Wszyscy jedzą naleśniki książka z przepisami
Wydawnictwo: druganoga kulinaria, przepisy kulinarne
52 str. 52 min.
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- druganoga
- Data wydania:
- 2019-06-10
- Data 1. wyd. pol.:
- 2019-06-10
- Liczba stron:
- 52
- Czas czytania
- 52 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788393388622
- Tagi:
- kulinaria inne
Na całym świecie ludzie smażą placki z mąki i wody na rozgrzanej blasze. Czasami dodają jajko, mleko albo drożdże. Nazywają je różnie w swoich językach, doprawiają na słono, ostro lub słodko. Te placki to naleśniki, pankejki, serawi, bliny, tortille i wiele innych.
Z tej bogato ilustrowanej książki kucharskiej dowiecie się, kiedy wysiać ziarna na mąkę, czy łatwo jest wydoić krowę oraz skąd się bierze masło. Poznacie przepisy na naleśniki z całego świata i przekonacie się, że WSZYSCY JEDZĄ NALEŚNIKI.
Smacznego!
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 16
- 9
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Uwaga! Ta książka zawiera gluten. I dzięki jej za to :D
Kocham gluten pod postacią naleśników, placuszków i innych takich. Wolę naleśniki od makaronu. Dlatego uważam, że ta książka jest super
Na początku krótko prezentuje podstawowe składniki do produkcji naleśników. A potem już jest rozpusta, czyli 16 przepisów z całego świata. Poza rodzimymi są pankejki, dosa, tiganites, serabi, tortille i masa innych.
Przepisy są proste i ładnie zilustrowane.
Całość dobrze się nada na prezent dla dziecka i/lub początkującego kucharza, laika w kuchni czy amatora naleśniorów.
Super pomysł. Czekam na taką samą, ale z ziemniakiem w roli głównej :D
Uwaga! Ta książka zawiera gluten. I dzięki jej za to :D
więcej Pokaż mimo toKocham gluten pod postacią naleśników, placuszków i innych takich. Wolę naleśniki od makaronu. Dlatego uważam, że ta książka jest super
Na początku krótko prezentuje podstawowe składniki do produkcji naleśników. A potem już jest rozpusta, czyli 16 przepisów z całego świata. Poza rodzimymi są pankejki, dosa,...
Naleśniki to bardzo wdzięczne danie. W końcu nie ma chyba osoby, która je nie lubi. Do tego można jeść je na śniadanie, obiad, kolację, zabrać do szkoły, pracy lub na wycieczkę. Robi się je względnie szybko, a do tego, w zależności od upodobań, można przyrządzić na słodko lub konkretnie, pełna dowolność... 😋
Pierwsze słowa córki, gdy dostała tę książkę do ręki: "O książka z przepisami, ale super, lubię takie 🤗". Jeżeli więc macie w domu dziecko, które uwielbia spędzać czas w kuchni, czyli takiego małego masterchefa, to ta książka jest dla niego.
Najpierw poznajemy pochodzenie poszczególnych składników potrzebnych do zrobienia naleśników, a następnie dowiadujemy się jakie naleśniki w poszczególnych krajach są najbardziej znane i dzięki temu codziennie będziemy mieli inne danie, choć teoretycznie to samo 😉
Mamy tu przepis na naleśniki po polsku, włosku, francusku, niemiecku, meksykańsku, hiszpańsku i innych 🙂🙃
Naleśniki to bardzo wdzięczne danie. W końcu nie ma chyba osoby, która je nie lubi. Do tego można jeść je na śniadanie, obiad, kolację, zabrać do szkoły, pracy lub na wycieczkę. Robi się je względnie szybko, a do tego, w zależności od upodobań, można przyrządzić na słodko lub konkretnie, pełna dowolność... 😋
więcej Pokaż mimo toPierwsze słowa córki, gdy dostała tę książkę do ręki: "O książka z...
Gdy w moje ręce trafiła książka „Wszyscy jedzą naleśniki. Książka z przepisami” wiedziałam, że będzie to strzał w dziesiątkę. Zajrzyjcie z nami do tej nie do końca typowej książki kucharskiej, wydanej nakładem wydawnictwa Druganoga. Ciekawa jestem jak Wam się spodoba!
Nikt dokładnie nie wie kto i kiedy usmażył pierwszego naleśnika. Jednak możemy być pewni, że znają je niemal wszyscy. Co jest potrzebne, by przygotować te najsłynniejsze na świecie placki? Wystarczy mieć… kurę, krowę i pole zboża. Przydałyby się też złoża soli kamiennej. Nie macie krowy? Na szczęście autorzy książki „Wszyscy jedzą naleśniki” szybko zaradzą tej niedogodności!
Ten nieco żartobliwy wstęp, który znajdziecie na początku książki, bardzo nas rozbawił. Choć muszę przyznać, że po chwili zastanowienia wydał mi się on trafiony w punkt i (już całkiem na poważnie) bardzo potrzebny! Jeśli robicie naleśniki w towarzystwie maluchów będzie to świetna okazja do rozmowy o tym, że produkty spożywcze tak naprawdę nie biorą się ze sklepu, a każdy z nich ma swoją historię. Niby nic, a te kilka słów od autorów na temat pochodzenia mąki czy masła jest według mnie bardzo ciekawym dodatkiem.
Gdy już macie przygotowane wszystkie składniki, bez względu na to czy je kupiliście, czy też wydoiliście krowę, możecie śmiało zacząć smażyć naleśniki. Tylko które wybrać, skoro pomysłów na nie jest tyle, ile krajów na mapie? W książce „Wszyscy jedzą naleśniki” znajdziecie szesnaście przepisów na różne placki. Wśród nich będą zarówno klasyczne polskie naleśniki z truskawkami, jak i mniej znane jian bing, pochodzące z Chin i jedzone z masą jajeczną, szalotką i pastą z fasoli. Warto zajrzeć też do przepisu na indonezyjne serabi, do których zamiast mleka czy wody dodaje się mleko kokosowe. Co ciekawe, pomimo że jadane są one na słodko, to do ciasta należy dodać… pastę pomidorową!
Przepisy są bardzo różnorodne i ku mojej ogromnej radości – niezawodne. Wypróbowaliśmy kilka z nich i wszystkie wyszły idealne. Najbardziej zaskoczyły nas holenderskie poffertjes, do których dodaje się drożdży. Jednak to nie ich lekkość i puszystość wpływa na ich wyjątkowość, a dodatek skórki cytrynowej. Byliśmy zachwyceni tym, jak bardzo wpływa ona na smak! Jedliśmy je z miodem, powidłami śliwkowymi i masą kajmakową – z każdym dodatkiem były wyśmienite. Bardzo ciekawe są też austriackie kaiserschmarren oraz włoskie crespelle!
Mimo że część przepisów brzmi dość egzotycznie, są one naprawdę proste, a składniki do ich przyrządzenia są ogólnodostępne. Autorzy zachęcają do eksperymentowania, jeśli więc zabraknie Wam jakiegoś składnika, każdy z nich z łatwością można zastąpić tym, co akurat macie w swojej kuchni.
Na koniec dodam jeszcze, że każdemu z przepisów towarzyszy krótka obrazkowa instrukcja oraz świetna ilustracja, dzięki której poznacie nie tylko naleśniki z przeróżnych stron świata, ale także mieszkańców krajów, z których pochodzą poszczególne placuszki. Sprawia to, że ta z pozoru prosta książka kucharska stanie się naprawdę ciekawą podróżą, w której zawitacie do Grecji, Francji, Meksyku czy Indii. To wszystko czyni książkę „Wszyscy jedzą naleśniki” jest naprawdę ciekawą propozycją dla dzieci ciekawych świata, a także małych pasjonatów gotowania.
Gorąco polecam książkę z przepisami „Wszyscy jedzą naleśniki” i małym, i dużym. Korzystajcie z niej wspólnie, gotujcie razem – będzie to cudowny sposób na wspólne spędzenie czasu!
Czytelnicze Podwórko
Gdy w moje ręce trafiła książka „Wszyscy jedzą naleśniki. Książka z przepisami” wiedziałam, że będzie to strzał w dziesiątkę. Zajrzyjcie z nami do tej nie do końca typowej książki kucharskiej, wydanej nakładem wydawnictwa Druganoga. Ciekawa jestem jak Wam się spodoba!
więcej Pokaż mimo toNikt dokładnie nie wie kto i kiedy usmażył pierwszego naleśnika. Jednak możemy być pewni, że znają je...
Pancakes, tortilla, bliny, tiganites, galettes? Nieważne, wszyscy jedzą naleśniki.
Najprostsza z potraw? No może i tak. Na pewno znana na całym świecie i najprawdopodobniej ulubione danie dzieci świata. A wy lubicie naleśniki?
Ja bardzo, ale preferuję wersję wytrawną, choć słodką nie pogardzę. Wydawnictwo druga noga ma rewelacyjną propozycję wydawniczą dla naleśnikożerców. To książka kucharska dla dzieci z interesującymi ilustracjami, od których nie zgłodniejecie, patrząc na nie, tylko zakasacie rękawy i zaczniecie działać.
„Wszyscy jedzą naleśniki. Książka z przepisami” autorstwa Agaty Loth-Ignaciuk i Rozalii Bisek-Szladowskiej to kulinarna podróż za naleśnikiem. Dowiecie się z niej, czy łatwo wydoić krowę? Skąd się bierze masło? Bardzo ciekawie przedstawiony jest cały proces produkcji naleśnika. Tak, tak dobrze czytacie. To znaczy skąd wzięła się mąka, jajka... czyli od ziarenka do pancake'a.
Otrzymacie 16 różnych przepisów z całego świata. Znajdą się tam, tak stare receptury, jak chińskie smoki, czy tak słynne desery z austriackiego dworu cesarzowej Sissi.
Ja na pewno skuszę się na hiszpańskie filloas, czyli naleśniki z masą kajmakową oraz wytrawne włoskie przysmaki crespelle nadziewane ricottą, warzywami, mięsem i zapiekane pod beszamelem.
A wy na co się zdecydujecie? Rosyjskie bliny czy holenderskie mini naleśniki?
A może macie swój sekretny składnik, który dodajecie do naleśników, by stały się wyjątkowe?
Pancakes, tortilla, bliny, tiganites, galettes? Nieważne, wszyscy jedzą naleśniki.
więcej Pokaż mimo toNajprostsza z potraw? No może i tak. Na pewno znana na całym świecie i najprawdopodobniej ulubione danie dzieci świata. A wy lubicie naleśniki?
Ja bardzo, ale preferuję wersję wytrawną, choć słodką nie pogardzę. Wydawnictwo druga noga ma rewelacyjną propozycję wydawniczą dla naleśnikożerców....