Główne problemy współczesnej fenomenologii
- filozofia, etyka
- Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego
- 2017-01-01
- 2017-01-01
- Anastazja Dwulit, Andrzej Wajs, Agata Czarnacka, Jacek Migasiński, Katarzyna Kuś, Janusz Sidorek, Barbara Brzezicka, Marek Pokropski, Wojciech Starzyński, Michał Kozłowski, Aleksandra Derra, Maja Chmura
Antologia tekstów po raz pierwszy tłumaczonych na język polski, składających się na obraz współczesnej fenomenologii – prezentujących zjawiska w niej zachodzące i ukazujących jednocześnie żywe dyskusje, jakie fenomenologia prowadzi z innymi dyscyplinami nauki.
Redaktorzy tomu starali się przedstawić specyficzne oblicze współczesnej fenomenologii w skali nieco szerszej niż tylko dany kraj, krąg kulturowy czy wybrana dziedzina fenomenologicznego traktowania, dlatego nie uzależniali wyboru tekstów od kryteriów narodowościowych ani dziedzinowych, nie ograniczyli się też do twórczych rozwinięć fenomenologii Husserlowskiej, jak to bywało najczęściej we wcześniej publikowanych antologiach. Pragnęli przede wszystkim dotknąć tego, co charakteryzuje aktualną sytuację fenomenologii, zadbali też, aby wybrani autorzy byli reprezentatywni dla danego obszaru problemowego.
Teksty zostały pogrupowane w 7 działach tematycznych:
Fenomenologia ciała
Fenomenologia i sztuka
Fenomenologia intersubiektywności
Fenomenologia i teologia
Fenomenologia i kognitywistyka
Fenomenologia i feminizm
Fenomenologia i psychoanaliza
Każdy dział otwiera wprowadzenie polskiego redaktora naukowego do danego obszaru badań.