Szczęśliwy los

Okładka książki Szczęśliwy los Małgorzata Starosta Patronat Logo
Patronat Logo
Okładka książki Szczęśliwy los
Małgorzata Starosta Wydawnictwo: Wydawnictwo Vectra Cykl: W siedlisku (tom 1) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller

Książki autora

Wyróżniona opinia i

Szczęśliwy los

przeczytanych książek 1969 napisanych opinii 1660

Zabawna komedia kryminalna osadzona w realiach i klimacie Podlasia. Uwielbiam nawiązania do starosłowiańskich wierzeń, teraz nazywanych zabobonami. Książka wysłuchana w formie audiobooku świetna aby rozweselić się w trakcie nudnych obowiązków domowych.

Lekka, łatwa i przyjemna, pełna humoru i nieprzewidzianych zwrotów akcji :)

Lekka, łatwa i przyjemna, pełna humoru i nieprzewidzianych zwrotów akcji :)

"Szczęśliwy los" Małgorzata Starosta
Basia, Ala, Julka i Lilka stają przed możliwością spełnienia swojego marzenia. Cztery przyjaciółki dzięki nagłemu przypływowi gotówki planują kupić i wyremontować pewien dom nad jeziorem na Podlasiu, a następnie stworzyć w nim wspaniały pensjonat. Dziewczyny udają się więc do Babiboru, w celu dopełnienia formalności. Niestety zostają wciągnięte w sam środek intrygi z ... trupem w tle. Czy marzenie jest warte takiego poświęcenia i bycia podejrzanym o morderstwo?

Pierwszy raz z piórem Małgorzaty Starosty spotkałam się w czasie czytania antologii "Kwiat paproci i inne legendy słowiańskie". Właśnie to opowiadanie zachęciło mnie do sięgnięcia po jedną z książek autorki. Na pierwszy ogień wzięłam pierwszą część serii "W siedlisku", czyli "Szczęśliwy los". Jest to bardzo pozytywna, lekka i przyjemna komedia kryminalna. Czytało mi się ją naprawdę dobrze. Cztery pozytywnie zakręcone przyjaciółki, sielski klimat, słowiańskie wierzenia i dobry humor. To przepis na dobrą książkę.

Dodatkowo bardzo polubiłam nie tylko główne bohaterki, ale i postacie drugoplanowe! Perypetie nietuzinkowych mieszkańców wsi umiliły mi weekend. W najbliższym czasie chętnie sięgnę po pozostałe części. Jestem ciekawa cóż ciekawego słychać w Babiborze!

"Szczęśliwy los" Małgorzata Starosta

więcej Pokaż mimo to

Komedia z trupem w tle. Los szczęścia sprawia że kupon jest trafiony i cztery przyjaciółki spełniają marzenie o urokliwym pensjonacie. Opowieść pomału się rozkręca taka typowa obyczajówka

Takie książek jestem fanką . Dużo śmiech, coś się dzieje i nie usypiam . Książkę polecam . Śmiech wskazany przy czytaniu !!

Niezła przerwa między reportażami i biografiami.
Zabawne, lekkie, szybko się czyta.

Niezła przerwa między reportażami i biografiami.
Zabawne, lekkie, szybko się czyta.

Pierwsze ok. 100 stron było takie sobie, żeby nie powiedzieć nudne. Ale później rozkręciło się, przy czym raczej za sprawą mieszkańców wioski, a nie głównych bohaterek. Wyjaśnienie zagadki też mogłoby być bardziej realne, bo zaproponowane przez autorkę wydawało mi się wymyślone na siłę, jakby brakło pomysłu.

Seria "Szczęśliwy los" o wiele bardziej podobała mi się intrygą niż seria z Agatą Śródką ("Wina wina"). Bohaterki są zdrowo pokręcone, los im nie do końca sprzyja, mieszańcy Babiboru są barwni jak w kalejdoskopie - do tego niespodziewany trup. Polecam na poprawę humoru :)

Dla mnie ogromnym minusem książki jest sztuczne poczucie humoru. Mam wrażenie że autorka celowo używa jakiś śmiesznych powiedzeń, sformułowań, żeby nas rozśmieszyć. Do tego kwestia imion i nazwisk może komuś się spodoba, ale dla mnie była już nie realna, no bo jakie jest prawdopodobieństwo że Polikarp spotka się z Patrycjuszem w jednej książce. Nie poczułam też przyjaźni od głównych bohaterek, miałam wrażenie że się zadają bo zadawały się ze sobą niemal od zawsze. W momencie przymusowego pozostania dłużej w domku, główne bohaterki zapominają o swoich problemach i skupiają się na tajemniczym morderstwie. Sama akcja jak dla mnie była lekko za powolna, a zakończenie totalnie rozczarowujące. Do tego końcówka była mocno w stylu Agathy Christie.

Do przeczytania na raz jest w porządku, ale nie poleciłabym jej raczej nikomu. Nie mam ochoty sięgnąć po kolejny tom, choć być może byłby lepszy od tego.

więcej Pokaż mimo to

Pierwszy tom cyklu Pt” “W Siedlisku”.
Kolejne spotkanie z piórem Pani Małgorzaty. Ależ to jest wyśmienite!
Gracie w Totolotka? Marzy wam się wygrana? A jeśli tak, to na co byście ją przeznaczyli ?
Cztery przyjaciółki: Barbara Bilska, Alicja Adamczyk, Julia Jędrzejak, Lilianna Laskowska, skrajnie różne, świetnie się uzupełniają. Bohaterki tej historii, od dziecka mają takie marzenie by siedzieć na werandzie, łowić ryby we własnym jeziorze i może dla zabicia czasu prowadzić pensjonat. Idylla? W teorii. W praktyce jakby mniej. Dostają szansę na spełnienie tego marzenia. Urokliwa wieś na Podlasiu, własne siedlisko i... trup. Tego akurat w planie nie było, ale wiadomo, że plany są po to, by je modyfikować. Mimochodem zaplątane w intrygę, w której nie bardzo wiadomo, kto jest zły, a kto dobry, co jest prawdą, a co wytworem wyobraźni, a przede wszystkim: jak to w końcu jest z tym szczęśliwym losem?!
Genialna historia, wciąga od pierwszych stron, jest nieodkładalna. Kocham Pióro Pani Małgorzaty, jej językowe smaczki, charakterystycznych bohaterów i arcy ciekawą fabułę. Jeśli jeszcze nie znacie tej serii, to macie sporo do nadrobienia. J

Pierwszy tom cyklu Pt” “W Siedlisku”.
Kolejne spotkanie z piórem Pani Małgorzaty. Ależ to jest wyśmienite!

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać