Trzynasta opowieść

- 2021-02-10
- 2006-01-01
- 2006-09-12
- Magdalena Słysz
Był sobie kiedyś dom zwany Angelfield.
Mieszkały w nim siostry bliźniaczki.
Czy wierzycie w duchy?
No to posłuchajcie…
Posiadłość Angelfield to dziś jedynie zgliszcza, ruina, o której mało kto pamięta. Ale dawniej ta podupadła dziś rezydencja była okazałym domem zamożnej i ekscentrycznej rodziny – przebiegłej manipulatorki Isabelle, jej porywczego brata Charliego i dzikich, nieokiełznanych bliźniaczek, Emmeline i Adeline. Do dziś Angelfield, choć niewiele już z niego zostało, skrywa przerażający sekret…
Czy młoda biografka Margaret Lea zdoła odkryć tajemnicę tej wspaniałej niegdyś posiadłości i zamieszkających ją pokoleń jednego rodu oraz mroczny związek łączący domostwo ze sławną autorką bestsellerów Vidą Winter?
Gdy Margaret podąża tropem historii z przeszłości, z cienia wyłania się jej własny bolesny sekret, któremu prędzej czy później będzie musiała stawić czoło. Opowieść o tragicznych losach rodziny naznaczonej śmiercią i szaleństwem, o miłości na skraju nienawiści, o bolesnej, nieuniknionej stracie i o rozpaczy, której nie leczy upływ czasu.
Kup Trzynasta opowieść w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Trzynasta opowieść
Siostry, duchy, tajemnice
„Dobra opowieść zawsze jest bardziej atrakcyjna niż ułamek prawdy”.
Vida Winter to światowej sławy pisarka, która w każdym z wywiadów wymyśla inną wersję swojej przeszłości. Jednak w pewnym momencie przychodzi czas wyznać prawdę i odkryć czarne karty rodzinnej historii. Pisarka zaprasza do siebie Margaret Lea, nikomu nieznaną córkę antykwariusza, żeby to w jej ręce złożyć swoją opowieść. Był sobie stary dom. Była sobie niedokończona książka. Były sobie siostry. Bliźniaczki. Została tylko jedna…
Pięknie wydana „Trzynasta opowieść” to wznowienie debiutu Diane Setterfield, autorki głośnej powieści „Była sobie rzeka”. Setterfield dowodzi, że od początku miała niezwykły dar do snucia opowieści o mrocznych, owianych tajemnicą wydarzeniach. Choć pozornie bazuje na utartych motywach, to bez trudu przykuwa uwagę czytelnika, aby na koniec zupełnie go zaskoczyć.
„Trzynasta opowieść” to melancholijna i mroczna historia z pogranicza baśni i gotyckiego romansu, wyraźnie nawiązująca do takich utworów jak „Dziwne losy Jane Eyre” czy „Wichrowe Wzgórza”. Powieść Setterfield należy do tej poruszającej każdego bibliofila kategorii książek o książkach, o czytaniu, o bibliotekach, antykwariatach i pisarzach. Margaret kocha książki do nieprzytomności – dosłownie, bo zdarzyło jej się stracić przytomność po upadku z murku, na którym siedziała pochłonięta lekturą. W posiadłości pozornie pozbawionej uczuć Vidy Winter, kobiety-zagadki, słowo po stronie i strona po stronie spisuje historię jej życia. Opowieść pozwala pisarce rozliczyć się z przeszłością i uśmierzyć ból. Ale Margaret nie dostaje wszystkich faktów na tacy, musi prowadzić własne poszukiwania, rozszyfrowywać ukryte wskazówki, a równocześnie mierzyć się z tragedią z własnego dzieciństwa.
W „Trzynastej opowieści” współczesne wydarzenia przeplatają się z tymi z przeszłości, a historia pisarki wpływa na jej biografkę. To jedna z tych książek, które zaskakują tak bardzo, że zmuszają nas do powrotu do wcześniejszych rozdziałów, aby się przekonać, jak zręcznie autorce udało się nas zwieść. Wprawdzie wiele opisywanych wydarzeń sprawia początkowo wrażenie sztampowych, typowych dla gotyckiej powieści, jednak nie brak tu zwrotów akcji, a ostateczne rozwiązanie zagadki sióstr Angelfield okazuje się oryginalne i bardzo satysfakcjonujące. Diane Setterfield, podobnie jak jej bohaterka, wie jak wciągnąć czytelnika w swoje opowieści. Oby było ich więcej.
Agnieszka Kruk
Oceny książki Trzynasta opowieść
11943 użytkowników ma tytuł Trzynasta opowieść na półkach głównych- Przeczytane 6 672
- Chcę przeczytać 5 165
- Posiadam 1 509
- 2021 246
- 2022 189
- Literatura piękna 67

OPINIE i DYSKUSJE o książce Trzynasta opowieść
Naprawdę interesująca pozycja.
Niesamowity klimat powieści gotyckiej, świetny język i wciągająca historia.
Naprawdę interesująca pozycja.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyznam, że na początku trochę ciężko mi się ją czytało, nawet nie mogłam się zebrać do tego, ale końcówkę pochłonęłam w jeden wieczór.
Niesamowity klimat powieści gotyckiej, świetny język i wciągająca historia.
Jak tajemnice rodzinne mogą wpłynąć na dalsze życie człowieka? 🤔
Margaret Lea dostaje ofertę od pisarki Vidy Winter. ✒️ Chodzi o napisanie jej biografii. Margaret ma okazję poznać historię życia pisarki pełne tajemnic i rodzinnych tragedii. 😳 Okazuje się, że te dwie kobiety niejedno łączy…
Po Trzynastą Opowieść autorstwa D. Setterfield sięgnęłam, ponieważ słyszałam, że jest podobna do Zapomnianego Ogrodu K. Morton. 🏡 Cóż, ta pozycja mnie tak nie urzekła, ale w sumie nie była taka zła. 👍 Niektóre momenty lekko mną wstrząsnęły, jednak atmosfera tajemniczości nie była tak duża. 😶🌫️ Najbardziej urzekły mnie dygresje na temat opowieści, które zostały ujęte na początku książki. 🥰
Ciekawostka: podczas czytania można się natknąć na opis fabuły Dziwnych Losów Jane Eyre (dobrze, że niedawno czytałam) i to ze spojlerami. Dlatego rzucę sugestią, aby najpierw zapoznać się z tą perełką w literaturze. 🤓
Jak tajemnice rodzinne mogą wpłynąć na dalsze życie człowieka? 🤔
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to.
Opowieść, która przenosi w inny świat.
Opowieść, która przenosi w inny świat.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tej książce znajdziecie potężne echa powieści gotyckiej. Mroczna atmosfera i rodzinne sekrety, które ukrywają się w zakamarkach starej posiadłości. Przez całą powieść przewijają się też "dziwne losy Jane Eyre", co może tym bardziej wnikliwym czytającym nasuwać pewne wnioski.
Akcja rozwija się leniwie, dzięki czemu mamy czas na poznanie poszczególnych etapów tej zawiłej historii. Im bliżej rozwiązania zagadki, tym tempo akcji szybsze, a napięcie wzrasta.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAkcja rozwija się leniwie, dzięki czemu mamy czas na poznanie poszczególnych etapów tej zawiłej...
Jaka to była wspaniała lektura!
Cudowny styl autorki, wciągająca fabuła, zagadka z zaskakującym rozwiązaniem.
Tę książkę czytało się tak, jakby słuchało się snutej przy ognisku historii, z napięciem czekając na rozwój wydarzeń.
Piękna pozycja, zgadzam się z opiniami że spokojnie może trafić do kanonu współczesnej klasyki.
Jaka to była wspaniała lektura!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCudowny styl autorki, wciągająca fabuła, zagadka z zaskakującym rozwiązaniem.
Mam mieszane uczucia do książki. Początek sprawił mi największy problem, był bardzo powolny i trochę nie wiedziałam, w jaką stronę będzie zmierzała akcja. Natomiast mniej więcej od połowy byłam tak wciągnięta, że dokończyłam książkę w jeden wieczór.
Bardzo podobał mi się gotycki klimat powieści - mrok, nawiedzony dom, duchy, mgła. Styl autorki również pasuje do takiego klimatu.
W przypadku samej historii opowiadanej przez Vidę Winter, to spodziewałam się, że pod koniec pojawi się w niej jakiś zaskakujący element, którego czytelnik w ogóle się nie spodziewał. W innym wypadku, po co przez tyle lat opowiadałaby zmyślone historie swojego życia. Nie zawiodłam się i mimo że autorka wplatała w opowieść drobne elementy wyjaśniające takie zakończenie, to mam wrażenie, że było trochę zbyt przerysowane i dziwne. A w jednym momencie trochę niekonsekwentne.
Po opiniach, które słyszałam myślałam, że będzie to jeden z zachwytów, a książka była po prostu dobra.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo podobał mi się gotycki klimat powieści - mrok, nawiedzony dom, duchy, mgła. Styl autorki również pasuje do takiego...
"Trzynasta opowieść" oplata niespiesznie czytelnika, ale za to skutecznie. Niepostrzeżenie czytelnik wnika w świat bohaterów. Choć fabuła nie jest wolna od schematów, autorka umiejętnie odkrywa karty, a asa do końca trzyma w rękawie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStrasznie się męczyłam podczas czytania. Historia ogólnie jest bardzo ciekawa, ale napisana w tak trudny dla mnie sposób…przeskakiwanie z wątku na wątek, nieujawnienie o kim jest opowieść aż do ostatnich stron.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspółczesna, a jak dawna. Na taką książkę czekałem. Tajemnice, nieoczekiwane wątki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDaje mocne 10/10, bo to była naprawdę dobra książka, chociaż myśle, ze zasługuje na znacznie więcej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDawno nie byłam tak zaczytana, jak przy tej powieści. Kiedy po nią sięgałam, wszystko wokół przestawało istnieć. Magiczna, ciekawa, mroczna, a może sekretna? Ta historia ma w sobie wszystko, nie pamietam, kiedy ostatni raz czytałam coś tak dobrego!