Strażnik tajemnic

- 2023-04-12
- 2013-08-28
- 2012-01-01
- Magdalena Koziej
Marzenia, które mogą prowadzić do zguby, rodzinne sekrety oraz niewyjaśnione morderstwo...
Angielska prowincja, rok 1961. Szesnastoletnia Laurel Nicolson wymyka się z przyjęcia urodzinowego i chowa w domku na drzewie, by samotnie snuć marzenia o chłopcu imieniem Billy, o przeprowadzce do Londynu i o swojej zawodowej przyszłości. W pewnym momencie widzi nieznajomego mężczyznę, zbliżającego się do domu i podejmującego rozmowę z jej matką, która przystanęła w otwartych drzwiach z małym dzieckiem na rękach. Chwilę później dziewczyna jest świadkiem szokującej zbrodni, której obraz położy się cieniem na jej dalszym życiu.
Anglia, rok 2011. Laurel, po latach pełnej sukcesów kariery aktorskiej, spotyka się z siostrami w domu rodzinnym w Suffolk, by wspólnie świętować dziewięćdziesiąte urodziny umierającej matki, Dorothy. Laurel zdaje sobie sprawę, że to jej ostatnia szansa na wyjaśnienie zagadki morderstwa sprzed pięćdziesięciu lat – nieuleczonej traumy z okresu dzieciństwa. Niczym puzzle składa fragmenty mrocznej tajemnicy, której korzenie sięgają początku II wojny światowej i trwających dwa lata bombardowań Londynu. Tragiczna przeszłość powraca we wspomnieniach matki i bliskich jej osób: splątane losy trójki młodych ludzi z zupełnie różnych światów, Dorothy, Vivien i Jimmy'ego.
Kup Strażnik tajemnic w ulubionej księgarni
Oceny książki Strażnik tajemnic
4561 użytkowników ma tytuł Strażnik tajemnic na półkach głównych- Przeczytane 2 295
- Chcę przeczytać 2 222
- 2023 47
- 2014 34
- 2013 26
- 2024 26

OPINIE i DYSKUSJE o książce Strażnik tajemnic
Bardzo lubię tego typu książki.
Historia jest niezwykle wciągająca.
Bardzo lubię tego typu książki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW powieści teraźniejszość przeplata się z przeszłością, powoli i stopniowo odkrywany tajemnice z przeszłości.
Historia jest niezwykle wciągająca.
Niesamowita, przepiękna książka !
Próba rozwikłania rodzinnej tajemnicy nieustannie zaprząta myśli Laurel.
Co tak naprawdę widziała ?
Czy jej mama jest zbrodniarką ?
Czy miała swoje powody, by właśnie tak postąpić ?
Krok po kroku Laurel zbliża się do odkrycia prawdy.
Jednocześnie czytelnik śledzi całość narracji z różnych punktów widzenia i z różnych okresów czasu.
Jednak prawdziwy urok powieści tkwi w sposobie opowiadania całej historii.
Kate Morton do perfekcji opanowała sztukę tworzenia odpowiedniego nastroju, klimatu, który towarzyszy nam przez całą opowieść.
Cudowny język, wspaniały styl, świetne, barwne opisy, doskonale oddane cechy poszczególnych bohaterek i bohaterów powieści sprawiają, że lektura całkowicie pochłania czytelnika.
Zachwyt. To słowo najlepiej oddaje emocje, jakie towarzyszyły mi podczas lektury.
10/10.
Niesamowita, przepiękna książka !
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo raz kolejny zanurzyłem się w świecie wykreowanym przez Kate Morton i ponownie ogarnął mnie ten sam zachwyt jak po poprzednich spotkaniach z australijską autorką.
Próba rozwikłania rodzinnej tajemnicy nieustannie zaprząta myśli Laurel.
Co tak naprawdę widziała ?
Czy jej mama jest zbrodniarką ?
Czy miała swoje powody, by właśnie tak...
Bardzo dobra książka, polecam!
Bardzo dobra książka, polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoja pierwsza książka tej autorki,ale już nie jedyna. Polecam.
Moja pierwsza książka tej autorki,ale już nie jedyna. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to" Prawdziwy przyjaciel jest jak światło w mroku." (str 434)
Bohaterkami powieści są dwie przyjaciółki, lub też pseudo przyjaciółki Dorothy i Vivien, kobiety pełne sprzeczności, zdeterminowane, ale też i kruche i zagubione. Łączyły je dwie rzeczy. Obie straciły rodziny. Jedna w wypadku samochodowym, druga podczas wybuchu bomby. Były zakochane w tym samym mężczyźnie. Ciężkie życie miała Vivien, która w dzieciństwie wciąż pakowała się w kłopoty. Obwiniała się o spowodowanie śmierci rodziny. Ta strata otworzyła w niej głęboką ranę, która nie chciała się zagoić. Jako dziecko została odesłana do wujka w Anglii. Tam po czasie wyszła za mąż za starszego człowieka, który ją kochał ale był despotą. Ta postać wzbudzała wiele współczucia.
Przeciwieństwem była Dorothy, którą trudno było darzyć sympatią. Dolly jako nastolatka nie była szczęśliwa, Rodzina ją nudziła. Pragnęła innego życia. Poznała chłopca, który był w niej do szaleństwa zakochany i razem snuli plany na przyszłość. Jimmy był fotografem. W czasie wojny robił poruszające zdjęcia, które w przyszłości były dowodem wojennej traumy i tragedii. Był stabilny emocjonalnie, w przeciwieństwie do Dolly. Miała bujną wyobraźnię. Lubiła stawiać na swoim i dominować w związku. Miała marzenia, które nie do końca się spełniły. Uwikłała się w relacje, które doprowadziły do dramatycznych wyborów.
Akcja powieści toczy się dwutorowo. W czasie wojny w bombardowanym Londynie. Ukazane są ludzkie dramaty, realia wojenne, zmagania się z codziennością, straty bliskich i dobytku.
Współcześnie, kiedy córka Dorothy Laurel wraca do rodzinnego domu, by świętować urodziny chorej matki. Wspomnienie dramatycznych wydarzeń, które miały miejsce kiedy była nastolatką nie dawało jej spokoju. Przez lata tłumiła bolesne wspomnienia. Nie wiedziała nic o przeszłości matki, która owiana była tajemnicą. Podejmuje działania, które mają ujawnić całą prawdę o matce. Zajmuje jej to dużo czasu i zaangażowania, lecz w końcu zaskakująca prawda została ujawniona.
To powieść, która wiąże rodzinne sekrety, historię i emocje. Losy i relacje bohaterów budują napięcie. Postacie są pełne sprzeczności i emocji. Stopniowo odsłaniane są kolejne tajemnice, prowadzące do zaskakującego finału. Nawet najbardziej bolesne sekrety, mogą prowadzić do zrozumienia i pojednania.
" Prawdziwy przyjaciel jest jak światło w mroku." (str 434)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBohaterkami powieści są dwie przyjaciółki, lub też pseudo przyjaciółki Dorothy i Vivien, kobiety pełne sprzeczności, zdeterminowane, ale też i kruche i zagubione. Łączyły je dwie rzeczy. Obie straciły rodziny. Jedna w wypadku samochodowym, druga podczas wybuchu bomby. Były zakochane w tym samym mężczyźnie....
Świetna książka, przeplatająca czasy współczesne z II wojną światową. Tajemnicza oraz trzymająca w niepewności do ostatnich stron, na których następuje niesamowity zwrot akcji!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo polecam, wspaniała historia. Której tajemnica rozwiązuje się w ostatnich rozdziałach, i była dla mnie tak zaskakująca że do końca nie mogłam się otrząsnąć. Wspaniałe prowadzona opowieść trzymająca w napięciu do końca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówna historia w książce to raczej historia Laurel, która chce poznać prawdę o swojej umierającej matce, dlaczego kilkanaście lat wstecz zabiła człowieka.
W książce przeplatają się lata wojenne, młodość matki Laurel oraz historie ludzi z nią związanych. Intrygujący zwrot akcji, zupełnie niespodziewany. Dosyć ciekawie nakreślony świat i ludzie, duży potencjał, choć niektóre momenty przydługie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW książce przeplatają się lata wojenne, młodość matki Laurel oraz historie ludzi z nią związanych. Intrygujący zwrot akcji, zupełnie niespodziewany. Dosyć ciekawie nakreślony świat i ludzie, duży potencjał, choć niektóre...
Świetna jak wszystkie tej autorki. Choć może trochę przydługa...
Świetna jak wszystkie tej autorki. Choć może trochę przydługa...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to''Strażnik Tajemnic" to powieść bardzo złożona. Mamy tu trzy linie czasowe, przez które prowadzi nas historia Dolly a właściwie Dorothy. Czasy wojenne, czasy jej młodości gdy to ustatkowała swoje życie, aż po współczesność, kiedy to w podeszłym wieku przebywa w specjalnym ośrodku ponieważ jej zdrowie nie jest najlepsze. Jej rodzina jest dosyć liczna i to właśnie dzieci a dokładniej najstarsza z rodzeństwa , co prawda z pomocą brata , pragnie poznać tajemnice swojej matki i odkryć jaka była wcześniej. Ta chęć poznania przeszłości matki, podyktowana jest pewnym zdarzeniem którego świadkiem była właśnie Laurel . Próbuje zrozumieć mechanizmy które doprowadziło do tego , że matka zrobiła to co zrobiła :D Odtwarza historię rodzinną aby zrozumieć a my cofając się w latach poznajemy naszą bohaterkę i ciężkie czasy wojenne w jakich przyszło jej dorastać. Nie chcę z fabuły za dużo zdradzać - bo to po prostu trzeba przeczytać :) Zakończenie, no powiem, że wbiło mnie w fotel.
Dobrze są nakreśleni bohaterowie, ich zmagania z codziennością życia w okresie wojennym a przecież mieli także swoje plany, marzenia. Jest to powieść o stracie, szukaniu swojej przynależności oraz o tym, że gdy przytrafi się okazja jesteśmy w stanie zrobić wszystko aby żyć.
Myślę, że autorka Pani Kate Morton słusznie postąpiła, pisząc powieść w trzech płaszczyznach czasowych. Możemy dzięki temu wiele zrozumieć i wybaczyć oraz zobaczyć , że nie zawsze wszystko jest takie jakim to widzimy. A niekiedy tajemnice - dobrze strzeżone mogą być zachowane bardzo długo. Bardzo ciekawa powieść, to już kolejna wydana spod pióra Pani K.Morton ale na pewno nie ostatnia ;-)
''Strażnik Tajemnic" to powieść bardzo złożona. Mamy tu trzy linie czasowe, przez które prowadzi nas historia Dolly a właściwie Dorothy. Czasy wojenne, czasy jej młodości gdy to ustatkowała swoje życie, aż po współczesność, kiedy to w podeszłym wieku przebywa w specjalnym ośrodku ponieważ jej zdrowie nie jest najlepsze. Jej rodzina jest dosyć liczna i to właśnie dzieci a...