Okładka książki Odwaga bycia nielubianym. Japoński fenomen, który pokazuje jak być wolnym i odmienić własne życie Ichirō Kishimi
Ichirō Kishimi Wydawnictwo: Galaktyka filozofia, etyka
Tagi:
Rozwój duchowy Motywacja literatura japońska Alfred Adler

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Odwaga bycia szczęśliwym. Japoński fenomen, który pokazuje, jak kroczyć drogą szczęścia Ichirō Kishimi, Fumitake Koga
Odwaga bycia s... Ichirō Kishimi, Fum...

„Odwaga do bycia nielubianym” to dialog między filozofem i młodzieńcem, których poglądy są sobie przeciwstawne bardziej niż poglądy polityczne członków rodziny w trakcie wigilijnej kolacji. Istnieje jednak pewna różnica między walką o ulubioną partię polityczną a debatą, którą prowadzą panowie z omawianej lektury. Młodzieniec jest jedyną osobą, która atakuje i próbuje na siłę przekonać filozofa do swoich racji. Ten drugi natomiast jest oazą spokoju, tłumaczy w sposób kulturalny i obyty filozofię Alfreda Adlera (austriackiego psychologa i twórcy koncepcji psychologii indywidualnej),przyrównując jej tezy do bieżącego tematu dyskusji dwojga mężczyzn.
Cytaty, które zachęcają do większej refleksji to m.in.:
„Zdrowe poczucie niższości wynika z porównywania się nie do innych, a do idealnego obrazu samego siebie”;
„Nie jesteśmy tacy sami, ale jesteśmy równi”;
„Wartością jest postęp względem tego, kim jest się teraz”;
„Życie w strachu przed rozpadem relacji to życie zniewolone, podporządkowane innym ludziom”;
„Ludzie używają pochwał do manipulowania”
„Największym nieszczęściem dla człowieka jest niezdolność do polubienia siebie”.
„Odwaga do bycia nielubianym” to skarbnica wiedzy dla osób, które borykają się z problemem dotyczącym ciągłej chęci dopasowania się do otoczenia, bez względu na swoje prawdziwe zdanie. To również drogowskaz, który prowadzi nas do uwolnienia się od opinii innych. Tytuł warty uwagi, warty przestudiowania, szczególnie jeśli zaczyna się swoją przygodę z książkami o rozwoju osobistym.

Prawdziwa petarda. Chociaż mądrość tu zawarta nie jest dla mnie nowością, to jednak mając w pamięci inne książki innych myślicieli w podobnym nurcie ta wybija się ponad resztę ze względu na niezwykłą klarowność i treściwość prawd dotyczących podjętego tematu - poczucia szczęścia i wolności w kontekście relacji interpersonalnych.
Szczerze polecam wszystkim złamanym przez relacje z innymi ludźmi, którzy nie czują zadowolenia z budowanych więzi, którzy mimo wszystkich podejmowanych starań nie odnajdują upragnionego poczucia bezpieczeństwa, spokoju, ulgi... szczęścia. Którzy boją się zaufać.
Jeśli do tej pory nie doszedłeś do przyczyn swoich niepowodzeń w tej materii, tu jest klucz.
Myślę, że nie ma się co wahać, warto skorzystać, przeczytać, zrozumieć... zdobyć się na odwagę, by zmierzyć się z własnymi zadaniami (odpuszczając zadania należące do innych) i... zacząć zmieniać siebie. Nie czekać aż inni zmienią się dla nas. A dlaczego ty? Bo ktoś musi zacząć ;) Bo problem to ty czy ja sama. Moje/twoje nastawienie do zdarzeń oraz znaczenie jakie im nadajemy.

Do zapamiętania:
=> Mieć odwagę do zmian tam, gdzie są możliwe. Pogodzić się z tym, co niemożliwe
=> Przestawić się ze skupienia na sobie na troskę o innych
=> "Możesz doprowadzić konia do wodopoju, ale nie zmusisz go do picia"
=> "Twój wygląd obchodzi tylko ciebie"
=> "Nie wolno żyć myślą o zaspokajaniu cudzych oczekiwań"
=> "Inni ludzie nie żyją po to, by realizować twoje oczekiwania"
=> "Prawdziwe poczucie własnej wartości daje świadomość bycia przydatnym dla wspólnoty"
=> "W rezygnacji są pierwiastki trzeźwego spojrzenia, akceptacji i hartu ducha"

Szczerze polecam wszystkim złamanym przez...

Bardzo ciekawa :)

Bardzo ciekawa :)

Dla mnie to bardzo odkrywcza książka, ponieważ niewiele wiedziałem o psychologii Adlera. Książka w przystępny sposób opisuje wszystkie podstawowe założenia i podaje wiele ciekawych przykładów. Czytając książkę, odbiorca jest zmuszony do intensywnych wewnętrznych dyskusji :) polecam

Tytuł nieszczególnie zachęcał, zapowiadając raczej tyradę pt. "nie przejmuj się opinią innych!", ale pozytywnie się zaskoczyłem.

Psychologia Adlerowska, którą przedstawia książka, to teoria, którą można przyjmować bezkrytycznie lub się z nią częściowo (czy też całkowicie) nie zgadzać, ale którą na pewno warto znać.

Czy zostanie ze mną na dłużej? Nie wiem, choć niektóre elementy tej psychologii już w moim życiu były, a kolejną część być może uda mi się w najbliższym czasie wprowadzić.

Czy zostanie ze mną na dłużej? Nie wiem, choć niektóre...

Można nie lubić formy książki i miewa męczące momenty, ale wiedza, którą z niej zaczęrpnęłam była bardzo odkrywacza i daje nowy punkt widzenia na tak często dziś używane pojęcie - trauma. Myślę, że kupię kiedyś w wersji papierowej, bo jest faktycznie wiele rzeczy, które chciałabym sobie zaznaczyć, podkreślic ołówkiem aby móc potem stosować w życiu.

Fantastyczna zarówno dla osoby dorosłej, jak i młodego-dorosłego. Łatwa nie jest ale fantastycznie porządkuje postrzeganie świata.

Bardzo ciężko jest mi ocenić tą książkę ,bo niektóre wnioski z niej wyniosłam ciekawe z niektórymi się nie zgadzałam . Czasami czułam nawet irytację podczas jej czytania , na pewno ta książka nie zostanie zbyt długo w mojej pamięci.

Jeśli kiedykolwiek odbiliście się (jak groch o ścianę) od „Czerwonej księgi” czy innej psychologicznej książki – „Odwaga bycia nielubianym” może być remedium na wasze próby.

Swietna pozycja, w bardzo przystepny sposob pokazujaca zalozenia Adlera. Czasem troche mnie irytowala dosc sztuczna forma dialogu ale rozumiem zalozenie ze ksiazka ma byc dla osob ktore nie mialy nigdy stycznosci z koncepcją Adlera.Polecam!

• Chcę przeczytać
  • Chcę w prezencie
  • Ulubione
  • 2024
  • 2022

Ichirō Kishimi Odwaga bycia nielubianym. Japoński fenomen, który pokazuje jak być wolnym i odmienić własne życie Zobacz więcej