trafia w ręce Edith Burchill, młodej redaktorki, i jej matki. Adres zwrotny: Zamek Mildehurst, nadawca: Juniper Blythe. Edie wyrusza w podróż do hrabstwa Kent, do zamku, w którym jej matka, ewakuowana razem z innymi dziećmi w 1939 roku z Londynu, spędziła półtora roku.
TRZY SIOSTRY
Zamek Mildehurst należał niegdyś do słynnego Raymonda Blythe’a, autora baśniowej opowieści o Człowieku z Błota, ulubionej książki z dzieciństwa Edie. Teraz mieszkają w nim trzy córki Blythe’a: bliźniaczki Percy i Saffy oraz Juniper. Starsze siostry większą część dorosłego życia poświęciły opiece nad Juniper, która po tajemniczym zniknięciu narzeczonego w 1941 roku popadła w szaleństwo.
MILCZĄCY ZAMEK
Tymczasem Edith dostaje zaskakujące zlecenie napisania wstępu do „Prawdziwej historii Człowieka z Błota” i wyjaśnienia zagadkowej genezy utworu. W starych murach zamku stara się odszukać ślad dzieciństwa swojej matki i wkrótce odkrywa, że posiadłość kryje niejedną tajemnicę, która od dawna czeka, by ktoś wydobył ją z cienia…
"Z książki wyłaniają się szepty, głosy, ciche westchnienia, a także stare historie. Bezlitośnie upływający czas niesie ze sobą wszystko – co dobre, i co złe – marzenia, nadzieję, cierpienie, miłość. Wszystko oblepione kurzem i pachnące stęchlizną. "
"...., że sztuka jest jedyna formą nieśmiertelności."
więcej Pokaż mimo toNie mogłam odnaleźć się w kolejności wątków. Przez niepotrzebne dłużyzny trudno utrzymać skupienie podczas lektury.
Milczący zamek to powieść , która łączy w sobie wiele rzeczy które uwielbiam mianowicie zamki, budowle z duchem przeszłości , zamiłowanie do czytania, tworzenie powieści, tajemnice oraz wielką zagadkę, której rozwiązanie wydarzenie po wydarzeniu nabiera kształtu. W powieści jest też motyw nieszczęśliwej miłości, niespełnionych pragnień sióstr Blythe. Jest w niej też coś z baśni , hmmm powiedziałabym, że z takiej niezbyt dobrym zakończeniem. Geneza powstania Prawdziwej historii Człowieka z Błota, historii która odgrywa ogromną rolę w całym naszym Milczącym Zamku, jest fascynująca, prawdziwa i jednocześnie straszna. Makabryczne dziedzictwo człowieka z błota, tragedia sprzed lat sprawiły, że bohaterki płaciły za to do końca swoich dni ogromną stawkę.
Milczący Zamek - to kolejna powieść autorstwa Kate Morton, którą miałam przyjemność czytać. Mimo wymagającej od czytelnika uwagi i skupienia świetnie spędziłam przy niej czas. Polecam :)
więcej Pokaż mimo toKsiążka, którą trochę się rozczarowałam. "Zapomniany ogród " zrobił na mnie duże wrażenie, więc oczekiwania do tej książki były duże. Niestety historia momentami się dłużyła i brakowało tego czegoś, tego Wow trzymającego napięciu, a potencjał był. Tajemnica człowieka z błota, choroba psychiczna najmłodszej siostry Juniper, niespełnione miłości, tajemniczy list otrzymany po latach - ciekawy scenariusz, ale coś nie zagrało
Książka, którą trochę się rozczarowałam. "Zapomniany ogród " zrobił na mnie duże wrażenie, więc oczekiwania do tej książki były duże. Niestety historia momentami się dłużyła i brakowało tego czegoś, tego Wow trzymającego napięciu, a potencjał był. Tajemnica człowieka z błota, choroba psychiczna najmłodszej siostry Juniper, niespełnione miłości, tajemniczy list otrzymany po...
więcej Pokaż mimo to“Każdy dom jest czymś więcej niż sumą swych materialnych części, jest skarbnicą wspomnień, archiwum zdarzeń, które rozegrały się w jego murach.”
Do mamy Edith dociera zaginiony przed wieloma latami list wysłany z zamku Mildehurst. Edie postanawia wyruszyć do tajemniczego zamku i zarazem domu słynnego autora Raymonda Blythe’a, w którym mieszkała jej matka, ewakuowana razem z innymi dziećmi z Londynu w 1939 roku. Spotyka tam trzy siostry, które kryją niejedną przerażającą tajemnicę…
Lektura “Milczącego zamku” była moim pierwszym spotkaniem z twórczością Kate Morton. To książka, przy czytaniu której naprawdę czułam się jakby Edith oraz inni bohaterowie opowiadali mi swoje historie wypełnione emocjami i tragicznymi wydarzeniami. Powieść ta zdołała rzucić na mnie pewien czar, który trzyma mnie do teraz. Zdecydowanie jest to powieść, która trafi na moją listę najlepszych książek 2021 roku!
“Milczący zamek” to cudowne połączenie tajemnic, popadającego w ruinę zamku, historii, trudnej przeszłości i wspomnień. Dla mnie była to mieszanka idealna, która nie pozwoliła mi się nudzić choćby na chwilkę! Odkrywanie wszelkich zagadek, które podsuwała czytelnikowi autorka było fantastyczną podróżą a towarzyszący temu niezwykły klimat gotycki i wszechobecne wspomnienia rzucające cień na teraźniejszość dodały tej podróży magii. Cudownym zabiegiem Kate Morton było oddanie głosu każdej ważniejszej postaci w książce, co wywołało moje wielkie poruszenie, co do wydarzeń rozgrywających się w życiu każdego z nich. Portrety psychologiczne bohaterów były wyraziste i dały mi mocno do myślenia. Dodatkowym atutem tej powieści jest podróż w czasie jaką czytelnik może przeżyć w tracie czytania. Czasy II wojny światowej były wspaniale oddane, tak samo zresztą jak klimat późniejszych lat.
“Milczący zamek” Kate Morton to powieść niezwykle złożona i przeogromnie intrygująca - powieść z duszą. Każdy jeden rozdział niesie ze sobą wiele wartości, a czytanie jej jest przygodą doskonałą na długie wieczory. Emocje towarzyszące czytaniu były niezwykłe i niezapomniane. Nie mogę się doczekać lektury innych książek autorki a tę serdecznie polecam! 🥰
więcej Pokaż mimo toDo mamy Edith dociera zaginiony przed wieloma latami list wysłany z zamku Mildehurst. Edie postanawia wyruszyć do tajemniczego zamku i zarazem domu słynnego autora Raymonda Blythe’a, w którym mieszkała jej matka, ewakuowana razem...
Początek bardzo obiecujący. Stary zamek, trzy siostry i tajemnica z przeszłości.
Zakończenie ciekawe, choć ckliwe. A może powinnam powiedzieć, że romantyczne. Bardzo wrażliwych może doprowadzić do łez.
Ogółem- dobra książka.
Na pewno spodoba się miłośnikom starych angielskich romansów. Pozwala zanurzyć się w słowach, ma klimat. Akcja płynie sobie nieśpiesznie, a zagadki przeszłości objawiają się powoli. Pełno tu emocji, ale takich po angielsku ukrytych pod grubymi warstwami dobrego wychowania.
więcej Pokaż mimo toPotem trochę gorzej. Akcja zwalnia. Pojawiają się długie opisy, a całość robi się rozwlekła.
Ogółem- dobra książka.
Na pewno spodoba się miłośnikom starych angielskich...
Bardzo dobra książka, wciągająca, klimatyczna, z satysfakcjonującym zakończeniem. Trudno było się od niej oderwać. Z czystym sumieniem polecam każdemu, a w szczególności fanom Diane Setterfield czy
Carlosa Ruiza Zafóna - spodoba Wam się z pewnością.
Pokaż mimo toCarlosa Ruiza Zafóna - spodoba Wam się z pewnością.
Bardzo lubię książki tej autorki. Nie należą do lekkich, ale niesamowicie wciągają. Zakończenie jest zaskakujące. Historia pozostaje w pamięci na długo.
Pokaż mimo toMilczący Zamek to fascynujący i skrywający niejedną tajemnicę thriller, z nutką romantyzmu i oczekiwania na miłość, na spełnienie, na zadowolenie, na szczęście i radość. Autorka stworzyła znakomity i pełen napięcia i nieustannego oczekiwania klimat, przesiąknięty zagadkowością i niespełnieniem. Nie możecie jej przegapić. Historia przedstawiona przez Kate Morton porwie wasze serca. Coś pięknego.
Milczący Zamek to fascynujący i skrywający niejedną tajemnicę thriller, z nutką romantyzmu i oczekiwania na miłość, na spełnienie, na zadowolenie, na szczęście i radość. Autorka stworzyła znakomity i pełen napięcia i nieustannego oczekiwania klimat, przesiąknięty zagadkowością i niespełnieniem. Nie możecie jej przegapić. Historia przedstawiona przez Kate Morton porwie wasze...
więcej Pokaż mimo toBardzo pozytywne zaskoczenie. Spodziewałam się dość prostego "czytadła", tymczasem "Milczący zamek" okazał się piękną i przemyślaną opowieścią, inspirowaną powieściami gotyckimi. Zdecydowanie polecam i na pewno sięgnę po inne książki Kate Morton
Pokaż mimo toSmutek ogromny to ostatnia dostępna książka Pani Morton w Polsce. Polecam, jak pięć pozostałych. Świat tajemnic, niedomówień , złej passy. Ciekawi bohaterowie, tacy z którymi ciężko się rozstać.