W rodzinnej kuchni Przepisy Joli
Wydawnictwo: Edipresse kulinaria, przepisy kulinarne
224 str. 3 godz. 44 min.
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Edipresse
- Data wydania:
- 2019-06-19
- Data 1. wyd. pol.:
- 2019-06-19
- Liczba stron:
- 224
- Czas czytania
- 3 godz. 44 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788381770002
- Tagi:
- kulinaria inne
W kolejnej po Od śniadania do kolacji książce z serii `Przepisy Joli` przebojowa blogerka i kultowa bohaterka mediów społecznościowych Jola Caputa gotuje z rodziną córką Sylwią i synem Grzegorzem. Każde z nich ma nieco inne podejście do kuchni, możemy więc się spodziewać prócz tak kochanych przez fanów Joli prostych przepisów na domowe dania bardziej zdecydowanych smaków z nutą orientu (Grzegorz) i sprawdzonych przez Sylwię pomysłów na słodkości. Jak zwykle w wersji najsmaczniejszej, ale i najpraktyczniejszej oraz najbardziej ekonomicznej.
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 11
- 3
- 3
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Lubię próbować nowych dań w kuchni. Ostatnio przez moje ręce przewija się wiele książek kucharskich, jednak nie wszystkie spełniają moje wymagania. Zbiór przepisów Pani Joli zdecydowanie trafił w to, co lubię! Cieszę się, że nie było tutaj podążania za modą i stosowania składników, które są mało spotykane.
Przepisy zawarte w książce są tanie i stosowane w nich składniki występują w kuchni każdego z nas. Aby przygotować coś nowego, nie trzeba wydawać fortuny, czy przez pół dnia szukać danej rzeczy. Pani Jola stawia na tradycję i tym dzieli się z nami, a także ukazuje, że z typowych składników można wyczarować nietypowe potrawy, które urozmaicą menu.
ciąg dalszy: http://zaczytana-aniaa.blogspot.com/2019/08/w-rodzinnej-kuchni-przepisy-joli-jola.html
Lubię próbować nowych dań w kuchni. Ostatnio przez moje ręce przewija się wiele książek kucharskich, jednak nie wszystkie spełniają moje wymagania. Zbiór przepisów Pani Joli zdecydowanie trafił w to, co lubię! Cieszę się, że nie było tutaj podążania za modą i stosowania składników, które są mało spotykane.
więcej Pokaż mimo toPrzepisy zawarte w książce są tanie i stosowane w nich składniki...
Generalnie lubię gotować. Ale ostatnio ciężko wymyślić mi coś oryginalnego, dlatego powielam znane i lubiane potrawy, które na pewno zostaną zjedzone przez członków mojej rodziny.
Czasem jednak mam ochotę wyrwać się z tego ciągu przyzwyczajeń i sięgnąć po taką recepturę, która będzie łączyła w sobie łatwość wykonania i smak. Dlatego też, mimo że całkiem nieźle gotuję, sięgam po różnego rodzaju książki kulinarne.
Poprzednia książka pani Joli Caputy przyniosła ze sobą kilka fajnych przepisów, więc chętnie zajrzałam do nowej, w której gotuje razem ze swoimi dziećmi: synem Grzegorzem oraz córką Sylwią.
Książka podzielona jest zasadniczo na trzy części, po jednej dla każdego z członków rodziny. Po każdym rozdziale znajdziecie miejsce na notatki. Całość prezentuje się naprawdę pięknie i kobieco, aż żal zniszczyć przypadkiem podczas przygotowywania potraw.
Pani Jola prezentuje swoje przepisy, wśród których znajdziemy głownie kuchnię tradycyjną, taką jak u mamy, smaczną i pyszną. Moją uwagę zwróciła 'rolada z kapusty i mięsa mielonego'. To w głównej mierze receptury na dania obiadowe ale trochę w innej odsłonie, jak np. 'tort naleśnikowy ze szpinakiem', chociaż znajdziemy w tej części także przepis na 'zupę grzybową'.
Rozdział Grzegorza dotyczy przede wszystkim mięsa: z whiskey, na szybko lub wolno, jak sam pisze: kiedy ktoś chce przygotować mięso absolutne. Ja jednak, trochę przewrotnie, zwróciłam uwagę na 'makaron z szałwią', gdyż lubię szybkie i łatwe przepisy, które można przygotować w kilkanaście minut na przykład po powrocie z pracy. Myślę, że część Grzegorza to taka 'męska kuchnia'. Możecie spróbować skusić waszych facetów, aby spróbowali swoich sił wykorzystując zawarte tam przepisy.
Rozdział Sylwii to coś dla miłośników słodkości. Poświęcony jest ciastom, tortom i ciasteczkom. Jednym słowem: desery w każdej postaci. Myślę, że z tej części będę korzystała częściej, a to dlatego, że nie mam talentu cukierniczego i zawsze szukam sprawdzonych przepisów. Zanim w moje ręce trafiła ta książka, miałam okazję piec już ciastka z przepisu Sylwii i wyszły bardzo smaczne.
Podsumowując:
"W rodzinnej kuchni" to propozycja zarówno dla osób, które w kuchni czują się niepewnie, jak i dla tych, którzy szukają prostych przepisów, aby zabłysnąć podczas niedzielnego obiadu. Nie znaczy to, że w książce nie znajdziemy nieco bardziej wymagających przepisów. Myślę, że najwyżej poprzeczkę ustawiła jednak Sylwia, bo niektóre z jej tortów to, jak dla mnie, prawdziwe wyzwanie. Ale jak to mówią: do odważnych świat należy! Tradycyjne dania, mięsa w prawdziwie męskim wydaniu i desery, których nie powstydziłby się rasowy cukiernik - to wszystko znajdziecie w rodzinnym wydaniu gotowania pani Joli Caputy.
Generalnie lubię gotować. Ale ostatnio ciężko wymyślić mi coś oryginalnego, dlatego powielam znane i lubiane potrawy, które na pewno zostaną zjedzone przez członków mojej rodziny.
więcej Pokaż mimo toCzasem jednak mam ochotę wyrwać się z tego ciągu przyzwyczajeń i sięgnąć po taką recepturę, która będzie łączyła w sobie łatwość wykonania i smak. Dlatego też, mimo że całkiem nieźle gotuję,...
Panią Jolę Caputę poznałam dawno temu. Trafiłam na jej przepisy w internecie przepisyjoli.com i zagościłam na jej stronie na dobre. Dlatego z wielką chęcią sięgnęłam po jej nową książkę kucharską "W rodzinnej kuchni", którą stworzyła wraz ze swoim synem i córką.
Pierwszy rozdział został stworzony przez kultową blogerkę kulinarną. Jola Caputa postawiła na kuchnię tradycyjną i domową. Znajdziemy tam przepisy na dania z kapustą i mięsem, gulasz indyczy, kotlety mielone, sałatkę z cukinii i pomidorów. To wszystko jest zarazem proste, ale i doskonałe.
Cała recenzja: http://miraga80.blogspot.com/2019/07/przepisy-joli-w-rodzinnej-kuchni.html
Panią Jolę Caputę poznałam dawno temu. Trafiłam na jej przepisy w internecie przepisyjoli.com i zagościłam na jej stronie na dobre. Dlatego z wielką chęcią sięgnęłam po jej nową książkę kucharską "W rodzinnej kuchni", którą stworzyła wraz ze swoim synem i córką.
więcej Pokaż mimo toPierwszy rozdział został stworzony przez kultową blogerkę kulinarną. Jola Caputa postawiła na kuchnię tradycyjną...
Wielu z nas zna uroczą, starszą panią Jolę, która zawładnęła sercami (ale przede wszystkim żołądkami!) polskich fanów domowej, wręcz babcinej kuchni.
Prawie 600 tys. osób śledzi jej stronę na jednym z najpopularniejszych portali społecznościowych, a kto wie, ile osób dziennie odwiedza jej stronę internetową.
W czym tkwi fenomen potraw pani Joli? Przede wszystkim przepisy w oparciu o kuchnię tradycyjną oraz jako taką prostotę przygotowania. Przepisów jest tyle, że najwybredniejszy smakosz zawsze znajdzie coś dla siebie.
Z perspektywy czasu można zauważyć też ukłon w stronę zmieniających się trendów w kuchni. Oprócz tradycyjnych naleśników czy schabowego, przepisy na smaczne krewetki, zupy kremy, burgery burzą nieco wizerunek kuchni tradycyjnej, natomiast nie inicjatorki przepisów.
Tym razem pani Caputa oddaje w ręce czytelnika książkę kucharską, nad którą pracowała wraz z dziećmi. Twarda okładka, trzy niezależne rozdziały, każdy kryje w sobie wiele obiecujących przepisów, zazwyczaj dość prostych w przygotowaniu, co na pewno docenią osoby "raczkujące" w kuchni. Wędrujemy od sałatek, zup, po drinki, okazałe drugie dania i desery. Niemal przy każdym przepisie jest ilustracja dania, a po każdym rozdziale jest miejsce na swoje notatki.
Jedyny mankament w mojej opinii to papier wewnątrz. Książka zyskałaby na jakości, gdyby to był papier, który przetrwa w warunkach kuchennych (śliskie kartki),a nie będzie z powodu gramatury wchłaniał wszelkich zabrudzeń podczas przygotowywania dań.
Wielu z nas zna uroczą, starszą panią Jolę, która zawładnęła sercami (ale przede wszystkim żołądkami!) polskich fanów domowej, wręcz babcinej kuchni.
więcej Pokaż mimo toPrawie 600 tys. osób śledzi jej stronę na jednym z najpopularniejszych portali społecznościowych, a kto wie, ile osób dziennie odwiedza jej stronę internetową.
W czym tkwi fenomen potraw pani Joli? Przede wszystkim przepisy...
„… Nie ma słodszych i silniejszych węzłów nad węzły miłości rodzinnej …”(Józef Ignacy Kraszewski)
Dziś obchodzimy Światowy Dzień Czekolady, dlatego tym razem przed Wami książka o rodzinnej kuchni. To różne smaki i potrawy. Momentami jest słodko, słono, ale i pikantnie. Cieszę się, że moje ulubione Wydawnictwo dołożyło do tej książki coś sugestywnego, czyli ogromne serce. To nie tylko starannie wydana publikacja, ale i przepisy, które śmiało możemy wykorzystać w każdej kuchni. Po zobaczeniu ostatniego programu Pani Joli przyznaje się bez bicia, zaczęłam częściej urzędować w kuchni ;-)
Pani Jola Caputa z rozmachem weszła w interaktywny świat. Stała się kultową blogerką. Ma ponad pół miliona fanów na Facebooku. Recenzję jej książki „Od śniadania do kolacji” mogliście przeczytać na moim blogu. Tym razem gotuje z najbliższymi, czyli córką Sylwią i synem Grzegorzem. Każde z nich, ma nieco inne podejście do kuchni. Oprócz, tej tradycyjnej i domowej kuchni Pani Joli, czytelnik odnajdzie też zdecydowane smaki z nutą Orientu zaprezentowane według jej syna, oraz słodkości wykonane przez Sylwię. Każda potrawa jest doskonale wyważona, smaczna, ale i ekonomiczna.
Podzielona książka na trzy części, pomaga w uzyskaniu wrażenia uporządkowania myśli. Dedykowana jest rodzinom, które gotują, ale i takim osobom, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem. Moim zdaniem to metoda prób i błędów, ale i wprawa pomagają w osiągnięciu czegoś wartościowego.
Jola Caputa podkreśla, że w jej domu gotowanie nie było mozolnym obowiązkiem, ale radosnym zajęciem. To, że coś wykonujesz z przyjemnością, a nie z obowiązku, poprawia stan twojej pracy, ale i jej jakość. Męska kuchnia to potrawy z mięsem, whisky, ale na szybko lub wolno. Kuchnia Pani Sylwii jest słodka, ale może zachwycić nie tylko teściową, ale i koleżanki z pracy. Jak podkreśla, zadebiutowała murzynkiem, który okazał się dużym sukcesem. Szczerze, kiedy przeczytałam przepis na tort orzechowo – kawowy stwierdzam, że potrzeba do niego sporo cierpliwości i zaangażowania.
Sama zamierzam po raz kolejny wypróbować kilka przepisów m.in. zupę cygańską, sałatkę z cukinii i pomidorów, czy roladę naleśnikową z warzywami.
Gorąco polecam i dziękuję za możliwość przeczytania kolejnej książki z duszą. Z całą pewnością polubią ją nie tylko kobiety. Sama każdą nowość wydawniczą czytam z niezwykłą starannością.
Katarzyna Żarska
http://zarska18.blogspot.com/
Wydawnictwo: EDIPRESSE KSIĄŻKI
Projekt okładki, skład i łamanie: Marcelina Świątek
Premiera: 19.06.2019 r.
Oprawa: twarda
Liczba stron: 226
(nowość wydawnicza)
„… Nie ma słodszych i silniejszych węzłów nad węzły miłości rodzinnej …”(Józef Ignacy Kraszewski)
więcej Pokaż mimo toDziś obchodzimy Światowy Dzień Czekolady, dlatego tym razem przed Wami książka o rodzinnej kuchni. To różne smaki i potrawy. Momentami jest słodko, słono, ale i pikantnie. Cieszę się, że moje ulubione Wydawnictwo dołożyło do tej książki coś sugestywnego, czyli ogromne serce....
Wspólny obiad to w mojej rodzinie świętość, szczególnie w niedzielę.
Czasami jednak brakuje pomysłu co ugotować, aby potrawy nie powtarzały się w kółko jedne i te same.
Z pomocą przyszła mi druga książka Pani Joli Caputy "W rodzinnej kuchni"
W kolejnej po „Od śniadania do kolacji” książce z serii "Przepisy Joli" przebojowa blogerka i kultowa bohaterka mediów społecznościowych Jola Caputa gotuje z rodziną – córką Sylwią i synem Grzegorzem. Każde z nich ma nieco inne podejście do kuchni, możemy więc się spodziewać prócz tak kochanych przez fanów Joli prostych przepisów na domowe dania bardziej zdecydowanych smaków z nutą orientu (Grzegorz) i sprawdzonych przez Sylwię pomysłów na słodkości.
Jak zwykle w wersji najsmaczniejszej, ale i najpraktyczniejszej oraz najbardziej ekonomicznej.
Kilka przepisów już wypróbowałam i bardzo posmakowały mnie i moim najbliższym.
Moim zdaniem "W rodzinnej kuchni" jest jeszcze lepsza i praktyczniejsza niż "Od śniadania do kolacji", która i tak moim zdaniem jest bardzo udana.
https://www.instagram.com/p/BznWKoQoHXd/
Wspólny obiad to w mojej rodzinie świętość, szczególnie w niedzielę.
więcej Pokaż mimo toCzasami jednak brakuje pomysłu co ugotować, aby potrawy nie powtarzały się w kółko jedne i te same.
Z pomocą przyszła mi druga książka Pani Joli Caputy "W rodzinnej kuchni"
W kolejnej po „Od śniadania do kolacji” książce z serii "Przepisy Joli" przebojowa blogerka i kultowa bohaterka mediów...