Wschody i zachody słońca

- Prozami
- 2019-06-05
- 2019-06-05
- literatura polska
Sopot. Wielki dom z widokiem na morze. Dwie kobiety: młoda i stara. Dwa światy. Teraźniejszy i ten z przeszłości. I mężczyzna, który podaje się za pisarza, jednak jego tożsamość pozostaje zagadką.
Do domu bogatej staruszki przyjeżdża nowa opiekunka, zatrudniona przez rodzinę. Do obowiązków dziewczyny należy nie tylko dotrzymywanie towarzystwa, lecz także pilnowanie, by w otoczeniu starszej pani nie znalazły się niewłaściwe osoby, czyhające na spadek. Zadanie wydaje się proste, lecz wychodzi na to, że staruszka ma własny plan dotyczący wykorzystania pieniędzy i prowadzi osobliwą grę, by go zrealizować.
Mogą Ciebie zainteresować
Słońce codziennie wschodzi i zachodzi. Codziennie - podkreśliła Ania. Dziś też. I jutro też je zobaczysz. Więc nie ma końca świata, rozumies...
Rozwiń
Książka niewątpliwie wciągająca, choć niezbyt lubię sytuację, w której główny bohater przez większość książki jest tak irytujący i antypatyczny. Generalnie, głównie za sprawą postaci Hanki moja opinia jest pozytywna.
Pokaż mimo toNiezwykła książka, przez dłuższą chwilę po zakończeniu czytania byłam poruszona, wręcz wzruszona. Autorce udało się ująć i w ciekawy sposób podzielić swoimi refleksjami dotyczącymi tematu samotności, starości, utraconych szans, odchodzenia. Zgrabnie wplata je w opowiadaną historię i dzięki dobremu warsztatowi nie wpada ani w ton patetyczny, ani cukierkowy. Warto dodać, że mimo poruszania w gruncie rzeczy smutnych tematów, książka ma wydźwięk nadziei.
Niezwykła książka, przez dłuższą chwilę po zakończeniu czytania byłam poruszona, wręcz wzruszona. Autorce udało się ująć i w ciekawy sposób podzielić swoimi refleksjami dotyczącymi tematu samotności, starości, utraconych szans, odchodzenia. Zgrabnie wplata je w opowiadaną historię i dzięki dobremu warsztatowi nie wpada ani w ton patetyczny, ani cukierkowy. Warto dodać, że...
więcej Pokaż mimo toInna, wciągająca. Postać Hanki/Anny urocza. Nie przepadam za literaturą polską , ale ta pozycja nie jest banalna, zasługuje na uwagę. Książka nie jest lekka, ale momentami można się zaśmiać. Starsza pani jest z pewnością oryginalna i pozostanie w pamięci, a w szczególności jej pozytywne podejście do życia.
Pokaż mimo toPoleciła mi tę książkę pani bibliotekarka. Patrząc na okładkę - nie nastawiałam się na dobrą powieść. Myślałam, że będzie to powieść obyczajowa z romansem w tle... A jednak miło się zaskoczyłam. Książka mnie wciągnęła, nie mogłam się od niej oderwać chcąc poznać kolejne wątki z życia Hanki i "Jadzi" :)
Pokaż mimo toPiękna i poruszająca opowieść z historią w tle. Ukochany Gdańsk i Sopot. Wschody i zachody słońca nad polskim morzem..
Pokaż mimo toJedna z najlepszych powieści obyczajowych jakie czytałam ostatnimi czasy. Bardzo w stylu Sparksa, ale co najważniejsze, akcja dzieje się u nas, w Polsce. Autorka odrobiła lekcje i miała dobre przeczucie w jakim kierunku iść.
Historia bardzo pouczająca, ale bez moralizatorstwa. Bohaterki to przede wszystkim zwykłe kobiety z marzeniami, którym życie mocno się gmatwa. Dużo opisów codziennych spraw nabiera znaczenia dzięki barwnemu językowi używanemu przez autorkę. Akcja toczy się raz wolno, a raz szybciej. Bywają zaskakujące zwroty i przeskoki nawet o całe dziesięciolecia. Nie ma zbędnych opisów. Czasowy dualizm bardzo spójny i dobrze dozowany. I właśnie ten styl sprawia, że książka nie dłuży się, nie nudzi.
Sama historia mocno wciąga. Wydawałoby się, że opisy zwyczajnej kobiety po rozwodzie, jej rozterki, przemyślenia i decyzje będą banalne i nic nie wnoszące, ale można się pomylić. Autorka nie daje nam szlachetnej postaci o zapierającej dech w piersiach urodzie na widok której mężczyźni padają pokotem. Mamy zwyczajna prostą kobietę, która marzy tylko o zwykłym życiu. Życiu bez wyzwań i rozczarowań. Jedna decyzja sprawia, że zostaje opiekunką/towarzyszką leciwej damy z ogromnym majątkiem. Co będzie dalej... To już każdy sam sobie przeczyta.
Jak dla mnie 9*
więcej Pokaż mimo toHistoria bardzo pouczająca, ale bez moralizatorstwa. Bohaterki to przede wszystkim zwykłe kobiety z marzeniami, którym życie mocno się gmatwa. Dużo...
Moja pierwsza książka tej autorki i pozytywne zaskoczenie. Akcja się dzieje w teraźniejszości i przeszłości. Piękna historia opowiadana przez dwie kobiety Małgorzatę i Hanię.
Pokaż mimo toIrytująca główna bohaterka i naciągane zakończenie, ale mimo wszystko wciągająca historia i przyjemnie się czytało.
Pokaż mimo toCudowna, przejmująca i wzruszająca. Choć Małgosię ciężko polubić za to Hania jest wspaniała. Ta energia, przebiegłość i mądrość życiowa przypomniała mi jaka moja babcia była cudowna i jak bardzo mi jej brakuje. Za Hanią też będę tęsknić, wpominać i tęsknić 🥲
Pokaż mimo toKsiążkę przeczytałam szybko, fabuła wciąga, ale jakoś się z Małgosią nie polubiłyśmy. Natomiast Hanka skradła moje serce.