Wydawnictwo literackie

Wydawnictwo Literackie
2017-12-14
2003-03-25
Tagi:
novella polska--21 w. człowieczeństwo katedra kosmos ksiądz planetoidy podróże międzygwiezdne sztuka śmierć wiara cuda legendy mity

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Znak nr 812 / (1 / 2023) Miłosz Biedrzycki, Grzegorz Bogdał, Nick Bostrom, Roberto Calasso, Diana Dąbrowska, Jacek Dukaj, Kamil Fejfer, Julia Fiedorczuk, Jerzy Franczak, Olga Gitkiewicz, Stefan Klemczak, Dominika Kozłowska, Angelika Kuźniak, Anna Mateja, Klaudia Muca, Janusz Poniewierski, Zbigniew Rokita, Agata Sikora, Filip Springer, Adrian Stachowski, Redakcja Miesięcznika ZNAK
Znak nr 812 / ... Miłosz Biedrzycki,&...
Okładka książki Utopay. Przyszłość wystawia rachunek Wojciech Chamier-Gliszczyński, Wojciech Chmielarz, Anna Cieplak, Jacek Dukaj, Paulina Hendel, Miłosz Horodyski, Grzegorz Kasdepke, Rafał Kosik, Wojciech Kuczok, Wojtek Miłoszewski, Zygmunt Miłoszewski, Daniel Odija, Łukasz Orbitowski, Mateusz Pakuła, Andrzej Pilipiuk, Grażyna Plebanek, Michał Protasiuk, Radek Rak, Anna Rozenberg, Barbara Sadurska, Magdalena Salik, Dominika Słowik, Bartosz Szczygielski, Wit Szostak, Cezary Zbierzchowski, Jakub Żulczyk
Utopay. Przysz... Wojciech Chamier-Gl...
Okładka książki Książki. Magazyn do czytania, nr 2 (47),kwiecień 2021 Jacek Dukaj, Vivian Gornick, Redakcja magazynu Książki, Małgorzata Szczurek
Książki. Magaz... Jacek Dukaj, Vivian...

Oficjalne recenzje i

Zawsze warto wrócić w kosmos

1956 14 299

Mój nieustanny problem z Dunajem to nawał terminologii, której część wyjaśnia się w trakcie czytania, ale kiedy już uda mi się mniej więcej ułożyć składny obraz i w nim zanurzyć, książka się kończy, pozostawiając uczucie niedosytu. Nie jest to moja pierwsza styczność z Dukajem, więc byłam mniej więcej gotowa, ale większość osób ten sposób pisania może przytłoczyć. Pomysł ciekawy, jak zwykle w styczności z krótką formą mam ból d, że temat dałoby się bardziej rozwinąć, że chcę więcej. W warstwie znaczeniowej książki nie dostrzegam wiele, ale nie potrzebuję tego. Tylko autor mógłby pisać mniej pretensjonalnie, bo jest różnica między dukajowym przytłaczaniem czytelnika rzeczywistością przedstawioną (ok) i celowym niezrozumiałym pisaniem w celu zrobienia wrażenia, że treść ma głębsze znaczenie niż naprawdę ma (nie ok).

więcej Pokaż mimo to

Jak sprawić by ludzie "znielubili" książkę?
- Uczynić ją lekturą 😝
To taka konkluzja a propos tych wszystkich "pozdrowień dla pani/pana od Polaka", które można znaleźć przy tematach związanych z Katedrą... Dzięki nim dowiedziałam się, co dziś młodzież przerabia w szkole... Swoją drogą, chyba nie ma co aż tak narzekać, w końcu to krótka książka 😏😉, ale rozumiem - niełatwa w odbiorze.
Ja przyznaję, że też sięgnęłam nie tak bardzo z ochoty, ile z ciekawości, co i jak pan Dukaj pisze, bo znałam tylko nazwisko i wrażenia mam takie:
- pomysł oryginalny, żeby przenosić instytucję kościoła w kosmos, ale też mocno abstrakcyjny, bo jednak kojarzy się ona z pewnym skostnieniem, żeby nie użyć słowa zacofaniem, więc jest to taki ciekawy kontrast...aczkolwiek trochę to nie są akurat moje klimaty;
- język również oryginalny, ładny, widać talent do operowania słowem, lecz jesnocześnie trudno się czyta, przez jego "wymyślność"
- przesłanie jak dla mnie niejasne, zazwyczaj uważałam, że jestem dobra w interpretacji, ale tu przyznaję, że mogę zgadywać, lecz pewności nie mam, co autor miał na myśli...

Młodzieży! Będziecie mieli o czym podyskutować na polaku - powodzenia!

Jak sprawić by ludzie "znielubili" książkę?
- Uczynić ją lekturą 😝

więcej Pokaż mimo to

Z Dukajem trzeba się pogodzić, albo dozgonnie na niego obrazić. Katedra, choć to twór mikro, pozostaje w pamięci. Nie przez samą fabułę, bo ta zagmatwana niezwykle i nie porywająca, ale przez język. Nie jest to lektura łatwa w odbiorze i niekiedy coś w głowie podszeptuje czy to przypadkiem nie maniera zwykła.

Na półkach: , , , ,

Kogoś niezła fantazja poniosła uznając, że to będzie idealna lektura szkolna. Nie wiem, może po prostu nie lubię Dukaja w taki sam sposób jak Tokarczuk - szanuję, bo piszą ładnie, ale w większości przypadkach nieco bełkotliwie i pretensjonalnie, przez co zawsze się od tych autorów odbijam. I o ile na Tokarczuk postawiłem krzyżyk, to Dukajowi jeszcze dam szansę, pomimo, że "Katedra" to mój czytelniczy niewypał. Książka (a raczej opowiadanie) w zasadzie o niczym konkretnym, takie snucie się dla samego snucia. Koncept jest szalenie ciekawy, jednak nie wybrzmiewa przez tak krótką formę.
Coś czuję, że z biegiem lat średnia ocen tej książki na LC będzie malała, bowiem większość licealistów ją znienawidzi.

więcej Pokaż mimo to

Nie jest jakaś niezwykła książka, ale ma ciekawy język. Autor świetnie się nim bawi. Niestety łatwo się pogubić.

Fascynująca, ale chyba zbyt skomplikowana nawet jak na to, że sporo science-fiction w życiu przeczytałam. Reread jednak pozwolił mi trochę bardziej ją docenić.

Katedra jest dobrą książką, ale złą książką sci-fi. Warstwa scienie ficition jest płytka, wręcz sprawia wrażenie, że jest tylko dla zakończenia, moim zdaniem to kwestia małej ilości treści.
Jednak nie będę kłamać - katedrę bardzo dobrze mi się czytało i polecam ją osobom, które nie oczekują dużego stężenia sci-fi w sci-fi.

Książka typu Easter egg. Autor porozumiewawczo mruga. Sporo fizyki kwantowej, czarne dziury.
Trochę jak narysowane kropki, i autor zakłada że czytelnik umie je połączyć albo patrzy na laurkę z ospą.
Językowo prężenie, jak to Dukaj, ale bez przepychu.
Uczta dla fanów form biologicznych. Kręgosłupów w nawach.
Poetycko-schizofreniczny opis architektoniczny dwóch obiektów badań. Całkiem przyjemna lekturka. Taki potworek nieszporek.

Językowo prężenie, jak to Dukaj, ale bez przepychu.
Uczta dla fanów form biologicznych. Kręgosłupów w nawach.
Poetycko-schizofreniczny opis architektoniczny dwóch obiektów...

więcej Pokaż mimo to

Zarys książki ciekawy, jednak nie do końca podobał mi się styl autora. Sprawiał, że momentami lektura była trudna w odbiorze.

Totalny bełkot, pseudonaukowe słownictwo, udawana erudycja. Forma tak odrażająca, że interesujący aspekt filozoficzny ginie w lawinie bezsensownych słów.

• Przeczytane
    1 645