Wszystkie kwiaty Alice Hart

Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Wszystkie kwiaty Alice Hart
Holly Ringland
Logo plebiscytu Książka Roku Nominacja w Plebiscycie 2018
Wydawnictwo: Marginesy Ekranizacje: Wszystkie kwiaty Alice Hart (2023) literatura piękna
The Lost Flowers of Alice Hart
Wydawnictwo:
Marginesy
2018-06-06
2018-06-06
2019-02-18
Ewa Penksyk-Kluczkowska
Ekranizacje:
Wszystkie kwiaty Alice Hart (2023)
Tagi:
dziewczyna odmiana losu poszukiwanie szczęścia poszukiwanie własnej tożsamości śmierć w rodzinie tragedia trauma ucieczka
Inne

Patronaty LC

Książki autora

Oficjalne recenzje i

Biblioteka jako ogród książek

2795 254 91

Tak pięknej i poruszającej w poetyce i wymowie książki dawno nie miałam w rękach. Opowieść o poznawaniu siebie w obliczu przemocy czy, ukrytej prawdy, nie radzenia sobie z przeszłością….

Powieść o niezwykłych kobietach…. /nie tylko dla kobiet/, a w szczególności o jednej kobiecie scalającej pozostałych bohaterów!!!!!!

Bajecznie malownicza, od pierwszych stron przenosi w sam środek upalnego pejzażu Australii. Raz wyschniętej i (dosłownie) spalonej słońce, kiedy indziej zalanej nagłą powodzią. A przede wszystkim kipiącej rekordową różnorodnością wszelkich roślin. Eukaliptusów parujących od wonnych olejków żywicznych, kwiatów w barwach ognia i oceanu, pachnących przygodą i mówiących własnym głosem.
Szczerze mówiąc, sama historia, choć w gruncie rzeczy ciekawa, nie ma znaczenia w obliczu piękna scenerii i magicznej atmosfery, odtworzonej przez autorkę. Literacka perełka.

Jestem mega zadowolona, że udało mi się trafić na tę książkę.

Postać Alice Hart jest naprawdę dobrze napisana. I to w każdej z części, podczas których ma kolejno 9, 18 i 26 lat.

Konflikt głównej bohaterki z June (jej babcią) również został dobrze i realistycznie opisany. Sama postać June też została dobrze poprowadzona. Z jednej strony jest antagonistką, a z drugiej jej postępowanie jest zrozumiałe i zależy jej na dobru Alice.

Jestem mega zadowolona, że udało mi się trafić na tę książkę.

Wszystkie kwiaty Alice Hart to historia życia tytułowej bohaterki.
Po tragicznych wydarzeniach zostaje zabrana przez niepoznaną wcześniej babcię, która mieszka na plantacji kwiatów.

Lektura zdecydowanie przyspieszyła kiedy zaczęłam pomijać opisy kwiatów z początków rozdziałów. Był to miły dodatek, ale bardzo mnie rozpraszał. Książka ma też dość drobny font, przez co niełatwo było mi ją czytać przy gorszym świetle.

Sama fabuła była bardzo ciekawa, postacie zostały interesująco przedstawione, dialogi nie były wymuszone. Zachowanie bohaterki było, niestety, logiczne i do przewidzenia biorąc pod uwagę jej przeszłość. Nie zmienia to faktu, że wzdychałam sfrustrowana i kręciłam ze smutkiem głową podczas wydarzeń na pustyni.

Z chęcią obejrzę ekranizację tej książki, ponieważ jestem niezmiernie ciekawa jak została przedstawiona na ekranie.

Wszystkie kwiaty Alice Hart to historia życia tytułowej bohaterki.

Książka jest podzielona na kilka części, które opisują wydarzenia w życiu Alice w różnym wieku. Najpierw jako dziecko, pózniej wchodząca w dorosłość nastolatka oraz kobieta przed trzydziestką....

Poddaję się po dobrnięciu do 170-którejś strony. Im dalej tym gorzej, ta książka jest jakimś bełkotem. Toż to jakaś grafomania. Te dwa punkty daję tylko za ładną okładkę i ilustracje wewnątrz. Aż strach pomyśleć, że wydaje się książki urągające inteligencji czytelnika :( wstyd....
Poniżej kilka cytatów na udowodnienie mojej tezy:
"Ale June obiecała, że jeśli Alice odzyska głos, ona udzieli jej odpowiedzi na pytania."
"Jeśli June nie powie Alice o dziecku, sama była gotowa to zrobić. A w takim razie potrzebowała informacji".
"Pot wystąpił jej na czoło, gdy wspomnienia przeniosły się na ojca. Pamiętała, jak wychodził ze swojej szopy z rękami drżącymi pod ciężarem jej nowego biurka, z oczami wypełnionymi nadzieją".
Come on, czy on wychodził z biurkiem w rękach, czy tylko drżały mu one już bez biurka, tylko na samo jego wspomnienie?Ha, ha, no tragedia...

Poniżej kilka cytatów na udowodnienie mojej tezy:
"Ale June obiecała, że jeśli Alice odzyska...

Największym plusem tej książki jest dla mnie to, że dzieje się w Australii. Autorka bardzo plastycznie oddaje pustynność głębi kontynentu, słoność i wilgoć linii brzegowej, realia życia na kompletnych odludziach i, przede wszystkim, bogactwo tamtejsze flory. Cała reszta to niestety czytadło podromantyzowane mistycyzmem kwiatów i lokalnymi mitami.

O ile pierwsza połowa książki jeszcze się broni i daje nadzieję na rozwój Alice, której wrażliwość i empatia, trudne dzieciństwo, a potem trafienie pod skrzydła grona poturbowanych życiem kobiet zapowiadało przekształcenie jej w dojrzałą i samoświadomą kobietę, o tyle w drugiej już wiemy, że żaden rozwój nie miał miejsca, a nasza bohaterka musiała pójść drogą swojej matki, i w zasadzie tylko przypadek sprawił, że nie ugrzęzła w tym patologicznym wariancie.

Jak ktoś nie przepada za bohaterami, których życiem kierują wyłącznie emocje, to raczej nie odnajdzie się w tej książce.

O ile pierwsza połowa...

Książka, która aż kipi od rozmaitych emocji, wciąga swoją fabułą i pachnie kwiatami. Mamy tu piękne krajobrazy, trochę romantycznych wstawek, ale przede wszystkim główną bohaterkę, która całe życie poszukuje siebie i prawdy o swojej rodzinie.

Tytułowa bohaterka za dziecka traci rodzinę i dom, w którym się wychowywała. Zostaje przygarnięta przez nieznaną jej dotąd babcię, która zabiera ją na swoją plantacje kwiatów. Tam dziewczyna dorasta ucząc się tajemnego języka kwiatów. Jednak cały czas liczne sekrety i niedopowiedzenia, które skrywa historia jej rodziny nie dają jej spokoju. Przed Alice życie pełne zakrętów, przygód i mrocznych tajemnic.

Główną bohaterkę poznajemy od chwili jej dzieciństwa i towarzyszymy jej do dorosłości. Autorka cudownie opisuje miłość małej dziewczynki do literatury. Przepięknie przedstawia to, co każdy bibliofil tak dobrze pamięta – pierwsze chwile zakochania się w książkach. Ten wątek mnie szczególnie urzekł.

„Wszystkie kwiaty Alice Hart” to przede wszystkim lektura, która wzbudza tak silne emocje, że momentami miałam ochotę gryźć i kopać. Powielający się motyw toksycznych relacji (nie tylko tych damsko-męskich) może działać na wyobraźnie.

Mimo, że momentami fabuła trochę spowalnia, to zdecydowanie jest to lektura, która dostarczy Wam mnóstwo intensywnych emocji i sporo przyjemności z czytania. Polecam.

Czy sprawdzacie w Google różne informacje, miejsca i rzeczy, o których jest mowa w książce? Ja we „Wszystkie kwiaty Alice Hart” napisanej przez Holly Ringland pobiłam swój rekord. Pięknie wydana, z nazwą kwiatu rozpoczynającego rozdział, który za wszelką cenę chciałam zobaczyć i z akcją, która dzieje się w malowniczych miejscach Australii. Musiałam to zobaczyć.

Alice ma dziewięć lat i już od samego początku zmaga się z trudnościami. Przemoc w rodzinie, alkoholizm i tajemnice. Ucieka w książki, przyrodę, miłość matki i swojego ukochanego psa. Do czasu, aż rodzina się rozpada w proch, a dziewczynka po walce o życie trafia pod opiekę babci, matki swojego ojca, której dotychczas nie poznała. Przestaje mówić i próbuję się odnaleźć wśród kwiatów i farmy i uleczyć swoje rany i pogodzić się z żałobą.

Dorasta doznając pierwszych miłości i złamanych serc, z biegiem lat opuszcza farmę, ale mimo to paroma wątkami zatacza koło w historii swojego życia.

Powieść, w których postaci albo się kocha, albo nienawidzi. Powieść, w której wątek niewypowiedzianych sekretów rodzinnych jest złym wyborem, zachowanie milczenia opóźnia bycie wyrozumiałym dla swoich bliskich, bo zdrada przez osoby, które kochamy boli najmocniej.

Jest to jedna z moich ulubionych pozycji Klubu Czułej Czytelniczki, opowiada o tym jak ważne jest posiadanie rodziny (nie tylko powiązanej z krwi),szanowanie własnych granic oraz przyrody. Bo natura, krajobraz i pasja do kwiatów jest opisana w sposób wyjątkowy.

Gorąco polecam zatrzymać się na chwilę i przeczytać „Wszystkie kwiaty Alice Hart”.

Alice ma...

Książka jest bardzo przyjemna w odbiorze i są momenty, które angażują, ale w ostatecznym rozrachunku czegoś mi zabrakło. Autorka porusza rzeczy ważne, ciężkie i przykre. Przemoc domowa wzbudza zawsze ogrom kontrowersji. Nie wiem czy to przez prosty styl powieści, ale historia wydała mi się znacznie mniej ciężka niż powinna być ze względu na wątek główny. Autorka skupia się bardziej na wątkach powierzchownych, bazując na lekkim romansie. Ja nie do końca uwierzyłam w historię Alice Hart. Oczywiści kwiatowa otoczka zasługuje na uwagę, ciekawostki odnośnie roślin i Australii to genialny dodatek do fabuły. Wolałabym jednak, żeby balans historii poszedł w tę mroczniejszą, bardziej realną stronę. Niemniej książkę czyta się szybko i przyjemnie. Ma ona też coś z książek spod pióra Nicholasa Sparksa także fani jego stylu mogą śmiało zabierać się do lektury.

Powieść, która zaskoczyła mnie kilka razy. Trudna, tragiczna historia życia dziecka, potem młodej dziewczyny i kobiety. Rodzina związana z kwiatami, znająca ich język. Rodzina, w której przemoc miesza się z ogromną dobrocią, miłością i oddaniem. A wszystko w przepięknych krajobrazach Australii. Nie mogłam sie powstrzymać i w trakcie czytania sprawdzałam w necie jak wyglądają opisywane rośliny, parki narodowe Australii, słynny krater, pustynia, drzewa eukaliptusa itd. Bajeczny klimat dla tej bardzo ludzkiej, bolesnej, ale w sumie pozytywnej historii.
Polecam.

• Chcę przeczytać