Tancerka Krawędzi

160 str.
- fantasy, science fiction
- Archiwum Burzowego Światła (tom 2.5)
- Cosmere
- Edgedancer
- Mag
- 2021-03-24
- 2021-03-24
- 2016-11-22
- Anna Studniarek-Więch
- dorastanie
Przed trzema laty Zwinka poprosiła boginię, by ta powstrzymała jej dorastanie – i wierzyła, że to życzenie zostało spełnione. W Tancerce Krawędzi młodziutka Świetlista odkrywa, że czas nie czeka na nikogo. A choć młody cesarz Aziru zapewnił jej ochronę przed katem, któremu nadała przydomek „Ciemność“, Zwinkę przytłacza duszna atmosfera dworu. Kiedy więc dowiaduje się, że nieubłagany Ciemność udał do Yeddawu i tam krzywdzi ludzi podobnych do niej, których moce dopiero się przebudziły, podąża za nim. Uciemiężeni w Yeddawie nie mają obrońcy, a Zwinka wie, że musi wziąć na siebie na siebie tę wspaniałą odpowiedzialność.
Bardzo fajna minipowieść. Cieszę się, że mogłam lepiej poznać Zwinkę.
Bardzo fajna minipowieść. Cieszę się, że mogłam lepiej poznać Zwinkę.
Pokaż mimo toLift mieliśmy okazję poznać już w "Words of Radiance" - prolog "Edgedancer" to przedruk jej interludiów z głównego tomu.
W kolejnych rozdziałach mamy jednak okazję lepiej poznać tą małą, lekko oderwaną od rzeczywistości i wiecznie głodną złodziejkę. Jako główna bohaterka jest skrajnie różna od Kaladina, Shallan czy rodu Kholin - i sprawdza się świetnie. W jej solowej przygodzie doświadczymy ogromnego rozwoju tej postaci. Lift będzie musiała zmierzyć się nie tylko ze swoim łowcą, ale też z własnymi przekonaniami.
"Edgedancer" to z jednej strony komediowy przerywnik, podnoszący nastrój po dramatycznym zakończeniu "Words of Radiance". Z drugiej strony, ta kameralna przygoda wciąż dostarcza nam nowych informacji o Roshar i popycha do przodu główną fabułę "Stormlight Archive".
Nie można też przecenić znacznie lepszego tempa akcji - przygoda Lift nie przeciąga się, jak ma to miejsce w głównych tomach.
więcej Pokaż mimo toW kolejnych rozdziałach mamy jednak okazję lepiej poznać tą małą, lekko oderwaną od rzeczywistości i wiecznie głodną złodziejkę. Jako główna bohaterka jest skrajnie różna od Kaladina, Shallan czy rodu Kholin - i sprawdza się świetnie. W jej solowej...
"Tancerka Krawędzi" to króciutka nowelka, którą należy potraktować jako lekkie dopełnienie historii z głównej serii "Archiwum Burzowego Światła".
Dzięki opowiastce możemy lepiej poznać samą Zwinkę, jak i części Rosharu, po których nie mieliśmy wcześniej okazji podróżować.
więcej Pokaż mimo toZ racji rozmiarów książkę przeczytałem szybko, sprawnie i co najważniejsze, z przyjemnością.
Mega fajna historia, dwa dni i nie ma a szkoda, polubiłem bohaterkę i to bardzo w końcu ktoś totalnie oderwany od rzeczywistości! :D
Pokaż mimo toKróciutka historia tak kontrastującą swoją długością z grubymi tomiszczami Pana Sandersona, przedstawia historię poboczną, w której bohaterką jest tylko wspominana dotąd Świetlista. Postać Zwinki wraz z marudzacym Wyndlem wciągnęła mnie i książeczkę pochłonęłam w 2 wieczory.
Przedstawiona opowiesc daje ciekawy wgląd w inne krainy Rosharu, o których nie było zbyt dużo powiedziane w głównej historii. Bardzo przyjemne uzupełnienie cyklu.
więcej Pokaż mimo toPrzedstawiona opowiesc daje ciekawy wgląd w inne krainy Rosharu, o których nie było zbyt dużo...
Krótka opowieść do przyjemnego przeczytania :)
Krótka opowieść do przyjemnego przeczytania :)
Pokaż mimo toSuper lekkie uzupełnienie do całego cyklu. Czyta się szybko i przyjemnie.
Super lekkie uzupełnienie do całego cyklu. Czyta się szybko i przyjemnie.
Pokaż mimo toFajna książka jako uzupełnienie historii z drugiego tomu Archiwum Burzowego światła ale sama w sobie niezbyt specjalna. Poza główną bohaterka nie ma żadnych ciekawych postaci zapadających w pamięć.
Pokaż mimo toPierwsza ksiazka w tym roku i od razu udalo mi sie dobrze zaczac. Kolejnosc czytania troszke inna, poniewaz nalezalo ja przeczytac po drugim tomie, ale coz..
Pokaż mimo toKsiazka krotka, ale niesamowicie ciekawa - jak zreszta caly cykl. Goraco Polecam..
Przyjemna nowelka i dobra przerwa od głównej historii. Myślałem że Zwinka będzie irytująca gdy ma całą akcję dla siebie, ale myliłem się