Rozmyślania

- Meditations
- filozofia, etyka
- Marian Reiter, Beata Pawlak
- filozofia stoicyzm
Wśród wielu rzymskich cesarzy nie brak było ludzi o wybitnej osobowości, odwadze i zacięciu pisarskim. Niewielu jednak odznaczało się równie błyskotliwym umysłem, pracowitością, spostrzegawczością i skłonnością do rozważania zagadek i paradoksów tego świata, jak właśnie Marek Aureliusz, zwany przez swoich współczesnych filozofem na tronie. Refleksyjna natura cesarza, jasność i precyzyjność jego toku myślenia, a także świadomość istnienia ludzkich niedoskonałości i ograniczeń zaowocowały dziełem, które do dziś czyta się znakomicie, choć pierwotnie wcale nie było przeznaczone do publikacji. Na szczęście po śmierci autora ktoś — być może jego sekretarz, Grek Aleksander — zebrał w całość notatki pisarza i doprowadził do ich rozpowszechnienia.
Rozmyślania to traktat moralny w nurcie filozofii stoickiej, który można potraktować jako doskonałe źródło inspiracji oraz drogę powrotu do prawdziwych, ponadczasowych wartości w świecie przytłoczonym bezwartościowymi, krótkoterminowymi informacjami. Można znaleźć tu pocieszenie i odtrutkę na błahe codzienne problemy, a nade wszystko zastanowić się nad znaczeniem przesłania Marka Aureliusza, nad tym, co mówi do nas z głębi wieków, by odkryć, ile rozważnej racji jest w każdym jego słowie.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
- 2 618
- 1 734
A i ten, kto się ubiega za rozkoszami jako za dobrem, a unika przykrości jako zła, grzeszy przeciw bóstwu.
A kto się zastanawia nad falowaniem i szybkością zmian i przemian, gardzić będzie wszystkim, co śmiertelne.
Badaj biegi gwiazd, jakbyś sam w nich brał udział. I ciągle rozważaj wzajemne przemiany pierwiastków. Takie myśli oczyszczają z brudu życia ...
Rozwiń
Opinie [157]
Jedna z kilku najlepszych książek jakie kiedykolwiek przeczytałem. Ponadczasowa mądrość. Całokształt jest o tyle ciekawy gdyż Aureliusz nie miał zamiaru publikować swoich prywatnych zapisków.
Pokaż mimo toNie potrafię zamieścić oceny tego potwornego bełkotu, jakim jest nowe tłumaczenie. "Rozmyślania" Marka Aureliusza oceniam na 10 albo i więcej, ale kiedy chcę zamieścić osobną ocenę nowego tłumaczenia, mogę tę moją dziesiątkę co najwyżej zmienić. A ja to coś z podtytułem "do siebie samego" uważam za profanację. Kiedyś jakaś idiotka bez smaku i wyczucia językowego w podobny...
więcejTrudna, tak zdecydowanie jest to pozycja trudna. Początek wciąga, potem robi się coraz trudniej , nie da się jej przeczytać "od tak" , trzeba się skupić i przemyśleć. Sporo spraw i rad, trafiło do mnie - są ponad czasowe. wolałabym nie czytać jednak posłowia. Czasami im człowiek mniej wie i wnika tym lepiej, bo ma szanse zinterpretować po swojemu.
Pokaż mimo toBardzo dobra książka, przedstawia filozofię stoicką w formie prywatnych przemyśleń Marka Aureliusza. Polecam tę książkę osobom zainteresowanym filozofią antyczną.
Pokaż mimo toWarta przeczytania :) czasem dobrze było przeczytać kawałek i zastanowić się nad sensem i podejściem do innego człowieka.
Pokaż mimo toJest to pewnego rodzaju pamiętnik a zarazem zbiór zasad/norm którymi powinien kierować się człowiek. Marek Aureliusz opisuje tutaj wartości oraz zasady postępowania których nauczył się od innych ludzi lub na podstawie doświadczeń życiowych. Pomimo czasu jaki upłynął od napisania tekstu spora jego część jest jak najbardziej aktualna ponieważ dotyczy podstawowych zachowań...
więcejTrudno tę książkę ocenić, ponieważ Słowacki wielkim... to znaczy, Marek Aureliusz wielkim człowiekiem był.
więcejTak mi mówili w szkole.
Na pewno filozofia stoicka ma całkiem sporo do zaoferowania osobom, które łatwo popadają we frustrację z mało znaczących powodów. Świadomość, że być może to mój sąd o sytuacji czyni ją bardziej lub mniej znośną jest początkowo trudna do...
Książka którą czytam całe życie. Co roku czytam ją od nowa, nie leży na półce. Marek Aureliusz pisał to dla samego siebie, nie dla innych i to jest w niej najlepsze. Pisał do siebie, jak być lepszym człowiekiem.
Pokaż mimo toPoczątek książki jest arcydziełem wdzięczności. Nie byłam w stanie uwierzyć w to, co czytam.
Pokaż mimo toNastępnie pozycja robi się trochę trudniejsza, nie sposób już ją czytać płynnie i pochłaniać na szybko, ale za to można się powoli delektować każdą kolejną myślą przez wiele tygodni.
Książka jest pełna wdzięczności, mądrości, skromności i dobroci.
Dziś przychodzę z książką, do której mam ogromny sentyment. Pierwszy raz po nią sięgnęłam w liceum, nie z własnej woli, została od górnie mi przydzielona i miałam przygotować o niej referat na lekcje WOS-u. To był strzał w dziesiątkę. Książka mnie zachwyciła swoją mądrością i zawsze marzyłam o swoim egzemplarzu, za który serdecznie dziękuję wydawnictwu.
więcejJest to zbiór...