O obywatelskim nieposłuszeństwie

- 2003-01-01
- 40 min.
- Marcin Barski
- Marcin Barski filozofia polityka anarchia anarchizm demokracja pańswo
Henry David Thoreau (1817-62) przedstawiciel amerykańskiego romantyzmu, skrajny indywidualista, ba określany nawet jako anarchista (choć chyba nie do końca słusznie). A przy tym zdecydowany zwolennik duchowości i przeciwnik materializmu. Jego esej "O obywatelskim nieposłuszeństwie" najprościej opisać jego słowami: "Najlepszy rząd to taki, który najmniej rządzi i chciałbym doczekać chwili, gdy ową zasadę szybciej i bardziej systematycznie wprowadzi się w życie". Thoreau napisał swój manifest z jednej strony w pełni się identyfikując z wartościami zawartymi w amerykańskiej Deklaracji Niepodległości, z drugiej dostrzegał to co zawsze towarzyszy sprawowaniu władzy: chęć zawłaszczania przez władzę kolejnych elementów życia społecznego. Warto czytać, by unikać i sprzeciwiać się zagrożeniom.
Bardzo dużo odwołań do obecnej sytuacji w stanach zjednoczonych (19 wiek) więc czasem ciężko dobrze zrozumieć ilustrowanie pointu
Pokaż mimo toGenialny tekst. Przemyślenia Thoreau są nadal trafne i aktualne, mimo że były efektem, zdawać by się mogło, dawno wymarłych problemów społecznych, nas już nie dotyczących jak np. niewolnictwo. Thoreau jest błyskotliwy, przekonuje czytelnika. Mówi o obojętności tłumu, obywatela, który nie intersuje się tym co dzieje się wokół niego, a ślepo realizuje polecenia przełożonych. Thoreau namawia do obywatelskiego nieposłuszeństwa, podkreślając przewagę sumienia nad prawem, jednostki, ducha nad państwem, machiną. Potępia służbę i poddańczość, i w zasadzie większość amerykańskiego społeczeństwa. Jest krytyczny, a jednocześnie stara się rozumieć.
Dlatego Obywatelskie nieposłuszeństwo to jeden z najważniejszych tekstów wolnościowych w literaturze. Polecam ogromnie, bo nadal się tu odnajduje wiele jasnych punktów, zdań, które idealnie opisują współczesny świat.
Genialny tekst. Przemyślenia Thoreau są nadal trafne i aktualne, mimo że były efektem, zdawać by się mogło, dawno wymarłych problemów społecznych, nas już nie dotyczących jak np. niewolnictwo. Thoreau jest błyskotliwy, przekonuje czytelnika. Mówi o obojętności tłumu, obywatela, który nie intersuje się tym co dzieje się wokół niego, a ślepo realizuje polecenia przełożonych....
więcej Pokaż mimo toSięgnąłem ponownie, bo dowiedziałem się, że Thoreau był inspiracją dla założycieli brytyjskiej Partii Pracy. Mając w głowie szczątkowe wspomnienia jego poglądów, zupełnie nie mogłem ich dopasować do działań labourzystów. No i po przypomnieniu nadal nie mogę.
Z Thoreau można się zgadzać lub nie, ale faktem jest, że jego manifest zestarzał się w bardzo dobrym stylu. Czyta się go znakomicie i po ponad półtorej wieku nadal może stanowić wspaniały punkt wyjścia do rozmyślań i dyskusji na temat wolności osobistej czy powinności wobec wspólnoty. Warto!
więcej Pokaż mimo toZ Thoreau można się zgadzać lub nie, ale faktem jest, że jego manifest zestarzał się w bardzo dobrym stylu. Czyta...
To druga książka tego autora, która przeczytałam. Pierwszą był „Walden”. Mogę powiedzieć, że mimo zdecydowanie mniejszej popularności tej pozycji uważam ją za cenniejszą. Po jej lekturze jeszcze mocniej poważam Thoreau. To myśliciel, który nie tylko prawi morały, ale także działa i wprowadza je w życie. Swoją postawą daje przykład. O obywatelskim nieposłuszeństwie to króciutka książeczka przepełniona treścią. Thoreau pisze o swoim podejściu do rzadu, do władzy i państwa. Pisze o obywatelskim nieposłuszeństwie w dobie niewolnictwa. Oczywiście można te książkę czytać pod kontem walki o zdelegalizowanie niewolnictwa i prawa czarnoskórych, ale ja polecam odnosić ją także do współczesności np. do praw kobiet. Uważam, że jest w niej wiele cennych myśli dotyczących praw człowieka, godności, wolności (także tej wewnętrznej, o której pisali starożytni). Z uwagi na tę zawartość jest to lektura uniwersalna. Jak rzecze Toqeueville nieuchronnym jest dążenie narodów do wolnosci. Nie ma terminu ważności.
więcej Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKrótki wszak wymagający skupienia esej. Czytając go, można odnieść wrażenie, że to co Ameryka przechodziła na początku demokratycznej drogi, jest nam dzisiaj dane uświadczyć w Polsce. Myślę, że niniejsza lektura może wnieść sporo dobrego przy konstruowaniu subwersywnej rzeczywistości.
Pokaż mimo toKrótki czterdziestostronicowy esej. Na pewno nie nazwałbym tego jakimś anarchistycznym wywodem co raczej marzeniami o jakimś wyidealizowanym państwie z obywatelami o równych możliwościach intelektualnych. Ciężko sobie wyobrazić coś takiego ucząc się na błędach historii. Marzyć zawsze można i to nas napędza do działania, ale nie każde marzenie się spełni
Pokaż mimo toMiał być pre-anarchizm, wyszedł pre-libertarianizm.
Miał być pre-anarchizm, wyszedł pre-libertarianizm.
Pokaż mimo toThoreau poznałem w wyniku mojego zainteresowania myślami anarchistycznymi. Ta książka musiała więc trafić w moje ręce. Zwyczajnie - klasyka.
Pokaż mimo toPo jednej stronie obywatel, po drugiej stronie władza, a pomiędzy... No właśnie co jest pomiędzy? Książkę czyta amator Mako New.