Okładka książki Odwaga bycia nielubianym. Japoński fenomen, który pokazuje jak być wolnym i odmienić własne życie autora Ichirō Kishimi, 9788375796025
Ichirō Kishimi Wydawnictwo: Galaktyka filozofia, etyka
filozofia, etyka
Kirawareru Yuki
2017-06-05
2017-06-05
2018-01-04
Piotr Cieślak

Kup Odwaga bycia nielubianym. Japoński fenomen, który pokazuje jak być wolnym i odmienić własne życie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Odwaga bycia nielubianym. Japoński fenomen, który pokazuje jak być wolnym i odmienić własne życie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Odwaga bycia nielubianym. Japoński fenomen, który pokazuje jak być wolnym i odmienić własne życie

Gdybym miał tworzyć program lektur dla uczniów szkoły średniej, byłaby to lektura obowiązkowa. Tą książkę powinien przeczytać każdy, dla dobra swojego i innych. By wiedzieć jak żyć i dać żyć innym wokół siebie.
8/10.

8/10.

Wspaniała. Osobom będącym niepewnymi swojej teraźniejszości i przyszłości, które nie są zadowolene z życia, szukającym swojego miejsca w świecie, książka ta potrafi otworzyć oczy i pozwolić trochę uporządkować swoje myśli. Podczas czytania zdałem sobie sprawę, że nieświadomie wyznawałem (w większości) poglądy przedstawionego w książce filozofa Alfreda Adlera, sprawiło to, że jakoś tak mi teraz lepiej ze sobą.

Intrygujący tytuł sugeruje, jakoby ta pozycja skupiała się na relacjach międzyludzkich czy podejściu do oceny innych. Jest jednak inaczej, bo tematyka tej książki jest znacznie szersza - opowiada o ogólnej filozofii życiowej, która odpowiada na pytanie: czym jest szczęście?

Autor filozofii, Alfred Adler, stawia tezę stojącą w opozycji do Freudowskiej filozofii istnienia traum i faktu, że człowiek został ukształtowany przez przeszłość. Według Adlera człowiek to w pełni autonomiczna jednostka, która może w każdej chwili postanowić kim jest i zdefiniować się na nowo, a wszystko - całe nasze życie - jest kwestią wyboru.

Książka "Odwaga bycia nielubianym" to próba przybliżenia czytelnikowi filozofii Adlera przez dwóch rozmówców: filozofa, który Adlerowskie teorie zgłębił oraz młodego człowieka, który sceptycznie kwestionuje to podejście. Dzięki formie rozmowy książka jest lekka, czyta się ją przyjemnie i szybko.

Czy polecam tę książkę? To zależy. Dla jednego będzie odkryciem, dla innych banałem. Zależy więc, na jakim etapie samorozwojowej ścieżki jesteś. A czy filozofia Adlera jest słuszna? Każdy powinien móc ocenić sam.

8871 użytkowników ma tytuł Odwaga bycia nielubianym. Japoński fenomen, który pokazuje jak być wolnym i odmienić własne życie na półkach głównych
864 użytkowników ma tytuł Odwaga bycia nielubianym. Japoński fenomen, który pokazuje jak być wolnym i odmienić własne życie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Odwaga bycia nielubianym. Japoński fenomen, który pokazuje jak być wolnym i odmienić własne życie

Cytaty z książki Odwaga bycia nielubianym. Japoński fenomen, który pokazuje jak być wolnym i odmienić własne życie

Ichirō Kishimi Odwaga bycia nielubianym. Japoński fenomen, który pokazuje jak być wolnym i odmienić własne życie Zobacz więcej