Listy od astrofizyka

- 2020-11-12
- 2019-10-10
- Jakub Radzimiński
- astrofizyka nauka literatura popularnonaukowa Neil deGrasse Tyson listy
Przeczytaj, jak Neil deGrasse Tyson odpowiada na najdziwniejsze listy swoich fanów… i antyfanów! Przekonasz się między innymi:
• czy istnieją gwiazdy zbudowane z diamentu
• jak wykazać nieistnienie wróżki zębuszki
• czy astrofizyka może się przydać w pracy policjanta
• z jaką dokładnością Biblia podaje liczbę π.
Do Tysona przychodzą co roku tysiące listów: piszą do niego inni naukowcy, więźniowie, pastorzy, dzieci, studenci, wyznawcy teorii spiskowych… Astrofizyk w odpowiedziach na ich pytania, wątpliwości i zarzuty mierzy się z całym mnóstwem rozmaitych zagadnień dotyczących nauki, wiary, filozofii, życia i, oczywiście, Plutona. Teraz w swojej najbardziej osobistej jak dotąd książce ujawnia część tej korespondencji. Wymiana zdań z piszącymi do niego – zwięzła, pełna pasji i często zabawna – to niezwykle wciągająca i pouczająca lektura.
Jeśli szukasz książki popularnonaukowej o astrofizyce — znajdziesz całą masę bardziej pasujących do Twoich potrzeb książek. Jeśli jesteś fanem lub fanką Tysona, lubisz jego działalność i charakterystyczny styl bycia, to w Listach od Astrofizyka odnajdziesz się idealnie.
W książce jest trochę wiedzy (choć niezbyt wiele) i myśli popychających do refleksji, ale moim zdaniem jest to książka o wiele bardziej rozrywkowa, niż popularnonaukowa. Czy to źle? Trochę tak, bo wszystko wskazywało na to drugie, ale też trochę nie, bo Neil na rozrywce zna się bardzo dobrze i niejeden list wywoła uśmiech na twarzy.
Listy od Astrofizyka to książka bardzo lekka, jako pewnego rodzaju przerywnik pomiędzy "poważnymi" pozycjami sprawdzi się idealnie. Dobrze się przy niej bawiłem, ale skłamałbym mówiąc, że było to otwierające oczy doświadczenie i wiele z niej wyniosłem.
więcej Pokaż mimo toW książce jest trochę wiedzy (choć niezbyt wiele) i myśli popychających do refleksji, ale moim zdaniem...
Mega ciekawa książka, nie tylko dla osób zainteresowanych astrofizyką.
Mega ciekawa książka, nie tylko dla osób zainteresowanych astrofizyką.
Pokaż mimo toSama już nie wiem czego się spodziewałam, gdy zaczynałam czytać, ale na pewno nie aż tak dużego ego autora... Pozycja bardzo mnie wynudziła i ledwo przez nią przebrnęłam. Dużo powtarzających się stwierdzeń, a samej astrofizyki tyle co kot napłakał...
Pokaż mimo toJak dla mnie świetna, nie dlatego że , jak ktoś napisał 'potrafi pochwalić się ciętymi ripostami', ale dlatego że pokazuje, jakie czasem bzdurne pytania potrafią zadać ludzie, w jakie bzdury wierzyć i jeszcze są przekonani o swojej nieomylności. Przeczytałem w 2 wieczory (już gurbo po 24 bo mało mam generalnie czasu) i przeczytam jeszcze raz.
Pokaż mimo toNie jest to książka popularnonaukowa. Nie wiem, dlaczego Autor poczuł potrzebę publikowania hołdów przesyłanych mu przez jego fanów i swoich odpowiedzi na nie - czyli chwalenia fanów za dobry gust. Listy zawierające wątpliwości Czytelników to chyba po to, by popisywać się swoimi ciętymi ripostami. Ta auto-laurka budzi we mnie lekki niesmak i nie wnosi nic do mojej wiedzy o świecie.
Nie jest to książka popularnonaukowa. Nie wiem, dlaczego Autor poczuł potrzebę publikowania hołdów przesyłanych mu przez jego fanów i swoich odpowiedzi na nie - czyli chwalenia fanów za dobry gust. Listy zawierające wątpliwości Czytelników to chyba po to, by popisywać się swoimi ciętymi ripostami. Ta auto-laurka budzi we mnie lekki niesmak i nie wnosi nic do mojej wiedzy o...
więcej Pokaż mimo toKsiążka ciekawa. Kolejna którą traktuję jako przerywnik pomiędzy książkami wymagającymi większej uwagi. Przyjemnie spędziłem czas przy niej i bardzo lekko się ją czytało.
Pokaż mimo toTrochę wynudziłem się przy tej książce. Jeśli ktoś chce dowiedzieć się czegoś o kosmosie, astrofizyce, itp., to jest masa innych książek, lepszych, nawet tego samego autora. Natomiast ta książka zupełnie nic nie wniosła do mojego życia. Co więcej, wbrew niektórym pochlebnym opiniom, całkowicie nie doceniłem jego, jakoby niezwykłego stylu i lekkości wypowiedzi (w tej konkretnej książce). W ogóle mnie nie zachwycił, czasami miałem nawet wrażenie, że Neil nie odpowiada na zadane w liście pytania, tylko kręci się gdzieś wokół tematu. Jeśli o same listy chodzi to nie chciałbym pisać, że nie ma głupich pytań, ale wciąż mam w głowie jeden list z pytaniem, czy istnieje yeti...jeżeli to były najciekawsze listy jakie dostał to trochę mu współczuje i podziwiam, że odpowiadał na nie i nie stracił przy tym cierpliwości.
Trochę wynudziłem się przy tej książce. Jeśli ktoś chce dowiedzieć się czegoś o kosmosie, astrofizyce, itp., to jest masa innych książek, lepszych, nawet tego samego autora. Natomiast ta książka zupełnie nic nie wniosła do mojego życia. Co więcej, wbrew niektórym pochlebnym opiniom, całkowicie nie doceniłem jego, jakoby niezwykłego stylu i lekkości wypowiedzi (w tej...
więcej Pokaż mimo toNa początku zaznaczę, że to moja pierwsza lektura, nie będąca fantasy, horrorem albo sci-fi. Spodziewałem się po niej odpowiedzi na pytania związane z kosmosem i tym, co otacza naszą planetę, zaserwowanych w przystępny sposób dla laika. Część z umieszczonych w niej odpowiedzi pana Tysona oczywiście spełniła te oczekiwania, ale zmusiła mnie ona również do przebrnięcia przez multum rozterek życiowych i duchowych, których tutaj nie szukałem.
Na początku zaznaczę, że to moja pierwsza lektura, nie będąca fantasy, horrorem albo sci-fi. Spodziewałem się po niej odpowiedzi na pytania związane z kosmosem i tym, co otacza naszą planetę, zaserwowanych w przystępny sposób dla laika. Część z umieszczonych w niej odpowiedzi pana Tysona oczywiście spełniła te oczekiwania, ale zmusiła mnie ona również do przebrnięcia przez...
więcej Pokaż mimo toNeila de Grasse znałam do tej pory jedynie ze słyszenia, jednak po przeczytaniu Listów wiem, że warto lepiej zapoznać się z działalnością tego człowieka. Po treści tej książki widać, że jest to człowiek niezmiernie błyskotliwy, inteligentny i posiadający olbrzymią wiedzę.
Jest też osobisty powód tak wysokiej oceny, wystawionej tej pozycji --- przedstawione w niej spojrzenie na świat autora bardzo pokrywa się z moim. Przyjemniej czyta się ,,wypociny'' człowieka tej miary, gdy widać, że ma podobne podejście do wielu spraw. (-:
więcej Pokaż mimo toJest też osobisty powód tak wysokiej oceny, wystawionej tej pozycji --- przedstawione w niej spojrzenie...
Książka ma postać zebranych listów w kilka działów ogólnych, jak np. Nauka, Życie i śmierć, Religia itp. Do Neila piszą ludzie z całego świata, a on odpisuje. Brzmi mało interesująco, prawda? Też tak pomyślałam przez chwilę, jednak kilkanaście kartek później wciągnęłam się bez reszty.
Poruszane tematy, lekkość pióra Neila oraz inteligentne, cierpliwe, pełne pasji, często zabawne, ale nie obrażające odpowiedzi są prawdziwym majstersztykiem. Czytałam z wielką fascynacją i zapartym tchem tę wciągającą, mądrą książkę. Książkę całą oznacznikowałam. Trochę mnie uzależniła i żal mi było ja kończyć.
Z takich smutnych refleksji po przeczytaniu nasuwa mi się jedna na pierwszy plan: nie zdawałam sobie sprawy, jak dużo ludzi wierzy w kreacjonizm...
Po więcej recenzji zapraszam na moje konto na instagramie pod tym samym nickiem:
więcej Pokaż mimo toPoruszane tematy, lekkość pióra Neila oraz inteligentne, cierpliwe, pełne pasji, często...