Odwaga bycia nielubianym. Japoński fenomen, który pokazuje jak być wolnym i odmienić własne życie

- filozofia, etyka
- Kirawareru Yuki
- Galaktyka
- 2017-06-05
- 2017-06-05
- Piotr Cieślak
- Rozwój duchowy Motywacja literatura japońska Alfred Adler
Ciesząca się w Azji ogromną popularnością książka "Odwaga bycia nielubianym", która rozeszła się w ponad trzech milionach egzemplarzy, pokazuje, jak stać się człowiekiem, jakim naprawdę chcesz być. Oparta na motywach teorii Alfreda Adlera - obok Freuda i Junga jednego z trzech wielkich dziewiętnastowiecznej psychologii - książka ta jest pouczającą dyskusją między filozofem a młodym człowiekiem. Ich dyskusja w przystępny sposób pokazuje, że każdy decyduje o własnym życiu i może zrzucić jarzmo przeszłości, zwątpienia oraz cudzych oczekiwań. Przedstawiony w niej punkt widzenia wyzwala, daje odwagę do zmiany i do ignorowania ograniczeń stawianych przez otoczenie i samego siebie.Jest to książka nie tylko niezwykle przystępna, ale i o przełomowym znaczeniu. Z jej mądrości zaczerpnęły już miliony czytelników odkrywając jak żyć swoim własnym, zgodnym z samym sobą życiem.
- 1 876
Polecam 👏
Polecam 👏
Pokaż mimo toKsiążka napisana lekko i łatwo. Daje sporo do myślenia, poszerza horyzonty. Moim zdaniem warto przeczytać i dowiedzieć się coś więcej na temat psychologii Adlera.
Pokaż mimo toPierwsza moja reakcja po zobaczeniu, w jakiej formie jest książka napisana (są to dialogi),była sceptyczna. Ale muszę przyznać, że czytało ją się bardzo dobrze.
Ja polecam tę książkę. Czyta się ją bardzo dobrze. Jest dość intrygująca i skłania do refleksji.
więcej Pokaż mimo toNigdy wcześniej nie czytałam o filozofii Adlera. Było to bardzo ciekawe doświadczenie. Czy się z tą filozofią zgadzam? Nie do końca. Aczkolwiek uważam, że warto poszerzać horyzonty.
Ja polecam tę książkę. Czyta...
Trochę przegadana, ale mimo tego warto przeczytać, żeby przypomnieć sobie pozorne oczywistości, które mogą znacznie ułatwić życie.
Nudna
Pokaż mimo toDzisiejsza świadomość na temat psychologii jest całkowicie zdominowana przez Freuda. Książka z kolei przedstawia spojrzenie Adlera na psychologię osadzoną w kontekście japońskiej kultury z licznymi odwołaniami do myśli filozofów starożytnej Grecji.
Sama forma rozmowy sprawia, że książkę można przeczytać wyjątkowo szybko jednak ze względu na myśli zawarte w niej polecam rozłożyć lekturę na dłuższy czas. Wtedy, tak jak młodzieniec, będziesz mieć szansę na spokojnie przemyśleć idee zawarte w rozmowie.
Czytając tą książkę tym bardziej się ucieszyłem, że nazwała ona przemyślenia, do których sam doszedłem, a które zostały jeszcze w niej dodatkowo rozwinięte. Szczególnie przypadło mi podejście przedstawionego podziału zadań oraz diagnoza zarówno kompleksu wyższości jak i niższości, a w konsekwencji sposób na to jak czuć się wartościowym.
Nie spodobało mi się jednak tłumaczenie. Książka wydana w 2017 roku, a niektóre zwroty frazeologiczne słyszałem ostatni raz przynajmniej 20 lat temu.
Ponadto przemiana Młodzieńca przedstawiona jest według mnie w sposób absolutnie niewiarygodny. Do ostatnich stron zaciska pięści ze wściekłości, żeby powalić Filozofa na kolana. Ostatecznie na końcu pada klika magicznych zdań, ten nagle zostaje apostołem myśli adlerowskiej.
więcej Pokaż mimo toSama forma rozmowy sprawia, że książkę można przeczytać wyjątkowo szybko jednak ze względu na myśli zawarte w niej polecam...
Niby się czyta łatwo, ale czy łatwo się przyswaja? No nie powiedziałbym. Niektóre fragmenty nawet czytane trzy razy powodują jakieś nieokreślone stany w mózgu, niby człowiek rozumie co właśnie przeczytał, ale właściwie zastanawia się o co chodzi.
Pokaż mimo toNa początku książka niezbyt mnie zainteresowała, ale z czasem zyskiwała w moich oczach. Podobało mi się przedstawienie nurtu psychologicznego, ale ostatecznie uważam, że było to zrobione trochę topornie i w nie do końca przystępny sposób. Na pewno nie mogę powiedzieć że zmieniła moje życie, w sumie nie zmieniła nawet mojego myślenia :) Podsumowując - spore rozczarowanie.
Pokaż mimo toKsiążka bardzo interesująca, ale nie powiedziałabym, że całkowicie zmienia nasze życie.
Pokaż mimo toCiekawe to - książka jest napisana porządnie, acz sentymentalnie gatunkowa. Współcześnie dialogi filozoficzne nie są zbyt popularne, do tego jeszcze traktujące o psychologii.
Pokaż mimo toInteresujące fikołki myślowe, które mogą pomóc ułożyć sobie niektóre zagadnienia, szczególnie osobom w terapii.