Rozmyślania (do siebie samego)

- filozofia, etyka
- Ta Eis Heauton
- Czarna Owca
- 2020-05-20
- 2020-05-20
- Krzysztof Łapiński
- filozofia stoicyzm
„Rozmyślania” Marka Aureliusza składają się z osobistych zapisków cesarza-filozofa, utrzymywanych w formie medytacji i pisemnych ćwiczeń duchowych. Ich siła wyrazu i głębia spojrzenia przez całe stulecia inspirowały filozofów, pisarzy i zwykłych czytelników do refleksji nad miejscem człowieka w świecie odartym ze złudzeń. „Przeżyj życie najpiękniej, a możność tę znajdziesz w duszy” – pisał cesarz-filozof.
Od pierwszego polskiego przekładu „Rozmyślań” upłynęło niemal 100 lat. Najnowsze tłumaczenie podąża skrupulatnie za greckim tekstem oryginału, jednak wiernie oddając jego niuanse, zachowuje literackie walory prozy Aureliusza.
Oficjalne recenzje
Myśli cesarza
„Ażeby często i bez konieczności nie mówić nikomu i nie pisać w liście nie mam czasu, ani też ciągle powołując się na bieżące sprawy, nie wymawiać się od obowiązków względem ludzi, z którymi żyjemy”.
Filozofia towarzyszy ludzkości od bardzo dawna. Obserwując otaczającą nas rzeczywistość, niektórzy myśliciele próbowali ją niejako uporządkować i szukać odpowiedzi na pytania nurtujące człowieka. Jednym z takich myślicieli był cesarz Marek Aureliusz. Mimo tego, że był władcą, to jednocześnie był myślicielem, snującym refleksie o świecie i ludziach. Efektem tego są jego słynne „Rozmyślania. (Do siebie samego)”.
„Rozmyślania” to książka raczej niewielkich rozmiarów, ale dość trudna w odbiorze. Być może lepszym zabiegiem ze strony wydawnictwa byłoby, gdyby komentarz Krzysztofa Łapińskiego (tłumacza „Rozmyślań”) został podzielony i umieszczony odpowiednio przed każdą księgą „Rozmyślań” Marka Aueliusza. Taki zabieg sprawiłby, że czytelnik nie zostałby wrzucony niejako
na głęboką wodę. Zarówno bowiem same teksty cesarza, jak i ich forma są niełatwe do przyswojenia.
„Rozmyślania” to podzielone na księgi myśli cesarza, dotyczące różnych spraw – życia, śmierci, uczuć, religii, stosunków społecznych. Niektóre z nich zdumiewają i zaskakują swoją aktualnością. Czy ktoś z nas pomyślałby, że w II wieku ludzie też mieli problem, chociażby z ciągłym „brakiem czasu”? Widzimy więc, że niektóre problemy człowieka pozostają niezmienne.
Wiele z uwag cesarza do nas nie przemówi i zwyczajnie ich nie zrozumiemy. Myślę, że nic w tym dziwnego, biorąc pod uwagę upływ czasu i trudności z samym tekstem.
Niemniej jednak „Rozmyślania” Marka Aureliusza mogą być swoistym ćwiczeniem umysłowym. Książkę polecam jednak tym, którzy mają cokolwiek styczności z filozofią.
Wojciech Sobański
- 3 723
- 2 431
Możliwość przeczytania osobistych przemyśleń jednego z najsłynniejszch władców w historii świata to zawsze będzie coś niezwykłego,przynajmniej w moim odczuciu.Wiele dających do myslenia zdań,z niektórymi oczywiście się nie zgadzam,z innymi tak,inne sa już nie na nasze czasy,inne zaś sa i Mozliwe ze będą już na zawsze uniwersalne.Nie kazdemu oczywiście spodoba się ta książka,ale myśle ze warto choć przeczytać niektóre z wielkich przemyśleń,wielkiego człowieka.
więcej Pokaż mimo toStoik, wplatający Epikura czy Sokratesa w swoje rozmyślania, co czyni to dzieło ciekawszym, niejednoznacznym. Wiele jego poglądów jest dalekie od moich i zapewne wielu innych czytelników, równie wiele jednak jest uniwersalne i pobudza do przemyśleń na temat własnego życia.
Pokaż mimo toDzieła stoików pomagają żyć.
Dzieła stoików pomagają żyć.
Pokaż mimo toPierwszy przystanek ludzi interesujących się filozofią. Często niestety także ostatni.
Pokaż mimo toUniwersalne dzieło. Prawdziwy ćwiczebni stoika. Uwielbiam, wracam co kilka lat.
Uniwersalne dzieło. Prawdziwy ćwiczebni stoika. Uwielbiam, wracam co kilka lat.
Pokaż mimo toTrudno jest mi określić Rozmyślania książką przeczytaną, bo jest to pozycja, którą od lat czytam w trybie constans. Regularnie do niej wracam, czasami na chwilę, czasem na dłużej.
Pokaż mimo toBez wahania mogę postawić Rozmyślania na zaszczytnej pozycji najważniejszej książki mojego życia. W końcu napisał ją jeden z największych myślicieli, jakich Ziemia nosiła.
starożytny coaching
starożytny coaching
Pokaż mimo toNiech ta książka będzie dla ciebie przewodnikiem, który pomoże ci żyć według natury i rozumu. Nie szukaj w niej ozdobnego języka ani wyszukanych argumentów, ale prostych i szczerych słów. Nie oczekuj tu też jednej spójnej teorii ani systemu, ale wielu luźnych uwag i rad na różne tematy.
Niech ta książka będzie dla ciebie źródłem inspiracji i wsparcia, gdy napotkasz na trudności lub pokusy. Niech przypomni ci o twojej godności i celu jako człowieka.
Niech ta książka będzie dla ciebie tym, czym jest dla mnie: rozmyślaniami o życiu.
więcej Pokaż mimo toNiech ta książka będzie dla ciebie źródłem inspiracji i wsparcia, gdy napotkasz na...
Niesamowicie aktualne przemyślenia, mimo że spisane tak dawno temu. Autor pokazuje nam, że schematy pożądania sukcesu i pochwał z otoczenia, nie są tylko znakiem czasów dzisiejszych. Filozof w tej pozycji przekazuje szereg uniwersalnych zasad, którymi można się kierować w życiu i dzisiaj. Na pewno nie jest to łatwa lektura, jednak na pewno warta przeczytania.
Pokaż mimo toJakże piękny byłby świat, w którym ludzie by żyli według filozofii Marka Aureliusza. Piękna, ponadczasowa książka.