Pokój służącej

The Maid's Room
2018-07-04
2018-07-04
Katarzyna Makaruk

Kup Pokój służącej w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pokój służącej

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pokój służącej

Jakoś mnie nie porwała, choć bohaterki w istocie wyraziste. Niestety fabuła już nie tak bardzo, choć kilka ciekawych obrazków w niej się pojawiło. Dwie siostry pochodzące z Filipin jako służące i pracujące w domach imigrantów w Singapurze miały odgrywać tu postaci walczące o swoje prawa. Jedna z nich prowadzi konkurencyjnego bloga w odpowiedzi na innego, z poradami, jak traktować służące. I o ile pokazuje nam kilka naprawdę ciekawych scen z życia pracodawców, to jednak tylko jakby cień problemu. Brakowało mi w niej trochę więcej buntu i zaskakujących akcji. Ale momentami wzrusza.

To powieść na faktach warta uwagi!.
Tak, to zdecydowanie opowieść o "Służących", ale nie tych z odległej historii, a współczesnych Filipinek, które zostawiają rodzinę (i malutkie dzieci!),aby zarobić w domach Singapurskich bogatych kobiet. Trudna i brutalna, a jednocześnie zabawna i intrygująca.

To powieść na faktach warta uwagi!.

dużym dystansem podchodziłam do tej książki, niepewna czy jest ona dla mnie, czy nie ma w niej przypadkiem słodkiego pitu pitu, na które jakoś ostatnio jestem uczulona.
Niepotrzebne były moje obawy, to się naprawdę dobrze czytało.
Klimatem przypominała mi " Kolor herbaty ", mimo iż historie różne, oraz "Służące", a tu już podobieństwa spore.

W książce ukazana jest historia dwóch równoległych światów zamożnych kobiet i ich służących.
Pierwsze z nich mają życie usłane różami, drugie zaś pod nogami pełno kłód.
Praca po kilkanaście godzin na dobę, spanie w komórkach, małe racje żywnościowe, brak swobody i prywatności i strach by nie stracić posady. A przecież od ich pracy zależy przyszłość dzieci, które musiały zostawić daleko w swoim kraju.
Ich codzienność do łatwych nie należy, a do tego cieniem kładzie się na niej poczytność popularnego bloga, prowadzonego przez anonimową osobę, która daje wskazówki jak "wychować" sobie służącą, zrobić z niej posłuszną niewolnicę i pozbawić ją praw.
Kiedy czara się przelewa jedna z tych, które mają być posłuszne zakłada swój własny blog, na którym chce zdemaskować okrutne i bezduszne postępowanie pracodawców. Zaczyna się wojna na posty. Blog Wymiataczki, która opowiada się po stronie służących zyskuje coraz większą popularność, ale też może sprowadzić niebezpieczeństwo na jego autorkę.

To ciepła opowieść zaprawiona nutką goryczy, historia o marzeniach i walce by te marzenia spełniać.

Niepotrzebne były moje obawy, to się naprawdę dobrze czytało.

W książce ukazana jest historia...

535 użytkowników ma tytuł Pokój służącej na półkach głównych
92 użytkowników ma tytuł Pokój służącej na półkach dodatkowych

Okładka książki Każde dziecko to potrafi. Łatwe majsterkowanie Kay Barnham, Fiona Mitchell
Każde dziecko to potrafi. Łatwe majsterkowanie Kay Barnham, Fiona Mitchell
Fiona Mitchell
Fiona Mitchell
Nagradzana brytyjska pisarka i dziennikarka. Spędziła trzy lata w Singapurze, aktualnie mieszka w Londynie z mężem i córką. Pokój służącej jest jej pierwszą powieścią.

Cytaty z książki Pokój służącej