Dywan z wkładką

Okładka książki Dywan z wkładką autorstwa Marta Kisiel
Okładka książki Dywan z wkładką autorstwa Marta Kisiel
Marta Kisiel Wydawnictwo: Wydawnictwo Mięta Cykl: Tereska Trawna (tom 1) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Tereska Trawna (tom 1)
2023-05-15
2021-01-27
9788367341981
Dywan z wkładką to zwariowana komedia kryminalna. A miało być tak pięknie. I było, dopóki
pewnego dnia z lodówki Trawnych nie zaczęły wydobywać się odgłosy miłosnych uciech
od sąsiadki z naprzeciwka. Mąż Tereski, zamiast remontować rzeczoną kuchnię, zdecydował
się kupić prawie dom na wsi. Skuszona wizjami kawy na tarasie z widokami na nieskażoną
ręką człowieka przyrodę Tereska na przeprowadzkę ochoczo przystała. Sielsko było jednak
tylko do momentu znalezienia w lesie dywanu – z wkładką w postaci trupa.

Kup Dywan z wkładką w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Dywan z wkładką

Oceny książki Dywan z wkładką

Opinie i dyskusje o książce Dywan z wkładką

Komedia wyśmienita, kryminał taki sobie.

Komedia wyśmienita, kryminał taki sobie.

Zabawna i lekka komedia kryminalna. Dobra jako przerywnik między poważnymi lekturami.

Na prawdę fajna książka. Lekka, z dużą dozą humoru. Świetna odskocznia na gorsze dni. Polecam.

4112 użytkowników ma tytuł Dywan z wkładką na półkach głównych
1089 użytkowników ma tytuł Dywan z wkładką na półkach dodatkowych

Okładka książki Małe Licho i anioł z kamienia Marta Kisiel, Agnieszka Wajda
Małe Licho i anioł z kamienia Marta Kisiel, Agnieszka Wajda
Okładka książki Małe Licho i tajemnica Niebożątka Marta Kisiel, Agnieszka Wajda
Małe Licho i tajemnica Niebożątka Marta Kisiel, Agnieszka Wajda
Okładka książki Cztery trupy w barszcz Aneta Jadowska, Marta Kisiel, Magdalena Kubasiewicz, Milena Wójtowicz
Okładka książki Kwiat paproci i inne legendy słowiańskie Paulina Hendel, Aneta Jadowska, Marta Kisiel, Marta Krajewska, Agnieszka Kulbat, Katarzyna Berenika Miszczuk, Martyna Raduchowska, Jagna Rolska, Małgorzata Starosta, Anna Szumacher
Marta Kisiel
Pisarka i tłumaczka, z wykształcenia polonistka. Debiutowała w 2006 roku na łamach internetowego magazynu „Fahrenheit”. Członkini grupy Fantastic Women Writers of Poland: Harda Horda oraz Stowarzyszenia Unia Literacka. Na swoim koncie ma kilkanaście utworów, m.in. ukochane przez czytelników cykle Dożywocie oraz Małe Licho, jak również komedie kryminalne Dywan z wkładką (2021),Efekt pandy (2021) i Nagle trup (2022). Jej powieści wielokrotnie nagradzano (Nagroda im. Janusza A. Zajdla, Nagroda Polskiej Sekcji IBBY, Nagroda im. Ferdynanda Wspaniałego, Książka Roku portalu lubimyczytac.pl).

Czytelnicy Dywan z wkładką przeczytali również

50 wesel i pogrzeb Magdalena Kubasiewicz
50 wesel i pogrzeb
Magdalena Kubasiewicz
#books_consumption_2025: 080 No proszę. Wydawało mi się, że w tym roku już nie zdążę kolejnej książki przeczytać. Miałem rację – wydawało mi się. Historia pt. wesele, na którym pojawia się trup. Do tego kaliber nieżyjącej osoby jest dosyć konkretny, jak na imprezę tej kategorii gdyż martwa zostaje znaleziona… panna młoda. Sytuacja robi się bardziej gęsta, gdyż osobą, która znalazła trupa panny młodej jest świadkowa. Która – jak się dowiadujemy od pierwszych stron książki – jest przyjaciółką pana młodego. Przyjaciółką, której wcale nie uśmiechało się bycie w „friend zone”. Przy okazji wydarzenia na samym weselu też są dosyć… powiedzmy, że dosyć interesujące i dosyć dwuznaczne. Emilia (główna bohaterka) zaczyna w temacie grzebać i… jej grzebanie wyciąga na wierzch sporo różnych tajemnic. „50 wesel i pogrzeb” czytało mi się bardzo przyjemnie. Historia wciągająca, choć toczy się spokojnie, można by wręcz powiedzieć, że leniwie. Trup tylko jeden, bohaterka to nie jakaś Wonder Woman, tylko całkiem zwyczajną dziewczyną. Która owszem, jest ciekawa – w końcu sprawa dotyczy jej przyjaciela, w którym się skrycie od lat podkochuje. Ale jest też przede wszystkim człowiekiem, który nie ma na co dzień do czynienia z przemocą. I najnormalniej w świecie ma wątpliwości oraz w niektórych sytuacjach odczuwa zupełnie naturalnie paraliżujący strach. To moje pierwsze spotkanie z twórczością Magdaleny Kubasiewicz. I cieszę się, że pierwsze okazało się bardzo udanym. Przede mną jeszcze dwie części cyklu z Emilią Brzeską i nie będzie chyba wielkim zaskoczeniem to, że za chwilę biorę się za drugi tom tej serii. Natomiast „50 wesel i pogrzeb” dostaje ode mnie 7/10.
PrzemekRyk - awatar PrzemekRyk
Martwy sezon Aneta Jadowska
Martwy sezon
Aneta Jadowska
Nie rozumiem narzekania na serię o Garstkach. Czytelnicy nastawieni na charakterystyczną dla Jadowskiej fantastykę psioczą, że to nie toooo, że zasypiaaaali przy tych książkach, że takie jakieś przegadaaane... ale to przecież zupełnie inny gatunek i uniwersum, co bardzo doceniam, bo dzięki temu poznajemy inne światy stworzone przez autorkę, innych bohaterów, zupełnie odmienne problemy. Przede wszystkim jednak to coś totalnie różnego od Dory Wilk czy Nikity, widać tu rozbieżność w budowaniu fabuły i postaci, zastosowanych środkach stylistycznych czy kompozycji. To miks obyczajówki z kryminałem, nie fantastyka, że tak pozwolę sobie powtórzyć. A moje odczucia? Takie same, jak po pierwszym tomie: kocham sposób wykreowania bohaterów - nadanie im "ludzkości", autentyczności, umożliwia czytelnikowi łatwe empatyzowanie z nimi; kocham wielowarstwową fabułę i niespodziewane rozwiązania pozornie błahych zagadek; także wątek romantyczny (i to już nie jeden!) jest smaczny i nieprzesadzony, nie dominuje nad główną osią fabularną. Książka jest lekka i przyjemna, o ile można tak powiedzieć o historii, w której pojawia się morderstwo, przemoc domowa i policyjne intrygi. Nie nastawiałam się na high fantasy, widziałam opis na okładce, więc wiedziałam, po co sięgam i że to nie to, co zazwyczaj pisze Jadowska. Ludzie, trochę zrozumienia, autorka spróbowała czegoś innego i nie należy tego stawiać na ten samej półce, co dotychczasową jej twórczość. To coś innego, sprawiło mi to dużo frajdy i zasłużyło na dziewiątkę.
Viridianka - awatar Viridianka
oceniła na92 miesiące temu
Silna Katarzyna Berenika Miszczuk
Silna
Katarzyna Berenika Miszczuk Aneta Jadowska Natalia Fiedorczuk Dominika Słowik Anna Cieplak Agnieszka Płoszaj
*Miła już byłam "Anna Cieplak "Silna" Natalia Fiedorczuk "Duch w szafie" Aneta Jadowska (Wiki i Witkac) "Somnia" Katarzyna Berenika Miszczuk "Czerwona sukienka "" Agnieszka Płoszaj "Dziewczyny nie boją się ciemności" Dominika Słowik Sięgnęłam po tę pozycję tylko dlatego, że zawiera opowiadanie Anety Jadowskiej, której twórczość ostatnio bardzo mnie wciąga. I właśnie to opowiadanie podobało mi się najbardziej z całego zbiorku. Chociaż ogólnie antologia jest całkiem dobra, jednak przeczytałam ją o kilka, a nawet kilkanaście lat za późno. To dobra lektura dla dorastającej młodzieży lub ich rodziców, a moje dziewczyny są już dorosłe. Dla mnie to był pierwszy kontakt z większością autorek. Oprócz wspomnianej A. Jadowskiej , wcześniej czytałam tylko kilka pozycji K. B. Miszczuk, ale jej twórczość akurat mniej mi się podoba. Nowelka D. Słowik też trochę mniej mi przypadła do gustu. Miała co prawda fajny postapokaliptyczny nastrój, jednak nie zrozumiałam jej przesłania. Trochę problemów sprawiła mi "Silna" ale to że względu na te współczesne młodzieżowe wyrażenia, których nie znałam i nie zawsze rozumiałam. Drugim opowiadaniem, które najbardziej mi się spodobało, była "Czerwona sukienka". W sumie, mino że poziom opowiadań był bardzo nierówny, naprawdę warto było przeczytać tę książkę.
annaroza - awatar annaroza
oceniła na710 miesięcy temu
Zawsze coś Marta Kisiel
Zawsze coś
Marta Kisiel
Tereska i Mira po przejściach z trupem w dywanie wiedzą, że potrzebują odpoczynku. Z tym przychodzi matka kobiety i oznajmia im, że jadą do spa w gronie dziewczyn aby się zrelaksować. Oczywiście kobieta nie ma pojęcia o przejściach swojej córki oraz jej teściowej. Niestety ich relaks zostaje zakłócony, bo ich sąsiad okazuje się wielkim bucem ,a jego żona przepada w tajemniczych okolicznościach. Kobiety mają przypuszczenie ,że mężczyzna skrzywdził ją i rozpoczynają własne śledztwo. Co tu dużo mówić ja dla tej serii przepadłam. Dynamika między synową a teściową jest wybitna. Nieraz doprowadzała mnie do śmiechu a przez to, że te kobiety są tak bardzo różne jak tylko się da, jeszcze bardziej potęguje zarówno komizm sytuacji jak i moją sympatię względem nich bo są przy tym rozczulające. Wątek kryminalny świetny, naprawdę ostatnią rzeczą jaką bym się spodziewała było to zakończenie. Autorka świetnie przemyślała całą sprawę ,ja ani przez moment nie pomyślałam ,że takie może być rozwiązanie tej sprawy. W trzecim tomie zabrakło mi mojej ulubionej teściowej bo szczerze ją uwielbiam za jej charakter i jej podejście do Tereski ,ale muszę przyznać ,że mimo ,że jej zabrakło to książka była naprawdę rewelacyjna i świetnie się ją czytało. Mam wielką nadzieję że to nie jest zakończenie serii i ,że autorka napiszę coś jeszcze o tych bohaterkach bo naprawdę świetnie się o nich czyta, bo są rewelacyjne i bardzo się z nimi zżyłam.
_nati_book_ - awatar _nati_book_
ocenił na1021 dni temu
Stara zbrodnia nie rdzewieje Iwona Banach
Stara zbrodnia nie rdzewieje
Iwona Banach
Do eleganckiego pałacyku w małej miejscowości zjeżdżają się początkujący pisarze. Wszyscy oni startowali w konkursie literackim, a jego zwycięzca ma zostać ogłoszony na uroczystej gali. Literaci niecierpliwie oczekują werdyktu, ale niestety sprawy się komplikują, bo na miejscu dochodzi do zbrodni, a na dodatek okazuje się, że denat to członek jury. Teraz tak naprawdę wszyscy są podejrzani, bo teoretycznie każda z przebywających w pałacyku osób mogła to zrobić. Tylko kto to był i dlaczego? I czy rzeczywiście sprawcą jest papuga, która zna tylko jedno niecenzuralne słowo na „k” i z lubością je powtarza. Pierwszy raz sięgnęłam po twórczość Iwony Banach. W sumie nie żałuję, bo bawiłam się przy lekturze tej powieści bardzo dobrze. Zwłaszcza, że najwięcej zabawnych sytuacji dostarczała właśnie wyżej wspomniana papuga. Autorka ma cięty język, duże poczucie humoru i nie stroni też od używania przekleństw w tej konkretnej pozycji. Jeśli więc komuś z Was to przeszkadza, to ostrzegam. Według mnie akurat dodawało to smaczku i wyrazistości dla fabuły, która jak przystało na kryminał nawet ze sporą domieszką komedii, była dość mocno poplątana. Działo się tu dużo i szybko. Były momenty, że nie mogłam się skupić na treści i zaczęłam się gubić i trochę też nudzić. Dlatego też uważam, że „Stara zbrodnia nie rdzewieje” to książka nie zła, ale przeciętna. Można się przy niej pośmiać, zapewni rozrywkę, ale należy ona do tych pozycji, o których raczej nie będziemy szczegółowo opowiadać.
Magou_od_książek - awatar Magou_od_książek
Efekt pandy Marta Kisiel
Efekt pandy
_nati_book_ - awatar _nati_book_
ocenił na1021 dni temu

Cytaty z książki Dywan z wkładką

Rany boskie, co ja z tobą mam... – jęknęła.
– Dwoje dzieci – dobiegło spod kołdry, zdumiewająco przytomnie. – I kredyt.

Rany boskie, co ja z tobą mam... – jęknęła.
– Dwoje dzieci – dobiegło spod kołdry, zdumiewająco przytomnie. – I kredyt.

Rozwiń
Marta Kisiel Dywan z wkładką Zobacz więcej

Jest takie powiedzenie, Zosieńko, że droga do serca mężczyzny wiedzie przez żołądek – odparła babunia znacząco. Zaraz jednak dodała, nie do końca do siebie: – Chociaż każda nowoczesna kobieta zdaje sobie sprawę, że kawałek niżej jest droga na skróty...
– MAMO! – jęknął Andrzej, nieoczekiwanie wytrącony ze stanu słodkiej błogości przez wizję matki obeznanej w TYCH sprawach. (...)
– W sensie... że taki objazd? – zagubiony Maciejka wpatrywał się w ojca z nadzieją, że ten wyjaśni mu tę zawiłość stosunków damsko-męskich. (...)
– Powiedziałbym raczej, że droga ekspresowa.

Rozwiń
Marta Kisiel Dywan z wkładką Zobacz więcej

A co ty możesz o tym wiedzieć? Jesteś jeszcze za młody na zapijanie problemów egzystencjalnych.
– A na bieganie?
– Za leniwy.
– O. Mnie pasuje.
– Pewnie, że pasuje. Aż cuchniesz leniem. I to dosłownie!
– To się nazywa spójny wizerunek.

– A na bieganie?
– Za leniwy. Rozwiń